Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 365 til 3 414 av totalt 6 912 spørsmål


#Økologi og atferd

Urolig fuglemor

Hei. Har en fuglekasse m/kamera hvor en svarthvit flusnapper har lagt sju egg (på sju dager). Fuglemor virker utilpass og ligger på eggene noen få minutter i gangen og så stikker hun ut av kassen og er borte kjempelenge. Hannen kommer med mat til hunnen som ikke er der og blir da veldig forvirret ?
Er dette normalt eller ?
Mvh Bjørn Aronsen

B.A. (07.06.2016)

Nei, dette høres veldig spesielt ut, men jeg kan ikke gi noen forklaring på hvorfor hunnen oppfører seg slik. Du må bare følge med og se om hun legger seg på fast. Det KAN hende at hun er en sekundærhunn for hannen, slik at hun må bruke en del mer tid på å finne mat selv enn den første hunnen.

Roar Solheim (07.06.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei! Jeg lurer på om alle ugleunger forlater redet samtidig? Jeg har en uglekasse der det var fem ugleunger, men nå e det bare en. Det er bare en nå. De andre ugleungene forlatte for 3 dager siden.

V.E. (06.06.2016)

Uglene starter rugingen etter at det første eller de første eggene er lagt. Det fører til at ungene får ulik alder og veksthastighet. Det er nesten alltid en eller noen som er mindre enn de andre, og de forlater reiret fordelt over flere dager. Unntaket ser ut til å være spurveugle, hvor ungene ofte forlater en fuglekasse omtrent samtidig.

Roar Solheim (06.06.2016)


#Økologi og atferd

gråmåke

hei, jeg lurte på hva gråmåken sine fiender er?

A. (06.06.2016)

Gråmåker kan bli tatt av vandrefalk, hubro, havørn og kongeørn. På bakken kan de kanskje også bli tatt av rødrev.

Roar Solheim (06.06.2016)


#Økologi og atferd

Stormåser

Her ved kysten er hekker det tjelder, fiskemåker, skvapptjeld, storspove mm, mens her er mange stormåser som bare er her for å finne mat. Hvorfor er ikke stormåsene her lenger ut på holmene og hekker med andre stormåser. Ser at reir etter reir etter reir til overnevnte fugler blir plyndret av kråke og skjære, fugleunger blir drept på makabert vis, synes det er så fælt å se på. Hva kan gjøres for å hindre dette?

J. (05.06.2016)

Måkene hekker først når de er 3-5 år gamle. Unge fugler flyr derfor mer omkring på matsøk. Det samme gjelder fugler som kanskje har mislyktes med hekkingen.

Roar Solheim (06.06.2016)


#Økologi og atferd

Svaler

Jeg lurer på hvordan en svale karer å bremse opp når den i stor fart kommer mot reiret.

B.E.I. (05.06.2016)

Det kan jeg nok ikke gi deg noen forklaring på, for det krever nok en del inngående kjennskap til fysikk. En kan bare observere og la seg imponere over at de faktisk klarer dette - spesielt tårnseilerne!

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Toppdykker som mater ungene sine med fjær

Hei.
Har sett flere ganger at toppdykkern mater ungene sine med fjær. Hvorfor gjør de dette? Etter et kjapt google søk får jeg forskjellige svar, og blir da usikker på hva som er rett :-)

S. (31.05.2016)

Er ikke sikker selv, men dette er noe dykkerne gjør. Har sett at det er koblet til fiskespising, og det KAN hende at fjærene er med og gjør det enklere for ungene å danne gulpeboller med fjær og fiskebein i magen, slik at disse kan gulpes opp.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Tilgriset vindu

Vi har en hytte i Eggedal, litt avsides til med mye skog rundt. Da vi kom dit denne helgen etter noen måneders fravær, var de to store panoramavinduene på forsiden tilgriset av noe som lignet søle. som om det var sprutet på, gnidd utover.Etterhvert skjønte jegt at det måtte være fugl! Mye fugleskitt rundt vind etc.Vingemerker på vindu. gummilister langs vinduskarmen var hakket og dradd ut. På de to vinduene på baksiden av hytta var det også søl, men det så nesten ut som blod(?) og et utetermometer var hakket ned og knust.
Jeg så en stor ravn som kom og satte seg på verandaen, men ble skremt og fløy da den så meg. Tror derfor det har vært ravn som har holdt på. Det har aldri før skjedd! Hytta ble bygget på midten av 1960-tallet. Hvorfor kan dette ha skjedd? Og hva kan gjøres for å hindre gjentagelse?

U.R. (24.05.2016)

Mistenker at det er fugl som har fløyet mot vinduet fordi den (de?) har sett eget speilbilde og har forsøkt å jage vekk en innbilt rival. Det eneste som kan stoppe slike hendelser, er at vinduer er dekket til på utsiden om våren, når fuglene er mest hissige til å jage vekk rivaler. Er litt skeptisk til at det er ravn som har gjort dette. Mer sannsynlig er det minsre spurvefugler.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Gråtrost-reir

Hei! Jeg har fått ny nabo; en gråtrost har bygget reir på en hylle oppunder taket på terrassen(dette er en terrasseblokk).Jeg lurer på hvor sårbar den er for bevegelse av mennesker i nærheten når den har begynt rugingen. F.eks. er det risikabelt å vanne blomstene der ute? Jeg er jo redd for at den blir skremt og kan komme til å forlate reiret/eggene.

A. (30.05.2016)

Du skal bare bruke terrassen som vanlig. Trosten vil venne seg til trafikken.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Knopsvaner og ruging

Ruger både hunnen og hannen på eggene?Vi har besøk av svaner flere ganger om dagen, vi lurer på om det er den samme, eller om hannen og hunnen veksler på å komme for en matbit?Vi vet hvor reiret er, og at det alltid er en fugl liggende på det.Det svømmer store omveier til reiret.

K.E. (30.05.2016)

Hos svaner og gjess, som holder sammen i par hele hekketiden, skifter kjønnene på å ruge, men det er ikke sikkert at de to ruger like lenge. Trolig tar hunnfuglene størstedelen av rugearbeidet.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Bokfink

Kvifor er hannen blå på toppen?

A.G. (03.06.2016)

Umulig å besvare, men draktens farger er gjerne et resultat av lang tids evolusjon, og ikke minst hvilke hanner hunnene velger som partnere (seksuell seleksjon).

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Måker mange mil til havs

Hva gjør måker som er 150-200 km fra land når de skal drikke ferskvann

M. (05.06.2016)

De gjør de ikke - de får i seg vann gjennom maten. Men de kommer jo av og til inn til land igjen, og da kan det også hende at de drikker ferskvann.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Hvordan blir 11 fugleunger klare til å forlate redet samtidig?

Hei! Vi har en fuglekasse som vi har fulgt med på idag. 10 blåmeisunger har forlatt kassen, og den 11 er forhåpentligvis snart på vei ut den også. Vi funderte på: Hvis blåmeisen legger 1 egg om dagen i 11 dager som i dette tilfellet, og ruger i 13-16 dager. Hvordan kan da alle 11 være klare til både å klekkes og å forlate redet omtrent samtidig? Har da de siste mindre sjanse for å overleve? Hilsen Monica

M.L. (04.06.2016)

De fleste småfugler som legger store kull, starter ikke rugingen før siste egg er lagt. Dermed klekkes (nesten) alle eggene samtidig. I et meisekull hender det at 1-2 egg kan bli lagt etter at rugingen har startet, slik at en eller to unger er mindre enn sine søsken. Dersom næringstilgangen svikter under ungetiden, er det disse ungene som først sulter ihjel.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Svane ligger i sin egen avføring?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I dag var jeg langs et vann i Stavanger, og la merke til at svanen ligger i (sin egen?) avføring. Er dette normalt? Er det noe å bekymre seg for?

S.K. (04.06.2016)

Mange fugler blir fulle av avføring i hekketiden, særlig kolonihekkende sjøfugler. De vasker dette av seg når de kommer på vannet igjen. Ikke noe å bekymre seg for, med andre ord...

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Kattugler

Hvor gammel kan ei kattugle bli?
Hvor gamle blir meisene?

R.8.Å. (04.06.2016)

Kattugler kan bli opp mot 20 år, men de fleste lever nok kortere. De fleste småfugler kan bli opp mot ca 10 år gamle.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har gjøken alltid en liten følger med seg og hvilken fugl er dette?

N.N (31.05.2016)

Nei, det har den ikke. Men fordi gjøken legger egg i andre fuglers rede, vil mange småfugler følge etter og forsøke å jage vekk en gjøk. Kanskje det er grunnen til denne feilslutningen?

