Hopp til hovedinnhold

Hvordan få trekryper i hagen

Den lille trekryperen er en uvanlig gjest på fôringsplassen. Her får du tips om hvordan du kan tiltrekke deg denne insektspiseren til din hage om vinteren.

Trekryper finnes i barskogene i store deler av Norge. Vinterstid forlater mange av dem landet, men noen prøver også å overvintre. I likhet med arter som fuglekonge og gjerdesmett, som også til en viss grad kan overvintre hos oss, er trekryperen en insektspiser. Det innebærer ofte utfordringer når gradestokken kryper nedover.

Trekryperen jakter på mat ved å krype oppover trestammer og pirke med sitt lange spinkle nebb under barkeflak og i sprekker her og der på trærne. Noen ganger finner den det den er på utkikk etter. Det er insekter og andre virvelløse dyr som har gjemt seg om høsten for å tilbringe vinteren i dvale. Når det blir mye frost og snø kan slik mat bli vanskelig å finne. Da kan vi være til hjelp. Ved å gni matfett (for eksempel Delfia eller Flott) langs en trestamme har man egentlig gjort det man trenger å gjøre. Er du heldig, og en trekryper finner fettet, kan du se fram til å oppleve en av våre mest kryptiske vinterfugler på daglig basis.

En trekryper koser seg med godsakene som er gnidd på en trestamme. Når den først har funnet fettet er det stor sjanse for at den kommer tilbake på daglig basis. Foto: Frode Falkenberg.

Gni deler av en blokk med matfett langs en trestamme, og du har plutselig lagt til rette for at trekryperen kan bli en fast gjest i hagen din. Foto: Frode Falkenberg.

Trekryperen har et langt, buet og spisst nebb som er tilpasset å lete etter insekter som har gjemt seg på vanskelig tilgjengelige steder. Foto: Frode Falkenberg.