Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 983 spørsmål


#Fuglekasser

Ugleegga plyndret

Vil ei kattugle som har fått eggene sine røvet, legge nye egg i år ? I ny kasse i nærheten evnt ? De pleier å ha unger som forlater holken i begynnelsen av juni…

Oppdaget 3 grønne egg (Kvinand) i stedene for de 4 hvite ugleegga som har vært ruget på rundt 3 uker, hvite skall et par meter fra holken.
Treet er sikret mot mår med stålplate rundt, da mår er sett ved tidligere hekking ! Kvinand er også sett ved holken, men kan ikke tro den har klart å jage kattugla som lå der først ? Så tenker jo at ugleegga må være plyndret før kvinanda har begynt å legge egg ?
Kan ekorn være synderen ?
Ugla har hekket i samme holk i 6 år. Holken står i gammel eik og lauvskog, med jorder og kulturlandskap rundt, ingen hus eller vei i nærområdet.

N.N (23.04.2024)

Ved slike hendelser flytter vanligvis hunn fuglen til nytt reir og av og til ny hann. Vanskelig å vite hvordan ugleeggene forsvant dersom kassa er mårsikret.

Roar Solheim (23.04.2024)


#Fuglekasser

Kasse til Lappfiskand

Hva bør målene på kasse til lappfiskand være, bør den fòres med noe (flis, gress o)l. Hvor høyt bør jeg sette kassen ? Andre tips ?

T.S. (22.04.2024)

Samme som for kvinand. Fyll med 10 cm flis. 3-4 meter overbakken

Roar Solheim (22.04.2024)


#Fuglekasser

Småfugler

Om ett kjøttmeispar får 2 kull iløpet av en sesong, bruker de samme redet 2 gang, eller skal kassa renses etter kull 1?

J.V. (21.04.2024)

Det er helt ok å rense ut reiret straks ungene har hoppet ut, for meisene bruker ikke opp igjen et gammelt reir. De bygger evt et nytt oppå det gamle.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Fuglekasser

Kjøttmeis overvintrer i fuglekasse

Hei! Vi har ei kasse med webkamera, og i den har det bodd en enslig kjøttmeis i to år, ingen tegn til reir.
Hva er årsaken?

N.N (20.04.2024)

Dessverre umulig å vite. Den sover gjerne i kasser om natta, spesielt vinterstid.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Fuglekasser

Stærkasse

Har lese at stær er så sosiale at det er lurt å ha mange stærkssser på same vegg. Er det lurt ?

O.L. (19.04.2024)

Slett ikke nødvendig.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Fuglekasser

Krangel blnt stær

driver litt i air-bnb - bransjen og to stær dukket gledelig opp ved en "leilighet". men et par dager etter kom en stær nummer tre til samme tre og da ble det bråk og kamp. var det en ny hann som prøvde seg på kona eller var det et forsøk for å overta boligen til det første paret? O B

O.B. (18.04.2024)

Begge deler er mulige tolkninger.

Roar Solheim (19.04.2024)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei. Vi er en barnehage som har fuglekasse med webkamera. Den siste tiden har et blåmeispar og en kjøttmeis kjempet om fuglekassen. De har omorganisert og skiftet ut materiale gjennom flere dager, hver sin gang. Vi regner med det er naturlig å kjempe litt om plassen, men nå er vi litt nysgjerrig på kjøttmeisen sin oppførsel. I dag har den sittet hele dagen inne i fuglekassen, litt som et spørsmålstegn. Reiret er igjen nesten tømt og kjøttmeisen bare sitter der. Den bygger ikke, og vi ser heller ingen makker rundt kassen. Den legger seg ned og sover i perioder, ellers sitter den og ser mot åpningen. Har du et svar kjøttmeisen sin oppførsel?
Hilsen nysgjerrige barn og voksne i barnehagen

A.K.S. (16.04.2024)

Nei dessverre ikke. Ikke alt i fuglenes verden er like lett å forklare.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Fuglekasser

Kattugle i kassen

Hei. Jeg har hengt opp en uglekasse i hagen. Hadde nok ikke så stor tro på at vi skulle få ugleboer i den, grunnet nærheten til oss, men det ligger nå en kattugle på egg i kassen. Den henger ca. 10-15m fra en vei med lite biltrafikk, men med tilfeldige turgåere. Jeg har nå fått kunnskap om at kattuglen kan beskytte ungene sine ved å angripe. Jeg er bekymret for om turgåere er i fare?, eller kan dette gå bra?

A.B. (16.04.2024)

Vanligvis går det bra, men hold øye med situasjonen når ungene hopper ut fra kassa. Det er heldigvis få kattugle som går til angrep under ungeforsvar.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Fuglekasser

Innflytting eller kun på "visning"?

Vi har sett at kjøttmeiser har vært inne i fuglekassen ca 3 ganger ikke lenge etter at vi hengte den opp. Men nå ser vi ingen aktivitet lengre. Kan det være at de er flyttet inn likevel?

L.R. (16.04.2024)

Bare tiden vil vise det...

Roar Solheim (17.04.2024)


#Fuglekasser

Småfugler

Heisann. Har i 5 år nå hatt en fuglekasse oppe å den har blitt brukt de 4 siste åra. Sjekket kassa igår å der var det bygd ett flott rede. Foreløpig ingen egg. Så det jeg lurer på er når jeg sitter i hagen, rundt 6 meter unna kassa, kan det være det plager fuglene å at de ikke tør å bruke kassa mens jeg sitter i hagen? Det har ikke vært noe problem tidligere men nå kan jeg sitte her nesten timesvis uten at den besøkes. Jeg ser paret som bruker den der de observerer meg. Blir kassa lite brukt før egg legges?

J.V. (16.04.2024)

Neppe noe problem. Fuglene venner seg vanligvis til slikt nærvær.

Roar Solheim (16.04.2024)

1 - 10 av 2 983 siste»»