Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 858 spørsmål


#Fuglekasser

Crocket-kølle

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan en crocket-kølle redde tusenvis av småfugl?
Alle fuglene trenger en trygg mellomlanding før de flyr i kassa.

J.P. (07.06.2023)

Nei - dette er totalt bortkastet, og ugunstig fordi f. eks. en skjære kan sette seg på pinnen for å snappe fugleunger når de titter ut av hullet.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Fuglekasser

Låvesvale

Er det mulig å få en låvesvale til å bruke et rede som er festa til trær?

I. (06.06.2023)

Har ikke hørt om det tidligere.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fuglekasser

Hakkespett på fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en fuglekasse på huset vårt (rett over soveromsvinduet), der bor det to søte med reir og egg og er veldig travle om dagen ❤️ men nå er det en hakkespett som virkelig jobber for å komme seg inn der.. starter ca 0430 om morningen og dundrer løs! Flyr sin vei hver gang jeg brøler ut av vinduet men er tilbake etter max et kvarter.. veldig slitsomt for et b-menneske som meg, men jeg er veldig bekymret for de små som prøver å bo der..? Hva kan jeg gjøre for å få hakkespetten til å gi seg?

S.R. (05.06.2023)

Få tak i metallplate med 32 mm åpning og sett fast rundt hullet på kassa - det kan hindre spetten fra å komme inn til ungene (som den vil spise).

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fuglekasser

Blåmeisunger borte

4-5 unger (ca 5 dager gamle) er forsvunnet fra en kasse. Er det mulig at en katt kan klare å fiske ut unger gjennom 28 mm hull?

E.G. (06.06.2023)

Trolig er det foreldrene som selv har fjernet døde unger.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fuglekasser

Tomme meisekasser

Jeg har to fuglekasser som ingen fugler (meis) valgte i år. Den ene i porselen, den vasket jeg med klorin i fjor etter at jeg fant en død fugleunge. Den andre i tre, der virker det som om hullet er forsøkt gjort litt større innenfra. Kan det være forklaring på hvorfor begge kassene plutselig er ubebodd i år? Cecilie

C. (02.06.2023)

Nei, dette kan være rene tilfeldigheter, så umulig å gi slike årsaksforklaringer.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fuglekasser

Kjøttmeis i vegg

Hei. Kjøttmeisen har laget rede inne i veggen på huset vårt. Egentlig er det litt hyggelig, men kan den skade huset på noen måte? Hvis det er tilfelle vil jeg tette sprekken i veggen til vinteren.

R.S. (04.06.2023)

Den skader ikke huset, men jeg vil likevel anbefale å tette igjen til høsten. Sett opp fuglekasser som alternative hekkeplasser, heng gjerne en på husveggen.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fuglekasser

Blåmeisreduksjon i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fuglekasse hvor to blåmeis flyttet inn. De fikk 8-11 egg. De fleste klekket og det var mange små fugleunger. Etter en uke vekk sjekket jeg og da var det bare to igjen. Er det vanlig med så stor reduksjon ? Ingen katter her.

L. (01.06.2023)

Trolig har de voksne problemer med å finne nok insekter, slik at flere unger har sultet ihjel. Når ungene er små kan meisene tydeligvis klare å fjerne dem selv fra reiret.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fuglekasser

2stærpar i samme kasse?

Kan 2 stk Stær-par legge egg i samme fuglekasse, hvorpå de klekkes på ulik tidspunkt? Nå ser det ut som om en av de som klekket først (eldste) har flyttet inn igjen (flyr ut og inn) og at den tar imot mat. Virker som om de som leverer mat prøver å komme forbi den "eldste " og til de som klekket sist. De lykkes skjelden med det😕 har jobikke sett de nyklekkede, men synes jeg hører svak piping mens den store "tar" maten.

C.K. (04.06.2023)

Noen stær parasitterer hverandre og legger egg i andres reir. Men det er aldri mer enn EN hunn som står for ruging.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Har en fuglekasse med et litt stort hull som hakkespetten har hakket på. Litt av blåmeisreiret var dratt ut i dag. Sjekket og det lå 3 små blåmeisunger der. Skulle satt på noe metall men om jeg setter på noe nå forstyrrer jeg mye. Skal jeg bare la de være og håpe det beste?

E.B. (03.06.2023)

Det beste er å sette på metallbeslag nå, ellers vil nok flaggspetten spise opp alle ungene.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fuglekasser

flytting av fuglekasser

hei, jeg har tidligere hentet en fuglekassen fra garasjen, og lagt den på hagebordet . Da jeg nå ville henge den opp har vi oppdaget ,at de n er tatt i bruk allerede . kan denne forsiktig flyttes noen få meter opp på veggen uten å ødelegge for fuglene?,

K. (03.06.2023)

Det er ikke lett. Da må du flytte den 20-30 cm av gangen og la fuglene venne seg til den nye plasseringen før den flyttes ett hakk videre. Men de kan gi opp hekkingen under et slikt forsøk. Derfor alltid best å la dem fullføre der de er.

Roar Solheim (04.06.2023)

1 - 10 av 2 858 siste»»