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Orrfugl høstleik

Hei! I år opplevde jeg mine første orreleiker. Det ga meg flotte opplevelser jeg ser frem til å oppleve hvert år fremover. Men jeg har hørt en del rykter om at orrfuglen også spiller og dukker opp på samme leikstedet om høsten. Stemmer dette? Evt. Hvorfor og når skjer det?

J. (03.06.2016)

Det stemmer, og det er gjerne i september at de kan spille på myrer eller sittende i trærne.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Hvit og svart fuglesnapper

I noen år har vi hatt et par i en rugekasse/fuglekasse.For tre år siden,noe sent på sommeren, etter ungene var ute, ble den ene påkjørt av en bil og døde.For 2.året på rad, sitter det en hvit og svart fluesnapper og synger i flere uker.Forgjeves? Kan det være maken til den "døde", som ikke har oppfattet at den er død, for å si det slik.

K.E. (30.05.2016)

Dette er nok mer en tilfeldighet, for fluesnapperne holder ikke sammen som par fra år til år.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper og rugetid.

Vi har et fluesnapperpar som har installert seg i fuglekassen vår. Fuglekassen har kamera, så vi kan se hva som skjer inni kassen. På tre døgn ble det lagt tre egg, men paret er bare innom av og til. Det er ingen ruging. Er dette vanlig?

S. (31.05.2016)

Rugingen starter ikke før kullet er fullagt.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Stokkender

Hei stemmer det at stokkender er kannibaler?

Vennlig hilsen Liv Lindekleiv

L.L. (30.05.2016)

Nei, det stemmer nok ikke.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Hva gjør "vinterfuglene" om sommeren?

Hei! Jeg prøver å observere litt hvilke standfugler jeg ser rundt bebyggelse om sommeren, men det er ikke alltid like lett. Spm. mitt er: Er det noen av standfuglene våre vi ser oftere ved fuglebrettet om vinteren enn om sommeren? Og hvis ja, hvilke, og hva er grunnen? Er det at disse trekker til skogen nå som det er lettere å finne mat?

E. (31.05.2016)

En del av meisene og finkefuglene ser du nok oftere om vinteren enn om sommeren, og det skyldes som du sier, at de sprer seg mer ut i skogsterreng for å hekke om våren.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

To egg utenfor reiret

Bilde vedlagt spørsmålet

Heia, vi følger med på film en fuglekasse med svarthvit fluesnapper. Nå er på det fjerde egget, men det rare er at to av dem har hun flyttet ut av reir-hullet og lagt ved siden av. Hvorfor gjør hun det?

S. (31.05.2016)

Det KAN hende at det er en annen hunn som har parasittert reiret, og at den første hunnen har oppdaget det og skjøvet ut de to fremmede eggene.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Ande kamp

Hei, bor ved et lite vann hvor det hvert år kommer ender og unger. har matet de i alle år.Dette har vært morsomt og interesant. I år derimot er det bare "krangling", når jeg kommer med maten.Til og med ho ender går til angrep på de små ungene til ei annen ho! Er dette normalt og burde jeg slutte å mate de? De virker så sulten....

M.S. (01.06.2016)

Det høres rett og slett ut som om endene kan ha problemer med å finne nok naturlig mat. Da kan det bli slossing om den maten som finnes.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

ugle

hvilken ugle har reiret sitt på bakken?

C. (01.06.2016)

Det er det flere som har. Både jordugle, snøugle og hubro er bakkehekkere.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hvorfor lever fugler i vann, f.eks. ender svaner og mye mer... men hvorfor?

M. (02.06.2016)

Fordi de har utviklet seg til å finne næring i og på vann.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Hvordan bli kvitt spurv

Vi har spurv som sitter på soveromsvinduet vårt, dette er særlig plagsomt tidlig om morgenen da den kakker og banker i vinduet så vi ikke får sove. Ellers så er den ikke på andre vinduer i huset. Selfølgelig blir det mye skit også, ser ikke ut i det hele tatt etter den

M.B. (29.05.2016)

Prøv å dekke til vinduet på utsiden nederst, slik at spurven ikke kan se sitt eget speilbilde. Den angriper det den tror er en rival. Blir speilbildet borte, slutter den nok med denne oppførselen.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Stær med to reir?

