Art: Husmus (Mus musculus)

Kjennetegn: Varierende farge, oftest grålig ryggside noen ganger med et svakt brunskjær. Undersiden er lysere. Føttene er brungrå med hvite tåspisser. Tynt behåret hale som er på lengde med kroppslengden eller kortere. Store ører omtrent på lengde med hodet. Kroppslengde 70-100 mm, hale 65-100 mm og vekt 15-25 gram, unntaksvis over 30 gram. Aktiv i skumring og demring.

Habitat: Finnes over mesteparten av jorden der det bor mennesker. I Norge i bebygde strøk men ikke til fjells. Ofte i hus. To underarter: Mus mus domesticus i kyststrøk og Mus mus musculus ellers i landet.

Næring: Alteter, men foretrekker oljeholdige frø.

Formering: Kjønnsmodner 6-6 uker gammel, drektig i ca 3 uker, 5-8 (kan ha 1-12) unger i kullet. Husmus som lever i bygninger kan reprodusere hele året. Utendørs sannsynligvis 3-4 kull i sommerhalvåret.

Engelsk navn: House mouse

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Gnagere (Rodentia)
Underorden     Smågnagere (Myomorpha)
Familie      Muridae
Slekt       Mus
Art        Husmus (Mus musculus)