Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 100 til 3 149 av totalt 6 904 spørsmål


#Økologi og atferd

Havørn

hva jakter havørnen på om vinteren

N.N (06.01.2017)

De er veldig raske til å finne kadavere som de kan spise av - altså åtseleting. Men ellers jakter de fisk og sjøfugl.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Økologi og atferd

Når spiser småfuglene

Spiser bare fuglene om morgenen

N.N (05.01.2017)

Nei, de spiser hele dagen. Men enkelte fugler fyller kroposen nederst i halsen med mat, og sitter så stille og fordøyer dette, noe som kan ta fra noen timer til et par dager (kjøttspisere). Meiser og finkefugler vil ha stort behov for å spise om morgenen om vinteren, fordi de har forbrent mye fett i løpet av en lang, kald natt.

Roar Solheim (06.01.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Drikker svaner saltvann??

N.N (04.01.2017)

Det vet jeg dessverre ikke, og har helkler ikke noe litteratur som kan avklare ditt spørsmål.

Roar Solheim (04.01.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser snøugla

N.N (04.01.2017)

Den spiser hovedsakelig lemen og smågnagere i hekketiden, men dersom det minker med disse dyrene, tar den forskjellige fugler. Om vinteren er fugl viktigste byttedyr, enten ryper i fjelltrakter/tundra, eller ender og sjøfugl ute i drivisen langs arktiske kyster (eller i våtmarksområder lenger mot sør).

Roar Solheim (04.01.2017)


#Økologi og atferd

Hvorledes skjer fargeskifte av vingefjær?

Hos f.eks. en ørn: Faller en eller flere hele fjærskaft (med fjærfaner) helt av? Eller skiftes fjærstråler ut? Kan fjærstråler skifte farge? (Jeg sitter med en fuglebok foran meg som gir meg disse begrepene.)
Hvor raskt vokser fjær? Om ender mister mange hele fjærfaner og så igjen er flygedyktige igjen allerede etter uker, må voksehastigheten være STOR, i hvert fall hos ender?

E.E. (03.01.2017)

Fargeskifte skjer ved at vingefjærene skiftes, og hele, nye fjær vokser ut. Siden ørner skifter bare noen få vingefjær hvert år, kan de klare å fly og jakte mens de nye fjærene vokser ut. Fjæra er dødt materiale når den er ferdig utvokst (lik våre negler og hår), og det kan ikke vokse noe ute på et fjærskaft dersom deler av fjærfanet slites vekk. Det er grunnen til at hele fjær må byttes ut med jevne mellomrom. Vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tar fra en kongeørn misre en vingefjær og til den nye er helt utvokst igjen, men antar at det kan dreie seg om et sted mellom 2 og 4 uker.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Økologi og atferd

Fargeskifte, alder, territorie etc.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fargeskifte, alder, territorie etc.
Traff plutselig på denne (ref bilde) øst i Voss kommune i Hordaland i går, da jeg var ute og luftet bikkja.
Bare noen 100 meter herfra sendte jeg inn et bilde i november dere fastslo at var en ung havørn.
Igjen: 1) Kan en si hvor gammel denne ørna er? Forstår at den skal være «utfarget» ved ca 5-6 års alderen. Hvorledes resonnerer dere? Mister den litt hvitfarge gradvis? Hvor ofte skjer dette?
Jeg har vært oppom her (fra Bergen) et par ganger tidligere i høst, og er nokså sikker på å ha hilst på denne ørna tidligere. 2) Innebærer dette (den har ikke blitt jaget) at den unge ørna kanskje har fått et territorie her?
3) Hvor gamle er de når de søker en make?
Jeg «registrerer ved dette» at både hav- og kongeørn kan sameksistere i samme område.
4) Det er mye sau på sommerbeite her i området. Kan ørna ta lam som er så stor, at de er sluppet ut på beite? 5) Jeg har en nabo som er redd ørna skal ta den lille hunden deres. Er det noen som helst grunn til bekymring?

