Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 806 til 6 855 av totalt 6 894 spørsmål


#Økologi og atferd

lei av skjærer i hagen

Hei. Lurte på om du kan fortelle meg hvordan bli "kvitt" skjærer i hagen. De sitter og bråker tidlig om morgenen (og om dagen..) Det kan være opp til 10stk.(som vi ser...)Har to katter,men hjelper lite. Er det noe man kan sette opp for å skremme de lengre vekk? M.V.H. en fortvilet småbarnsfar som prøver å skremme vekk skjærene når minste-mann prøver å sove ute i vogna..!

Y.W. (27.08.2006)

Hei!
Av og til kan skjærene være bråkete, men trolig vil dette bråket avta eller forsvinne temmelig raskt. I og med at det var 10 stk. i hagen din, kan det ha vært en territoriekonflikt som midlertidig har hisset dem opp. Vi vil råde deg til å være tålmodig en stund, så vil antagelig bråket opphøre.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

Fordøyelsen- næringen frigjøres

Hele tarmsystemet hos hunder er mellom 2,0 og 5,7 meter langt, mens hele tarmsystemet hos sau er mellom 22,0 og 43,0 meter langt. Kan du forklare denne store forskjellen?

A. (29.08.2006)

Hei!
Fordøyelsessystemet til disse dyrene er bygd opp forskjellig fordi de lever av ulike ting. Hunden spiser mye mat inneholdene lett nedbrytbart protein som brytes lett ned til aminosyrer som kroppen tar opp. Sauen spiser stort sett tungt fordøyelige plantedeler inneholdene tungt nedbrytbare plantefibre. Dette er noe av forklaringen på hvorfor sauen har mye lengre tarm enn hunden.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

Måker

Hvorfor spiser ikke måker tørrfisk?

M. (31.08.2006)

Hei!
Måkene har en svært sammensatt meny, og det vil være rart om den ikke spiste tørrfisk også. Hele tørrfisk vil imidlertid være temmelige store, harde og lite elastiske næringsobjekter. Dette vil gjøre det vanskelig for måkene å dele opp den. Måker sluker hele ferske fisker hvis de ikke er for store, men hele tørrfisker vil være for store og harde til at de kan sluke de hele.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

Raskeste hekkende fugl

Hei,

Hva heter den raskeste hekkende fugl i Norge?

C.H. (04.09.2006)

Hei!
Den raskeste fuglen i verden er vandrefalken, og den hekker også i Norge. Under stupjakting kan den komme opp i hastigheter på i hvertfall 160-250 km/t. I ett tilfelle skal den angivelig ha kommet opp i en hastighet på 400 km/t.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

SPØRSMÅL!!!

Hvilke innsjøtyper trives Strandsnipa i?

N.N (04.09.2006)

Hei!
Strandsnipa er trolig vår vanligste snipeart, og den finnes i alle slags innsjøtyper. Den er spesielt vanlig langs klare, relativt hurtigstrømmende mindre elver og bekker oppover mot bjørkebeltet.
Her er noen nettsteder du kan lese mer om strandsnipa:

http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=387
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=193

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Hva spiser hønsehauker?
Er de 1.forbrukere, eller 2.forbrukere?

N.N (05.09.2006)

Hei!
Hønsehauken er nok det vi kan kalle en 2. forbruker som lever av 1. forbrukere. Hønsehauken lever stort sett av andre fugler (særlig hønsefugler, kråkefugler og trostefugler) og mindre pattedyr (særlig hare og ekorn). Hunnen er større enn hannen, og kan dermed ta større byttedyr enn hannen.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

Fugler

Kan du forklare meg hvordan formen på nebbet viser hva en fugl lever av?

H. (14.09.2006)

Hei!
Nebbformen hos fugl, vil kunne fortelle oss mye om hva de lever av. Her er noen eksempeler: Spettefuglene (f.eks flaggspett) har et kraftig og spist dolkeformet nebb som gjør de i stand til å hakke ut næringsemner i trær, finkefuglene (f.eks dompap) har et relativt kort, butt og kraftig nebb som er egnet til å klippe av skudd fra trær, rovfuglene (f.eks havørn) har et kraftig og spisst kroket overnebb som gjør de i stand til å rive løs kjøttstykker fra byttedyrene, vadefuglene (f.eks rødstilk) har et langt, ganske spinkelt rett nebb som gjør de i stand til å trekke opp næringsemner fra mudder i fjæra.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Økologi og atferd

dompapen

Hvorfor må dompapen være en alteter?

