Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Fargeskifte, alder, territorie etc.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fargeskifte, alder, territorie etc.
Traff plutselig på denne (ref bilde) øst i Voss kommune i Hordaland i går, da jeg var ute og luftet bikkja.
Bare noen 100 meter herfra sendte jeg inn et bilde i november dere fastslo at var en ung havørn.
Igjen: 1) Kan en si hvor gammel denne ørna er? Forstår at den skal være «utfarget» ved ca 5-6 års alderen. Hvorledes resonnerer dere? Mister den litt hvitfarge gradvis? Hvor ofte skjer dette?
Jeg har vært oppom her (fra Bergen) et par ganger tidligere i høst, og er nokså sikker på å ha hilst på denne ørna tidligere. 2) Innebærer dette (den har ikke blitt jaget) at den unge ørna kanskje har fått et territorie her?
3) Hvor gamle er de når de søker en make?
Jeg «registrerer ved dette» at både hav- og kongeørn kan sameksistere i samme område.
4) Det er mye sau på sommerbeite her i området. Kan ørna ta lam som er så stor, at de er sluppet ut på beite? 5) Jeg har en nabo som er redd ørna skal ta den lille hunden deres. Er det noen som helst grunn til bekymring?

E.E. (03.01.2017)

Dette er en helt ung kongeørn med ungfuglfjær i stjert og vinger (hvite innerst, mørke ytterst). Ørnene starter å skifte vingefjær når de er ett år gamle, men de skifter bare noen av fjærene i vingen hvert år. Det tar kanskje 4-5 år før alle vingefjærene er skiftet ut minst en gang. Andre generasjons vingefjær har mindre eller ikke noe hvitt, mens fjær hos gamle fugler er gråbrune med mørke tverrbånd. Derfor ser du ikke hvite felter i vinger eller stjert hos en helt gammel kongeørn. Ungfuglene finner seg som regel ikke et fast hekkeområde (territorium) før de er noen år gamle, så dette er nok en fugl på vinteropphold. Hvis den finner nok mat (bl. a. kadavere) vil den neppe forsøke å ta så store byttedyr som katter eller små hunder. Men en utsultet ung kongeørn KAN i sjeldne tilfeller forsøke å slå ned på hunder på størrelse med f. eks. grevlinghund. Selv om kongeørn kan ta kalver/lam av sau, geit eller hjortedyr, så er de enda raskere til å oppdage selvdøde ungdyr, og da er de raskt på plass for å spise av dem. Derfor er det ingen innlysende sammenheng mellom at en kongeørn spiser på et dødt pattedyr, og selve dødsårsaken.

Roar Solheim (03.01.2017)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål