Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 913 til 2 962 av totalt 6 933 spørsmål


#Økologi og atferd

Kvinand

Hei. Vi bor i Vestmarka Eidskog. De siste 3 åra har vi hatt en Kvinand på besøk i andedammen vår. 2016 så kom hun med kullet (5) sitt på besøk ett døgn og så var de borte igjen. Men jeg tror gjedda i elva tok de. For det vart helt stille ved elva. I slutten av mai, kom hun en gang om dagen, dykket spiste og dro igjen. Men den 1.juni kom hun med 6 små, hun plasserte de her og drar på tur alene, men ungene er her fortsatt, sammen med endene våre, en skjønn harmoni. Mora er her mesteparten av tida, men har noen utflukter. Nå blir det spennende å se utover, for ungene er vel flyvedyktige etter noen og 20 dager. Siden vi forer endene med kraftfor, merker vi at også Kvinandungene har funnet matfatet. Meget aktive unger, de holder et høyt tempo og er aktive under vann. Kjempeartig opplevelse. Vil ungene eventuelt komme tilbake til neste år?

S.S.R.6.2.V. (03.06.2017)

Ungene vender kanskje ikke tilbake til akkurat dette stedet, men det er gode muligheter for at den voksne kvinand hunnen gjør det.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Hører Møller men ser den ikke

Jeg hørte en møller nær meg i flere timer, men klarte ikke å se den. Er den spesielt sky?

G.O.B. (03.06.2017)

Ikke såvidt jeg har erfart, men den kan sitte gjemt i vegetasjonen og være vanskelig å oppdage.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Kattugle unger

Hei.
I kveld flyttet de to små "gråskoltene" ut av uglekassa. Ingen av dem kan fly ennå. En satt på bakken noen meter fra stammen, men storebror var kommet seg et stykke lenger og satt på en stubbe. Mor satt i nærheten og lokket. Klarer de seg nå.?. Blei jo litt bekymret for de små..

E. (03.06.2017)

Ja, dette er vanlig oppførsel hos kattugler, og det går nok helt bra. I løpet av noen dager klarer ungene som regel å klatre opp i nærstående trær.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Selskapssyk kråke

Min bror oppdaget i går en kråke stående ved siden av sin påkjørte og avdøde kråke-venn. Han syns den oppførte seg merkelig og valgte å stoppe ved den ettersom den selv sto i fare for å bli påkjørt. Da min bror hadde stoppet og satt seg ned ved kråka, hoppet den frivillig opp på armen hans, og har så og si sitter der siden. Dette var på formiddagen, og kråka befinner seg fortsatt i nærheten av ham. I tillegg satt kråka på skulderen hans mens han kjørte motorsykkel fra der den ble funnet og til huset vårt (omtrent åtte kilometer). Mange spørsmål dukker opp når en kråke oppfører seg på denne måten, men det viktigste er; hva bør vi gjøre med den nå?

S.T. (04.06.2017)

Ikke lett å si hva du bør gjøre, men dette høres faktisk ut som en kråke som har sørget over sin døde make! Vi har en del observasjonsrapporter om slik oppførsel hos en del fugler, ikke minst hos kråkefugl.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Konflikt om reirplass

En tjeld prøver å stjele reirplassen til et måkepar, på taket av et hus. Konflikten har pågått i 14 dager. Det ser ut til at tjelden har overtaket, hvem vil vinne en slik kamp, og hvor vanlig er det at tjeld stjeler reirplass fra småmåsen?

J.M.J. (04.06.2017)

Dette er nok ikke så vanlig, og det er ikke mulig å spå hvilken art som vil vinne i et slikt tilfelle.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Fugleunger

Hei. Hvorfor er noen fugler med fjær og andre ikke når de kommer ut av egget?

A.B. (05.06.2017)

Noen fugler utvikles slik at ungene kan gå eller svømme kort etter at de er klekket. Alle disse utvikler en ferdig dundrakt før de klekkes. Unger som klekkes i reir og fores der av foreldrene, klekkes som regel uten slik dundrakt, eller veldig sparsom dundrakt, og utvikler fjærdrakten under reirperioden.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Mennesker og fuglereir/unger.

