Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 456 spørsmål


#Økologi og atferd

Mating av Kråker

Hei:) jeg har i litt over 2år matet kråker til og fra jobb. Jeg har hund så de har fått hans tørrmat av meg. Det startet med 2kråker (et par) og har eskalert til mange, har ikke tall av og til på hvor mange som flyr rundt meg og tigger noen ganger. Det er i tillegg kommet skjærer og måker som vil ha sin bit av "kaken" forståelig nok.. Jeg forstår at det er villfugler som er designet til å skaffe seg matkilder rundt om kring og at de ikke er avhengig av meg. Jeg vet jo også at det vil komme en tid der jeg ikke lenger kan mate så ofte som jeg pleier. (ut i mammaperm snart) Det jeg lurer på er: kan kråker bære nag og gå til angrep hvis de ser meg ute over en periode og jeg ikke har mat til dem? Jeg vil jo gi dem litt om jeg husker på det.. Men nå er det blitt til en dårlig samvittighet om jeg er på vei til eller fra jobb og ikke har noe til dem.. Noen ganger går jeg omveier så de ikke ser meg.

B. (14.03.2023)

Nei, kråker fugler reagerer nok ikke på denne måten. hvis en matkilde "tørker" ut, finner de ut av andre steder å lete etter mat.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser svarttrosten om vinteren?

N.N (14.03.2023)

Bær, frukt, mark og småkryp.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Økologi og atferd

Ugle I fjøset

Bilde vedlagt spørsmålet

Har i 1 mnd nå hatt fast besøk av en kattugle I fjøset, den er blitt riktig så bekvem og bryr seg lite om jeg driver på der nede nå. Men hvordan "leser" man kroppsspråket til en ugle? Avslappet vs føler seg truet f.eks. Den er på ingen måte sperret inne og flyr inn/ut som den vil og får heller ikke mat. Har aldri hatt så lite mus i fjøset/stallen som nå og den jakter mens jeg holder på der nede også:)

K. (11.03.2023)

Denne ser nokså avslappet ut. Ugler inntar ofte kamuflasjepositur hvis de vil unngå å bli sett. Da gjør de seg lange og smale, og kniper igjen øynene.

Roar Solheim (11.03.2023)


#Økologi og atferd

Kråketrekk

Hei, jeg bor ute ved kysten og lurer på hvorfor kråkene trekker ut fra innlandet og ut på skjærene hver kveld uansett vær. Det ser ikke logisk ut.

K.S. (08.03.2023)

Kanskje de sitter der og sover ? Det kan hende at de er tryggere mort angrep fra rovfugler og hubro der enn inne på land.

Roar Solheim (08.03.2023)


#Økologi og atferd

Skjæreting

Her i Tromsø hvor jeg bor har jeg flere ganger i løpet av mars-april sett store ansamlinger av skjærer. En solskinnsdag la jeg merke til at det store bjerketreet til naboen var tettpakket med flaksende skjærer. Men jeg så på kom det stadig flere flygende, satte seg i treet med de andre eller på tak-mønene. Alle så ut til å komme fra én retning. Samtidig dro skjærer, enkeltvis eller i små grupper videre fra området, men i samme retning. Det må ha vært over hundre fugler, sannsynligvis hele skjære-bestanden på Tromsø-øya og omegn.Et utrolig artig syn. Jeg skrev da til en ornitologisk nettsted og fikk til svar at dette visste de ikke noe om. Har søkt på nettet og funnet bare ett treff, da bare teksten til et foto av skjærer. Kråketing, derimot, er mye omtalt. Har dere noen referanser til studier av dette fenomenet hos skjærer?.

T.B. (06.03.2023)

Nei, ikke SÅ mange. Har sett flokker på 20-25 stykker, som kan være 2-3 familiegrupper som kanskje kan ha en grensedisputt, men opp mot hundre er helt nytt for meg. >Vet dessverre ikke hvorfor så mange kan ha vært samlet. EN mulig grunn KAN være dersom de alle samlet seg og varslet på noe farlig (rovpattedyr, rovfugl).

Roar Solheim (06.03.2023)


#Økologi og atferd

Kråker og skjære

Gir gobiter til kråker og skjærer når jeg går tur med hunden. Når de ser meg tror jeg de varsler andre kråker og skjærer at jeg kommer, kan det stemme. Det kan bli ganske mange. Noen av de er borti hodet mitt med vingen.

I. (04.03.2023)

Kanskje de gjør det, men vanskelig å vite sikkert hva som foregår.

Roar Solheim (04.03.2023)


#Økologi og atferd

Flere kull

Får noen trekkfugler kull også om vinteren i sydligere strøk?

B. (03.03.2023)

Nei.

Roar Solheim (03.03.2023)


#Økologi og atferd

Svaner med "kul" på hodet.

På tur midt i Bergen i dag så vi to knoppsvanepar med store unger. Begge hannene så imidlertid ut til å ha en "kul" el.l. på hodet. Den ene hadde en ganske stor "kul" eller topp, den andre hannen hadde en litt mindre "topp". Har prøvd å lete på nettet, men finner ikke noe om det. Kan de ha vært i slåsskamp? Jeg så for noen dager siden en videosnutt fra et vann her i Bergen hvor en hissig svane ville jage en annen og bet den andre flere ganger i halsen. Dessverre tok jeg ingen bilder av svanene jeg så i dag.

A.N. (26.02.2023)

Dessverre umulig å vurdere dette uten bilde av fuglene. Knoppsvaner kan være veldig aggressive, og hanner kan sloss helt til en av kamphanene blir drept.

Roar Solheim (26.02.2023)


#Økologi og atferd

Storskarv

Vi bor slik at vi kan se ned på sjøen og fuglene der. Storskarven er nå ofte på besøk og henter stadig opp fisk etter dykking.
Spørsmålet mitt er: Rett etter et dykk ser det ut som om den vasker seg ved å ha hodet i sjøen flere ganger. Er det for å gjøre seg ren eller ser den etter neste måltid før den dykker?

G.W. (25.02.2023)

Det vet jeg dessverre ikke. Dersom det skjer etter at fisken er slukt, kan det være at den kikker etter neste mulige fangst før den dykker på nytt.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har ender ører?

I.G. (25.02.2023)

Ja.

Roar Solheim (25.02.2023)

1 - 10 av 6 456 siste»»