Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 674 til 2 723 av totalt 6 894 spørsmål


#Økologi og atferd

Nøttekråke

En enslig nøttekråke har slått seg ned i
treet ved siden av fuglebrettet. Den følger etter meg da jeg er ute. Ser ut som den har det bra, men synes atferden er rar. Østfold

K.B. (14.12.2017)

Ja, det er ikke godt å vite hva som frambringer akkurat den oppførselen.

Roar Solheim (15.12.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

En Kjernebiter og en Dompap hunn spiser sammen på fuglebrettet hver dag nå og lurer på om de kommer til og hekke sammen til våren?

T.6.K. (13.12.2017)

Nei, de tilhører forskjellige arter, og vil ikke søke partnere blant andre enn sin egen art.

Roar Solheim (15.12.2017)


#Økologi og atferd

Hvilken ugle?

Bor i utkanten av Hønefoss på Østlandet. Ganske landlig, med bondegårder, store jorder og skog (gran, furu og bjørk) tett på.

Har i mange år dann og vann sent på kvelden/om natten hørt ugle som "uhuu'er" om natten, vanligst vår/sommer. Nå en kveld hørte jeg plutselig "sangen" igjen, selv om det var vinter.

Har alltid lurt på hva slags ugle det kan være. Vet at infoen er noe sparsom, men håper på svar hva det sannsynligvis er.

H.G. (14.12.2017)

Dette er temmelig sikkert kattugle. Kattuglene er stasjonære i hekkeområdet sitt året rundt, og de kan rope hele året. Hvis det er mye mus, hvis hannen søker en ny hunn, hvis det komme fremmede ugler inn i området - dette er bare noen mulige årsaker til at uglene også kan rope midt på vinteren.
Kattuglehannens rop er et langt hooooooo, så oppholdt og deretter ho hohohohohohoho (en skjelvende hukring i siste del).

Roar Solheim (15.12.2017)


#Økologi og atferd

Horndykker

Er horndykkerne monogame?

T.A.D. (10.12.2017)

Det vet jeg dessverre ikke. Tror nok de for det meste holder sammen i par under hekketiden, men uvisst om fuglene kan forsøke seg på snikparringer med andre partnere. Det er stor mulighet for at de kan være mer stedtro mot hekkeplassen enn den de hekket med året før. Hvis de da vender tilbake til samme sted, vil mange kunne ha samme partner som året før. Men de ser ikke ut til å holde seg sammen med hverandre i vinterhalvåret.

Roar Solheim (10.12.2017)


#Økologi og atferd

Ugle i bynære områder

Har hengt opp 3 kasser til kattugle i villaområde i Larvik. Har hørt kattugla om natten mange netter siste ukene i området kassene er satt opp.
1) Kan du si om det er mest sannsynlig en hann eller en hunn?
2) Lokker den på en partner allerede nå siden det henger en rugekasse nærheten eller er det for tidlig nå i desember?

E.L.T. (10.12.2017)

Både hanner og hunner av kattugle kan gi lyd fra seg hele vinteren, og særlig hvis det finnes en del smågnagere. Hanner kan både rope dersom de har en make, og dersom de er enslige og lokker på en - umulig å vite hvilken situasjon en bestemt ugle er i der du har hørt den. Men når du i det minste hører kattugler i området, så er jo det den minste forutsetningen for muligens å kunne få den som hekkefugl i en av kassene dine.

Roar Solheim (10.12.2017)


#Økologi og atferd

sover fugle i redder?

sover fugle i redder?

J. (08.12.2017)

Fuglene oppsøker IKKE gamle reir for å sove i dem om vinteren. Under hekketiden sover selvfølgelig den fuglen som ruger på eggene, også i reiret når den er der.
Meiser sover gjerne inne i fuglekasser om vinteren. Hvis ikke kassene har blitt renset, vil de nødvendigvis kanskje ende opp med å sove på et gammelt reir. Det er bedre å rense ut kassene på høsten, fordi meiser som bruker kassene om vinteren da er mindre utsatt for å kunne få på seg parasitter som fuglelopper o.l.

