Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 498 spørsmål


#Fugleforing

Mating av fugl frem til jeg flytter

Hei. Jeg har alltid mater fugler fra ca sept-mai.
Nå skal jeg flytte ca 1/11. er det dumt å mate de frem til da dersom nye eiere ikke tenker å fortsette?

L. (21.09.2023)

Ingen problem! Hvis det blir matestopp finner fuglene raskt mat andre steder.

Roar Solheim (21.09.2023)


#Fugleforing

Crunchy Musli

Kan eg mate fuglene med dette på fugle brettet

E.G.K. (16.09.2023)

Høyst sannsynlig helt ok dette.

Roar Solheim (16.09.2023)


#Fugleforing

Svarttrost på fuglebrettet

Min 90 åt gamle far synes det er så koselig med besøk av svarttrost på fuglebrettet, men nå er det lenge siden de har vært der.. Er det noe vi kan gjøre for å lokke dem tilbake?

K.L.S. (15.09.2023)

De må først komme til plassen av egen maskin. Legger du ut overmoden frukt så er det ypperlig trostemat.

Roar Solheim (16.09.2023)


#Fugleforing

Hamstring hos småfugl

Etter lang sommer på hytta (Krokskogen 615 moh) lurer jeg på om jeg har rett i dette: De fleste fuglene vi ser, hamstrer? Vi forer litt ujevnt (solsikke med og uten skall) dvs er borte noen dager iblant, selv med dugelig mengde frø (5-6 liter) før vi drar, er alt borte når vi kommer tilbake. Vi ser det jo også når vi er der, at maten blir fort borte. Nettopp nå ser jeg et par toppmeis som flyr fram og tilbake, henter frø og så opp i trærne. Jeg vet spettmeisen er en hamstrer, den fyller hele nebbet før den flyr av gårde. Eller er det stadig nye meis som svinger innom?

N.N (10.09.2023)

Det er særlig spettmeis og kråkefugler som hamstrer mat.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fugleforing

Hanstring

Jeg spurte om fuglers hamstring, og sendte spørsmål før jeg så at jeg fikk svar ved å Google, at meisene hamstrer. Men det betyr vel at mine betydelige mengder med solsikkefrø som forsvinner fra fôringsplassen, ikke er uhensiktsmessig tap, men kommer noen til gode utover høst og vinter, siden mye festes i trær og hulrom?

N.N (10.09.2023)

Det blir nok spist, ja.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fugleforing

Hvilken/hvilket fugl/dyr kan ha gjort dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Pleier å fylle fuglematere når vi drar fra hytta, og når vi kommer tilbake er den tom og fylles opp. Men da jeg ankom hytta på Tjøme torsdag 7.9. så fuglematere slik ut(se bilder) og jeg prøver å forstå hvem som har klart dette?! Vi har rådyr, grevling, rev, ekorn, spurvehauk, flaggspett, kråke og skjære i tillegg til småfuglene, men kan ikke forstå hvem av dem som klarer å gjøre slikt med en metall fuglemater. Kan dere hjelpe?(ligger ofte noen nøtter igjen midt i nederst som noen ville ha tak i?)

C.F. (10.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite sikkert. Kanskje hjortedyr? Du er i alle fall i et område hvor det er lite sannsynlig at brunbjørn besøker foringsplassen.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fugleforing

Syke grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kom hjem fra jobb nå og fant 3 stk grønnfink som bare sitter på bakken under fuglematerne. Vedlagt bilde av to av dem. De er oppblåste og rører seg minst mulig. Forstår at de er syke, og at jeg må stoppe matingen og rengjøre materne. Hvor lenge bør jeg vente før jeg opptar matingen for å være sikker på at det ikke skjer igjen?

N. (31.08.2023)

Har dessverre ikke noen eksakt tidsangivelse for dette, men hvis du stopper et par ukers tid, så er det kanskje nok.

Roar Solheim (31.08.2023)


#Fugleforing

Syk grønnfink - vurdere stopp av foring versus litt for mange fugl i området

Vi har foret fugler igjennom sommeren, ikke mye men litt. I våres var dette med å berge bestanden pga svært lite insekter og sen sommer her i Trøndelag. De var rett og slett desperate etter mat. De er normalt ikke så aktive på foringsplassen på den tiden når naturen setter i gang med sin "matleveranse". Nå i dag oppdaget jeg en grønnfink som er fluffy, og viser alle tegn på parasittsykdom som slo ut en helt masse grønnfink hos oss i fjor høst. Da oppdaget vi ikke sykdommen før det hadde gått litt tid. Jeg har nå tatt ned alle foringsautomater og håper at dette vil kunne avbryte smittekjeden mellom fuglene. Det som er min "bekymring" er at vi har nok klart å opprettholde en fuglebestand som nå ikke vil ha nok mat i nærmiljø uten foring (ihvertfall i vinter) men jeg håper at det ikke vil være et problem nå i sen-sommer/høst. Pr nå er de veldig aktive på peanøtter, og begynt også litt på meiseboller. Mens solsikkekjerner har det ikke gått like mye av. (Det er nok litt fordi vi for tiden har mest meiser, og de er mer ivrig på peanøtt/meiseboller) Men finker, spurver ol er mer ivrig på solsikkekjernene når de er tilgjengelig. Er det riktige valget å stoppe foringen for en uke eller to, eller 3 for å være sikre på at vi får stoppet et utbrudd? jeg forventer relativt stor søke aktivitet etter foringsautomatene de neste par dagene :D ...

K. (20.08.2023)

Fuglene vil nok ikke ha noen problemer når dere stopper foring et par uker nå. Så kan du starte opp igjen. Det er imidlertid ikke sikkert at smitte mellom grønnfinker skjer fordi de oppsøker en foringsplass. Her er det mye vi ikke vet med sikkerhet.

Roar Solheim (20.08.2023)


#Fugleforing

Linfrø til ender

Skal mate ender, og lurer på om de tåler linfrø? Er det eventuelt noe annet enn brød og havregryn de foretrekker?

N.N (19.08.2023)

Aner ikke, men tror neppe det er skadelig. Hvis de vil ha det kan du gi det til dem.

Roar Solheim (19.08.2023)


#Fugleforing

Reste mat som grønnsaker blandet i fetaost med olje

Bare lurte på om, det går greit å mate fuglene med det?

O. (08.08.2023)

Neppe noe mange vil ha. Kanskje andefugler kan ta det (?)

Roar Solheim (08.08.2023)

1 - 10 av 2 498 siste»»