E.E. (03.01.2017)

Dette er en helt ung kongeørn med ungfuglfjær i stjert og vinger (hvite innerst, mørke ytterst). Ørnene starter å skifte vingefjær når de er ett år gamle, men de skifter bare noen av fjærene i vingen hvert år. Det tar kanskje 4-5 år før alle vingefjærene er skiftet ut minst en gang. Andre generasjons vingefjær har mindre eller ikke noe hvitt, mens fjær hos gamle fugler er gråbrune med mørke tverrbånd. Derfor ser du ikke hvite felter i vinger eller stjert hos en helt gammel kongeørn. Ungfuglene finner seg som regel ikke et fast hekkeområde (territorium) før de er noen år gamle, så dette er nok en fugl på vinteropphold. Hvis den finner nok mat (bl. a. kadavere) vil den neppe forsøke å ta så store byttedyr som katter eller små hunder. Men en utsultet ung kongeørn KAN i sjeldne tilfeller forsøke å slå ned på hunder på størrelse med f. eks. grevlinghund. Selv om kongeørn kan ta kalver/lam av sau, geit eller hjortedyr, så er de enda raskere til å oppdage selvdøde ungdyr, og da er de raskt på plass for å spise av dem. Derfor er det ingen innlysende sammenheng mellom at en kongeørn spiser på et dødt pattedyr, og selve dødsårsaken.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Økologi og atferd

Ugler

Hvilke ugler jakter på dagen?

K.7.A. (03.01.2017)

Haukugle og spurveugle jakter ofte om dagen, det samme gjør snøuglene. Jordugle kan jakte på dagtid, men er mest aktiv sen kveld og tidlig morgen, fordi mus er mest aktive om natta.

Roar Solheim (03.01.2017)


#Økologi og atferd

Nærflygende kråker

Hei!
Jeg er veldig fascinert og interessert i kråker. Jeg går tur i samme område nesten hver dag. Der har jeg truffet noen kråker som jeg tidlig i vår begynte og mate. Det startet med og legge fra meg maten for så å gå et stykke bort fra matplassen før de turte komme bort og forsyne seg. Slik holdt jeg på noen uker til et par mmd. Frem til for noen mnd. siden der jeg har sett dem ankomme seilende i det jeg parkerer bilen hver eneste dag. Deretter følger de etter meg og hunden hele turen og tilbake til bilen igjen til vi tar turen hjem:) hvorfor gjør de dette?

Det jeg har lurt litt på er når vi er på tur, kan de plutselig komme flygende rett over hodet på meg, så nærme at jeg kjenner luft i håret, så setter de seg på det første de finner rett foran meg og ser på meg. Hva kan dette bety? Tenkte i og med at de er blitt litt vant til at jeg er der ute og gir dem mat, om dette er en slags truende atferd eller om det bare er tilfeldig. For de hekker jo ikke på denne tiden i tillegg til at jeg har lest noen steder at de kan hakke på folk i det de suser forbi.
Så hva kan dette bety?

N.N (01.01.2017)

Kråkene kjenner igjen både deg og bilen, og VET at dette betyr mat! De fleste fugler er utmerket i stand til å gjenkjenne individer blant oss mennesker, og noe som betyr mat oppfanger de svært raskt. Derfor kommer de nær deg fordi de forventer at det kommer mat snart.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Økologi og atferd

Hegre

Lever hegrene sammen med en fast partner i monogami?

N.N (01.01.2017)

Nei, det gjør de nok ikke, siden de ikke er territorieholdere eller holder seg sammen i par i vinterhalvåret.

Roar Solheim (01.01.2017)


#Økologi og atferd

Dykkender og fordøyelse.

Heisan, jeg har et spørsmål om f.eks kvinender eller andre dykkender fordøyer hele blåskjell og muslinger .. eller hva gjør de for å få tak i bløtmaterialet ?