Vi er så heldig å få være husvert for stærepar i alle fire hjørner av taket, og nå er det full aktivitet med mating av ungene.
I går ble vi vitne til noe underlig.
Stæren er en artig fugl med en god porsjon personlighet. Dersom vi oppholder oss like utenfor reiret dens, blir den forstyrret i matingen, og den setter seg gjerne til i takrennen med nebbet fullt av makk, mens den kjefter og bruker seg. Den går ikke inn til ungene før vi har trukket oss litt unna.
Dette gjentok seg igjen i går.
Stæren kjeftet og smelte, og vi ble stående og jatte litt med den.
Men istedenfor å gå inn i redet fløy den over til det andre hjørnet av taket og gikk inn og matet ungene der!!

Hva kan dette bety?
Har den flere reir?
Eller hjelper de hverandre med mating og unger?

C. (29.05.2016)

Ikke helt enkelt å forklare hvorfor dette skjedde. Kanskje tok matingsinstinktet overhånd og fikk fuglen til å mate "feil" unger. Det er det som skjer når ikke-verstfugler mater gjøkunger som skriker etter mat, selv om de ikke selv er fosterforeldre. Det KAN også være at de ulike patrene er i slekt med hverandre, og derfor kan hjelpe hverandre, men dette er ikke beskrevet i litteraturen så langt jeg kjenner til for stær.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Fugl i flyvehastighet 80 km/t!

Hei.
På biltur Trondheim til Oslo kjørte jeg Drivdalen. Der fikk jeg lag av en hvit fugl med svart hode. Den lignet noe på en terne men var noe større og mer "robust". Over en strekning på 2km (minst) fulgte den Driva i en 10 til 15 meters høyde og med samme hastighet som meg (80 - 90 km/t)! Det var ikke vind som jeg kunne observere (bevegelse i busker og trær).
Hvilken fugl presterer slik hastighet i horisontalplanet - til og med litt stigning?

P.G. (29.05.2016)

Høres mest ut som en laksand hann eller kvinand hann. Har selv klokket inn laksand på samme måte fra bil til rundt 80 km/t.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Tåler fugler brød?

Mennesker har visst i utgangspunktet intoleranse mot melk og hvete, og "lærte" først å fordøye disse matvarene etter flere tusen år med landbruk.

Har fugler, la oss si duer, måker og ender, gluten-, hvete-, laktose- eller melkeintoleranse? De mates jo ofte med brød som kan inneholde alt dette.

A. (28.05.2016)

Det har de4 neppe. Mange av fuglene som spiser brød, er i utgangspunktet frøspisere, og tåler nok dette uten problemer.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Ruger måker på de samme eggene?

Etterat det ble fjernet grener på et tre er fugleredet til måken her hos oss blir veldig synlig. Det ser ut som flere måker deler på å ligge på eggene..er dette riktig?,

N.N (28.05.2016)

Tror nok bare det er hann og hunn i paret som skifter på å ruge på de samme eggene.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

Høne

Ei høne får ein unge. Ungen er ein hane. Når den blir eldre kan den parre mora får å så få unge med mora?

N.N (28.05.2016)

Ja. Det kan skje blant alle fugler og pattedyr.

Roar Solheim (29.05.2016)


#Økologi og atferd

skjærekull

Skjæra legger ca 6 egg. Likevel observerer jeg ofte bare en eller to unger i reiret.
Hva kan årsken være?
Kan det ha seg sånn at skjæra "tynner ut" i eget kull?

A.V. (28.05.2016)

Da er det nok dårlig med mat i disse skjærenes territorium, slik at bare 1-2 unger vokser opp i reiret.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Økologi og atferd

Gjøkens vertsfamilier

Hei
Hvilke arter er det helt typisk gjøken foretrekker som vertsfamilier? Vi har stæren i alle fire hjørner i taket, kan gjøken bruke et av disse redene? Vi har en god del gjøk også.

C. (27.05.2016)

Gjøken kan legge egg hos en lang rekke småfugler, men i Norge er trolig heipiplerke en av de viktigste vertsartene i dag. Linerle og buskskvett er også benyttet, og av og til også blåstrupe.

