Hopp til hovedinnhold

Terje har besøk av trelerke på fôringsplassen!

De fleste som følger med på fuglelivet i hagen vinterstid får besøk av kjente og kjære arter. En gang iblant dukker det imidlertid opp arter som får oss til å heve øyenbrynene. Terje Håheim i Etne i gamle Hordaland fylke har besøk av trelerker på fôringsplassen!

Terje Håheim foran veggen der trelerkene søkte næring. Foto: Privat.

Trelerke i hagen er ikke hverdagskost! Dette er en liten og kortstjerta lerke, og de kontrastrike hodetegningene skiller den fra sanglerke. Foto: Morten Kersbergen.

De fleste trelerker overvintrer ved Middelhavet. Kanskje trelerkene hos Terje også kunne tenke seg å ha vært der når vinteren i Etne var på det tøffeste! Men med nok mat tilgjengelig så klarer fuglene seg bra. Foto: Terje Håheim.

Trelerkene dukket opp ved gårdsbruket til Terje alt 17. november i fjor. Først ble to individer registrert, men etter fire dager var det tre trelerker på plass. De tre fuglene har hatt tilhold ved gården hele vinteren og er sist sett 24. januar. Terje skriver til oss at han har fôret trelerkene litt. Han la merke til at fuglene av og til var innom langs grishusveggen og under kraftfortankene før snøen kom, og når det var snødekt og kaldt var de nesten stasjonære der langs veggen. Terje fôret dem så med byggkorn og svinekraftfor. Han fikk også tatt bilde av fuglene, men holdt helt bevisst avstand når forholdene var på det tøffeste for fuglene i kulda og snøen.

Trelerke er en svært fåtallig vintergjest hos oss, men i de fleste vintre blir det registrert noen få individer langs kysten. Som hekkefugl i Norge er den mest vanlig rundt Oslofjorden, med Østfold som kjerneområde. Spredte bestander finnes også langs kysten til Telemark og Aust-Agder.

I skrivende stund er det fredag før selve hovedhelga på Hagefugltellingen. Holder trelerkene fortsatt til hos Terje i Etne? Og får du celebert besøk i din hage? Vi venter i spenning.

Publisert 25.01.2024, oppdatert 26.01.2024