Roar Solheim (08.12.2017)


#Økologi og atferd

Sidensvans og rognebær

Under ei bær-tung rogn fant jeg et tynt rødt "teppe" på sneen etter at en stor flokk sidensvans hadde inntatt et måltid i trekrona. Restene av bær på sneen syntes å være knuste/tyggete bær (ikke hele nedfallsbær).
Spørsmålet er da: Spiser ikke sidensvansen hele bærene? Spytter de ut stein/skinn/ eller fruktkjøttet; eller er det rett og slett bare bærslafsing og umotivert søl som resulterer i rødfarget teppe på sneen?

O.H.(.N.O.N.T. (04.12.2017)

Sidensvansene sluker rognebær og mange andre bær hele. Bærene går raskt gjennom fuglenes fordøyelsessystem, og fuglene trekker bare ut sukkeret i bærene. Bærrestene skites ut igjen som hele eller store deler av bær med fruktkjøttet synlig. Det er nok slike bærekskrementer du har funnet på bakken.

Roar Solheim (05.12.2017)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis jager vekk hakkespett

Hei.
Jeg har innimellom besøk av både flaggspett og gråspett.
I dag ble jeg vitne til at kjøttmeisen flokker seg rundt gråspetthannen og kjeppjager den vekk fra hagen.
Var virkelig ikke klar over det hierarkiet i fugleverden.
Er dette noe kjent fenomen?

N.N (04.12.2017)

Kjenner ikke til at meiser har jaget gråspett, men det forbauser ikke om den ville gjøre det overfor en flaggspett. Flaggspetten kan nemlig selv forsøke å angripe og hakke ihjel småfugler for å spise av dem (selv om dette nok er svært sjeldent om vinteren).

Roar Solheim (04.12.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Blander Gråtrost og rødvingetroster seg på vinteren i matsøk?

R.P. (02.12.2017)

Ja, du kan ofte se flere trostearter i blandede flokker høst og vinter.

Roar Solheim (02.12.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Er falker hulebrukere?

N.N (02.12.2017)

Falker hekker enten i kvistreir etter kråker og andre rovfugler (små falker), eller i klippevegger. Vandrefalk og jaktfalk kan hekke på fjellhyller med overbygg, av og til som hulrom inn i fjellveggen, men en kan ikke dermed kalle dem hulebrukere. Tårnfalk kan hekke i gamle svartspettreir, så den er den eneste som kan hekke i hulltrær.

Roar Solheim (02.12.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Ser at enkelte fugler er mer ivrige en andre på brettet. Rødstruper feks. Har de magemål? Kan de overfores?

G.J. (30.11.2017)

Nei, det trenger du ikke bekymre deg for! Fuglene spiser det de klarer for å få nok fett til å klare kalde vinternetter, men de klarer ikke å forspise seg slik vi stillesittende mennesker lett gjør!

Roar Solheim (30.11.2017)


#Økologi og atferd

Spisevaner

Jeg har fast foringsplass til småfuglene i et grantre utenfor vinduet. Det er mange forskjellige arter som spiser her, og de spiser alltid samtidig! Slår ikke feil. Kommer det først en kjøttmeis, kommer det alltid ti av mange fordskjellige slag rett etterpå. Vet du hvorfor de velger å gjøre det? Hvorfor vil ikke de mindre fuglene som blåmeis feks spise etter kjøttmeisen er ferdig?

N.N (29.11.2017)

Dette kan ha sammenheng med at fuglene er på vakt overfor mulige farer som spurvehauk, katter osv. Når den første fuglen våger seg ned på forplassen, ser de andre at det er trygt og følger etter.

Roar Solheim (29.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Have spiser konegeørnen

A. (27.11.2017)

Kongeørn jakter både fugl og pattedyr, og spiser det meste den kan klare å fange. Rødrev er blant de større byttedyrene. Rådyr kan den klare når de er svekket (f. eks. om vinteren i dyp snø).

Roar Solheim (27.11.2017)


#Økologi og atferd

Svarttrost i november.

Det sitter en svart fugl i hekken utenfor huset med knall gult nebb. Ligner veldig på svarttrost,men det er da altfor sent på året. I fugleboka finner jeg ingen annen som ligner. I.L Vibakk. Lillehammer 25.11.17.

N.N (25.11.2017)

Neida, svarttroster prøver gjerne å overvintre, og spesielt gamle hanner som denne du har sett.

Roar Solheim (25.11.2017)


#Økologi og atferd

Musvåk

Så en Musvåk idag som ble veldig mobbet av mange kråker.
Er kråkene ikke redde for våken?

