Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 49 009 spørsmål


#Diverse

Svartbak?

fortsettelse ...som ville endre fjærfarge etter en tid. Kan dette stemme? Og da må jeg si at disse måkene er smarte. Vi vet jo hvor frekke de er der de stuper ned på matfatet foran deg når du sitter på cafe. En annen dag kunne jeg betrakte to måker som hadde seg ytterst på mønetaket her tvers over. På en blokk. Det hørtes ut som parreskrik. Når han endelig var ferdig så strøyk han avsted og hun ble sittende med nebbet på brøstet. Hvem trenger TV? Med hilsen Mia, Tønsberg

M. (13.07.2024)

Unge måker bruker 3-4 år før de får samme fjærdrakt som de voksne, så dette kan jo ha vært unge måker.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hørtes tidlig natt ved Vier i Rogaland. 2 fugler som ropte til hverandre. Den ene satte seg på gjerdet og var like stor som en katt.

B. (13.07.2024)

Kattugle.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Holdt på en god stund tidlig natt rett ved hytta på Vier i Rogaland. Hørtes ut som en hann som ropte og en hunn som svarte. Hannen (?) satt litt på gjerdet, så vi så den var stor, omtrent som en liten katt.

B. (13.07.2024)

Kattugle.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Tjeld på reir

Hei. Det er et tjeldpar som kommer tilbake hvert eneste år til samme reir. I år la de seg på reiret 15 mai og ligger der fortsatt i dag 13. Juli. Er dette normalt? Er det fortsatt håp om eggene blir klekket?

S.A. (13.07.2024)

Nei, her er det nok ubefruktede egg, eller avbrutt fosterutvikling.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Økologi og atferd

Er svartbak reddere mennesker enn fiskemåker?

Jeg er veldig glad i måker og liker å mate de. Hvor jeg bor har jeg to fiskemåker som kommer til sommeren og roper etter mat eller bare sover eller hviler på gjerdet. På hytta derimot legger vi ut mat til svartbaker. De samles i flokk og er veldig skeptisk til å hente maten selv om vi er inne i hytta bak lukket dør og vindu. De går frem og tilbake på taket og flyr i sirkel rundt hytta, som de værer at vi er inne og ikke tør å forsyne seg. Dette selv om maten ligger nesten ti meter unna hytteveggen.

R. (12.07.2024)

Fuglenes oppførsel gjenspeiler gjerne hvilke erfaringer de har med mennesker. kanskje svartbakene har opplevd å bli jaget andre steder.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som synger bare 1 kort tone

Jeg er på Synnefjell og har hørt en fugl ved et tjern (så den ikke) som bare lagde en enslig lyd, en tone som varte ca 1 sekund. Minner om spurveuglas tone men det var ikke en repetert lyd. Kun et pip og så ferdig. Hva slags fugl kan dette være?

R. (12.07.2024)

Varsellyd fra heilo kanskje.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Skadet fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en skadet fugleunge på plenen på utsiden av huset mitt hvor det ofte går både katter/hunder osv..hva er det jeg burde mate den med og hvor ofte? Og hvor lang tid før den burde være klar til å ta vare på seg selv igjen? Sendte med et bilde av den..

N.N (13.07.2024)

Dette er en tårnseilerunge. Den må mates med moste insekter; melbillelarver eller moste sirisser fra dyrebutikk går an. Må nok mates noen uker før den er flyvedyktig.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hvilken fugl lager denne lyden? I Nordre Follo området

N.N (12.07.2024)

Denne lyden kjenner jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulbeinmåke eller lys sildemåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var i hamar sentrum i går da jeg så en gråmåke med mistenkelig gule ben til hvor lys den var på ryggen. Dette var de beste bildene jeg fikk. Hva mener ekspertene?

I.S. (12.07.2024)

Det spørs om ikke dette er den gulbeinmåka som har holdt til i Hamar en tid.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan vi ha sett Konglebit?

Hei. På vei inn i skogen i Lardal, mot Svartangen-,området i Larvik kommune, fløy en orange fugl over veien. Vi kjenner de fleste fuglene, men denne var ny. Kan det ha vært en Konglebit?

E.Ø. (12.07.2024)

Umulig å si. Korsnebb er nok mer sannsynlig.

Roar Solheim (12.07.2024)

1 - 10 av 49 009 siste»»