Art: Gaupe (Lynx lynx)

Kjennetegn: Gaupa er en høybeint, stor katt med flekkmønstret pels, hårdusker på ørene og hale med svart spiss. Kroppslengden kan bli inntil 130 cm, og den kan veie opptil 30 kg.

Habitat: Gaupa finnes fra Skandinavia og Vest-Europa østover til Stillehavet, i nordlige USA, og i Canada og Alaska. Gaupa holder til i løv- og barskog over det meste av landet. Den er lever solitært, er nattaktiv, sky og har store jaktterritorier. Det er derfor relativt sjelden at man får sett gaupa ute i naturen.

Næring: Mest pattedyr som hare, snågnagere, rådyr, rein, hjort og sau men også en del fugl.

Formering: Hunnen kjønnsmodner i 2-årsalderen, hannen i 3-årsalderen. Parringen skjer i mars, og 2-3 (i enkelte fall opp til 7) unger fødes i mai-juni.

Spor: Fotavtrykk som oftest uten klomerker. Skrittlengde på 40 cm ved gange.

Engelsk navn: Lynx

Næring: Fugler (Aves), Hare (Lepus timidus), Hjort (Cervus elaphus), Rein (Rangifer tarandus), Rådyr (Capreolus capreolus), Sau (Ovis aries), Smågnagere (Myomorpha)

Rødlistestatus: Sterk truet

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Rovdyr (Carnivora)
Familie     Kattedyr (Felidae)
Slekt      Lynx
Art       Gaupe (Lynx lynx)