Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 til 49 av totalt 3 038 spørsmål


#Fuglekasser

Duekasse

Hei! Vi har en finfin åpen låve hvor det har bodd låvesvaler i alle år. Nå har to byduepar okkupert reirene deres og skremmer dem ut av låven. Jeg tenker at vi heller vil ta vare på mulighetene for at låvesvalene kan bruke låven, siden de har færre bomuligheter enn Ugla. Kan man lage en duekasse eller to og henge ut under takskjegget til dem? Vil gjerne legge til rette for dem, men vil ikke at de fortrenger låvesvalene som sliter med å finne like åpne låver å bo i nå.

H. (11.05.2024)

Låvesvaler trenger bare en kloss ca 10x10 cm som underlag for reir, ikke noen kasse.

Roar Solheim (11.05.2024)


#Fuglekasser

Tøff kjøttmeishunn

To kjøttmeiser bygde reir i kassen jeg hang opp. Ei ukes tid etter reirbyggingen virket de begge å være borte til tross for at jeg hørte tydelige kjøttmeiskallesignal fra et stort furutre i hagen. Jeg så imidlertid ikke "sangeren". Så ble det stille igjen og etter 6-7 dager bestemte jeg meg for å sjekke kassen. Jeg var redd en av fuglene kanskje var rovdyrtatt e.l. Kassens takfeste ble forsiktig avskrudd og selve kassetaket fjernet. Ved bruk av speil og lykt kunne jeg se oppi kassens bunn hvor en kjøttmeis lå å ruga. Taket kom selvsagt forsiktig på plass igjen uten at fuglen fløy ut. Er dette normalt ? Er kjøttmeishunnen virkelig så "tøff" at den tross det sjokket det må ha vært for den allikevel fortsatte rugingen. Vi krysser fingrene for at dem hun ruga på kommer på vingene.

B.M.B. (10.05.2024)

Dette går nok bra. De tåler slik sjekking, men kan sky hvis de slettes opp og håndteres.

Roar Solheim (10.05.2024)


#Fuglekasser

Inspeksjon av fuglekasse under egglegging

Hei. Kjøttmeis har bosatt seg i ei kasse like ved huset. Det er spennende å følge med på utviklingen. Tar bare en forsiktig titt ved å løfte på lokket, kanskje én gang om dagen. For tre dager siden var det to egg der. I går var det fremdeles bare to egg. Legger de ikke ett egg om dagen (morgenen) når de først har begynt å verpe? Nå er jeg redd jeg har forstyrret dem så de har rømt kassa. Hvis de er i nærheten og observerer at jeg ser i kassa blir de kanskje skeptiske?

E.G. (10.05.2024)

Eggene kan være skjult under reir materialet.

Roar Solheim (10.05.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasser på husvegger

Er det noe håp for fuglekasser på forskjellige husvegger? Er 7-8 meters avstand.

L. (10.05.2024)

Ja.

Roar Solheim (10.05.2024)


#Fuglekasser

Hvilke fugl har lagd disse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvilken fugl har laget disse eggene? Bildet er litt uklart men det er helt hvite egg. Har søkt litt på nettet kan det være vendehals?

N.N (10.05.2024)

Vanskelig å se, dessverre.

Roar Solheim (10.05.2024)


#Fuglekasser

Underlig kjøttmeis

Har en kasse på husveggen. Ingen hekking i denne, men nå mitt i hekkesesongen, har en kjøttmeis en rar adferd. Den er veldig opptatt av denne kassen. Hakker rundt hullet og, og besøker kassen flere ganger daglig. Har to kasser til med kjøttmeis som hekker i hagen min. Vet ikke om det er en av disse. Hvorfor så opptatt av denne kassen nå? Kjøttmeisene er jo godt i gang allerede.

M.L. (08.05.2024)

Det har jeg dessverre ikke noen forklaring til.

Roar Solheim (08.05.2024)


#Fuglekasser

Blåmeismeis

Hei kan den bygge Reir uten å legge egg og nå som det har vært så varmt trodde Heg at de kom?

T.E.B. (05.05.2024)

Det kan drøye med egglegging hvis det er ugunstig vær. Men meisene dekker ofte over eggene mens de verper, og da kan reiret se tomt ut.

Roar Solheim (05.05.2024)


#Fuglekasser

Blåmeis i fuglekasse

Et blåmeispar har i flere uker gjort klar i en av fuglekassene våre. Men den siste uken har de ikke gått inn i kassen. De oppholder seg fortsatt utenfor og spiser av fuglematere i hagen. Vil de flytte inn etterhvert, eller har de forlatt kassen for å finne et annet sted?

G.L.F. (02.05.2024)

Dessverre umulig å vite sikkert, så i slike tilfeller er det ikke annet å gjøre enn å følge med og se hva som skjer.

Roar Solheim (02.05.2024)


#Fuglekasser

Beskytte fuglekasse

Vi har laget et fuglematebur der vi kan mate fugler trygt. Dette var viktig da vi selv har katter og ikke ville "servere" småfugl til kattene våre. Nå lurer vi på om det også er mulig å bygge bur til fuglekasser? Eller vil småfuglene få problemer når de første gang skal ut og fly? Da må de jo finne veien ut av gitteret, eller man må åpne opp når man forstår at det nærmer seg utflyvning.

C. (02.05.2024)

Det er absolutt mulig, og ikke problem for fuglene.

Roar Solheim (02.05.2024)


#Fuglekasser

Perleugle hekking

Jeg observerte for halvannen uke siden hukrende perleugle i sen og mørk kveldstime ved en holk der den har hekket flere ganger tidligere. En annen samtidig lyd samme sted - litt vanskelig å beskrive, kanskje litt mjaueliknende - fikk meg til å tenke at det kunne være hunnen som svarte, og at det nå var parring og nært forestående egglegging på gang. Sjekk av holk flere dager senere viste imidlertid ingen tegn til hekking. Spørsmål: Kan det ha vært hunnen jeg hørte, som svarte den hukrende hannen? Dersom ingen tegn til hekking nå: betyr det at tiden er ute for i år? Dette er i fjellbjørkeskogen, og fremdeles en god del snø.

N.N (01.05.2024)

Veldig vanskelig å vite uten lydopptak. Det Er også mulig at det kan ha blitt lagt egg i kassa, og at de kan være tatt av mår før din kasse sjekk.

Roar Solheim (01.05.2024)

««første 40 - 49 av 3 038 siste»»