Er det noe i at fugleforeldre kan sky unger som mennesker har tatt på. Er det forskjell på ugler og andre fugler i så måte?

I.G. (05.06.2017)

Fugler reagerer IKKE på at du tar på en fugleunge, men langvarig nærvær ved fugleunger kan forårsake at kråkefugler eller rovdyr som spiser slike kan oppdage dem og spise dem.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Vandrefalk, hva avgjør om hekker?

Enkelte år har et par hekket på en klippe ved Bergen, enkelte år hekker paret ikke. Søndag var både hunn og hann på reirstedet, men noe hekking synes ikke å være på gang.

N.N (31.05.2017)

Det kan være tilgang på mat som avgjør om de hekker eller ikke. Også dersom en av partene i paret er byttet ut siden forrige år (det skjer), kan det hende at fuglene ikke klarer å gjennomføre vellykket hekking det første året.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Kråka hakker seg til blods.

Vi har jevnlig besök av ei skikkelig vill kråke (Elvis, pga den fyldige sveisen) i år. Ikke sett kråker så nære tidligere sommere. Mange trær, vi bor ved skogen. Legger ikke merke til kraing, ikke som har plaget oss. Vi er så heldige å være omgitt mye fuglesang hele sommerhalvåret. Og det er virkelig paradisisk. Elvis kommer om natta. Vi hører den først når den kakker på vinuene, men det er sjelden den holder oss våken. Den flyr om vi står opp, straks den ser skyggen av oss. Vi har sett den i glimt. Når vi er hjemme i helgene komer den ikke nærmere enn taket. Noen ganger har vi opservert den innenifra, og Elvis er virkelig skikkelig agressiv på vinuene, på vinduskarmene etc. Når vi kommer fra jobb har den vært på vinduene våre, vi ser spor av riping og hakking (spytt, kliss og avføring) Det spyler vi vekk lett nok. Den peller på plantene, men ikke så mye at netting ikke berger salaten etc. Vi ventet på at hormonene skulle roe seg når hekkinga kom i gang. Men i dag kom vi hjem til masse blod utenfor et av vinduene. Blod på ruta og på terassegulvet. Jeg tror den speiler seg og ser en artsfrende som er like tøff som den. Vi har prøvd å henge opp jakker, prøv CD-plater, refleksvester og hengt opp lyse rullegardiner (da blir ikke speilbildet like bra) men Elvis har åpenbart klasket nebbet så hardt at den har skadet seg? Ikke rart, for det nebbet vises på vinduene. Dette er ikke noe kjekt. Har du et tips som kan lede Elvis mot andre rivaler, gjøre verandaen mindre attraktiv...for Elvis? Vi har ikke vann i hagen. Kun bord, stoler etc, og det rører han ikke. Vi kan ikke blende alle vinduene halve året... Vil gjerne forstå oppførselen her, og ikke skremme.

T. (07.06.2017)

Dessverre, det er ikke mye annet en kan gjøre i slike tilfeller enn å dekke vinduet helt fra utsiden til den underlige oppførselen opphører.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Merkelig kråkeoppførsel

Hei! De siste dagene har vi hatt besøk av en kråke som virker ganske agressiv. Den sitter hver morgen på et brett utenfor kjøkkenvinduet vårt. Den lager et voldsomt spetakkel og kra-kra lyden er dyp og nesten litt truende. Den hakker i vinduet, og flyr oppover ruta, slik at hele vinduet er fullt av merker etter vinger, klør og nebb.
Dette skjer hver morgen rundt kl. 6. Vi trodde den kanskje "jaktet" på vinduslampene våre, men selv om vi slukket dem var det samme spetakkel.
Vi har foringsplass/fuglehus tvers ovenfor der den sitter, og dit kommer både spurv, duer, ekorn m.m Så den kan også spise der, men det virker ikke som det er matmangel som gjør den så pågående.
Noen som har opplevd noe lignende? Eller som vet hva vi kan gjøre. Det er ganske "creepy" med en sint kråke som flyr opp og ned langs vindusglasset!