P. (24.11.2017)

Nei.Kråkene mobber mye større rovfugler enn en våk bare de er flere sammen. Kongeørn, havørn, hønsehauk og hubro blir alle forfulgt av kråkeflokker.

Roar Solheim (24.11.2017)


#Økologi og atferd

Linerle

Vi har i dag en linerle på jobben’ kan den klare seg?
Snart desember, når drar de vanligvis?

N.N (22.11.2017)

Vanligvis forlater de fleste linerlene landet i løpet av oktober, så denne er i seneste laget. Dersom denne kan finne en god insektforekomst i vinter (f. eks. inne i et fjøs), kan den kanskje klare å overleve vinteren, ellers ser det nok ganske dårlig ut.

Roar Solheim (22.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser perleugla?

N.N (22.11.2017)

Den spiser for det meste mus (smågnagere) spissmus og noe småfugl.

Roar Solheim (22.11.2017)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Hvor mange småfugl må en spurvehauk fange om dagen?

O.T.G. (21.11.2017)

Vanskelig å si. Kanskje en fugl på meisestørrelse holder.

Roar Solheim (21.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Merker fuglene når det blir væromslag?
Snø i vente?

N.N (21.11.2017)

Vet ikke, men de kan nok merke om lavtrykk eller høytrykk er på vei tidligere enn det vi mennesker klarer.

Roar Solheim (21.11.2017)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hvordan jakter spurveugla?

J. (20.11.2017)

Den sitter ofte nokså høyt og speider etter småfugler eller gnagere på bakken. Gnagere stuper den rett ned på, mens småfugl kan fanges i trærne eller kanskje også i lufta.

Roar Solheim (20.11.2017)


#Økologi og atferd

Fugl har overtatt meisefuglekasse i sept.-okt.

En mystisk fugl har overtatt meisekassene våre på Helgelandskysten i Nordland. Den har utvidet hullene til det dobbelte, nå 6-7 cm i diameter. Vi har bare såvidt sett den etter mørkets frembrudd, og fluktlyden minner om gråtråstens. Den er også på størrelse med en trost. Hva kan dette være slags fugl?

N.N (19.11.2017)

Jeg antar at dette mest sannsynlig dreier seg om en flaggspett. Spettene kan av og til hakke ut kassehull om høsten slik at kan komme inn og benytte kassen som soveplass om nettene. Både flaggspett, dvergspett, tretåspett, grønnspett og svartspett kan gjøre dette.

Roar Solheim (19.11.2017)


#Økologi og atferd

Ugler

Hvor stor er dødeligheten blant kattugleungene?

N.N (15.11.2017)

Det har vi ikke eksakte tall for, men trolig dør mer enn halvparten av alle (katt)ugleunger i løpet av første høst og vinter.

Roar Solheim (16.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan kongeørn angripe og skade/drepe rådyr?

O.R. (15.11.2017)

Kongeørn kan i sjeldne tilfeller ta så store byttedyr som rådyr. Det skjer sannsynligvis helst om vinteren hvis et rådyr er svekket eller hindres i å flykte av mye snø.

Roar Solheim (16.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva et havørna

N.N (15.11.2017)

Den spiser fisk, sjøfugl (måker, ender, gjess mm.) og kadavere av selvdøde dyr.

Roar Solheim (15.11.2017)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Bygger spurvehauken nytt reir hvert år?

N.N (14.11.2017)

Det vet jeg dessverre ikke. Trolig skjer begge deler - noen bygger nytt rede, mens andre bruker det samme reiret flere år etter hverandre. Hønsehauk bruker definitivt ofte samme reir flere år etter hverandre.

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

Skjerefuglen

Skjera hamstrer mat og gøymer litt her og litt der. Finn ho att maten sin?

N.N (14.11.2017)

Ja! Både kråkefugler og meiser lagrer lagrer mat, og de har et ekstremt godt romlig minne. De kan huske tusenvis at gjemmesteder, og har trolig mye bedre minnekapasitet på dette feltet enn hva vi mennesker kan oppvise.

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

Svaner

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvor vanlig er det at svaner er så tamme at de kan håndmates? Bildet er fra Naadøy i Ryfylke.

G. (14.11.2017)

Dette er ganske vanlig. Fugler som ikke beskytes og forfølges av mennesker, vil raskt bli ganske tamme når de i tillegg tilbys mat. Artig bilde!

