Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 3 009 spørsmål


#Fuglekasser

Vepsebol i fuglekasse

Vi fant vepsebol som under lokket på fuglekassa. Her var også en kjøttmeis. Denne var død. Vi er nysgjerrig på hva som var skjedd her, er det sannsynlig at fuglen døde av vepsestikk eller kan det være en annen forklaring?

M. (21.05.2024)

Dessverre umulig å vite. Meisene kan ha dødd naturlig kanskje før vepsen startet bol bygging.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Fuglekasser

Flytte fuglehus med hekkede blåmeis

Hei
Vi skal ta ned en Bjørk imorhen og måtte i den forbindelse ta ned et fuglehus. Vi oppdaget da at de lå små hekkede blåmeis unger inni og har flyttet huset like ved treet. Ser ikke ut som mor og far forstår hvor huset er blitt av. Noen tips?

N.N (20.05.2024)

Forsøk å sette opp kassa på en påle der den sto før.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Fuglekasser

Fugletrekk

Hvor lang tid bruker tårnsvalen fra Sør Afrika og opp til oss i Sør Norge?

A. (19.05.2024)

Tårnseilere kan fly 500 til 800 km per dag under trekket. Finn et sted i Afrika og et sted i Skandinavia, mål avstanden på Google Earth og regn ut trekktiden derfra - da har du svaret.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Forlater stær-unger reiret før de kan fly?

Hei. Jeg har noen stær-kasser rundt huset. I to av dem var det 5 egg 1. mai. 13. mai oppdaget jeg en rar atferd fra foreldrene i den ene kassen. De kom med mat, men fløy ikke inn i kassen. De fløy bort til hullet og tilbake til en gren. Etter en stund sjekket jeg kassen og oppi den var det én forholdsvis stor unge Ingen nakne partier. Den lå helt rolig da jeg tittet oppi. Jeg var overrasket over at det kun var én unge oppi kassen. Den 15. mai var det ingen foreldre som kom med mat. Jeg kikket oppi kassen igjen. Da var ungen borte. Ingen døde unger eller egg oppi. Min refleksjon i ettertid er at foreldre prøvde å lokke ungen ut av kassen med sin atferd 13. mai. Jeg har sjekket på nettet og egne bøker ift hvor lang tid det går før stær-unger kan fly og jeg finner fra 18-24 dager. I denne kassen var det 5 egg 1. mai, én unge 13. mai og tom kasse 15. mai. Forlater stær-unger kassen før de kan fly eller kan de ved god tilgang på mat bli flyvedyktige tidligere enn normalt?

H.R. (19.05.2024)

Er du sikker på at det var en stær-unge som lå i fuglekassa? Kanskje det var en vendehals som holdt på med å kaste ut eggene for selv å overta fuglekassa som hekkeplass? Her høres det ut som at det er noe annet som har skjedd enn din tolkning av det du så.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Avstand mellom rugekasser tjeld

Hei! Lurer på hvor nært man kan sette opp rugekasser til tjeld? Liker de å ha andre tjeld-par i nærheten?

O.H. (19.05.2024)

Har dessverre ikke noen opplysninger om minimumsavstander her.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Egg i kasse

På jobb har vi fått innflyttet et kjøttmeispar i en fuglekasse vi har hengt opp. Onsdag 15.05 oppdaget jeg 10 små egg i kassen. Har lest at de ruger ca 14 dager. Er spent på når første egg klekker. Er det innafor å sjekke kassen? Hvor lenge bor ungene hjemme før de flyr? Noe annet å tenke på for at fuglene skal få ha det så godt som mulig?

K.K. (19.05.2024)

Ungene bruker 15-20 dager på å bli store nok til å forlate fuglekassa. Det viktigste du kan gjøre nær en fuglekasse, er nok å sørge for at ikke katter kommer til. Ellers klarer meisene det meste på egen hånd. Dersom de får problemer med å finne nok insekter til ungene, kan imidlertid unger sulte i hjel før de forlater fuglekassa - det er vanlig.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Død blåmeid i kassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Har sett lite aktivitet i fuglekassen i det siste. Åpnet opp og tittet. Det ligger en død fugl ved siden av redet med egg. Bør vi rydde ut av kassen nå, eller kan eggene overleve med en forelder?

E. (17.05.2024)

Trolig er det hunn fuglen som er død. Rens ut alt.

Roar Solheim (17.05.2024)


#Fuglekasser

Spørsmål om stærepar

Hei. Vi har to stærepar i to stærekasser i forskjellig trær 20 m fra hverandre. I den ene kassa hører jeg at ungene skriker og foreldrene flyr fram og tilbake og mater. I den andre kassa flyr de ut og inn men sjeldnere, men jeg hører ikke en lyd fra ungene. Katten var der en dag. Kan den ha tatt ungene. Men hvorfor flyr de ut og inn i kassa? Ragnar Edvardsen, Rolvsøy».

R.E. (15.05.2024)

Kanskje ikke klekket ennå??

Roar Solheim (16.05.2024)


#Fuglekasser

Kjlttmeis.

Flere av fuglekassene som bruker å være bebodd er nå helt tomme. Har vinteren vært for hard for mange? Var mange på fuglebrettet i hele vinter of flere sjekket ut kassene.elisabeth

N.N (15.05.2024)

Dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (16.05.2024)


#Fuglekasser

Størrelse hode flaggspett?

Har fuglekasse med blåmeis. Den er sikret med netting hele veien rundt og metallplate i åpningen, så det er ikke mulig for flaggspett å komme seg inn i kassa fra sidene. Men jeg lurer på hvor stort hode den har - om den kan klare å få hodet inn i 32 mm åpning og fiske ut ungene? Og hvis ja, hvor langt klarer den å strekke seg? (For å vurdere om vi skal bygge ny, dypere kasse)

K. (15.05.2024)

Nei, det er nok for lite.

Roar Solheim (16.05.2024)

1 - 10 av 3 009 siste»»