S.M.E. (06.06.2017)

Trolig forsøker kråka å jage vekk en innbilt rival som den oppfatter sitt eget speilbilde som.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

fugler

hva lever toppskarv av?

N.N (31.05.2017)

Den spiser fisk.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Kråkebølle - igjen.

Hei, igjen! Glemte å føye til i forrige innlegg, at kråka ved ett tilfelle,knakk en stilk av en prydbusk og gikk mot katten med; som et våpen! Var et fascinerende syn, selv om ikke katten var happy.Imidlertid ikke tvil om at denne tøtta mener alvor.

N.N (30.05.2017)

Interessant adferd!

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Kråkebølle

Hei!Har en kråke i nabolaget, som plager småfugler og katter. Den er singel, og har overtatt skjærenes reir; ikke uten kamp. Jager til og med måkene.Ikke redd for noe. Er dette normal oppførsel, og hvorfor finner den seg ikke en make? Kråkene med unger med unger i nærheten opptrer ikke slik.

N.N (30.05.2017)

Vanskelig å si hva som ligger bak at denne kråka oppfører seg slik. En kan ofte bare observere fuglene og undre seg, uten å kunne finne svar på det en ser.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt en besøks "venn" her i noen år . Regner med at det er den samme som kommer hvert år .Den bråket sjelden står mest å ser inn vinduet.
I dag så jeg at den manglet fjær på halsen .
Er pga.måkungene plukker den på halsen ?
mvh
Lisbeth

N.N (30.05.2017)

Nei, denne gråmåka må ha vært utsatt for noe annet. Kanskje har den vært i slosskamp med en annen måke, og har nærmest blitt "ribbet" under nebbet.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Fjærbytte

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er det som bestemmer når bytting av fjærdrakt skal starte hos fugler som skifter fra sommer til vinterdrakt og omvendt? Er det kalenderen, temperaturen, lyset eller utseende på omgivelsene de befinner seg i.....? Dette ble ivrig diskutert på ei fugelgruppe her på Facebook..... ! På forhånd takk for svar :)

R.L. (30.05.2017)

Det kan være flere faktorer, og hormoner er nok med å styrer fjærfellingen, men de påvirkes både av lys, daglengde, næring mm, så her finnes ikke ett enkelt svar.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Mulig

Mulig dette spørsmålet er stilt alt. Men vi har fått et kråkerede i pipen. Vi har hørt at de har holdt på der, men turte ikke å gjøre noe nå. Små fugleunger har bodd der i noen uker nå. I kveld fikk jeg høre at de må ha hjelp for å komme seg ut hvis ikke så dør de. Stemmer dette? Hvordan kan jeg vite når de er klare til å fly. Jeg vet ikke eksakt hvor mange uker de er. Men det begynner å bli god lyd i dem. Hva tror du. Kommer de seg ut på egenhånd? Mvh ingelin berby

N.N (06.06.2017)

Mistenker at dette dreier seg om kaier, og de kommer seg nok ut på egen hånd, så lenge de voksne kommer seg opp og ned til og fra reiret.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor lang tid tar det når egget er kommet til det blir unger

N.N (08.06.2017)

Fuglenes rugetid varierer fra art til art. Små fugler kan ha korter rugetider på 12-14 dager, mens større fugler kan ruge opp mot 4-5 uker før eggene klekkes.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

stær

Hei, hvor blir det av stæren?

har mange kasser der stæren har hekket i år å fått fram unger, plutselig er det stilt og alt av stær er ikke å se igjen. slik var det ifjor også.

