Hopp til hovedinnhold

Lag din egen meisebolle

Flaggspett koser seg med monsterbollen

Flaggspett koser seg med monsterbollen En flaggspett kan nyte innholdet i denne gigantiske meisebollen gjennom en hel vinter. Foto: Rune Aae

Det er høytid for fugleforing. Meiseboller er populær mat for fuglene på foringsplassen. De bollene man kjøper i butikken er små, og ofte av dårlig kvalitet. Her finner du oppskrift på hvordan du lager din egen gigantbolle.

Oppskrift på 9,5 kg meisebolle

Ingredienser

  • 1500 g solsikkefrø uten skall
  • 1500 g lettkokte havregryn
  • 800 g kokosmasse
  • 700 g hakkede nøtter eller peanøtter uten salt
  • 500 g rosiner
  • Sesamfrø, linfrø og tørket frukt kan også brukes
  • 4,5 kg Flott plantefett uten salt (eller Delfiafett)
  • Animalsk fett uten salt og krydder kan iblandes
  • 2 cm tykk og 15 cm lang pinne
  • 1 m 5 mm nylontau (eller tykkere)

Framgangsmåte

Bland alt det tørre i en 10 liters vaskebøtte. Tøm det meste over i en annen bøtte slik at det er ca. 10 cm igjen i den opprinnelige bøtta. Smelt fettet i en stor kjele. Hell fettet og det tørre annen hver gang i den opprinnelige bøtta i flere, mindre omganger. Rør godt underveis slik at det kommer rikelig med fett ned til bunnen av bøtta. Når alt fettet er tømt på og blandingen er godt omrørt og mettet med fett, binder man den ene enden av tauet rundt midten av pinnen. Pinnen dyttes ned i fettblandingen slik at den blir liggende midt på i bunnen av bøtta og med tråden som kommer opp av fettblandingen sentrert i midten av bøtta. Sett bøtta til avkjøling på et kaldt sted (4 grader eller lavere, gjerne frost), og sørg samtidig for at tauet er sentrert i midten av bøtta under den påfølgende stivningen.

Etter et døgn i kjølige omgivelser stikker man en lang og flat kniv ned mellom fettblandingen og bøtta. Når fettblandingen har løsnet fra bøtteveggen, snus bøtta opp ned på bakken. Dunk forsiktig på bunnen til blandingen løsner og faller ut.

Denne nå 9,5 kg tunge meisebollen henges opp i en solid grein med minst 40 cm klaring til andre greiner.

Er man plaget med skjærer, kan det være lurt å henge en eller annen form for netting i meisebollens opphengstau 10-15 cm over selve bollen slik at ikke skjærene kan sitte på selve bollen og spise av den.

En slik bolle kan vare svært lenge avhengig av hvor mye fugl man har i området. Rekorden min er fra tidlig oktober til midten av april.

Melkekartong

Det er fullt mulig å lage mindre volum. For eksempel bruke tomme melkekartonger og fylle disse med blandingen. Da kan du stikke et lite hull i bunnen av melkekartongen, ta en hyssing eller tynt tau og dra dette gjennom kartongen fra undersiden, lag en solid knute under slik at hyssingen/tauet ikke trekkes gjennom. Lag lengde på 50 cm og hold dette midt i kartongen når den fylles. Sett kartongen i fryseren et døgn. Ta den ut og fjern kartongen bortsett fra bunnen og en 2-3 cm av sideveggene. Heng den luftig ut på en gren slik at den gynger godt slik at kråkefuglene ikke liker å sitte der.