Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 789 spørsmål


#Fuglekasser

Spurveuglelager i fuglekasse

Hei! Når kan jeg fjerne de oppsparte byttene, sånn at kassa blir klar for hekkesesong en?
Eller burde jeg ikke gjøre det?

M. (14.03.2023)

Jo, nå er det vel inntørkede "rak"mus som ligger der, og de blir ikke spist. kast dem ut snarest.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Fuglekasser

Hekkekasse til slagugle

Hvilke str må det være på hekkekasse til slagugle?

O. (12.03.2023)

ca 30 x 30 cm bunn, 50-60 cm høy, 18 cm+ hulldiameter.

Roar Solheim (12.03.2023)


#Fuglekasser

Reirkasse til svarttrost

Vil svarttrost lage reir i en fuglekasse. Om så, hvordan bør den være (mål), og kan den i så fall henge på en vegg?

L.S. (09.03.2023)

Svarttrost kan noen ganger bygge reir i en åpen kasse av type som for linerle og gråfluesnapper, men aldri i en vanlig fuglekasse.

Roar Solheim (09.03.2023)


#Fuglekasser

Skremt fugl

Jeg skulle rense fuglekassen før sesongen og da jeg åpnet kassa fløy en liten fugl ut! Jeg skvatt og fuglen flakset av gårde. Er det mulighet for at fuglen kommer tilbake?

S.E.V. (05.03.2023)

Det kan godt hende. Kanskje har den bare sovet i kassa om natta, eller også vært en rask tur inne for å sjekke mulighetene for å bygge reir der senere på våren.

Roar Solheim (05.03.2023)


#Fuglekasser

Blåmeis, fuglekasse

Hei. På barneskolen laget min datter en fuglekasse med to etasjer. Den har hengt høyt på husveggen mot nord, og har hatt en familie hvert år i nederste etasje. I år må kassen ned, for vi skal skifte kledning og tak. Det kommer nok til å bli i sommer-månedene. Men blåmeisene er daglig på foringsplassen vår på vestsiden. Jeg klarer ikke å se om den bor i kassen gjennom vinteren, men den kommer ofte fra den kanten når den setter seg på fuglebrettet. Hvor holder blåmeis til om vinteren? Ute i naturen eller i fuglekassen sin? Når bør jeg skru ned fuglekassen for å unngå å forstyrre den med unger i senere? Jeg tenker å flytte den til et tre i hagen, hvis vi klarer å feste den på treet. (Det har litt tynn stamme.) vennlig hilsen Åshild.

Å. (03.03.2023)

Ta den ned nå. Fuglene har ikke startet reirbygging ennå. Meiser kan ofte sove i kassene om natta i vinterhalvåret.

Roar Solheim (03.03.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser - rengjøring

Hei!
Jeg har et par fuglekasser i trær utenfor kjøkkenvinduet, og til med glede så jeg i fjor vår/sommer at kjøttmeiser hadde flyttet inn i kassene. Utrolig morsomt å følge med på trafikken ut og inn når reiret skal bygges.
Nå lurer jeg på følgende: Skal jeg åpne kassene og rengjøre dem før våren kommer, eller skal de bare stå slik forrige beboer forlot det? Lukten av de forrige fuglene skremmer eller tiltrekker det nye innflyttere?
Vennlig hilsen
Kjell-R Berge

K.R.B. (01.03.2023)

Ja. Kast ut gamle reirrester snarest.

Roar Solheim (01.03.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser på 1000moh

Hei. Hvilke fuglekasser passer å ha ved hytta/ (hvilke fugler?) Hytta ligger på Gol, 950moh, med spredt granskog med innslag av furu og bjørk. Tregrensa er på ca underkant av 1000moh. Første året jeg er der og tenkte henge opp kasser før våren.

A. (28.02.2023)

Meisekasser 32 mm hull, stærkasser 45-50 mm hull og uglekasser ca 10 cm hull(for bbåde perleugle og haukugle.

Roar Solheim (28.02.2023)


#Fuglekasser

Hekking av Lappugle

Hei,

Har det noe å si at flisen som ligger i disse plattingene til Lappugla er våt og fuktig? Vil dette begrense sjansene for å få Lappugla til å hekke?

S. (25.02.2023)

Ugla ligger i reiret for ¨å varme/tine opp reirbunnen før egglegging, så det går nok. Men det er selvfølgelig mer gunstig dersom det ligger tørr flis i reirbunnen. Det kan være vanskelig å få til dersom det har regnet mye i eggleggingsperioden.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hallo! Jeg og kjæresten min tenkte å sette opp en fuglekasse like ved der vi bor, i nærheten av Lillomarka. Jeg lurte på om det er noen spesielle regler i forhold til og om det er noen ting det er viktig å tenke på før vi gjør det?

P. (20.02.2023)

Nei, ikke spesielt. Men det kommer litt an på hvilken type kasse dere skal henge opp. Småfuglkasser kan henge nesten hvor som helst.

Roar Solheim (20.02.2023)


#Fuglekasser

Kjøttmeis på altanen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi har hatt en gammel fuglekasse stående i en hylle på altanen. Den bygget ungene for noen år siden og skulle opp i et tre i nærheten, men det ble altså ikke noe av. I går så jeg at det flydde en liten kjøttmeis inn der! Den har vært der i dag også.. hva gjør jeg nå? Jeg vil jo ikke skremme den men vil gjerne ha muligheten til å bruke altanen i vår/sommer :) Er det for seint å flytte den?

Mvh
Barbro Worren

B.W. (12.02.2023)

Den har nok benyttet kassa til å sove i, ikke noen hekking ennå. Du kan bare flytte kassa nå.

Roar Solheim (12.02.2023)

1 - 10 av 2 789 siste»»