K. (05.09.2006)

Hei!
Det at dompapen spiser forskjellige ting er en tilpasning i forhold til at den finnes hos oss året rundt. I sommerhalvåret spiser den en del insekter som den også fôrer ungene med, men for det meste lever den av vegetabilsk kost som ulike skudd og frø.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

:)

I hva slags miljø kan vi regne me å finne svaler??

M. (05.09.2006)

Hei!
Svaler vil vi kunne finne i miljøer som har mye insekter i sommerhalvåret. I nærheten av gårder med husdyr og langs vassdrag i kulturlandskapet er det ofte mye insekter som svalene lever av.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

fugler

Går det an å få tvillinger i et egg?
Hvis det er noen fugler som gjør det, hvilke fugler er det?
Er tvillingfugleunger mindre enn vanlig?

D.S. (06.09.2006)

Hei!
Det er for oss ikke kjent at det er påvist tvillinger klekt ut fra ett egg for noen fuglearter. Det er imidlertid ved flere tilfeller funnet egg som har inneholdt to eggeplommer, så vi vil ikke påstå at det er umulig med tvillingfødsler fra ett egg i fugleverdenen. Men med to fugleunger i ett egg blir det trangt om plassen....

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

Duer

Hei,

Vi har et duerede i vinduskarmen utenfor kontoret, og der sitter det to ganske store unger. Er det ikke litt sent å ha unger som ikke kan fly nå? Kan ikke se at noen mor eller far gir dem mat. Er det noe vi kan legge ut som de kan spise.

G.A. (07.09.2006)

Hei!
Duer kan ha opptil tre kull i året, så det er ikke så uvanlig som man kanskje kan tenke seg med dueunger i rede i starten av september. Det er muligens avkommet av et tredje kull som du har i vinduskarmen nå. Foredrefuglene er nok i nærheten av ungene, så jeg vil råde dere til å la nuturen gå sin gang.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

Sandsvaler

Har stillt spørsmålet før uten at det er blitt besvart. Jeg lurer på hvor mye innsekter en sandsvale spiser i løpet av et døgn eller en sommer.

P.E. (08.09.2006)

Hei!
Det er meg ikke bekjent at det er gjort studier som viser hvor mye insekter sandsvaler tar til eget konsum i løpet av en dag eller sommer. Det er gjort mange studier på foringsrater og hvor mye/hvilke insekter som ungene blir fôret med. I et studie fra det gamle Sovjet, ble et typisk kull fôret med ca 7000 insekter (total tørrvekt ca 7 g)per dag.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

Dyrearter

Finnes det andre dyrearter en fugler som kan fly??

N.N (11.09.2006)

Hei!
Av høyerestående dyr utenom fugler, er flaggermus de eneste som har fullt utviklet flygeevne. Det finnes høyerestående dyr som kan fly over kortere strekninger, f.eks. flygeekorn.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

hva gjør strutsen til en fugl hvist den ikke kan fly???

Hva er det som gjør at strutsen ikke kan fly selv om den er en fugl?

D. (13.09.2006)

Hei! Alle dyrearter er utviklet gjennom en kontinuerlig utvikling over svært lang tid (evolusjon), og denne utviklingen har ført til at strutsen ikke kan fly. Strutsen er verdens største fugl, og for en stor fugl vil det være energimessig kostbart å fly. Det at strutsen ikke kan fly, vil da være en konsekvens av at fordelen ved ikke å kunne fly er større enn fordelene av å kunne fly. De har bl.a. kompensert evnen til ikke å kunne fly, ved å ha fått utviklet en evne til å løpe hurtig i stedet. Pingviner er et annet eksempel på fugler som ikke kan fly.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

ravn

hvor har ravnen reiret sitt

N.N (12.09.2006)

Hei!
Den vanligste hekkeplassen for ravn er fjellvegger som ofte er så bratt at man må utøve fjellklatring for å nå reiret. Den kan imidlertid også hekke i trær.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

Reir i fjellet?

hvilke av disse fuglene kan ha reir i fjellet? snøugle, storskarv, heilo, lunde, ravn og boltit

D. (12.09.2006)

Hei!
Av de fuglene du nevner her er snøugle, heilo, ravn og boltit typiske fjellarter, mens storskarv og lunde er helt knyttet til sjøen.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

alder på Ravn

Hei...Jeg lurer på hvor gammel en ravn kan bli..ca??

