Hopp til hovedinnhold

Ikke ta med fugleunger hjem!

Sandlo unge

Sandlo unge En nyklekt sandlounge kan se forlatt ut, men foreldrene er som regel alltid i nærheten. Foto: Frode Falkenberg

Vi får flere henvendelser fra folk som tar med fugleunger hjem i den tro at de er forlatt av foreldrene. Dette må ikke gjøres, selv om fuglen kan se litt pjuskete ut. Fugleforeldrene forlater ikke sine barn, men er alltid i nærheten.

Hvis fugleunger mot formodning skal bevege seg inn i trafikkerte gater og veier så kan man selvsagt hjelpe disse i skjul eller sette dem opp i et tre. Likeså i parker og hager hvor det ferdes katter og hunder kan man forsøke å få fugleungene i sikkerhet ved å løfte dem på en grein slik at de kommer opp fra bakken. Den generelle regel er derimot å ikke foreta seg noe og la naturen ordne opp selv.

Dødeligheten er stor blant våre mindre fugler, noe som også er grunnen til at de legger store og ofte flere kull i løpet av en sommer. Dette gjør de for å opprettholde bestanden. Man hjelper ikke fuglene med å ta dem med hjem. Da har man for det første skaffet seg et problem i forhold til å mate dem. For det andre får de ikke den opplæring de trenger, noe som er livsviktig for at de skal klare seg i det fri.

Selv om mange farer lurer i naturen så er det absolutt best å la fuglene håndtere situasjonen selv. La naturen gå sin gang!

Les også innlegget «Ikke fjern fugleunger fra foreldrene sine!» på Birdlife.no.