A.S. (08.06.2017)

Når ungene forlater kassene, begynner stærene og samles i flokker og streifer omkring på jakt etter mat. Da ser du dem kanskje ikke rundt hekkeplassen lenger.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Blåneisen

Hei

Kan et Plåmeise par legge to kull samme år

T.E.B. (07.06.2017)

Kanskje, men jeg er ikke sikker. Har ikke opplevd dette selv. Vanligvis er det kjøttmeis som av og til kan ha sene kull. De kan være kull nr 2, eller et omlagt kull hvis det første går tapt.

Roar Solheim (08.06.2017)


#Økologi og atferd

Albatrossen

Albatrossen tar av fra - fast grunn- ved å løpe seg i fart. Det har jeg sett på TV.
Hender det at albatrossen lander på sjøen.
Men -hvordan klarer albatrossen å lette fra sjø ?

Hender det at albatrossen flyter på vannet - mens den spiser mat den har fanget i overflaten - eller ?

A.H.H. (04.06.2017)

Ja, albatrosser ligger gjerne på vannet. De tar av på samme måte som på land; løper på vannoverflaten før de får nok luft under vingene.

Frode Falkenberg (07.06.2017)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Kan spurveugla hekke i Hvitryggspett hull?

T.I.T. (01.06.2017)

Ja, det vil jeg anta.

Frode Falkenberg (07.06.2017)


#Økologi og atferd

Forlatt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, det har ruget en gåsemor, som jeg tror er kanadagås, utenfor hytta mi i vår. Har latt de være i fred, men vil gjerne vite når jeg kan ta det området i bruk igjen. Da jeg kom på hytta i dag så jeg ingen gjess rundt redet, og gikk forsiktig bort. Ser det ligger igjen ett helt egg, og restene av andre egg. Kan foreldrene ha forlatt det siste egget?
Lurer på om redet er forlatt eller om jeg bør vente og se. Forlater begge foreldrene redet med mindre de er ferdige med klekkingen?

J. (05.06.2017)

Det er sannsynlig at gjessene har forlatt redet med unger. Det siste egget kan godt være ubefruktet, og du kan selvsagt bruke området nå.

Frode Falkenberg (07.06.2017)


#Økologi og atferd

Fugleunger som blir overlatt til seg selv

Er det noen fugler som ikke trenger foreldre etter at de er klekket, men som klarer seg selv med en gang de er ute av egget?

A.O. (25.05.2017)

Alle unger av ender, vadefugler og hønsefugler kan gå og spise mat selv etter klekking, men de er avhengige av foreldrenes beskyttelse og veiledning for å finne mat, og for å bli varmet hvis det er kaldt eller regn.

Roar Solheim (30.05.2017)


#Økologi og atferd

Kattugle

var på tur igår å hørte både kattuglehannen og hoa.
en plass der de har skreket mye hele våren. plassen er et belte med eldre løvskog ikke langt ifra hus. nå har vel ungene hoppet ut av redet og kan sitte rundt omkring?

rett bak løvskogbeltet er det tett sitkagranskog. jeg såg ikke noe kattugle i løvskogen. Kan de hekke i så tett granskog, å er det vanlig at de hekker i kråke/skjære-reir? kan de hekke på bakken?

De liker seg vel ikke inne i råtett sitka-granskog vel?

Takker for svar!!

A. (25.05.2017)

Kattugler kan nok hekke i skjærereir, selv om det ikke er vanlig. De liker ofte å sitte i tette graner om dagen slik at de ikke blir oppdaget av kråkefugler eller småfugler. Da blir de nemlig mobbet og jaget vekk.

Roar Solheim (30.05.2017)


#Økologi og atferd

Måsens fiender

Hei, fra verandaen min så følger jeg med på et hekkende måsepar. De har reir på en murkant langs elva utenfor her. Så legger jeg merke til at de er veldig selektiv med hvem de jager bort fra territoriet. Den jager andre måser, kråker, skjære, katter, mens endene får være i fred, samme med tjelden som også hekker her..i natt prøvde de å jage en hegre( tror det var det, lange ben og langt nebb) som vadet i elva etter fisk. Har måsen det innebygd hvem som er fiende og ikke?