S. (06.09.2006)

En ravn som ble ringmerket som reirunge 17. mai 1983 ble kontrollet i live ganske nøyaktig 22 år etter, og representerer den eldste ravnen i verden.

Frode Falkenberg (08.09.2006)


#Økologi og atferd

Måker

Hei, jeg lurer på en ting ang. måker. De er jo representert i forskjellige biotoper, som ved havet og i byen. Men maten de spiser vil jo være forskjellig da en måke som blir oppfostret ved kysten vil spise fisk og lære å fange fisk, mens en bymåke vil bli oppfostret på annen føde som er menneskeskapt. Mitt spørsmål er derfor: Vil en bymåke være like flink til å finne alternativ føde (fisk) på samme måte som en måke som er oppfostret ved havet?? Og har disse måkene forskjellige overvintringsplasser siden føden fra start av er så forskjellig??

M.I. (14.07.2006)

Måkene tilpasser seg sine omgivelser bedre enn mange andre fuglearter. Om de finner en forekomst av et eller annet næringsemne som de kan nytte, så benytter de seg av det. Det er klart at måker fra byer har andre næringsvalg og metoder for å skaffe seg næring, enn de som finnes i andre habitater som i fjellet eller ved kysten.

Frode Falkenberg (14.08.2006)


#Økologi og atferd

Svaler

Hvordan drikker svaler vann?

E.S. (02.08.2006)

Svalene får i seg vann både gjennom mat og ved å lande ved vannforekomster for å drikke. Seilere, som aldri lander på bakken, får sin væske gjennom maten.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Økologi og atferd

Måker

Kan måker bære med seg ungene og flytte de? Har hørt at ungene kan henge på foreldrene når de flyr. Stemmer det?

H.B. (03.07.2006)

Nei, det stemmer ikke. Foreldrefuglene kan lokke de til en plass, men de flyr aldri med ungene.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Det kome en skjære inn i stua mi i dag. Satt i vinduskarmen. I kveld flyr den stadig hit til verandaen og kikker inn. Og tripper på taket. Hva er dette for noe rart, vil den bo her?

Å.B. (02.07.2006)

Skjærene er av de mer nysgjerrige og oppsøkende fugleartene. De er såkalte opportunister, som leter etter alle former for mat nærmest hvor som helst.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Økologi og atferd

Bogfinke han

På min adresse er der en Bogfinkehan, som fra solen står op
til solen går ned konstant flyver på samtlige ruder i huset
og pikker med næbet. Fra side til side. Dette er blevet til lidt af et marerit for familien og har nu stået på i en uge. Hvad skyldes dette ? Og endnu bedre, hvad kan jeg gøre for at stoppe dette uudholdelige probelm ? På forhånd tak!

J. (19.06.2006)

Bokfinken ser nok speilbildet sitt i vinduene, og anser dette for å være en inntrenger. Mange fugler brysker seg mot vinduer og hakker på de når de ser slike speilbilder av seg selv. Du kan lime opp en rovfuglsilhuett på vinduet ditt, det kan kanskje hjelpe.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Økologi og atferd

Kråke pekker på vinduer

I det siste har vi våknet midt på natta av at en kråke sitter og pekker som besatt på ulike vinduer i huset. Har også observert to kråker samtidig. Hva kan denne irriterende og besynderlige oppførselen skyldes?

R. (28.06.2006)

Denne atferden kan skyldes at de reagerer på sine egne speilbilder. Speilbildene oppfatter de da som inntrengere, og reagerer aggressivt på de.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Økologi og atferd

stille i luften

Så en rovfugl med spisse vinger på størrelse med en spurvehauk i skråningen like ved der trikken går oppover mot ekeberg (like under ekeberg restauranten i oslo). Den sto helt stille i luften før den "duppet" et par meter ned. Dette gjorde den gjentatte ganger. Basert på stedet den ble observert og beskrivelsene mine. Hvilken fugl kan dette ha vært? Jeg mener det må være en falkeart.

T. (28.06.2006)

Du har sannsynligvis observert en tårnfalk. De stiller slik du beskriver når de jakter på smågnagere.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Økologi og atferd

svaler som hviler på en rett vegg?