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor kaster kjøttmeisen (og andre fugler)så mange solsikkefrø, før den finner ett den spiser?

B. (13.11.2017)

Solsikkefrø er store, og meisene må hakke dem åpne - de klarer ikke å knekke dem inne i nebbet slik finkefuglene gjør. Derfor er de kanskje noe selektive med hensyn til hvilke frø de vil bruke tid på å forsøke å hakke åpne. Derfor kaster de vekk frø som enten virker tomme, eller kanskje for vanskelige å hakke åpne.

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor jager rødstrupen andre rødstruper på forringes plassen?

O.S. (13.11.2017)

Rødstrupene etablerer vinterterritorier. Derfor ser du sjeldent mer enn 1-2 rødstruper rundt en forplass om vinteren. Den som "beslaglegger" området, jager andre vekk.

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

lavskrike spiser mus

Hei ! Jeg var på ski i Ål kommune I Helga, da det plutselig falt ned en død mus ved siden av datteren min. Det viste seg å være en familie med lavskriker som hadde fanga 2 mus. En av lavskrikene plukka opp musa, og satte seg til å hakke/spise på den i ett grankjerr. Hvor vanlig er dette at lavskriker spiser mus, og hvordan klarer de å avlive dem -de har vel ikke rovfugl klør ?

P. (13.11.2017)

Alle kråkefugler spiser gjerne kjøtt, og kan avlive smågnagere. De kan hakke dem ihjel med nebbet. Har selv sett kråke som fløy med en gråtrost i klørne, så de KAN også holde fast i byttedyr med føttene. I tillegg kan lavskrikene gjerne ta døde dyr de finner, og musene kan være hentet fra lager som ugler har lagt opp. Både perleugle og haukugle kan lagre mus i greinene på trær, så det kan være slike som lavskrikene har funnet.

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

Tiur i flokk

Vi støtte på en flokk med tiur på vei til hytta i Femundsmarka. Er det vanlig at de er i flokk?

E.O. (13.11.2017)

Ja, om vinteren er det ikke uvanlig at flere tiurer kan holde sammen slik som dette. Artig filmopptak!

Roar Solheim (14.11.2017)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Har spurvehaukungene forlatt reiret 20 juli?

T.S.1.Å. (12.11.2017)

Sannsynligvis, men det kan hende at unger i et omlagt kull ennå ikke er flyvedyktige. Det er variasjon i når første egg legges, også i forhold til hvor i landet dette er.

Roar Solheim (12.11.2017)


#Økologi og atferd

Mus spiddet på kvist

Hei! Vi kom over en spissmus som var spiddet på en kvist, lagt på lager så det ut som. Hvilke(n) fugl(er) er det som gjør sånn? (Skog i Trøndelag).

K.M. (12.11.2017)

Det kan flere gjøre. Som regel er det varsler som kan spidde mus på denne måten. Mange ugler lagrer mus i trærne, men da dytter de dem som regel inn i en grenkløft eller lignende, de spidder dem ikke.

Roar Solheim (12.11.2017)


#Økologi og atferd

Hiraki blandt fugler

Har forskjellige fugler i hagen/på foringsplass. B.l.a Nøtteskrike, Kjøttmeir, Blåmeir.
Er det hiraki blandt fuglane?

B.D. (12.11.2017)

Du mener vel helst hierarki. Det er både en hierarkisk rangordning mellom individer innen en og samme art (noen er tøffere eller mer aggressive enn andre), og mellom ulike arter.

Roar Solheim (12.11.2017)


#Økologi og atferd

Overvintring?

Hei. Vi har fuglekasse med kamera og nå har det kommet en kjøttmeis dit :-) Den sover der om natta. Men siden kassa er ny og det ikke var noe reir i den i sommer,er det noe vi kan ha oppi kassa så gjør det mjukere å sove oppi? Vatt for eksempel? Bor i Møre og Romsdal,bruker ikke å være de kaldeste vintrene her.

N.N (11.11.2017)

Fuglen trenger ikke noe reir i kassa for å sove der. Faktisk bør gamle reir kastes ut på ettersommeren FØR meisene begynner å sove i kassene om vinteren. Meisen er beskyttet mot ugler og andre som kan spise den, derfor sover den inne i kasser eller hule trær.

