Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 3 038 spørsmål


#Fuglekasser

Tårnseiler kasse åpning under?

Hei, har dere erfaring med tårnseiler kasse - hvor inngang under? Vil dette hindre spurv og pilfink? Tårnseileren benytter vel mange slike redeinnganger i høye bygninger?

M.K.L. (13.06.2024)

Vet dessverre ikke om slike innganger hindrer andre fugler i å benytte en tårnseilerkasse.

Roar Solheim (13.06.2024)


#Fuglekasser

Underlig kjøttmeis adferd.

Vi har en kamerakasse i hagen og fulgte nøye med da kjøttmeisen bygget rede i kassa i starten av mai. Etter hvert begynte hunnen å overnatte i kassa. Hun kom stadig tidligere inn for natta. Den 15. mai var det plutselig et egg i kassa. 16. mai var maken innom og matet hunnen i reiret noen ganger. Men det kom ikke flere egg, hverken den dagen eller dagene som fulgte. Så sviktet kameraet og det tok noe tid før vi fikk byttet det. Nå (12. juni) ligger hun i kassa i rugepositur stort sett hele dagen, er kun ute i kort tid av gangen. Ingen egg, ingen dyne. Hun fortsetter dag etter dag med å ligge i reirskåla, men hvorfor gjør hun det når det ikke er egg der? Har hørt om innbilt svangerskap hos hunder. Kan sånt skje også med fugler. Det egget som var der 15. mai er borte og jeg skulle tro at hun ville forlate reiret. Hørt om noe lignende?

A.B. (12.06.2024)

Ja, men det er vanskelig å forklare hva og hvorfor slike litt uvanlige hendelser skjer.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Fuglekasser

Utefuglene

Hei kan fuglene hekke hvis kassa står i sola eller må det være lunt min kasse står på sida av hus veggen?

T.E.B. (12.06.2024)

Ja, det kan de.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Fuglekasser

Blikktak på fule kasser.

kan mann kle fuglekasse taket med blikk?

N.N (11.06.2024)

Bedre å bruke takpapp.

Roar Solheim (11.06.2024)


#Fuglekasser

Alle 6 blåmeisunger plutselig døde i fuglekasse

Hei. Har en venn som hele vårwn har fulgt med på en blåmeisfamilie i fuglekasse med video. De 6 ungene har virket ved god helse og mating har pågått jevnt og trutt. For noen dager siden ble kassen angrepet av en flaggspett. Det ble spikret på "armering"men angrepene ga seg ikke til tross for at spetten ikke kom seg inn.For et par dager siden begynte ungene å dø, den ene ettef den andre og nå er alle døde. Foreldren fortsetter å komme med mat. Hva kan.den mest sannsynligeårsaken være? Stress, dårlig næringstilgang eller noe annet?

H.H. (11.06.2024)

Trolig for lite mattilgang slik at ungene sulter i hjel. Dette er dessverre et ganske vanlig fenomen for meisene.

Roar Solheim (11.06.2024)


#Fuglekasser

Rense kasse?

Dessverre gikk det galt med blåmeisungene i kamerakassa etter at hannen forsvant for en drøy uke siden. Siste ungen døde i natt. Hunnen har vært innom et par ganger etterpå. Og plutselig, i dag, var det to blåmeiser der samtidig! Enten et annet par som viser interesse for kassa, eller hunnen som har funnet en ny venn?
Samtidig ser vi at det er noen små kryp, lus el.l der. Skal jeg rense kassa med det samme, eller vente? Takk for svar!

E.G. (10.06.2024)

Ja, rens ut.

Roar Solheim (10.06.2024)


#Fuglekasser

Innbrudd?

Hei, jeg har satt opp en fuglekasse på terrassen som egt pynt, men det kom et blåmeis par og har lagt egg. De har klekket og har blitt nesten klar til å fly ut tror jeg, men idag så var det sånn at åpningen til kassen var revet opp fra utsida og blåmeisungene var ikke der. Nå har foreldrene flydd rund stedet og har ropt på dem? Hvem kan ha gjort noe sånt?

N.N (10.06.2024)

Dessverre vanskelig å vite.

Roar Solheim (10.06.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Har fluesnapperfamilier i 3 fuglekasser. Nå skal kassene skiftes ut etter at ungene er ute av redet. Vil fuglene helst bygge rede selv til neste år eller kan jeg hjelpe til ned litt byggemateriale ?

G.L. (08.06.2024)

Alle bygger reder selv, så det er bortkastet å legge inn materiale i kassene.

Roar Solheim (08.06.2024)


#Fuglekasser

Det er ikke fugle som har lagt egg i kassene i år

Alltid hatt fugler har lagt egg i kasser som vi har satt opp. I år er alle kassene tomme. Hva kan årsaken til dette være?

N.N (08.06.2024)

Færre fugler og/eller lite mat å finne.

Roar Solheim (08.06.2024)


#Fuglekasser

11 blåmeisegg / 5 unger

Hei.
Vi har ei fuglekasse i skogen ved siden av oss.
I månedsskifte april/mai, oppdaget vi at det låg 11 blåmeisegg i kassa og at moren låg og ruget på egga.
Ruginga såg ut til å gå etter planen og etter ei tid var alle egga utklekte. Ungene fekk jevnlig mat og godt stell, og ble større, og såg friske og raske ut. For nokre dagar siden, flaug 5 av ungene ut. Dei igjenværande ungane såg fremdeles friske og raske ut, hoppa rundt om i kassa og skreik etter mat som dei også fekk.
For 2-3 dagar siden, oppdaga vi plutselig at 2 av dei igjenværende ungene, var døde. Dei 4 som enno levde, såg ut til å vere i fin form og fekk jevnlig mat av foreldra.
Då vi slo på kameraet i går morgon, fekk vi oss eit sjokk: Alle 4 ungane som var igjen, var no døde!!!
Vi lurer no på kva som kan ha skjedd og om vi bør fjerne dei døde ungane?

T.N. (06.06.2024)

Ungene dør fordi foreldrene ikke klarer å finne nok insekter og insektlarver for å mate dem. Dette er dessverre et vanlig fenomen for mange småfugler. Døde unger er det fint om dere kaster ut fra fuglekassene. Hvis det ikke er noen levende unger tilbake i reiret, bør kassen renses helt - kast ut reir og døde unger. Fuglene bruker aldri opp igjen gamle reir, men bygger eventuelt nytt reir oppå det gamle.

Roar Solheim (06.06.2024)

1 - 10 av 3 038 siste»»