E.R. (29.12.2016)

Jeg VET ikke, men jeg mistenker at de faktisk svelger små muslinger hele, og at de knuses i stykker i fuglenes muskelmage. I tillegg svelger de små steiner/grus som hjelper til å male opp slik mat. Stokkender svelger hele eikenøtter, som magen klarer å hamle opp med, og da klarer nok dykkendene å takle småskjell også.

Roar Solheim (29.12.2016)


#Økologi og atferd

Svaler

Jeg lurer på om svaler bæsjer i flukt.
Vi har mange hekkende svalepar på hytta, og omkring redene ( oppunder mønet ) er det uhyggelig mengder avføring om høsten. Jeg ser jo at de gjør fra seg der, men også i flukt, tro?

B.T. (23.12.2016)

Ja, alle fugler skiter også mens de er i lufta.

Roar Solheim (23.12.2016)


#Økologi og atferd

Fuglekvitter i Bergen, Vinter 2016

Hvordan kan det ha seg at samtlige fugler har fått for seg å kvitre i Bergen sentrum til alle døgnets tider? I går natt og nå 03:42 er det full fuglesang på høyden.

N.N (19.12.2016)

Ikke helt enkelt å forklare, men flere steder hører folk ulike spurvefugler om natta inne i byer og tettsteder. Dette skyldes trolig lyset fra gatebelysning - det blir som skumringslys, ikke helt mørk natt.

Roar Solheim (19.12.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er grunnen til at kråkene "buster" med fjørene på hodet? Hvis det er noe spesiell grunn til at de gjør det. Gjør andre fugler også dette?

Bildet er henter fra Google

N.N (18.12.2016)

Fugl uttrykker mye med kroppsspråk, uten at vi kan klare å vite sikkert hva det er de formidler. Dette er helt sikkert et signal til artsfrender. Ofte bruser fugl med fjærene for å se store og kanskje farlige ut, for å skremme unna artsfrender. Det gjelder særlig når det er kamp om mat.

Roar Solheim (18.12.2016)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Spiser hønsehauk mus?

H. (18.12.2016)

Ja, det gjør nok alle rovfugler og ugler når det er mange mus å finne. Men hønsehauken spiser nok ikke mye mus, siden den er spesialisert på å jakte både fugl og litt større pattedyr (ekorn og kanin er perfekt størrelse).

Roar Solheim (18.12.2016)


#Økologi og atferd

Kråkeunge på vinteren

Hei! Jeg mater kråkene daglig der hvor jeg er på tur med hunden. Jeg ser så og si de samme kråkene hver dag, nesten alltid samme antall. Men i dag kom jeg over en kråkeunge, den var vokst en del til men den lagde lyd etter mat av foreldrene, som matet den og etterhvert så ut til å på en måte ignorere den. Er det vanlig med unger på denne tiden av året?

K.H. (18.12.2016)

Går ut i fra at denne kråke"ungen" var voksen i størrelse, siden kråkene ikke hekker veldig sent. Men ungfugler kan forsøke å tigge fra sine foreldre langt ut over høsten. Dette ser en blant annet hos måker. Unge gråmåker som tigger med pipelyder når voksne er nær. Men jeg har ikke tidligere hørt om slik oppførsel hos kråker så sent på året.

Roar Solheim (18.12.2016)


#Økologi og atferd

Svante Rogn revir

Vi had de I flor vintner en stor flokk saner her 20- 30 stk. På våren ble en etter en jaget av et par og det seirende paret hekket her og fikk 4 unger som forsvant en etter en mens de var ganske små. I høst og vinter er det flere svaner som har forsøkt å etablere vinterkvarter her , men de er alle blitt bryskt jaget bort. Er det vanlig at svanene hevder revir også om vinteren. Dette er et ganske stort vann. Hjellevannet i Skien, men dette svaneparet synes å eie hele vannet og tillater ingen konkurranse. Inger Karin

I.K.R. (16.12.2016)

Har ikke hørt om dette tidligere, og det gjelder nok helst knoppsvaner når de holder seg på hekkeplassen hele året. Dersom de må flytte på seg om vinteren, er de nok ikke område-territorielle lik disse fuglene du beskriver.

Roar Solheim (16.12.2016)


#Økologi og atferd

Musvåk

Tar Musvåk hareunger?

H.A. (15.12.2016)

Det kan sikkert skje, men smågnagere, frosk og faktisk også hoggorm er vanligere mat for denne rovfuglen.

Roar Solheim (16.12.2016)


#Økologi og atferd

Hvem leder flokken og bestemmer retning

Hei, i en fugleflokk er det ofte en fugl som leder an. ER denne guglen utvalgt på noen måte, eller går dette på skift. Flyr den rett, eller svinger den på veien sydover? Tusen takk for svar :)

C.D. (12.12.2016)

I en småfuglflokk er det ikke en fugl i teten, der reagerer fuglene på bevegelsene til de som flyr nærmest. Store fugler som flyr i plog, bytter på å fly forrest, siden det er tyngst. En fugl som flyr bak vingespissen til en annen, reduserer energiforbruket betraktelig.

Roar Solheim (14.12.2016)


#Økologi og atferd

Knoppsvaneunger som ikke drar fra hekkestedet på høsten

Jeg vet om et knoppsvanespar som har hekket i Gjøvik kommune i 13 år. Men stort sett hvert år drar foreldrene fra dem i slutten av september, og svaneungene forblir til snø og is kommer. Det ender da med at de må flyttes av mennesker. Har du noen formening om hvorfor foreldrene drar alene, eller hvorfor ungene ikke kommer seg på vingene. Kan noe av grunnene være at de får mye brødvarer av "snille" mennesker? I isåfall bør jeg vel gå ut i media og be om at de er litt mindre "snille" med foringa

P.Å.S. (03.12.2016)

Dette er veldig underlig, for hos svaner pleier ungene å holde sammen med sine foreldre helt fram mot neste hekkestart, altså til mars-mai, da de jages vekk av foreldrene. Det er ikke lett å si hvorfor unger hos dette knoppsvaneparet ikke trekker vekk med sine foreldre, en kan bare spekulere. EN mulig årsak kan være at det har noe med foreldrefuglenes personlighet å gjøre, noe annet er selvfølgelig rik tilgang på mat, slik du antyder. Men da ville jeg forventet at også de voksne utsatte trekket, så jeg føler meg ikke overbevist om at dette er den egentlige årsaken. Dersom all foring opphørte ville man kanskje få svaret, men det er kanskje umulig å gjennomføre som eksperiment i praksis.....

Roar Solheim (03.12.2016)


#Økologi og atferd

Sjøfugler og nedgang in bestand

Vi har visst lenge at sjøfuglene på fuglefjell langs kysten nordover sliter med å opprettholde bestandsantallet. Har forskning (nyere) kunnet påvise årsakene, altså hvor stor betydning overfiske fra havgående stor fartøy har, sammenlignet med temperaturforandringer i havet som følge av klimaendringer og endringer i havstrømmer? Særlig dette med overfiske - hvor stor betydning har det relativt sett i forhold til andre forklaringer?

E.L.T. (02.12.2016)

Forholdet sjøfugl - klimaendringer - fiskeressurser er et komplisert og omfattende samspill å forstå, noe det norske sjøfuglovervåkingsprogrammet SEAPOP arbeider med. Det beste er at du går inn på prosjektets hjemmeside http://www.seapop.no/no/og leser selv, for her finnes det ingen enkle og raske svar, dessverre.

Roar Solheim (02.12.2016)


#Økologi og atferd

Jaktfalk

Er jaktfalken en trussel for lammene i høyfjellet?
Jeg tror faktisk det......:-(

G.T.E. (30.11.2016)

En liten språklig korreksjon: trusler er alltid MOT, ikke FOR....

