Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 889 spørsmål


#Økologi og atferd

Hvorfor er kjønnene hos noen arter forskjellige mens andre er like.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har tidligere hørt en forklaring på hvorfor kjønnene hos noen fuglearter ser forskjellige ut, mens de er nokså like hos andre (Jan Lifjell som fortalte dette). Jeg finner ikke noe om det på nettet. Slik jeg husker det, hadde det med kjønnsroller og omsorg for avkom og gjøre og var på en måte litt logisk. Er det rett og slett slik at der hvor hannene bidrar til å ruge ut eggene og passe på avkommet er fjerdrakten lite fargerik for å ha bedre beskyttelse, kamuflasje slik hunnene har? Husker jeg riktig?
Bildet er fra Bogstad i Oslo, tatt i går. Hunnen fikk jeg først øye på da jeg ville forstørre opp motivet. Fantastisk kamouflasje! Hvis det er slik som jeg skrev over, er stokkand-hannen neppe en ivrig ruger og barnepasser 😊

A.T.B. (26.04.2024)

Et interessant spørsmål som det ikke kan gis noe kort eller enkelt svar på.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Økologi og atferd

Besteforeldregenerasjonen

Har «besteforeldrene» noen funksjon i fugleverdenen?

E. (25.04.2024)

Ikke som vi vet om.

Roar Solheim (25.04.2024)


#Økologi og atferd

Mobba ungdomsmåker

Jeg mater fuglene ute på tur med hunden, en god blanding av kråker, kaier, skjærer, fiskemåker og gråmåker. Det er tydelig at det er kråkene som regjerer. Det er et par ungdomsgråmåker som også følger etter, og de mobbes og jages av alle de andre - spesielt kråkene og fiskemåkene. De stuper etter dem og jager dem rundt, det er nesten hjerteskjærende! Merker de andre fuglene at dette er ungdommer, som er nederst på rangstigen?

M. (25.04.2024)

Vanskelig å vite hva som ligger bak her, dessverre, men der det er kamp om mat vil noen individer/arter lett bli jaget vekk av andre.

Roar Solheim (25.04.2024)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Bygger skjæra to reir, et lure reir?

H. (24.04.2024)

Nei.

Roar Solheim (24.04.2024)


#Økologi og atferd

Er tjelden virkelig så dum?

Når tjelden har gått frem og tilbake foran vindusruten i time- og dagevis, og hakket løs på den, fløyet litt inn i den og returnert og returnert dit hver dag; skjønner den virkelig ikke at det er sitt eget speilbilde den har med å gjøre? Eller i det minste; gir den ikke opp..?

N.N (22.04.2024)

I fuglenes verden eksisterer ikke "glass", så fugler har ikke forutsetning for å kunne fatte hva et speilbilde i glassrute er.

Roar Solheim (22.04.2024)


#Økologi og atferd

Uvanlig oppførsel til tjeld

Hva er årsaken til at en tjeld sittet å pikker på vinduene hver morgen. Hele hytta der den kommer til er utgriset av hvit sikel og vekker oss hver morgen. Vi må dekke til om kvelden, men den finner alltids en ny plass. Det er et par, men kun den ene.

A. (21.04.2024)

Ofte skyldes dette at fuglen ser speilbilde av seg selv og oppfatter det som en rival.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Eg har sett opp ein ny fuglekasse no i april. Og det varte ikkje lenge før det kom ein Blåmeis kom og byrja å bygge reir av mose. Men når dei hadde gjort det cs i ein dag byrja dei å bera ut att mosen. Så om det var ein dag etter at kassen nesten var tom så byrja det å kome mose inn at i kassen mykje mose, og Blåmeisen har og over natta der i nokre netter. Men så skjedde det at at den bar ut att reirmatrial og kassen var neste tom att. Eg las eit sted at noko liknande har skjedd, men da var det gammalt reirmatriale der og. Men her er det heilt ny kasse som ikkje er brukt før. Har du svar, så er eg takk nemleg.

I.H. (21.04.2024)

Høres merkelig ut, og jeg har dessverre ikkenoe forklaring på hvordan dette skal tolkes.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei Hvor ofte kommer den tilbake til Reiret når den er ferdig med å bygge?

T.E.B. (21.04.2024)

Når den begynner å legge egg, er hunnfuglen bare innom reiret en kort tid hver morgen for å legge ett egg. Ruging starter når alle eggene er lagt. Av og til kan meisen stå over eggene uten å ruge på dem om natta.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Smart kjøttmeis-mor?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fuglekassa hadde det kommet beboere, kjøttmeis-mor lå på egg, og far matet hver dag. Men en dag var et pilfink-par og inspiserte fuglekassa. Da tenkte jeg at det var tragedie på gang, at de hadde drept kjøttmeis-mor.
Så jeg åpnet for å sjekke ... men der var hverken reir eller egg, bare masse fuglebæsj. Men jeg hadde jo sett at meisefar matet mor i kassa!
Nå lurer jeg på om det ikke var ei sleip dame som lot som hun lå på egg, for å få både kost og losji?

M.B. (20.04.2024)

Det kan være makeforing før egglegging. Det er noe som skjer hos de fleste fuglearter.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

Ringdue

Vi har mye ringdue på besøk i hagen. I et lite basseng drikker duene ved å dyppe nebbet og ‘suge’ opp vannet, den eneste fuglen vi har sett som ikke løfter hodet mellom slurkene og lar vannet renne inn.
Når den er ferdig snur den seg og sitter en god stund med halefjærene nede i vannet. Hvorfor gjør den det?

M. (20.04.2024)

Det vet jeg dessverre ikke. Har heller aldri sett dette omtalt som noe duer gjør regelmessig.

Roar Solheim (20.04.2024)

1 - 10 av 6 889 siste»»