Hei. Bor i en høyblokk i Oslo Vest i 9 etg. ikveld oppdaget jeg en svale som har hengt seg fast i et vindusbrett og det kan se ut om fuglen har tenkt å henge der i natt.Er dette normalt for en svale å henge sånn? Sover den eller er den på jakt etter noen insekter? Jeg synes det er litt skummelt om den skulle komme inn vinduet.

I.W. (22.06.2006)

Det høres nesten ut som om du har kommet over hvilende eller sovende tårnseilere. De oppsøker slike plasser om natten for å være i skjul for eventuelle farer, samt at de unngår kulde og dårlig vær. Et bilde av en tårnseiler ser du på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535.

Frode Falkenberg (23.06.2006)


#Økologi og atferd

Gjøk

Hvorfor galer gjøken hele tiden om våren?

N.N (15.06.2006)

Gjøken galer fordi den da viser andre gjøker at dette er territoriet dens, og den tiltrekker seg hunner som den kan parre.

Frode Falkenberg (19.06.2006)


#Økologi og atferd

fugler

hvorfor blir ikke sjøfugler fjæer våte når fuglene dykker?

H. (07.06.2006)

Sjøfuglene steller nøye med fjærdrakten sin og impregnerer fjærene med en olje som de henter fra en kjertel på overgumpen (ved stjertbasis). Det gjør at de ikke blir våte i vannet.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Økologi og atferd

uflyvende fugler

finnes det fugler som ikke kan fly?

M. (07.06.2006)

Det er ganske mange representanter fra forskjellige fuglefamilier som ikke kan fly. De mest kjente gruppene er struts, emu, kasuar, kiwi, pingvin og noen rikser.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Økologi og atferd

gråspurv

gikk i 17de mai tog igår, og fikk se noe jeg aldri har sett før, gråspurv mamma som kastet sine nye klekkede unger ut av sitt reir, er dette vanlig hos disse fuglene eller?

J. (18.05.2006)

Dette er definitivt en meget uvanlig atferd som jeg ikke kjenner til. Det ble forøvrig nylig publisert en artikkel i fagtidsskriftet IBIS, som omhandlet gråspurvkannibalisme. Da foret moren de andre ungene med en død gråspurvunge.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Økologi og atferd

svarttrost

Har sätt observerat en svarttrost som låg helt stilla på marken i 1 minut sen började den rista på vingarna, vad var det? Näbben var orange är det bara gamla trostar som har det? När får koltrasten barn?

A. (09.05.2006)

Det kan høres ut som om du har sett en fugl som har vasket av seg parasitter. I godværsdager legger gjerne svarttrosten seg flat på bakken, gjerne et støvete sted, for å drive ut fjærparasitter. Et bilde av en fjellerke som "støvbader" ser du på http://cyberbirding.no/photo/e_alpestris_06.php.

Det er som du sier gamle svarttroster som har orange nebb, og helst hannene. Hunner kan være ganske variable på akkurat det.

Svarttrosten får sine unger fra april til juli, avhengig av hvor man finner de i landet (nord-sør).

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Økologi og atferd

Fugle mobbing

Hei.

Jeg leste et svar der du fortalte om fugle mobbing. Fugler som samler seg og mobber feks ugler. Har du noen bra linker der jeg kan lese mer om dette?

N.N (02.05.2006)

Et bra sted å starte er på RSPB sine nettsider. De er på engelsk, men her finner du mye god informasjon om mobbing: http://www.rspb.org.uk/birds/advice/mobbing/

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Økologi og atferd

Rovfugl

Hvor tungt kan egentlig en ørn (havørn) løfte?

C.A. (19.05.2006)

Havørnas næringsemner ligger i vektområdet fra 100 gram til opptil 8 kilo. Normalt tar de bytter på under 2,5 kilo.

Frode Falkenberg (23.05.2006)


#Økologi og atferd

Havørn

Hei.
Jeg oppdaget den 17. april en utklekt havørnunge. Dette er vel litt tidlig? Har ikke besøkt reiret etter det før i går (20. Mai). Lå da lenge å beskuet en av de voksne rev biter av et rådyrkje. Tok masse bilder og film. Når jeg kom hjem og fikk studert bildene litt nermere, oppdaget jeg et hvitt egg.. Er det mulighet for at de har lagt et nytt egg når de var så tidlig ute med det første?