Men jaktfalk er nok ikke noen predator verken på lam eller andre, store pattedyr. Den er en fuglespesialist, men kan i lemenår også faktisk ta lemen for å fore ungene med.

Roar Solheim (30.11.2016)


#Økologi og atferd

Taksvalereir

Hei. Jeg lurer på hvordan Taksvalene bygger murbasisen i reirene sine. Finner bare informasjon av hva de inneholder, men ikke hvordan de bygges.

M. (28.11.2016)

Vet ikke annet enn at de henter fuktig jord/leire som de så kliner fast mot underlaget. Når det størkner, henger det fast, men av og til hender det at et reir løsner og faller ned. Da må svalene starte forfra igjen.

Roar Solheim (29.11.2016)


#Økologi og atferd

Avbitte grankongler i høyt grantre

Kan det være en fugl som har bitt av alle grankonglene i toppen av et høyt grantre? Bare konglenes "stilk" er igjen? Vi felte nettopp dette 25m høye treet og da undret vi oss over om dette kunne være en fugl, eller kanskje ekorn?

G.B.T. (28.11.2016)

Når bare stilken står igjen, høres det mer ut som ekorn enn fugl. Men heller ikke dette er vanlig, for ekorn pleier å bite løs konglene slik at de kan holde i dem når de skreller av skjellene for å få tak i frø.

Roar Solheim (29.11.2016)


#Økologi og atferd

havsule

hva spiser havsule

H. (28.11.2016)

Spørsmålet ble besvart på denne siden den 23.11. også: Den spiser fisk, kanskje også blekksprut.

Roar Solheim (28.11.2016)


#Økologi og atferd

Måltrost

Hei. Jeg bor i Kristiansand/Tinnheia, og her har vi en rognasal som bærer mye frukt/bær. Hver høst tømmer Trost og Stær dette treet for bær i løpet av noen få dager. I år så jeg derimot ikke Stær, men en fugl som var på størrelse med Svarttrosten. Har nå muligens funnet ut at dette var Måltrost, da denne var spettete i brystet og mer gulaktig, og brunaktig rygg. Hadde også en gul stripeover øyet. Det jeg lurer på er om denne fuglen også kommer i store mengder avgangen slik som Stær, for det var en hel flokk av denne arten som tømte treet for bær.

M.T. (26.11.2016)

Det var nok rødvingetrost du hadde på besøk, ikke måltrost. Ja, også denne ankommer ofte i store flokker og kan ribbe bærbusker på kort tid. I høst var det en periode massevis av gråtrost og rødvingetrost i kystnære deler av Agder. Disse trostene flyr ofte i tregrensa mot fjellet om høsten og spiser bl.a. krekling. Når den første snøen faller i høyden, strømmer fuglene ned i lavlandet i store mengder, og da kan man oppleve dem slik du beskriver.

Roar Solheim (26.11.2016)


#Økologi og atferd

Jeg spør en ornitolg

1. Kjenner trekkfugler ungene sine igjen?
2. Hvordan kan noen trekkfugler sove i mens de flyr?

S. (24.11.2016)

Alle fugler kjenner igjen sine egne unger, men det er ikke sikkert de gjør det hvis de møtes igjen tilfeldig lenge etter at ungene har blitt selvstendige. Vi kjenner bare til tårnseiler som kan sove korte stunder mens de seiler på vingene oppe i lufta. Dette gjelder nok også utenlandske seilerarter.

Roar Solheim (25.11.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser havsule

N.N (23.11.2016)

Den spiser fisk, kanskje også blekksprut.

Roar Solheim (23.11.2016)


#Økologi og atferd

Svartbak

Hei!
Vi lurer på hvor lenge svartbaken ruger på eggene sine før de klekkes!

C. (21.11.2016)

Svartbak ruger 26-28 døgn på eggene før de klekkes.

Roar Solheim (22.11.2016)


#Økologi og atferd

Ruging

Hei!
Vi lurer på hvor lenge ruger gribben, og hegra på eggene sine før de klekkes!