N.N (25.05.2017)

De fleste fugler lærer veldig kjapt hvilke fugler som kan være farlige for egg og unger, og hvilke som er ufarlige. Noen ganger kan de dermed få seg en ubehagelig overraskelse dersom de ikke har oppdaget en "fiende" i tide.

Roar Solheim (30.05.2017)


#Økologi og atferd

Hvor gammel kan gråhegre bli?

Hei.
For 16 år siden så vi for første gang en hegre i vår bukt, Kalvika, ved kjerringvik, Larvik kommune. Siden den gang har det hvert år kommet en, og kun en hegre tilbake til vår bukt. Kan det være den samme? Hvis så, hvorfor kommer den alene? Og hvor gammel kan den bli

J.H.L. (27.05.2017)

Har dessverre ikke ringdata for fugl tilgjengelig fra svarstedet nå, men tror at gråhegre nok kan bli eldre enn 16 år. Dermed er det ikke sikkert at det er samme fugl som har dukket opp på dette stedet. Gråhegrer sitter som regel alene når de jakter på fisk eller andre småkryp, så det er mer normalt enn motsatt.

Roar Solheim (30.05.2017)


#Økologi og atferd

Skjære

Er det vanlig at skjæra hekker i apeskrekk? Vi har eit skjærepar som hekker i apeskrekken i hagen. Trodde ikke at noen fugler likte seg i denne tresorten.

N.N (25.05.2017)

Interessant plassering. Skjærene klarer nok å sitte i treet, og de vil få ekstra god beskyttelse fordi få andre vil klatre opp i et slikt tre. Men i tillegg er det heller ikke mange slike trær rundt omkring i Norge, så sjansen for å finne et skjærereir i ett av dem er i tillegg nokså liten.

Roar Solheim (30.05.2017)


#Økologi og atferd

Rødvingetrost

Hei,legger rødvingetrosten alle eggene før den begynner og ruge?

F.C. (29.05.2017)

Ja, det gjør de aller fleste spurvefugler.

Roar Solheim (30.05.2017)


#Økologi og atferd

Stær

Kan stæren ha to kull?

T.H.A. (26.05.2017)

Ja.

Roar Solheim (29.05.2017)


#Økologi og atferd

Gråsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Som bildet viser har Gråsiken stjerten sin på siden , lurer på om det er normalt at den har det slik ? . Noe jeg oppdaget etter at bildet var tatt .Bildet er tatt i Nærøy .

L.K.O. (27.05.2017)

Fugler kan sitte med stjerten slik dersom den plutselig vender seg, stjerten henger igjen mot vegetasjonen.

Roar Solheim (29.05.2017)


#Økologi og atferd

Synger måltrosten om natten?

Har flyttet til et sted på Heimdal ved Trondheim. Høg barskog i nærheten. Også om natten og tidlig på morgenen hører jeg, en for meg, ny fuglesang. Den synger kanskje også ellers på natten når jeg sover. Kan det da være måltrost jeg hører? Jeg tar frem på nettet fugler med noe lignende sang. Men jeg har ikke funnet beskrivelse på noen side om at måltrosten holder det gående med sang om natten.

O.F. (28.05.2017)

På denne tiden av året og så langt mot nord er det trolig såpass lyst at trostene kan synge hele natta.

Roar Solheim (29.05.2017)


#Økologi og atferd

Hvitryggspett

Når tid flyr ungene ut fra reiret?

N.N (28.05.2017)

Omtrent nå i slutten av mai.

Roar Solheim (29.05.2017)


#Økologi og atferd

Gråtrost

Når er det gråtrosten hekker? Og hvor er det den hekker?

A. (24.05.2017)

Gråtrost hekker imai-juni, og den hekker over store deler av Norge. Ofte hekker de i kolonier, slik at mange gråtrostreir ligger nær hverandre slik at trostene sammen kan forsvare egg og unger mot f. eks. kråker.