O. (21.05.2006)

Det er nok tvilsomt. Egget er trolig ubefruktet, og det har blitt liggende i reiret. Skulle en ny havørnunge komme til verden en måned etter den første, så ville den ikke hatt mye å stille opp med mot sin større bror eller søster. Det er sterk konkurranse mellom søskenene i et ørnereir.

Frode Falkenberg (23.05.2006)


#Økologi og atferd

fargene

hva betyr fargene som fuglene har, og hva er førskjellen på fargene på hann og hunn fugl,? hvorfor?

T. (28.04.2006)

Fuglenes farger fungerer som signaler. Innen en art er det variasjon på hvor sterke fargene på individene er. Noen ganger kan en sterk blåfarge vise at en hann er mer forplantningsdyktig enn en hann med svakere blå farge. Andre kan ha farger som viser dominansforhold mellom individene. Fargene kan også signalisere hvordan helsetilstanden til individet er.

Normalt er hannene sterkest farget hos fuglene. Det er fordi de må signalisere for sine kvaliteter ovenfor både hunner og hanner. Hunnene velger gjerne hann blant annet ut fra fargene, og da er det viktig for hannen å vise seg fram. I tillegg fungerer fargene som advarsler på styrken til hannen, når andre hanner kommer inn på territoriet hans. Hos de få artene der hunnen har sterkest farger, som f.eks. boltit og svømmesnipe, er dette mønsteret motsatt. Hunnene spiller og tiltrekker seg hanner, samtidig som de forsvarer territorier.

Frode Falkenberg (16.05.2006)


#Økologi og atferd

Sjøfuglen

Hvorfor blir ikke sjøfuglens fjær våte når den dykker?

S. (03.04.2006)

Sjøfuglene steller mye med fjærdrakta si for å holde den tørr. De "smører inn" fjærene med en slags olje som de har i en kjertel nederst på ryggen (gumpen), som i sin tur gjør at vann ikke trenger inn til kroppen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Stokkand reir

Hei
Jeg har funnet flere stokkandreir med egg i.De er oftest plasert på en høyde med god oversikt over vannet. Er det vanlig, eller er det forskjellig reirplasering fra vann til vann?

A. (03.05.2006)

Man kan finne stokkandreir på de merkeligste plasser, men plasseringen som du skisserer er nok av den mer vanlige typen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Bokfink på vinduet

Vi har en bokfink som om igjen og om igjen flyr på vinduet og dytter eller kakker. Hva kan årsaken være til det. Kan det være speilbildet som oppfattes som en rival?

J.H. (04.05.2006)

Det stemmer! Se forøvrig svaret jeg ga på tilsvarende oppførsel hos blåmeis: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=1712

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

fugler

hvorfor kan fugler fly???

N.N (09.05.2006)

Det er en tilpasning som evolusjonært har gjort at fuglene regnes som en av de mest suksessrike dyregruppene i verden. De har kolonisert stort sett hver avkrok på kloden, og utviklet egenskaper som passer de miljøene de lever i. Flygingen er viktig for bl.a. næringssøk, forflytninger mellom vinter- og sommerkvarter, kurtise, predatorvern osv.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

stokkand

Vi holder på med en eksamensoppgave. Jeg lurer på når stokkender pleier å legge egg. Vi ahr funnet mye info om stokkanden, men ikke når den legger egg.

K. (12.05.2006)

I Sør-Norge legger stokkanda eggene sine i april, men det forekommer at de starter allerede i mars. Lenger nord i landet er mai den store måneden for egglegging. Det hender også at de kan legge egg i juni, men da dreier det seg for det meste om hunner som har mistet sitt første kull.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Trane!

Hei, så en flokk med 12-20 traner på et jorde ved E6 sør for Trondheim. Var et utrolig flott skue. Kan du fortelle meg mer om hva tranene driver med for tiden?? Er dette fugler som nå hekker, og hekker de i kolonier??