C. (21.11.2016)

Det finnes en rekke arter av gribber, så her er det nok mange ulike svar. Har ikke litteratur for hånden får å kunne søke etter rugetid hos gribber, Gråhegre har rugetid på 25-26 døgn.

Roar Solheim (22.11.2016)


#Økologi og atferd

Flygehund

Hvor fort kan en flygehund fly?

N.N (22.11.2016)

Dette er en fruktspisende flaggermus, og ikke en fugl. Men vi har dessverre ingen bakgrunnsinformasjon om disse dyrene.

Roar Solheim (22.11.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser svanene ?

N.N (20.11.2016)

Begge svaneartene er vegetasjonsspisere.

Roar Solheim (20.11.2016)


#Økologi og atferd

Hvor er de blitt av?

Vi har hatt et 50-talls spurver, minst 10-12 blåmeiser, endel kjøttmeiser og et par spettmeiser, samt en tretåspett. Vi har foret dem med avskallede solsikkefrø som de har spist med stor appetitt. For en drøy uke siden forsvant alle sammen, sånær som en eller to blåmeiser. Hva kan ha skjedd? (Jeg har smakt på frøene, de er ikke harske!)

A.K. (18.11.2016)

Det er det dessverre ikke mulig å gi noen god forklaring, eller mulig forklaring, til. Det er så stor variasjon i når og hvor fugl dukker opp på forplasser, at det er nesten umulig å si hva som styrer dette uten selv å ha vært fast på stedet og observert fuglenes oppførsel, vær og klima.

Roar Solheim (18.11.2016)


#Økologi og atferd

Smågnagerår og muligheter for hekking i uglekasser til våren

I lokalavisa har jeg lest nylig at det er veldig mye mus nå i og rundt boliger osv.
Betyr det at det ser ut til å bli smågnagerår for kommende hekkesesong (til våren - med tanke på uglekasser)?, m.a.o.: har du noe informasjon som underbygger at det sannsynligvis blir det? For hvor stor del av landet og Skandinavia gjelder dette vanligvis?
Gjelder det generelt for alle gnagere det året, som for eksempel lemen også, eller gjelder det kun en art om gangen?

E.L.T. (15.11.2016)

Hadde du skrevet hvor i landet du bor, kunne du fått et mer utfyllende svar, for smågnagerne har sjeldent toppår over hele landet på samme år. Det ser ut til å være bra med skogmus og en del andre arter i Sør-Norge nå i høst, så vi forventer at det kan bli bra hekkeforhold for mange ugler i denne delen av landet til våren. Haukugler er for tiden på invasjon i denne delen av lndet.

Roar Solheim (16.11.2016)


#Økologi og atferd

Nøtteknekkeren

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, det er en nøtteknekkere (eller et par) som har funnet veien til mitt fuglbord (jeg bor i Lørenskog). Jeg har skjønt at de i Sverige ikke er vanlige og kategoriseres i Sverige som "nära hotad"på artdatabanken (2015). Hvordan er bestanden i Norge? Kan dere gi noen råd for hvordan man best kan mata både småfugler og nøtteknekkerparet i vinter? Nøtteknekkerparet har tatt over matstasjonen som det er nå- kan man ha separate og med hva slags mat da? vh Marie

M. (14.11.2016)

Dette er en nøttekråke. Den er spesielt glad i jordnøtter, men tar gjerne hele eikenøtter og hasselnøtter også. Disse lagres for bruk senere på vinteren. I høst har det vært en liten invasjon av underarten sibirnøttekråke. De finner raskt fram til sembrafuruer eller andre utenlandske bartrær med store konglefrø.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis sier fra at det er tomt for mat på brettet!

Har nå begynt å mate fuglene igjen pga årstiden. Har et fuglehus som jeg fyller med frøblanding, å hengt opp kokosnøttskall med fett og frø. Det er så koselig å se alle småfuglene der ute om dagen. Det rare er at det er en kjøttmeis , jeg innbiller meg at det er den samme, som kommer på vinduet hver gang huset er tomt for frø! Er det virkelig mulig at den vil fortelle meg at de ønsker mere mat?

