Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 235 til 244 av totalt 2 657 spørsmål


#Fugleforing

Hvorfor blir fuglene borte

Har hatt mange fugler bestandig på fuglebrettet. Etter jul ble alle plutselig borte. Nå har noen enkelte kommet tilbake. Hvorfor er det sånn?

U. (15.03.2023)

Det har vi dessverre ikke noen forklaring på.

Roar Solheim (15.03.2023)


#Fugleforing

Dompapper og Kjøttmeiser

Hei
Denne vinteren her har jeg "nesten" kun hatt dompapper på fuglebrettet. Ingen kjøttmeiser? Bare noen fra og til innimellom?
Jeg lurer på hvorfor? Tar dompappene over fuglebrettet?
Jeg ser også at dompappene sitter lenge på fuglebrettet. Ser nesten ut som de koser seg
Kjøttmeisene henter bare maten og flyr av sted opp i treet

E. (14.03.2023)

Det er dessverre ikke mulig å vite hvorfor du har hatt dompaper og nesten ingen kjøttmeis på besøk i vinter.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Fugleforing

foring og sykdom

Vi forer mye og har mange ulike fugl i hagen. (Sunnmøre). I det siste har jeg merket noen veldig "tykke" eller oppblåste fugl, som sitter å eter hele dagen. I går fant vi en oppblåst dompap under bilen. En stund etter var den død (ikke lenger oppblåst). Veldig kaldt nå. 10-15 minus. Er det noe galt med foringsplassen? For mange fugl på samme plass kanskje? Det er ca 20-50 fugler der i løpet av en dag. Blanding av kjøttmeis, blåmeis, forskjellige troster, mye dompap, mye grønne og gule fugler, grønspett, flaggspett, nøtteskrike og flere forskjellige spurv. Vi forer med meiseboller, solsikkefrø og vanlig viltblanding. Av og til brød og eple. Mye snø her nå, så det er begrenset hvor vi får til å henge opp mat.

T.H. (12.03.2023)

Det KAN hende at dette er fugl som har blitt smittet med salmonella, men det er alltid umulig å fastslå dødsårsak urten veterinærundersøkelse av slike døde fugler.

Roar Solheim (12.03.2023)


#Fugleforing

Tåler småfuglene linfrø

Tåler småfuglene linfrø

T.S. (08.03.2023)

Ja.

Roar Solheim (08.03.2023)


#Fugleforing

Mate fuglene nå?

En venn hørte på radio at man ikke skal mate fuglene nå. Det var noe med at da ville de legge egg for tidlig. Jeg har matet gjennom hele året. Jeg vil gjerne gjøre det som er riktig for fuglene.
Hva er riktig her?

I.U.W.B. (05.03.2023)

Du kan trygt fortsette matingen.

Roar Solheim (05.03.2023)


#Fugleforing

Fuglemat

Jeg metter skjærer, kråker og moser med tør kattemat i flere år. Ser ut slik at de liker det. Floken betydelig øker hvert år. Spørsmål: at det greit med slik mat til dem?

M.B. (04.03.2023)

Helt OK siden disse fuglene er altetere.

Roar Solheim (04.03.2023)


#Fugleforing

Fremmrde frø på fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

På brettet fores det bare med solsikkefrø med skall. Nå har det kommet mange frø dit som vi ikke kjenner. De er litt store, runde harde og lys brun- beige. Kan fugler ha tatt dem med dit fra et annet sted?

J.K. (25.02.2023)

Det er mer trolig at det er forurensninger i frøblandingene - kanskje et forsøk på å "vanne" ut solsikkeposen for å redusere pris ved produksjon.....

Roar Solheim (26.02.2023)


#Fugleforing

Hvor er alle dompappene?

Det er mange år siden sist det var dompapper rundt husene her, men nå er det for det meste bare kjøttmeis og blåmeis her.
Vi forer fuglene med en kloss usaltede peanøtter blandet med philadelfia fett, som vi henger opp i en snor. Er det noe med maten vi legger ut som gjør at vi ikke har sett dompapp på lenge? Eller er det noe vi kan gjøre så de kommer tilbake?
Vi bor i Namdalen i Trøndelag.

M.S. (25.02.2023)

Dompap varierer i antall fra år til annet. Det er mange som har hatt dompap på forplassene i vinter, så dette er nok tilfeldige variasjoner som ikke er enkle å forklare.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Fugleforing

Forsvunnede småfugler på fuglebrettet

Hei her i nordre ål på lillehammer har all småfuglene blitt borte nå de siste dagene!
Vi ser en del i andre bydeler men her har den vært borte i 4-5 dager. Hva kan ha skjedd?

G.C.S. (23.02.2023)

Det er det dessverre umulig å vite svar på.

Roar Solheim (24.02.2023)


#Fugleforing

fugler utenfor huset.

Hei....Hvorfor kommer det ikke fugler på foringsbrettene. Vi har hatt mengder med kjøttmeis og dompap - men nå er det ingenting. Vi har mye forskjellige typer fuglemat- så det er ikke det.... Hva kan årsaken være?

mvh Elin-L. Jensen

N.N (22.02.2023)

Dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (22.02.2023)

««første 235 - 244 av 2 657 siste»»