H. (02.05.2006)

Tranene hekker gjerne på høyereliggende skogsmyrer og på fjellmyrer hos oss. De fuglene du ser som er samlet i flokker i lavlandet nå er nylig ankomne trekkere som venter på at snøforhold skal bli bedre på hekkeplassene. I mellomtiden eter de seg fete igjen etter å ha flydd fra f.eks. Spania. Tranen hekker ikke i kolonier.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Blåmeis med altoppslukende interesse for vinduer

En blåmeis tilbringer tilsynelatende alle døgnets våkne timer med å fly til og fra, samt saumfare vindusflatene(spesielt én) utenfor min stue. Dette har den gjort i en uke nå, den lar seg ikke jage bort i mer enn få minutter av gangen. Jeg hadde tilsvarende tilfelle for et par år siden. Hva kan dette skyldes? Kan noe gjøres for å stoppe den? Vet ikke om den i det hele tatt tar til seg føde.

K. (08.05.2006)

Den reagerer helt sikkert på speilbildet av seg selv, og oppfatter det som en inntrenger i territoriet sitt. For å få den bort derfra bør du dekke til den delen av vinduet hvor meisen sitter. Fuglen tar nok helt sikkert til seg føde, selv om individer i denne fasen (territoriehevding, sang osv...) tar til seg mindre føde enn ellers i året.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Linerle

Hvor legger linerle eggene

N.N (08.05.2006)

Linerla liker å gjemme reiret inne i forskjellige former for sprekker og hull, og kan noen ganger også hekke i en fuglekasse.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Økologi og atferd

hønsehauk

hvordan bygger vanligtvis hønsehauken sitt reir? og hvor mange unger får den? Er det både hunnen og hannen som jakter?

B. (25.04.2006)

Hønsehauken legger reiret sitt i storstammet gammel skog, gjerne minst 4 meter opp i reirtreet. Selve reiret kan brukes flere sesonger, og består av realtivt kraftige kvister som blir pyntet med friske furu- eller granbar. De legger fra to til fem egg. Både hunnen og hannen jakter, men under rugeperioden er det hunnen som står for all ruging unntatt når hun spiser maten hannen har gitt henne.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Økologi og atferd

Hva kan en stokkand spise?

Observerte, og fotograferte en stokkand hann, som dykket i grunt tjern, kom opp med "noe levende", arbeidet en stund med å få baksert dette riktig og slukte det helt. Ved nærmere studier av bildene etterpå viste det seg å være en meget stor frosk eller padde. Er dette "normal" kost for arten, eller har jeg vært vitne til noe ekstraordinært?

J.E. (01.05.2006)

Det hender at stokkanda har grunne dykk for å lete etter næring på bunnen av vannet. De har en del animalsk innslag i kostholdet, men jeg har ikke hørt om at de spiser frosker eller padder. Snegler og ormer er derimot ikke så uvanlig mat for stokkanda.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Økologi og atferd

Svarttrosten

Hei!
Har hørt at svarttrosten er en trekkfugl, men at det ofte blir en ungfugl igjen for å "passe på" området hvor de holdert til. Er dette sant.

N.N (30.04.2006)

Nei, det er faktisk omvendt, både for svarttrost og for mange andre trekkfugler som overvintrer sør for snødekket. Det er de gamle hannene som helst prøver å overvintre, mens hunner og ungfugler i større grad trekker. De gamle fuglene forsøker å holde sine territorier eller legge beslag på nye så tidlig som mulig om våren - da får de førstevalg på områdene, kan starte hekkingen tidligst av alle, og har størst sjanse til å få egne unger til å leve opp. Ingen fugler sitter og "holder av" områder eller ressurser for andre.

Roar Solheim (01.05.2006)


#Økologi og atferd

Hva slags fugler bor i "snøhuler"?

På skitur i vinterferien en av de første dagene av mars fikk jeg "støkt opp" fire mørke, litt store fugler, kanskje omtrent som en due. Jeg skvatt fælt, jeg også, men jeg tror de hadde gult nebb. De satt altså gjemt i snøen i hver sin dype grop. Det så ut til at de hadde holdt til der en stund, for det lå avføring i bunnen av gropene. Den var også gyllen og nokså fast, litt avlange "korn". Jeg var i skogsterreng ca 600 moh i Midtre Buskerud da jeg så disse fuglene, og jeg har ikke sett slike fuglegroper før.

B. (13.04.2006)

Det høres ut som om du kan ha skremt opp orrfugler, selv om de ikke har gult nebb (det er mørkt). Skogshøns som orrfugl og ryper ligger ofte i dokk, dvs at de graver seg ned i løs snø om vinteren og ligger skjult og isolert mot kulde om natta. Nede i slike groper ligger natt-ekskrementene igjen i en haug.

