Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 915 til 924 av totalt 1 027 spørsmål «forrige neste»
Trekkfugler
Hvor kom trekkfuglene opprinnelig fra? Var de først i Norge eller i Afrika?
K.4.V.I.O. (26.05.2009)
Svar:
Trekkende fugler har nok startet der det er enklest å bo hele året. For fuglene som trekker til Afrika, så har de nok i utgangspunktet vært tropefugler som har fløyet mot nord i sommerhalvåret for å hekke. Disse fuglene har strukket trekkavstandene sine enormt i de få tusen årene som har gått etter siste istid. Dengang trakk de kanskje bare fram og tilbake over Middelhavet.
Roar Solheim (26.05.2009)
Trekkfugler
Hvorfor blir ikke trekkfuglene bare værende i Afrika?
Hvordan finner de veien dit de skal reise?
Hvor mange trekkfugler finnes det i Norge?
Hvordan og når vet de at de skal dra hjem til Norge igjen?
Hvor gammel kan en trekkfugl bli?
Dette er spørsmål elevene fant ut i lekse.
4.V.I.O. (26.05.2009)
Svar:
Det er innlysende at insektspisende fugler ikke kan være i Norge om vinteren, men hvorfor flyr de fra Afrika og hit nord for å hekke? Svaret ligger i at insektproduksjonen er så enorm når du kommer mot polarsirkelen (24 timer med lys, plantevekst hele døgnet og dermed masse insekter). Selv om det koster i form av fare for å dø under trekket, så er gevinsten i antall unger fuglene kan fø opp større enn hvis de skulle hekke i Afrika. Fordi vinterne er så strenge i nord, er det heller ikke på langt nær så mange andre dyr som kan spise fuglenes egg og unger i nord, som det en finner i tropene. Når utbyttet er større enn kostnadene, ja da velger fuglene den løsningen som gir flest unger på vingene.
Roar Solheim (26.05.2009)
Hvor drar alle måkene?
Hei. Lurer på om måkene trekker? På vinteren ser vi sjelden noe til de her i Namsos- men på våren dukker de plutselig opp igjen som "paddehatter" ...overalt..........så hvor har de vært?
E. (26.05.2009)
Svar:
Flere måker trekker mot kysten, eller sydover ut av landet. Det er derfor ikke så underlig at du ikke ser så mye til dem om vinteren der du bor.
Roar Solheim (26.05.2009)
Ørn/ ørneunge på Valhall
21.05.2009 kl 0710
Observerer en fugl på Valhallfeltet i nordsjøen. Etter flygeteknikk og eksteriør så minner det meg om en yngre ørn.
Gråbrun, med hvitt litt inne på stjerten.
Jobber på en supplybåt.Vi ligger midt mellom Norge-Skottland og Danmark, det er ca 154 nM (ca. 285 kM)til mermeste land, Rogaland,vestkysten av Danmark.
Kan dette vere korrekt? Den fløy veldig lavt, og det virket som om den var på leiting etter en landingsplass. Flere ganger så det ut som om den skulle lande på sjøen.
MVH
Dag Johnny Arnø
Styrmann "Bourbon Mistral"
V.:.). (21.05.2009)
Svar:
Jeg tror det er mer sannsynlig at du har sett en våk. Både musvåk og fjellvåk kan komme trekkende fra syd, selv om det er veldig seint på våren for slikt trekk. Det kan også tenkes at dette har vært en kjerrhauk (f. eks. en myrhauk hann). Det er ikke mulig å si sikkert hvilken art dette være ut i fra den knappe beskrivelsen. Men det er i alle fall ikke noen ørnunge. Fuglen har temmelig sikkert kikket etter en landingsplass. Oljeinstallasjoner og båter utnyttes ofte som hvileplasser under kryssing av slike havstrekninger.
Roar Solheim (21.05.2009)
Flyr lengst
Hvilken trekkfugl flyr nest lengst i distanse, ca? har hørt at låvesvalen flyr lengere enn rødnebbterna, hva er korrekt?
T.K. (14.05.2009)
Svar:
Rødnebbternene flyr nok lengst. Låvesvaler overvintrer i Sør-Afrika, mens rødnebbterner flyr helt ned mot poliskanten mot Sydpolen, og det er lenger. Rødnebbterner hekker så langt nord som på Svalbard, så disse fuglene flyr adskillig lenger enn låvesvalene.
Roar Solheim (17.05.2009)
Trekkfugler
Hei, jeg har et spørrsmål jeg håper du kan svare på!
Hvor mange ganger i løpet av livet legger en trekkfugl ut på en sånn lang reise?
F. (13.05.2009)
Svar:
Fugler som trekker sydover etter hekketiden, gjør dette hvert år. En svarthvit fluesnapper som er født i Norge, flyr til Afrika på høsten. Våren etter flyr den til Norge igjen for å hekke, og deretter til Afrika igjen på høsten. Dette fortsetter den med hvert år så lenge den lever.
Roar Solheim (17.05.2009)
Trekkfugler
kor lang tid bruker vipa i fra jæren til nord-amerika?
A.Ø.T. (29.04.2009)
Svar:
Vipene flyr ikke til Nord-Amerika, men til Danmark, England eller andre steder langs kysten av Nord-Europa.
Roar Solheim (29.04.2009)
Hvor trekker svaner
Vi får hver vår, rundt 20. april en del svaner som trekker forbi Alta i Finnmark. Hvor kommer de fra og hvor skal de? Hvor går med andre ord trekket deres hver vår og høst?
;.R.A. (21.04.2009)
Svar:
Dette er sannsynligvis sangsvaner. Det ver ikke godt å si hvor langt fuglene du ser har tenkt seg. kanskje skal de lokalt i Finnmark, kanskje skal de helt inn på russisk tundra. Sangsvanene trekker ut mot kysten og sørover til Sør-Norge og Sør-Skandinavia om vinteren. Sangsvanene har økt i utbredelse og antall de siste 40 årene. mens de før var sjeldne "villmarksfugler" som nesten bare hekket langt nord i Norge, hekker de i dag i nesten alle landets fylker.
Roar Solheim (22.04.2009)
FUGLETREKK
Hvor lang tid bruker trekkfuglene fra norge til sør europa eller afrika?
G.K.E. (20.02.2009)
Svar:
Låvesvale gjennomfører et svært langt trekk helt til det sørlige Afrika, opp mot 12 000 km. På denne distansen bruker den ca. 3 mnd.
Fugler som overvintrer sør i Europa kan bruke 3-5 uker på trekket, mens fugler som overvintrer på De britiske øyer som vipe og stær bruker knapt et døgn på overfarten.Morten Ree (30.03.2009)
Fugletrekket i Oslo
Hei . Hvor er det best å følge med på fugletrekket i Oslo / Bærum? I fra sjøsiden.
Tenkte å ta med kikkerten ut i helga.
B. (27.03.2009)
Svar:
Du burde helst forsøke å kontakte lokale fuglefolk i Oslo og Akershus, evt Bærum. Gå inn på Norsk Ornitologisk Forenings hjemmeside Birdlife.no og søk under organisasjon - der finner du kontaktopplysninger til lokale lag og personer.
Fornebu pleide å være et gunstig sted å se etter fugl da jeg en gang bodde i Oslo. Nedoddtangen kan også være mulig, men det kan være andre plasser som er bedre akkurat nå. Lykke til!Roar Solheim (29.03.2009)