Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 til 48 av totalt 2 503 spørsmål


#Fugleforing

Bakverk egnet som fuglemat ?

Hei!
I flere fugle-fora legger folk ut tips til fuglemat, og flere mener at småkaker (eksempelvis smultringer) er godt for fugl.
De fleste bakverk inneholder jo større/mindre mengder salt, så - er smultringer etc egentlig bra å legge ut til fugl ?

R. (06.06.2023)

Det er vel relativt lite salt i dette, så jeg tror ikke det er problematisk, men har ikke harde fakta.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fugleforing

Fugleforing/veldig mye småfugl

Jeg bor på Grytøy i Harstad kommune. Jeg har foret fugler, mest med solsikkefrø med skall i mange år. De siste par årene har jeg foret også om sommeren. Nå i sommer har her vært uvanlig mye småfugl, og flere arter. Jeg har mest Grønnfink og Bjørkefink, men også Bokfink, Grønnsisik, Gråsisik, Pilfink, Dompap. Men kjøttmeisa, som jeg har hatt mest av før, er borte. Før vi reiste til G Canaria i jan/febr for en mnd, fyllte jeg alt jeg har av matere, og da jeg kom heim, var bare halvparten spist. I dag tømmes to rør på en dag.
Er det lurt å fortsette å fore i sommer?

O.S. (05.06.2023)

Du kan fore fuglene hele året dersom du har glede av fuglenes nærvær. Det er ikke noen tider da man MÅ stoppe eller starte.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fugleforing

Melorm?

Vil gjerne prøve dette som mat til meisene. Men vil ikke andre (skjære, flaggspett etc) forsyne seg grovt av melormen? Har du noe tips om hvordan den skal "serveres"?

E.G. (05.06.2023)

Jo, de fleste fugler vil spise dette hvis de oppdager det! Hvis skjærene ikke skal få noen av melormene, må de serveres inne i et fórbur med netting som bare slipper inn småfugler.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fugleforing

Melorm og mating

Antall blåmeisunger i kassa har gått ned fra 9 til 5 selv om foreldrene mater hele tiden. Jeg fikk tak i tørket melorm på dyrebutikken. Tror du tørket melorm bør bløtes opp med vann før jeg legger de ut? Kan tørket melorm legges rett i fuglekassa om det blir prekær mangel på mat? Vil foreldrene plukke opp melormen og mate ungene? Takk for flott nettside

R. (02.06.2023)

Prøv å bløte dem opp før du legger dem ut, ikke i fuglekassa, men rett ved.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fugleforing

Funnet beby spurv

Hvor mye insekter får de iløpet av et døgn? Jeg får ikke lagt den tilbake i redet for det er for høyt. Ble for kaldt på bakken og ingen av spurvene brydde seg om den. Matet den med delt meitemark og maur. Men vet ikke hvor mye jeg skal gi

L. (03.06.2023)

Fugleunger kan mates med alt de orker å spise!

Roar Solheim (04.06.2023)


#Fugleforing

Kan fugler spise ostepop?

Jeg har en venn som forer fugler med ostepop. Jeg sier at det umulig er sunt for de, men har ingen grunn mår han spør hvorfor. Er det farlig for fugler å spise ostepop?

P.D. (22.05.2023)

Neppe farlig, men ikke noe man bør gi til fuglene - det er ofte krydret, og kanskje også saltet (?).

Roar Solheim (22.05.2023)


#Fugleforing

Peanøtt smør

Ser at noen blander inn peanøtt smør når dei lager hjemmelagde fuglemat (youtube) men eg ser at den inneholder salt. Så er de noe en bør unngå? eller er de ok å bruke det i fuglematen ?

R.L. (22.05.2023)

Trolig best å la være å bruke peanøttsmør som er laget som menneskemat.

Roar Solheim (22.05.2023)


#Fugleforing

Kan man overfore ville fugler?

Vi har et kråkepar som kommer for å få mat når vi går ut i hagen. De venter ofte på oss, helt klare for frokost, lunch og middag. Samt mellommåltider.. Nå har de begynt å følge oss på tur med hundene også. Vi har jo syns dette er veldig gøy og matet de med brød, middagsrester, melormer, hundemat og frukt. Nå syns jeg hannen (den største) begynner å se veldig stor og fluffy ut på magen, men vet jo ikke om dette er overvekt. Kan kråker/fugler bli tykke og hva er best å fôre for å motvirke dette evt? Og ca mengde per dag? Vil jo ikke skade de, men de er så forventningsfulle og hyggelige.

M. (21.05.2023)

Nei, ville fugler kan IKKE overfores.

Roar Solheim (21.05.2023)


#Fugleforing

Foring av måker hver dag om sommeren

Beklager, ingen treff på søk etter «Hei! Bør man mate måker om sommeren? Jeg kjenner ei som mater en diger flokk måker hver dag med såpass mye mat at de virkelig får spise til de er mette alle sammen. Er det i såfall nødvendig å mate HVER dag? ».

M.B. (20.05.2023)

Det er ikke NØDVENDIG å mate verken måker eller andre fugler. Mating av fugl er noe du kan gjøre for din egen opplevelses skyld. Det kan gi deg mange flotte næropplevelser med fuglene.

Roar Solheim (21.05.2023)


#Fugleforing

Klimaendringer og fôring av småfuglene

Hei!
Tenker på at klimaendringene gjør at der blir mindre insekter og dermed færre fugler. Er det en god idé å forlenge foringssesongen til ut juli?

I.G.M. (20.05.2023)

Det har nok lite å si med hensyn til insektenes problemer, men du kan fore hele året om du vil - det gir deg masse flotte næropplevelser med fuglene.

Roar Solheim (20.05.2023)

««første 39 - 48 av 2 503 siste»»