Roar Solheim (25.04.2006)


#Økologi og atferd

skremt vekk??

kan fuglene bli skremt vekk hvis vi går i skogen mye i hekketiden?

M. (23.04.2006)

Dette er et spørsmål som er svært vanskelig å besvare, fordi man ikke har gjort undersøkelser over hvor mye trafikk fugl tåler. Generellt kan en nok si at enkeltpersoner som går gjennom skogen ikke påvirker fugl nevneverdig, men ved gjentatt trafikk (f. eks. et større orienteringsløp om våren), så kan kanskje enkelte bakkehekkende arter bli skremt av reiret så mange ganger at de forlater eggene. Rovfugl kan også sky reiret hvis de skremmes av mange ganger. Når påsken faller sent på året (som i år), kan kongeørn og jaktfalk få spolert sine hekkeforsøk fordi folk går for nær reirene (ofte uten å være klar over det).

Roar Solheim (24.04.2006)


#Økologi og atferd

fugl som flyr på vinduet

har en bokfink som har flydd på vindusruta i hele dag,etterpå sitter den nede på vinduskarmen og nærmest titter inn,så flyr den bort til brettet og finner seg mat,og så på vinduet igjen,gang på gang,er han blitt gal eller.....?

E. (23.04.2006)

Stakkaren tror nok at speilbildet i vinduet er en rivaliserende hann som aldri gir seg, den sloss jo like mye som den selv...!
Bokfinken ER ikke gal, men det kan jo hende at den beveger seg i nærheten av en slik tilstand etterhvert som rivalen aldri gir seg?

Roar Solheim (24.04.2006)


#Økologi og atferd

hvordan kan en unngå at småfugler flyr på vinduet?

Utenfor huset til min mor blir småfuglene fôret hele vinterhalvåret og det er stor aktivitet. Akkurat nå er det tid for finkene som er her i store flokker. Men huset har store vinduer og det flyr minst en fugl i vinduet daglig, noen ganger med døden til følge. Kan dette unngås på noe vis? Har sett at glassvegger langs veien ofte har en påklistert profil av en hauk eller liknende rovfugl. Er det effektivt? Vil det kanskje skremme fuglene vekk fra fôringsstedet også?

M. (09.04.2006)

Silhuett av spurvehauk på vinduet kan hjelpe, og er nok det enkleste tiltaket. Å henge noe nett foran vinduet slik at fuglene ikke oppfatter ruta som en fluktvei kan være en annen metode dersom det bare er ett enkelt vindu som er utsatt for kollisjoner. Spurvehauksilhuetter finnes bl. a. hos firmaet Natur og Fritid på Lista.

Roar Solheim (10.04.2006)


#Økologi og atferd

Ugler i pipa

Hei.
Har akkurat funnet ikke mindre enn to stk ugler i pipa mi.
Uten å tenke annet enn at de hadde falt ned slapp jeg ut begge, og ble da etterpå klar over at det lå et egg der også. Jeg leste etterpå ett annet innlegg på denne siden om at det er vanlig at de kan legge egg i piper, og at de kan komme opp og ned som de vil. Føler da at jeg kan ha rotet det til siden de er ute og jeg har ett egg...
Men, jeg må vel også si at jeg ikke ønsker leieboere i pipa mi, så de får ikke flytte inn igjen. Men hva skal jeg i min skjødesløshet gjøre med egget? Det ligger nå mykt i en barnelue på et varmt badegulv. Ikke det at jeg tror det hjelper, men jeg har da gjort det. Fuglene er også foreviget på foto.

S. (05.04.2006)

Kattugler havner av og til ned i piper. Kanskje sjekker de om hullet kan brukes til hekkeplass, da det kanskje minner om hull i en trestamme. Hvis pipa er for lang og trang, klarer ikke uglene å komme opp. Du har sannsynligvis funnet en kattugle som har havnet i pipa ved en feiltagelse. Kanskje var den på vei til sin egentlige hekkeplass for å legge egg dagen etter, og da den ble fanget i pipa, ble egget lagt der. Tror ikke du kan gjøre noe med egget - det er nok tapt for hekkesesongen i alle fall.

Roar Solheim (06.04.2006)

««første 6 806 - 6 855 av 6 894 siste»»