Roar Solheim (25.05.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser fasaner

N.N (23.05.2017)

De spiser korn, frø, vegetasjon og småkryp som insekter og mark.

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

To blåmeis i samme reir

Vi har fuglekasse med kamera og følger med på tv når eggleggingen foregår nå.I det siste har det dukket opp en ny meis som har lagt seg i reiret og forstyrret den som ligger på sine egg.Antall egg har nå også økt til 13 og om kvelden er det veldig kaotisk på reiret hvor begge jobber med å få plass samtidig.Hva er det som har skjedd?

N.N (23.05.2017)

Kanskje også blåmeisen driver med en viss grad av reirparasittisme, dvs. at en hunn prøver å legge noen egg i en annen hunns reir.

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

Fugle spørsmål

Hvorfor lager fugler lyd og hvordan?????

D.G. (23.05.2017)

De lager lyder for å kommunisere med hverandre, og de hsar stemmebånd akkurat som oss mennesker.

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

Stokkender på foringsplass

De siste dagene har et stokkand par kommet på foringsplassen der jeg kaster ut villfuglblanding og solsikkefrø til de som vil ha. Ser at de spiser frø, hvor vanlig er det?

N.N (23.05.2017)

Det er veldig vanlig. Stokkender spiser til og med hele eikenøtter!

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

Gråhegre, føde

Vi har ved elvebredden nedafor huset vårt hatt besøk av tre gråhegrer. De har flere ganger på tre dager ganger spist på en en gressbakke med kald, vårt jord, som dekkes av elevevann og hav på flo sjø. De har spist ivrig i opptil to to timer på et område på ca. 1 x 10 m. Hakker opptil 10 cm ned i marka, og kaster sort mold til sides; ser ut som maten er planterøtter, kan det stemme? Området et Veidnesklubben, ved Laksefjorden.

M.M. (22.05.2017)

Dette høres veldig uvanlig ut. Er du sikker på at dette er hegrer og ikke to traner? Har ikke hørt om at hegrene spiser slik plantekost - de er mer rene fiskespisere.

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Har et par kjøttmeis i fuglekassen for 3 år på rad. No lurer vi på hvor gamle de blir og om hannen for sove i kassen med hunnen når hun ruger, eller er det hannen som ruger ??

J.D. (22.05.2017)

Det er mest hunnen som ruger. Tror ikke begge fuglene oppholder seg sammen inne i kassen over lengre tid under rugingen, men vet ikke dette sikkert. Meiser og andre små spurvefugler kan bli mellom 5 og 10 år gamle.

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

svartros

hva spiser dem

L. (22.05.2017)

Svarttroster spiser insekter, mark, insektlarver, bær og lignende.

Roar Solheim (23.05.2017)


#Økologi og atferd

Lure svartkråker

Hei, vi mater reven og har viltkamera, men er plaget av at svartkråke eller om det er ravn tsr maten. Har byttet sted flere ganger, men det hjelper ikke. Jeg skjuler maten, så den er ikke synlig. Hvordan finner de den? Lukter de maten?
Noen lure råd å komme med?

A.B.A. (20.05.2017)

Har nok ingen gode råd, men det KAN hende at kråkefugl faktisk kan lukte maten. Ellers er kråkefugler veldig flinke til å lese adferd til andre dyr, som kan tyder på at mat finnes i området.

Roar Solheim (21.05.2017)


#Økologi og atferd

Svaner

Hvorfor flyr svanene helt ned mot vannflaten?

N.N (21.05.2017)

De får et ekstra løft når de flyr nær vannet, på samme måte som fly når de glir nær bakken - de synker da ikke så raskt som når de er i det frie luftrom. Dette sparer svanene for energibruk.

Roar Solheim (21.05.2017)


#Økologi og atferd

Gråtrost

Er det vanlig at gråtroster driter og er fly forbanna når barna er ute og leker?
Mistenker at den kanskje har reir i noen furutrær bortforbi her.
Ungene blir jo litt redde......

