Art: Havert (Halichoerus grypus)

Kjennetegn: Lang, krum snute. Overside med tallrike svarte flekker. Hannen blir inntil 3 meter lang og kan veie vel 300 kg. Hunnene er vesentllig mindre.

Habitat: Finnes i Østersjøen og i Nord-Atlanteren. I Norge finner vi den i Rogaland og fra Trøndelag og nordover. En typisk kystsel som lever i småflokker i den ytre delen av skjærgården.

Næring: Mest fisk og en del evertebrater.

Formering: Hannen kjønnsmodner i 6-7-årsalderen, hunnen i en alder av 5 år. Parring i oktober-november, og 1 unge fødes på land elelr is i oktober-november. Haverten kan utsette fosterutviklingen og dermed fødselstidspunktet til tider der forholdene er gunstige for å ale opp unger.

Andre navn: gråsel, havkobbe

Engelsk navn: Grey Seal

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Rovdyr (Carnivora)
Familie     Seler (Phocidae)
Slekt      Halichoerus
Art       Havert (Halichoerus grypus)