Hopp til hovedinnhold

Kledd i nydelige høstfarger

Sidensvans

Sidensvans Foto: Frode Falkenberg

Når vinteren nå står for døren og høstens vakre fargespill er på hell, venter vi på en fargesprakende og fjærkledd fugl fra de dype skogene på den russiske taigaen, nemlig sidensvansen.

Denne vakre fuglen har sin hekkeutbredelse i de store nordlige barskogene fra Finnmark og nordlige Russland. På høsten drar den sørover og lever på bær og frukt som den finner på reisen ned gjennom landet vårt. Er det lite med bær så kan reisen gå langt ned gjennom Europa, faktisk helt ned til Italia og Nord-Afrika.

Selv om sidensvansen ikke er noen vanlig hekkefugl hos oss, og folk ofte en kort tidsperiode stifter bekjentskap med fuglen sent på høsten eller om vinteren, så kjenner de fleste til denne flotte fuglen. En av grunnene til det er dens vakre fjærdrakt. Den varme rødbrune fargen, med den karakteristiske fjærtoppen på hodet, og de fremtredende røde, gule, hvite og svarte tegninger på vingene. Den mørke stjerten med lysende skarp gulfarge ytterst på fjærene, har gjort at mange kaller fuglen for silkestjert. En annen grunn til at fuglen kjennes av mange er at den er lite redd. Den gjør seg bemerket med en trillende fin lyd og den opptrer i store antall i bærbusker og frukttrær rundt hager og parker.

Sidensvansen kan opptre i flokker på flere hundre fugler og det kan være tusenvis i Norge i førjulstidene. De siste åra har faktisk enkelte av disse blitt igjen utover våren og sommeren, og har hatt reir og unger også i Midt-Norge og Hedmark. Arten har i alle år vært kjent som hekkefugl i Finnmark.

Publisert 02.10.2007