T.R. (14.11.2016)

Ja, det er svært sannsynlig. Fuglene kobler raskt at maten har sammenheng med deg, og når maten mangler, kan de forsøke å påkalle din oppmerksomhet. Har selv sett det samme hos kjøttmeis på min egen forplass.

Roar Solheim (14.11.2016)


#Økologi og atferd

omvendt kjønnsrolle

hvilke fugler har omvendt kjønnsrollemønster?

N.N (12.11.2016)

En del vadefugler (svømmesnipe, heilo, boltit), og f. eks. bladhøns i tropene.

Roar Solheim (13.11.2016)


#Økologi og atferd

Varmekasse for meiser om vinteren

Har laget vinterbolig for meisene av bygningsisolasjonsplater med flere leiligheter samlet. Jeg antar at de ikke tenker revir om vinteren slik at de godt kan overnatte med naboer tett innpå i naboleiligheten på denne årstida, eller stemmer ikke det? I tillegg: Vet du om flere meiser kan overnatte i en og samme enkeltkasse om vinteren eller er de for mye rivaler også utenom hekkesesongen til det?

E.L.T. (12.11.2016)

Vanligvis overnatter nok meisene hver for seg, men det KAN hende at enkelte arter kan overnatte flere sammen hvis temperaturen synker mor minus 25 grader eller lavere. Vi vet at noen nordlige arter kan gjøre dette, men kjenner lite til i hvilken grad meisene kan ty til slike overlevelses-strategier.

Roar Solheim (12.11.2016)


#Økologi og atferd

Hakkespett o

Jeg har hørt at hakkespetten når den hakker i tre at den setter tungen mellom nebbet å at den stikker lengre fram en nebbet så det er den som brukes til og hakke med, stemmer det?

M. (10.11.2016)

Nei, overhodet ikke. Hvis en spett stakk ut tunga under selve hakket mot treverket, ville tunga bli fullstendig maltraktert! Tunga stikkes ut og inn i sprekker eller hull som spetten har hakket seg inn til, for å forsøke å få tak i insektlarver.

Roar Solheim (11.11.2016)


#Økologi og atferd

skjærer angriper ugle

er det vanlig at skjærer angriper og skader ugler?

N.N (10.11.2016)

Ja. Kråkefugler vil mobbe og angripe ugler hvis de oppdager dem. Hvis ugla er frisk, stikker den vekk, men hvis det er en utsultet fugl i dårlig forfatning, kan den faktisk bli overmannet av kråkefuglene og bli drept. Det gjelder spesielt kattugler og hornugle.

Roar Solheim (10.11.2016)


#Økologi og atferd

Gjøken 2 spørsmål!

Reiser gjøkungen sammen med foreldrene når de reiser på vinterferie? Har hørt at ungene kommer lang tid etterpå?
Er det spesielt kort rugetid for Gjøkegget siden Gjøkungen kommer først ut av egget? Vet vi hvor kort rugetiden er?

R.K. (08.11.2016)

Se nylig besvart spørsmål om gjøk.

Roar Solheim (08.11.2016)


#Økologi og atferd

havørn

hvor lenge ruger havørnen

N.N (07.11.2016)

Havørnens rugetid er ca 38 dager.

Roar Solheim (07.11.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvilken fugl spiser konglefrø

M. (07.11.2016)

Korsnebber og flaggspett har spesialisert seg på bartrefrø.

Roar Solheim (07.11.2016)


#Økologi og atferd

Gjøken 2 spørsmål!

Gjøken legger egg i andre fugler reir.
Egget har kort rugetid. for at gjøkungen skal kommer først ut av egget og kunne begynne å skyve de andre eggene ut av redet.
Reiser Gjøkungene sammen med foreldrene når de trekker om høsten eller reiser foreldrene før ungene?
Vet vi hvor kort rugetiden for Gjøkegget er?