O.T.O. (20.05.2017)

Ja, dersom ungene leker nær en reirkoloni, så forsvarer trostene seg med dritt. Kråker og skjærer som prøver å ta egg bombarderer de med trostedrit.

Roar Solheim (21.05.2017)


#Økologi og atferd

Rede/reir

Hei! Jeg har et spørsmål som jeg har lurt på lenge! Nå er fugl skal bygge reir i et tre/på en grein, hvordan klarer den å feste den første pinnen så den blir liggende på greina?

N.N (20.05.2017)

Godt spørsmål, som jeg også har lurt på selv. Tenk å få sett eller filmet når en rovfugl legger den FØRSTE pinnen på plass der den bygger et stort kvistreir? Svaret er - jeg vet ikke, men det er nok sikkert en del prøving og feiling.

Roar Solheim (21.05.2017)


#Økologi og atferd

Hvorfor synger ikke fuglene i dag?

Jeg bor ved skogen. Jeg har vært oppe siden kl. 04.45. Det kom sol, det er stille - fortsatt nå kl. 07.10. Til vanlig hører jeg mye kvitter i dette tidsrommet, og ser fugler fare omkring. I dag, 21.5., har det vært helt stilt og jeg har knapt sett en kråka. Er det noen årsak, eller er det hva som er normalt?

O.B. (21.05.2017)

Slike observasjoner er det ofte vanskelig, for ikke å si umulig, å finne eksakt forklaring til. Det KAN hende at en rovfugl/ugle har jaktet i området slik at fuglene er stille, men det pleier ikke å vare mer enn en kort tid. Her må jeg nok melde pass...

Roar Solheim (21.05.2017)


#Økologi og atferd

blåmeis

i vår fuglekasse har blåmeisen lagt 6 vanlige og 1 lite egg. er det normalt?

M. (20.05.2017)

Det er ikke uvanlig at siste egg i et kull kan være litt mindre enn de øvrige. Det kan skyldes at hunnen begynner å gå tom for opplagsnæring for å produsere eggene..

Roar Solheim (20.05.2017)


#Økologi og atferd

Pilfink

Når tid hekker pifinken og hvor mange kull om våren?

N.O. (18.05.2017)

Pilfink hekker omtrent samtidig med kjøttmeis, dvs egglegging i april/mai. Tror den kan ha mer enn ett kull i løpet av sommeren, men er ikke sikker på hvor vanlig det er.

Roar Solheim (20.05.2017)


#Økologi og atferd

Orrfuglleik i Østfold nå?

Hei,

er det fortsatt orrfuglleik i Østfoldtraktene?
Jeg vet om et sted, men er usikker på om det kan bli bomtur hvis jeg drar til helgen.

Vh Johanne

J. (18.05.2017)

Orrene spiller gjerne helt ut mot slutten av juni, men høneuka er nok over nå.

Roar Solheim (19.05.2017)


#Økologi og atferd

Svaner og traner

Er det noen problem med hekkende svaner og traner på samme området? (dvs. er de "venner"). Jeg spør fordi vi i alle år har hatt traner hekkende (ca. 850 moh), men sist sommer var de der kun rund mai/tidlig juni og vi så plutselig at det var kommet svaner. Nå ser vi igjen svaner her oppe.

N.N (16.05.2017)

Tror disse bør kunne hekke nær hverandre. Tranene KAN ha gorsvunnet av andre årsaker.

Roar Solheim (16.05.2017)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl våker over E6, og hvorfor?

Langs E6 mellom Moss og Rygge og ved avkjøring til Halden kan man ofte se en slags haukefugl sitte på gjerdet, den er middels stor og brun/svart. Kan tenke meg at de speider etter "roadkill" men aldri funnet noe info som støtter dette.

N.N (15.05.2017)

Dette er typisk musvåk-oppførsel. De kan ta veidrepte dyr, men også ofte mus, biller og meitemark på gressbakkene langs veien.

Roar Solheim (16.05.2017)

««første 2 913 - 2 962 av 6 933 siste»»