Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 444 til 453 av totalt 6 889 spørsmål


#Økologi og atferd

Fulgt etter av en flokk kråker i Frognerparken

Hei, da jeg gikk tur i parken (som jeg har gjort utamlige ganger), landet først en kråke i nærheten av meg. Jeg stoppet ikke, og etter nlen meter, kpm den opp på siden av meg igjen. Etter kprt tid fikk kråka selskap av en 7-8 andre kråker. De bak meg sneiet meg nesten da de føy forbi. De fulgte meg på denne måten såpass lenge at jeg ble litt skremt og forlot parken. Hva kan årsaken være? Jeg hørte på musikk og øretelefonene mine avgir et blått lys (men igjen, de har jeg brukt mange ganker i samme park).

H.N. (22.02.2023)

Kan dette være et sted der kråkene har funnet ut at nesten-skremming av mennesker kan føre til at de slipper fra seg mat i forskrekkelsen??

Roar Solheim (22.02.2023)


#Økologi og atferd

Spurvugle

Er spurvuglen en vandrer eller er den på samme sted hele året

L.R. (21.02.2023)

Begge strategier avhengig av mattilgang.

Roar Solheim (21.02.2023)


#Økologi og atferd

Tårnsvale

En tårnsvale kan holde seg i luften i inntil 3 år.
Hva og hvordan får den tak i mat?

R.R. (21.02.2023)

Den fanger insekter i lufta, nesten slik bardehvaler fanger plankton i havet.

Roar Solheim (21.02.2023)


#Økologi og atferd

Fugler

Hvordan ser fugleører ut?

P.S. (21.02.2023)

Fugler har ikke ytre ører slik vi pattedyr har. Øret er en åpning like bak øyet, dekket av fjær. Hos uglene er fjærene stive og danner en halvsirkel, som kalles sløret. Denne bidrar til å lede lyden fra byttedyrene inn mot ugleøret.

Roar Solheim (21.02.2023)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei traff denne i Stokkeland scannet for noen uker siden,tok dette bildet. Så den igjen idag men da hadde den en oransje flekk på nebb roten på begge sider.

K.H. (19.02.2023)

Visstnok en art som heter hvitkinnand - det må være en rømt fangenskapsfugl.

Roar Solheim (20.02.2023)


#Økologi og atferd

Måker og plast

Jeg ser ofte måker og skjærer som leter etter mat i plastrester folk har kastet fra seg , er det fare for at de kan spise plasten eller tvinne seg inn i den? Jeg tar det opp hvis jeg ser det men noen ganger ser jeg det fra bussen, blir redd for fuglene!

M.3. (18.02.2023)

Ja, det er alltid fare for at måker kan spise plastrester. Jeg har lest at plast visstnok gir fra seg lukt som er identisk med noe av den maten visse sjøfugler spiser, og det er da grunnen til at de sluker slikt. Mye plast i magen er dødelig for fuglene, så plast bør aldri etterlates i naturen!

Roar Solheim (18.02.2023)


#Økologi og atferd

Gulspurv

Hvorfor har han gulspurven sterkere farger enn hun gulspurven

E. (16.02.2023)

Dette gjelder for mange fuglearter, og skyldes trolig at hunnene velger de hannene som har de sterkeste fargene. Det kalles partnervalg, og er viktig for de fleste dyrearter.

Roar Solheim (16.02.2023)


#Økologi og atferd

Kråker

Her i Muruvika samles det mengder med kråker, antar flere tusen ! To kvelder 14 og 150223 har jeg observert dem. De flyr rundt i ring ved Flatholmen og ved mørkets frembrudd kommer de og avskaller fra den store flokken og flyr ca 50-100 inn i granskogen like ved svartvika 500 m fra de gamle nøstan.
Resten flyr ut over sjøen og kommer raskt tilbake med ny flokk for overnatting. Så utover sjøen igjen.
Det er litt av et skue.

G.I. (15.02.2023)

Kråker samler seg gjerne for å overnatte sammen på ett sted - det gir dem bedre beskyttelse mot hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (15.02.2023)


#Økologi og atferd

Trekker noen fugler morgen og kveld?

Bor på Ensjø i Oslo. For meg ser det ut som om måker og endel kråker konsekvent flyr ca retning nord, fra sjøen, hver morgen og at de returnerer i retning sør, mot sjøen, når det begynner å skumre. Kan det stemme? De flyr ofte mange sammen. Hvorfor gjør de dette?

I.A. (15.02.2023)

De samles om kvelden for å sitte på en felles overnattingsplass. Det gir bedre beskyttelse mot rovfugler som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (15.02.2023)


#Økologi og atferd

Skjæreoppførsel

Gikk akkurat forbi en død skjære på veien, og rundt i trærne og stolpene like ved satt minst et tjuetalls andre skjærer og «kaklet» høylytt og vedvarende. Hva slags fenomen er dette? Varsler de fare? Er det en slags sosial reaksjon på dødsfallet, eller bare en tilfeldighet?

E. (09.02.2023)

Dette skjer av og til blant kråkefugler når en artsfrende er død. Vi vet ikke om det er skjærer som "sørger" over et dødt familiemedlem, eller om det har vært en nabokrangel forut for dette hvor en fugl har blitt drept. Men vi vet at kråkefugler er intelligente, langtlevende og kan ha reaksjoner hvis en partner dør.

Roar Solheim (09.02.2023)

««første 444 - 453 av 6 889 siste»»