Hopp til hovedinnhold

Lag en sosial meisebolle

Mange fugler er glade i meiseboller, og de aller mest populære lager du på noen minutter hjemme hos deg selv. Nedenfor finner du en oppskrift på en enkel og populær meisebolle, som også har fire sittepinner!

1. Tre ingredienser
Du trenger bare tre ingredienser til denne meisebollen: 500 gram matfett, 200 gram lettkokte havregryn og 300 gram solsikkefrø uten skall.

2. Smelt matfett
Smelt fettet med lav temperatur i en kasserolle. Følg med hele tiden, og aldri forlat kasserollen før stekeplaten er slått av.

3. Bland sammen meisebollen
Bland sammen de tørre ingrediensene og fettet, og rør godt. Sett blandingen til side, men husk å røre innimellom. Blandingen må ikke stivne.

4. Sittepinner
Finn to pinner på 18-20 cm. Skjær gjerne ut en fordypning i midten på dem begge. Legg de to fordypningene mot hverandre slik at pinnene ligger i et kryss.

5. Feste til opphenging
Bruk hyssing til å binde sammen pinnene. Sørg for at tråden er lang nok til å brukes som oppheng. Hyssingen som skal brukes til oppheng bør sentreres, slik at meisebollen henger nogenlunde i vater.

6. Avkjøl og lag bollen
Når meisebolleblandingen har avkjølt seg (20-30 minutter) er den klar til å "monteres" på trekrysset. Tenk at du skal lage en snøball med et trekryss inni. Klatt på masse og form den til.

7. Heng opp meisebollen
La meisebollen stivne før du henger den opp. Heng den gjerne opp i et tre, ute på en grein, slik at fuglene er trygge for f.eks. katter og vinduer.

8. Fuglene
Nå er det bare å ønske velkommen til dekket bord, og krysse fingrene for at det kommer mange arter.

9. Notere og rapportere
Husk å notere det du observerer, og rapporter det etterpå til www.fuglevennen.no.

Alle meisene, inkludert stjertmeis og spettmeis elsker disse meisebollene. Flaggspett, svarttrost, rødstrupe og grønnsisik er også veldig glade i dem.

Publisert 26.01.2023, oppdatert 28.01.2023