Roar Solheim (11.11.2017)


#Økologi og atferd

Slagugle

Vi er en gjeng som har laget 12 stk holker til Slagugle som vi ville henge opp rundt Elverum mot Svenskegrensa.
Vi har kontakt med lokalfolk som bor nær grensa som har holker det har vært hekking i. Til og med iår hadde dem hekking i 2 kasser/holker.
Kan Lappugla fortrenge slagugla?

E./.E. (07.11.2017)

Det er vanskelig å si. Lappuglene ser ut til å foretrekke rikere barskog enn slaguglene, så det er uvisst i hvor stor grad de overlapper i sine jakt- og hekkeområder i Hedmark. Lappugla er større, og kan kanskje jage vekk slagugler som kommer for nær dem, men det vet vi lite konkret om. Ta gjerne direkte kontakt for nærmere utveksling av områdeerfaring.

Roar Solheim (08.11.2017)


#Økologi og atferd

Sent hekkende Pilfink.

Hei. Sitter og observerer mye pilfink og andre arter forsyne seg fra frøautomaten. Så ser jeg en Pilfink samle reirmateriale og fly sin vei. Er det mulig den hekker så sent på året?

W. (08.11.2017)

Ja, både pilfink og gråspurv kan hekke så sent som nå.

Roar Solheim (08.11.2017)


#Økologi og atferd

Fuglesang i mørket

Er det normalt at småfuglene synger nå. Jeg stusset igår kveld i mørket at småfugler satt i trærne og plystret i vei.Det samme opplevde jeg på vei til jobb i dag morges i syv tiden og det var helt mørkt ute. Dette varte hele veien i de 20 min på vei til jobb. Kan ikke huske å opplevd dette før. Er det en forklaring på dette ??

T.B. (08.11.2017)

Det hender at rødstrupe og gjerdesmett synger slik i grålysningen nå på høsten. Dette gjør de for å markere vinterterritorier.

Roar Solheim (08.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan kattugler fange huggorm?

N.N (06.11.2017)

KAN er ett spørsmål, men om de faktisk gjør det, er et annet. Tror ikke hoggorm noen gang er funnet som byttedyr for kattugle.

Roar Solheim (07.11.2017)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Kjøttmeis ved hytta vår i Bøverdalen har i fjor og i år begynt å hakke på vannbrettet over vindaugo. Det er ikkje råte her. Las om at kjøttmeis i England hadde fått lenger nebb pga foring med solsikkefrø. Eg har foring med solsikke ikkje langt unna hytta. Mange som har begynt i år - skal dei kvesse nebbet?

A.B. (03.11.2017)

Nei, det er lite trolig, men det er dessverre ikke mulig å gi noen god mulig forklaring på hvorfor kjøttmeisene hakker på vinduer og husvegger på denne måten. det skjer mange steder.

Roar Solheim (03.11.2017)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Hva slags tre foretrekker Hønsehauken og bygge i ?

L.H. (03.11.2017)

Den kan bygge i mange slags trær, men det er avgjørende at den finner et tre med grove greiner som kan bære et stort kvistreir. Derfor er nok furu det vanligste treet på Østlandet. Ellers bygger den både i bjørk, osp og eik, og også i grantrær der de har grove kvister eller toppbrekk som kan gi fundament for reiret.

Roar Solheim (03.11.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor mange reir kan en hønsehauk ha i ett territorium ?

N.N (03.11.2017)

Det vet jeg ikke sikkert, men kanskje 2-4 stk? I Stange kommune i Hedmark hadde et hønsehaukpar tre reir i 2014, men bygde ennå ett nytt. Grunnen var at alle de tre øvrige reirene hadde blitt okkupert av lappugler!

Roar Solheim (03.11.2017)


#Økologi og atferd

Syk kråke?

Jeg møtte en kråke i Oslo som satt og gol, men den fikk bare ut et par kra før den begynte å "hoste" og bøye hodet ned mot brystet, som når et menneske hoster kraftig. Stemmen knakk også veldig og ble veldig lys og spinkel. Det så også ut som om den blåste seg litt opp når dette skjedde. Dette gjorde den mange ganger med samme resultat hver gang. Bortsett fra det virket den frisk. Hva kan ha vært galt med den?

E.T. (30.10.2017)

Ikke annet enn at kråker også kan lage mange andre lyder enn de vanlige "kra-kra" lydene. Noen ganger kan en kråke gi fra seg bare klikkelyder, når den bøyer seg framover og ser ut til å skulle gi på av full hals med kraftige kra-rop.

