Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 906 spørsmål


#Fuglekasser

Garnrester i fuglekasser?

Jeg fikk tips om å spare ullgarnrester og legge i fuglekasser?
Er dette riktig?
Fuglekasser henges opp på fjellet, 960 moh i Sør-Fron

L.R. (17.09.2023)

Ikke legg I fuglekassene, men ute slik at fuglene kan plukke selv. Hvis du har garnrester, må dette klippes i korte stykker, helst ikke lenger enn 2 cm slik at fuglene ikke hekter seg fast i lange tråder - det kan skje!

Roar Solheim (17.09.2023)


#Fuglekasser

Kan fuglekasser være tilholdssted utenom hekkingen?

Var i ferd med å ta ned og rense fuglekassene, tenkte kanskje bare å ha dem boden til senvinteren/våren, da min kone sa at kassene kan være fin ly for fugler i uvær og kulde? Er det noecman vet om?

N.N (10.09.2023)

Kassene brukes ofte om vinteren av hullrugere til å sove i. Men det er en fordel å kaste ut gamle reir nå, det gir mindre fare for at fuglene blir utsatt for parasitter som kan skjule seg i reirrester. Fuglene søker ikke inn i kassene for å få isolasjon, men beskyttelse mot nattlige jegere som ugler.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Uklekkede egg i fuglekassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg rengjør fuglekassene mine, og finner disse uklekkede eggene et godt stykke ned i mosen/reirmaterialet. Kan det bety at en ny familie har flyttet inn og lagt nytt materiale oppå det mislykkede kullet, hvor kanskje foreldre var døde?

N.N (10.09.2023)

Kan være fluesnapper som har bygd reir oppå meiseeggene. Meisen kan ha blitt jaget vekk, eller ha gitt opp av ulike årsaker.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Kan fuglekasser være tilholdssted utenom hekkingen?

Var i ferd med å ta ned og rense fuglekassene, tenkte kanskje bare å ha dem boden til senvinteren/våren, da min kone sa at kassene kan være fin ly for fugler i uvær og kulde? Er det noecman vet om?

N.N (10.09.2023)

Ja, Flere arter av hullrugere sover in fuglekasser om vinteren. Og det er da en fordel at gamle reir er kastet ut - de gir ikke noen form for viktig isolasjon.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Leire i uglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! For et års tid siden hengte jeg opp en stor uglekasse i et skogholt (Karula nasjonalpark, sørlige Estland). Nå har jeg omsider sjekket kassen. Fant ikke noe fjær e.l. etter fugler. Men jeg fant store klumper av leire (leiraktig jord) som var klint opp i hjørnene, med en slags pellets-struktur.
Tidlig i vår mente jeg å se slik 'modellering' også i en halvsirkel rundt hullet, men det forsvant siden. Kanskje det falt av?
Nysgjerrig på hvem som står bak!

S. (05.09.2023)

Du har nok hatt spettmeis som hekkefugl i kassa.

Roar Solheim (05.09.2023)


#Fuglekasser

Ett egg igjen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Det ligger igjen ett egg i en fulgekasse. Vi tror det er kjøttmeis og lurer derfor på om klekkeperioden er ferdig? Hun lå der i mai, og vi lurer på om vi nå kan ta det med oss i barnehagen å se på det med barna.

I. (31.08.2023)

Et uklekt egg. Det ligger ofte igjen slike egg i meisereir, og de klekker ikke. Kast ut alt sammen slik at kassa er renset før vinteren. Meisene sover gjerne i slike kasser, og da er det best at gamle reir er kastet ut.

Roar Solheim (31.08.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg lurer på om det er passende å sette ut/henge opp fuglekasser for vinteren nå?
jeg synes mange fuglekasser til salgs i f. eks. dyrebutikker har veldig små hull , er redd fuglene skal sette seg fast eller ikke komme inn/ut , er det noen kasser som anbefales til småfuglene ?

F. (25.08.2023)

Det er helt perfekt å sette ut fuglekasser nå. Da kan fuglene bruke dem til å sove i om vinteren. Spesielt meiser gjør dette. Hull må ikke være mindre enn 28 mm - det går for blåmeis og svarthvit fluesnapper. Ellers er 32 mm anbefalt for meiser generelt.

Roar Solheim (25.08.2023)


#Fuglekasser

Rede i fuglekasse som skal flyttes

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi hengte opp en fuglekasse i august i fjor. Pga flytting tok vi den ned nettopp. Det viser seg at det er rede i den. Skal vi ta ut redet før vi henger den opp på nytt sted, eller er det best å la det ligge?

K.F. (14.08.2023)

Gamle reder skal alltid tas ut, så bare rens kassa nå og kast redet.

Roar Solheim (14.08.2023)


#Fuglekasser

Beising av fuglekasser

I år hengte jeg opp 6 meisekasser som var nybeiset utvendig i månedskifte mars april. De så lenge ut til å bli ubebodd, men etterhvert ble det hekking i to. En med s/h fluesnapper og et kull to med kjøttmeis. Uansett dårlig uttelling Spørsmålet bli dermed, reagerer fuglene på at kassen er nybeiset?
Er det dermed smart å la ny kasser forbli ubehandlet, og heller ta de ned å beise etter hekkesesongen er over?

J.N. (11.08.2023)

Nei, vi har ingen erfaring med at fugler påvirkes negativt av at kasser er nybeiset. Kasser bør beises eller males, slik at de varer lenger.

Roar Solheim (13.08.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei. Jeg er ikke så lidenskapelig opptatt av fugler, men har en del rester av bordkledning som jeg tenkte skal få bli fuglekasser. Jeg bor i Kristiansund i nærheten av havna og er usikker på hvilke fugler jeg burde bygge kasse til? Jeg tenkte å sette noen av fuglekassene på husveggen og noen i trær.

R.U. (06.08.2023)

Stærkasser (hull 45 mm), og meisekasser (hull 32 mm) kan du prøve deg på. Du kan også lage en stærkasse med stor åpning i øvre del av front, like bred som bordet. Dette kan bli brukt av rødstjert og kanskje også linerle.

Roar Solheim (07.08.2023)

1 - 10 av 2 906 siste»»