Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 848 spørsmål


#Økologi og atferd

Effektiv rypejeger!

Hei! Lurer på hvilken fugl i området som tar ryper? Fikk sett den idag. Tar rypene på bakken ser det ut til i tett kratt. Ganske stor grå fugl, men med påfallende sene vingeslag. Forsvant inn i bjørkeskog og ikke opp i høyden men er vel naturlig da resten av byttet trolig var i gapet. Tarmer lå igjen og var tydeligvis røsket ut av fugl relativt raskt siden alt annet var borte med fest blod i snøen (snøvær så lett å se at det var nytt). Gikk altfor fort gil at jeg fikk tatt bilde..

N.N (28.03.2024)

Vanskelig å si når du ikke opplyser hvor i landet du så dette. Både jaktfalk og hønsehauk kan være mulige, men rypefangst inne i tett kratt kan antyde at hønsehauk er mer sannsynlig enn jaktfalk. Ellers er også kongeørn avhengig av en del ryper.

Roar Solheim (28.03.2024)


#Økologi og atferd

Ringduer vender tilbake

Vi opplevde noe hyggelig der vi bodde for noen år siden. Det var et rekkehus, og en dag om våren kom 2 Ringduer flygende og slo seg ned på rekkverket på vår veranda. Ikke før hadde de landet, før de paret seg. Vi fikk gleden av deres selskap til de trakk sydover. Det er vel Frankrike, tror jeg. Det merkelig er at de kom tilbake til vår veranda 4 år på rad, og paret seg på rekkverket. De kom ned på gulvet og spiste Solsikkefrø uten skall, som jeg hadde lest var deres livrett. Vi flyttet for ca. 8 år siden, men jeg tenker stadig på Ringduene, og savner dem. Er dette vanlig, at de finner tilbake til samme sted over flere år?

A. (26.03.2024)

Ja, spesielt dersom de har hekket vellykket et sted.

Roar Solheim (26.03.2024)


#Økologi og atferd

Myte om villender

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, for en del år siden fikk vi dessverre en and, som lignet en sjøorre i et fiskegarn i et fjellvann i Gausdal. Orren holdt seg over vann men kjempet for å komme seg unna. Vi fikk den løs og slapp den fri. Istedenfor å fly avgårde dukket den ned i vannet. Og til tross for et oversiktlig og stille vann så jeg aldri at orren kom opp igjen. Jeg har hørt om en myte som er brukt i diktet «Snøfuglen» av Welhaven, der en påskutt vildand dukker og biter seg fast i bunnen, heller enn å bli fanget. Er det hold i denne myten, og kan den i så fall forklare opplevelsen vi hadde?

A. (26.03.2024)

Nei. Det som skjer, er at fuglen dykker og svømmer langt vekk under vann, før den kommer opp igjen. Det er ikke lett da å vite hvilken retning anda har svømt i, og den kan fort komme opp uten at du ser det. Resten er dessverre bare tull.

Roar Solheim (26.03.2024)


#Økologi og atferd

Hvordan finner fuglene ut at vi har lagt ut mat?

Hei
Vi har startet å mate fuglene på hytta vår, og det tok ikke lang tid før de kom for å spise av materen. Hvordan skjønner de at det er mat i materen når den akkurat er hengt på treet. Bet at de ser godt, men …

Hilsen fuglevern

N.N (25.03.2024)

Det kan hende at enkeltindivider tar en rask sjekk med jevne mellomrom. Dersom EN fugl oppdager maten, ser andre raskt at denne flyr til stedet og følger etter.

Roar Solheim (25.03.2024)


#Økologi og atferd

Kråkeskrik -flere fugler kl. 0.30 på 24/3-

Sent på natt- ca0.30 oppsto voldsomt leven på Bygdøylund - mange kråker(skjærer)? Egentlig skremmende….
laget voldsomt leven ;flaksing og høye skrik? Svært uvanlig vel?
Hva kan ha skjedd?

K.H. (24.03.2024)

Kanskje ble ei kråke tatt av rovfugl eller ugle på nattekvist. Da vil de andre lage kraftig spetakkel.

Roar Solheim (24.03.2024)


#Økologi og atferd

Dukking av hunanda

Bilde vedlagt spørsmålet

På Østensjøvannet i går, så jeg paringen mellom Grågjess. Hannen satt på ryggen til hunanda, og så dukket han hodet på "kvinnen" lengre og lengre under vann, og den selv, fulgte etter. Jeg har sett denne oppførselen både hos Lomvi, Stokkan, Svane og nå Grågås. Har alle andefugler denne oppførselen?

N.N (23.03.2024)

Ofte, men ikke alltid.

Roar Solheim (23.03.2024)


#Økologi og atferd

Toppfart kvinand

Hei, jeg har mange timer rundt kvinender om høsten og jeg lurer på hvor fort ei kvinand kan fly? Når de kommer susende nedover langs elva går det jo veldig fort.

N.N (21.03.2024)

Har ikke hastighet for kvinand, men har fulgt laksand fra bil i ca 85-90 km/t.

Roar Solheim (21.03.2024)


#Økologi og atferd

Kaie

Kan kaier leke ? Enkelte ganger særlig hvis det blåser litt kan hele kaieflokken drive snittlyvningq . Jeg er fascinert av kaienes flyvedyktighet . Er slike» oppvisninger”vanligst i vinterhalvåret ?

E.R. (21.03.2024)

Ja, det er noe som kjennetegner mange kråkefugler, og kaier er neppe noe unntak.

Roar Solheim (21.03.2024)


#Økologi og atferd

Hest og fugl

Hvorfor følger det alltid med en stor hvit fugl med enhver hest i Thailand

T.S. (21.03.2024)

Hvite hegrer følger ofte etter store pattedyr for å jakte på insekter, frosker og andre småkryp som de store dyrene skremmer opp. Ofte er det mer enn EN hegre.

Roar Solheim (21.03.2024)


#Økologi og atferd

Kråker følger etter

Hei.
Jeg lurer på om det er vanlig at kråker følger etter mennesker? Det kan jo selvfølgelig være tilfeldig men jeg opplevde nylig at en liten flokk på tre kråker fulgte meg i en strekning på omlag 1 km før jeg kom frem til destinasjonen. De kommuniserte hele veien med hverandre.

S. (19.03.2024)

Ikke vanlig. Spørsmålet er om de aktivt fulgte dere, eller flyttet seg slik av andre grunner. Dessverre umulig å vite hvordan oppførselen kan tolkes.

Roar Solheim (20.03.2024)

1 - 10 av 6 848 siste»»