Hopp til hovedinnhold

Høst og fugletrekk

Blåstrupe

Blåstrupe Blåstrupen er en av få norske hekkefugler som reiser til Asia om vinteren. Foto: Terje Lislevand

Nå er millioner av trekkfugler på vei til sørlige breddegrader. Rødnebbterna er den av våre fugler som har den lengste reisen. Den overvintrer utenfor det sørlige Afrika og i Antarktis, en avstand opp mot 16000 km en vei. Men det er også mange andre arter som skal ut på en imponerende reise i disse dager!

Mange av våre låvesvaler og taksvaler reiser helt ned til Sør-Afrika. Disse små fuglene tilbakelegger en avstand på hele 10000 km! Mange fugler trekker i store flokker, mens andre foretrekker mindre grupper. Slike flokker består ofte av både voksne og unge fugler. Gjøkungene har derimot en annen strategi. De derimot trekker helt alene, lenge etter at de voksne gjøkene har reist til Afrika. Til tross for det så finner de frem!

De fleste av våre hekkefugler trekker ut av landet om høsten. Spurvefugler som bare lever av insekter drar som regel først om høsten, og kommer tilbake seinest på våren. De har lengst distanse som skal tilbakelegges. Disse artene overvintrer for en stor del i det sørlige Europa og Afrika. Andre nøyer seg med å dra til det vestlige Europa (troster, ender, stær, vipe m.fl.), da de finner den maten de trenger her. Blåstrupen er en av få norske hekkefugler som drar til Asia om vinteren. Det gjør også den sjeldne dverggåsa, som reiser helt fra Finnmarksvidda for å overvintre i Iran og Irak.

Publisert 13.09.2007, oppdatert 13.11.2007