Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 2 685 spørsmål


#Fugleforing

Solsikkefrø til kjøttmeis under hekking

Hei
Las på sidene her at ein kan gje kjøttmeis solsikkefrø medan dei har unger, og at det vil kunna hjelpa foreldra i ein energikrevjande periode.
Kjøpte difor inn solsikkefrø, for å hjelpa eit kjøttmeispar som har 8 egg i fuglekasser vår. Fredag då solsikkefrø blei lagt ut på foringsbrettet var det full aktivitet og lyd i fuglekassen og søndag morgon var det ikkje lenger lyd i fuglekassen. Ser at nokre av ungane framleis pustar, medan nokre ser ut til å vera døde. Er difor undrande til om informasjonen som er lagt ut her når det gjeld foring stemmer? Viktig at den er rett, og ikkje mot sin hensikt. Me har no fjerna alle frø, i håp om at nokre av ungane skal overleva.

N.N (14.07.2024)

Kjenner dessverre ikke til noen dokumentasjon på at meiser har foret ungene med solsikkefrø, og evt at det er skadelig for dem. Ungene kan ha dødd av andre årsaker, og koblingen til solsikkeforingen kan dermed være tilfeldig samtidige hendelser.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Fugleforing

Daglig mating av måker i bysentrum - med kraftfôr

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det virkelig ingen måte å stoppe måkemater-naboen vår på? Hver eneste dag kaster han øse etter øse med kraftfôr (vi har billedbevis på at han får levert kraftfor, og bærer inn sekk etter sekk. Og det er beviselig det han kaster ut). Er dette sunt for måkene? Vi har flokker på over 60 individer som kommer hver kveld for å bli foret.

N.N (11.07.2024)

Dette er neppe problematisk for måkene, men lite omtenksomt siden det ser ut til at dette foregår i et tett bebygd strøk.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Fugleforing

Skjærer

Hvordan holder jeg skjærene/ungene unna små fuglebrettet? De ødelegger fugle/ meise bur/ meise hus og stjeler all måten hullet er 5cm i diameter . Det er tydeligvis for stort med en fuglepinne foran. Ber om rådArvid

N.N (03.07.2024)

Da må du lage et forbur. Se tidligere utgaver av Fuglevennen på nett (birdlife nettsiden), bl a beskrivelse i høstnummer fra 2007.

Roar Solheim (03.07.2024)


#Fugleforing

Masse grønn sisik

Vi har foret med solsikkefrø med skall i flere år, har fem fôringsplasser. I år har vi servert frø uten skall på tre av plassene, der kryr det nå av grønn sisik 15-20 som svermer rundt og ser ut til å spise hele dagen. Vi observerte noen grønnsisik i fjor, men nå tar det helt av. De tømmer lageret ganske fort. Dompap, svartmeis, toppmeis, spettmeis, flaggspett foretrekker frø med skall, eller kommer kanskje ikke til der grønnsisiken svermer?

E.A.J. (01.07.2024)

Tror ikke de artene du nevner lar seg stoppe for å besøke en fóringsplass på grunn av en grønnsisikflokk.

Roar Solheim (01.07.2024)


#Fugleforing

Hvem er sjefen? Hierarki blant fuglearter.

Vi har mye fugl i hagen. Det er småfugl, kråker, kaier, skjærer samt en og annen måke. Vi fôrer med fuglefrø til de små og gir restene av spesialfôret etter vår avdøde hund til de store. Veldig mye aktivitet! Vi lurer på om det finnes en slags rangordning blant de store fuglene. Er det en art som er sjefen? Observerer at kaier og skjærer kan spise samtidig i en viss fredelig sameksistens, men at det blir "krangling" når kråkene kommer. Og måkene synes å være de minst populære, både hos fuglene og oss. Er det noen artshierarki?

N.N (23.06.2024)

Fugler kan være aggressive overfor andre arter, og som regel kan noen dominere over andre. men vi har ikke noen generell oversikt over noe generelt mønster for slike rangordninger.

Roar Solheim (24.06.2024)


#Fugleforing

Mating av ringduebaby

Hva kan vi gi ringdue unge å spise? Den flyr litt,men fikk juling av noen måker så vi måtte ta den inn for å gi den en sjanse. Hva kan vi gi den ? Mais, menes da maiskorn tørket eller ferske ? Har villfuglblanding og brød,hva mer kan vi gi ?

A.M. (22.06.2024)

Fuktig mais, oppbløtet havregryn mm kan kanskje gå.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fugleforing

ekkorn

jeg forer fugler, men sliter med ekkorn som okkuperer forautomatene. Tenkte å lage en ramme slik at fuglene kommer inn og ekornet blir stoppet.
Her på Budor har jeg 7 ekkorn. Hvor stort kan inngangen være for å stoppe den. Ser det er rammer 35 gange 35 mm og det finnes også 40mm.
Forer hel året, nå om dagen går det 6 kg daglig fordelt på solsikke og kjerner.
Håper på et svar.

Aage Stenseth

N.N (20.06.2024)

Lag forbur. Se tidligere utgaver av Fuglevennen på nett.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fugleforing

Linser

Kan jeg gi kokte linder til fuglene ?

S. (20.06.2024)

Trolig ok.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fugleforing

Kan mate måker med noen brødbiter under gangbrua?

N.N (19.06.2024)

Burde ikke være noe problem.

Roar Solheim (19.06.2024)


#Fugleforing

Mating av duer

Jeg har i mange år matet småfugler og duer. Nå har jeg fått klager med trusler. Det jeg da lurer på er om duene klarer seg uten å få mat?? De sitter på trappen hver morgen og venter på mat og det er veldig trist.

N.N (12.06.2024)

Ja, da finner de mat andre steder.

Roar Solheim (12.06.2024)

1 - 10 av 2 685 siste»»