Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 776 spørsmål


#Fuglekasser

Kattugle

Kan man henge opp ett viltkamera ved ei kattuglekasse og se og følge med på hva som skjer rundt hekkingen?
Viltkameraet skal stå i ett tre 4 meter fra kassa og viltkameraet blir sjekket ca 2 ganger i mnd.
Vi bor i Tønsberg

F.H. (27.01.2023)

Ja, det går helt fint.

Roar Solheim (27.01.2023)


#Fuglekasser

Mus i uglekasser

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg sjekket uglekassene mine i dag. I perleuglekassen var det en mus og en del avføring mens det i spurveuglekassen var det minst tre mus og en del fjær. Er dette en ugle som har vært på ferde eller kan det være noe annet?

H.S. (22.01.2023)

Ja. Her har en spurveugle hatt spiseplass.

Roar Solheim (22.01.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasse med kamera

Hei. Ønsker å skaffe kamera i fuglekasse. Har ikke WiFi der kassa skal stå, men kan bruke 4g når man ernpå hytta. Hva bør man velge. Ønsker gjerne å følge med ril våren

M. (17.01.2023)

Ring til Natur og Fritid (Lista - Birdlife butikken). Da får du de rådene du trenger om dette.

Roar Solheim (17.01.2023)


#Fuglekasser

Døde fugler i stærkassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Fant disse fuglene i stærkassen i dag da jeg skulle rense kassen. Har disse dødd i kassen eller er det lagringsplassen til spurveugla, kanskje? Og hvilke fugler er det?

O. (17.01.2023)

Typisk spurveugle vinterlager. Gråsisik, grønnsisik og fuglekonge - ingen av disse ville på egen hånd begitt seg inn i en fuglekasse heller.

Roar Solheim (17.01.2023)


#Fuglekasser

Døde fugler i kasse.

Hei.
Jeg har ei kasse der det var kjøttmeis i fjor vår, det gikk bra og ungene kom ut. Når jeg skulle renske kassa i dag fant jeg 1 kjøttmeis og 3 løv/granmeis der som var døde, voksne. Kassene blir vel brukt som ly om vinteren? Vi har hatt en ganske lang og streng kuledperiode her, ned mot - 30 enkelte ganger,
hullet er 32-33 mm, Kan det være ekorn, snømus eller lignende som bruker den som lager eller er de kanskje frosset i hjel? Jeg har 2 andre like kasser der var det ingenting.
mvh Rune Mølmen. Skjåk.

R.M. (15.01.2023)

Du har nok hatt besøk av ei spurveugle, som har fanget meisene og lagret dem i kassa. Spurveuglene legger opp slike vinterlagre med mus og/eller småfugler.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Fuglekasser

Rugekasse for Spettmeis

bruker Spettmeis fuglekasser til ruging?
event. hvor stor kasse trenger de?
hvor stort skal innflygingshullet være?
Spettmeisa er en ny art i innlandet i Trøndelag. Hos oss som bor på ca 300 moh, kom den først for to år siden.

J.N. (10.01.2023)

Spettmeis hekker i småfuglkasser og stærkasser (hull 3,2 - 5 cm), men kan også hekke i uglekasser. Da murer de igjen hullet kraftig.

Roar Solheim (10.01.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei. Vi har rester av kledning som er ferdig behandlet av typen Møre Royal. Lurer på om dette kan brukes til fuglekasser, om det er giftig, slik at det ikke kan brukes.

B. (05.01.2023)

Det er sikkert helt OK. Bare bruk med behandlet overflate på utsiden av kassene.

Roar Solheim (05.01.2023)


#Fuglekasser

Tårnseiler kasse

Har endelig fått tårnseiler i kasse. Men skal disse rengjøres som andre kasser. Eller la all møkk og det lille reiret være urørt

R.L. (27.12.2022)

Du kan gjerne fjerne møkk, men reirmaterialet kan du gjerne la ligge - tror det er en fordel for seilerne til neste vår.

Roar Solheim (27.12.2022)


#Fuglekasser

Fuglehus for natten

Om man bygger "hus" til småfugler, for eksempel til nattely eller mot ekstremvær på vinteren, vil de da bruke dette? Og hvordan må det eventuelt bygges?

L.B. (19.12.2022)

Arter som hekker i fuglekasser bruker også gjerne kassene til å sove i om vinteren. Det viktigste er beskyttelse mot nattlige jegere, og ikke isolasjon mot kulda. Heng opp vanlige småfuglkasser med 32 mm åpning. Da kan meiser, gråspurv og pilfink sove i kassene nattestid.

Roar Solheim (19.12.2022)


#Fuglekasser

Blåmeis i fuglekasse

I sommer hadde eg blåmeis par med 6 unger i. Men når dei hadde fått litt fjærdun på seg så låg dei døde, eg har kamera i den kassen så eg har fulgt med dei kvar dag, men så ein morgon låg alle ungane døde, foreldra var der flittige å mata dei dagen før. Kva har det seg at dei døde natta over? Kassen heng heilt under mønet på vårt hus.

I. (11.12.2022)

Dessverre vanskelig å vite sikkert årsak når slike ting skjer. Mange meiseunger dør fordi foreldrene i en periode ikke finner nok mat, men det kan tenkes mange andre grunner til at fugleunger dør.

Roar Solheim (11.12.2022)

1 - 10 av 2 776 siste»»