R.K. (07.11.2016)

De voksne gjøkene flyr tilbake til Afrika før ungene er klare til å kunne trekke, så de må faktisk finne veien på egen hånd (det er det mange ungfugler hos forskjellige arter som gjør). Gjøkeggets rugetid er litt over 12 døgn.

Roar Solheim (07.11.2016)


#Økologi og atferd

Gale fugler

Hei
Vi bygger oss ny hytte på Skåla ved Molde. Nå har Kjøttmeisen begynt å hakke på panelen overalt!! Skrekk og gru! Er det noen som vet hvorfor og hva vi skal gjøre med dette problemet? Vi har foringsbrett og gir dem solsikkefrø. Hadde vært fint om noen kan svare oss og om dere har hørt om et sånn problem?

B.D. (07.11.2016)

Vi vet dessverre ikke hvorfor meiser kan gjøre dette, og har heller ikke noen gode løsninger til hvordan en kan forhindre slik oppførsel.

Roar Solheim (07.11.2016)


#Økologi og atferd

Krikkand

Siste helgen i oktober så jeg krikkand med to unger i Åsane, tror jeg. Er det mulig?

H.V. (04.11.2016)

Det kommer an på hvor store de var. Det kan forekomme sene kull, men unger bør være tilnærmet flyvedyktige nå.

Roar Solheim (04.11.2016)


#Økologi og atferd

haukugle

Hei, når haukugla har slike innvaderinger som i sør-norge nå foreksempel, kan den da slå seg til ro(visst det er mat) å hekke på sin nye plass?
eller flyr de nordover igjen eller hvor de nå egentlig hører hjemme, til sine faste plasser når hekkesesongen starter?

Hekker den i kasse?

Mvh Anonym/sunnmøre

A. (03.11.2016)

Vi har hatt lignende invasjoner tidligere (flere på 1980-tallet), og da kan gjerne haukuglene hekke på nye steder dersom de møter gode forekomster med smågnagere. Så det kan godt hekke noen haukugler så langt sør som i Agderfylkene våren 2017.

Roar Solheim (04.11.2016)


#Økologi og atferd

Jakter på dagtid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne karen kom jeg over øst i Voss kommune i Hordaland en fin oktoberdag. Den satt i et tre, flyr herfra (bilde) og forsvinner ned i et ugjennomsiktig bladbuskverk på bakken. Formodentlig for å fange en mus. Spørsmål: Jakter ugler på dagtid (og i solskinn)?

E.E. (03.11.2016)

Dette er en haukugle, og den jakter mest ved hjelp av synet. Derfor er den dagaktiv. Fordi den ser etter mus, sitter den som regel i toppen av trær og tørrstokker, fordi den da kan holde øye med et større område på bakken enn hvis den sitter lavere ned i treet. Også spurveugla er for det meste dagaktiv.

Roar Solheim (03.11.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan fanger havsulen maten sin

N.N (01.11.2016)

Den stuper ned mot havoverflaten, strekker vingene bakover før den bryter vannflata, og sikter seg inn mot fisk i stim. Den kan svømme et stykke under vann for å fange fisken.

Roar Solheim (02.11.2016)


#Økologi og atferd

Måke

Kor lenge kan en mose(fuglen) leve?

N.N (02.11.2016)

Måker kan faktisk bli mer enn 30 år gamle.

Roar Solheim (02.11.2016)


#Økologi og atferd

FASANER

Hello I live in a farm area in Stavanger and I see many "fasaner" near my house in autumn and winter time. However, they disappear in summer time and return again in Autumn. Where do they go in the mean time please?

R.P.T. (30.10.2016)

They probably disperse out in thickets where they breed. In autumn they seek to houses and gardens where people are feeding birds.

Roar Solheim (01.11.2016)

««første 3 100 - 3 149 av 6 904 siste»»