Roar Solheim (31.10.2017)


#Økologi og atferd

Småfugler hakker på husveggen.

Har noen småfugler som «hakker» på veggen. Virker som de ofte hakker på samme sted. Hører de når vi sitter inne.
Hvorfor gjør de dette?

K.A. (30.10.2017)

Det er det dessverre vanskelig å gi noen generell forklaring på. Kommer an på hvilken art det gjelder, og hvordan forholdene ellers er på stedet.

Roar Solheim (31.10.2017)


#Økologi og atferd

Kråka driter ned bilen

Hei dere:). Jeg mater kråka, og den kjenner meg igjen hvor en jeg går. Jeg har en liten hund som jager dem når den er løs, så kan det være grunn til at dem skiter på bilen min? De ser jo at hunden hopper inne i bilen når vi skal avgårde-- Matingen begynte på en spesifikk plass i skogen , men nå har dem funnet ut hvor jeg bor, så da mater jeg dem rett utafor døra.

A. (28.10.2017)

Kråkene er ikke kjent for å bruke ekskrementer til å forsvare seg med, slik gråtroster gjør med stupbombing når uvedkommende kommer nær redene deres. Derfor er det nok lite sannsynlig at kråka skiter på bilen med vilje.

Roar Solheim (29.10.2017)


#Økologi og atferd

Bygging av fugleredet

Hvem bygger fugleredet? Er det han eller hun, eller gjør de det sammen? Og har de bestemte oppgaver i samarbeidet? Hvem reparerer redet, hvis det faller litt fra hverandre?

M.C. (29.10.2017)

Se nettopp innlagt svar på samme spørsmål: besvarte spørsmål-rubrikken.

Roar Solheim (29.10.2017)


#Økologi og atferd

Ungekull hos flaggspetten

Bilde vedlagt spørsmålet

Får flaggspetter mer en ett kull unger på våren/sommeren?
Jeg har fulgt en familie med to unger, men i begynnelsen av oktober dukket det plutselig opp noe som ser ut som flaggspettunge, men den er fortsatt helt rød på hele toppen. De andre ungene ("gutt og jente") har så og si mistet rødfargen på toppen og gutten utvikler rød nakkeflekk.

I.B.H. (28.10.2017)

Tviler på at flaggspetten kan klare mer enn ett kull i løpet av sommeren. Men dette kan være en ungfugl fra et kull som var mye senere enn ungene fra det første kullet du nevner. Foreldrefuglene kan ha lagt om igjen ett kull dersom det første gikk galt - det skjer ofte hos mange arter dersom de ikke mister kullet for sent i hekkesesongen.

Roar Solheim (28.10.2017)


#Økologi og atferd

hva spiser svartand

N.N (26.10.2017)

I havet spiser de muslinger, snegler, børsteormer og små krepsdyr. På hekkeplass i ferskvann er trolig små krepsdyr viktige. Derfor er det kritisk når isolerte fjellvann "infiseres" med utsatt ørret, som er en direkte næringskonkurrent til både svartand og havelle.

Roar Solheim (26.10.2017)


#Økologi og atferd

Hvem bygger reiret

Sett alle artene under ett. Er det hannen eller hunnen som primært bygger reirene?

P. (26.10.2017)

Trolig er det flest hunner som bygger reir, siden det er mange arter hvor hannen ikke deltar i selve hekkingen annet enn å parre seg med hunnen(e).

Roar Solheim (26.10.2017)


#Økologi og atferd

Ang- kjøttmeis som hakker på isolasjon.

Hos meg har kjøttmeisen hakket rundt å hele huset. De har hakket istykker isolasjon rundt rør så kobberrøra til varmepumpa ligger bare. Stolputene på verandaen er fulle av hull og skumgummibiter ligger strødd rundt. Har sett det er kjøttmeisen. Bare den som gjør det her. Så leste jeg om nettopp dette. En teori var: Når kjøttmeisen hakker, trenger den fett. Nå har jeg hengt ut fuglemat med fett. Umiddelbart mye mindre hakking! Det hjalp for meg.

N.N (26.10.2017)

Det var interessant å høre. Tusen takk for denne meldingen, det skal vi tipse andre om når dette problemet dukker opp blant spørsmålene!

Roar Solheim (26.10.2017)

««første 2 674 - 2 723 av 6 894 siste»»