Roar Solheim (28.05.2016)


#Økologi og atferd

Stærfar fikk skjokk

En stærfamilie bor to hus bortenfor oss(bor i rekkehus) Har ikke sett noe til hunnen, men hannen er aktiv ungemater. Katten vår sitter på verandaen og stæren ser på katten som en trussel, noe han også er. I dag kom stære plutselig flyvende litt fortumlet inn verandadøra vår og fløy rundt og krasjet mange ganger inne i huset før vi fikk fanget den og tatt den med ut. Vi satte den på verandakanten og forlot den, men etter en stund satt den fremdeles der. Til slutt fløy den og satte seg på taket, men vi har ikke sett mer mathenting til ungene senere på dagen. Kommer stæren til å fortsette å hente mat til ungene eller kan det hende at den fikk hjernerystelse og ble så skjokkert at den ikke greier å hente mat til ungene mer?

L. (27.05.2016)

Det KAN hende at denne stæren ble så fortumlet eller fikk hjernerystelse, slik at det tar en tid før den kommer til hektene igjen. Forhåpentligvis tar den til med ungematingen igjen i løpet av dagen, for ungene kan ikke være uten mat særlig lenge.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Hekling.

Lurer på om terna hekker mer enn en gang for året ? Om de også hekker i det landet de trekker til når høsten kommer her?

M.L. (27.05.2016)

Ternene hekker kun her nord, og ikke der de overvintrer. De rekker bare ett kull om året, men det ser ut til at terner som mister det første kullet på eggstadiet, kanskje kan legge et nytt kull og få senere unger. I alle fall ser vi forskjell på ungenes flyvedyktighet langs Agder-kysten på 3-4 uker.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Merkelig oppførsel av en tjeld. Hvorfor oppfører den seg slik, er den hjerneskadet eller?

Hei. Vi har vært plaget av et tjelde-par tett innpå huset i ca.9-10 år og de legger egg på taket på uthuset. Den ene Tjelden har oppført seg så merkelig i alle år. Hver dag hakker den på hus-vinduene. Den flyr også ganske hardt mot vinduene flere gang om dagen og surrer litt fortumlet rundt på bakken før den klarer å fly opp igjen. Nå har den også begynt å hakke løs på parkerte biler. Hva kan vi gjøre for å få stoppet dette? Håper på svar.

N.N (26.05.2016)

Det er flere som rapporterer om denne adferden hos tjeld. Fuglen ser sitt eget speilbilde og forsøker å jage vekk en innbilt rival. Vinduet må dekkes til på utsiden en stund, så holder den nok opp med dette.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser vipa

M. (27.05.2016)

Meitemark, insekter og lignende småkryp.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Hvor er alle hunn stokkender blitt av

Her jeg bor er det en liten elv. Alle hunn stokk ender er borte. Det kryr av hanner og ikke en eneste hunn and. Trodde først at de lå å ruget på egg men nå er vi i slutten av Mai da burde det krydd av hunner og kyllinger.
Har aldri sett et sted der det er bare hanner. Så HVORFOR ?

N.N (27.05.2016)

Hunnene ligger nok enten på reir og ruger, eller så har de gjemt seg vekk i våtmarksvegetasjonen med sine nyklekte unger.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Svart hvit fluesnapper

Hei. Jeg har svart hvit fluesnapper i ei fuglekasse i hagen. Det er egg i kassa.(usikker på om eggene har klekket.) Hannen har en rar oppførsel ved at han prøver å fly inn i lukkede vinduer flere ganger i timen. Han virker stresset. Og det virker som det påvirker hunnen. Jeg blir bekymret for eggene/ungene. I så måte lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre for å hjelpe Hannen? Det er rikelig med mat for fuglefamilien. Hilsen fuglevennen Marte

M.D.S. (26.05.2016)

Hannen reagerer nok fordi han ser sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk en rival. Eneste måten å stoppe dette på er å dekke til vinduene på utsiden en stund

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Kattugle

Jeg har en kattugle som hekker rett bak huset. De har fått 3 unger og to har hoppet ut og er nå i en skogskrull ca 300m fra kassen. Den siste ungen ligger fremdeles i kassen. Jeg har viltkamera og har nå ikke sett at foreldrene har vært hos den site ungen på 2 dager. Kan det hende at foreldrene har forlatt den siste som er i kassa og konsentrerer seg om å mate de to som er i skogen?
Kan høre både uglemor og de to ungene fra skogskanten.

P.B. (26.05.2016)

Det KAN skje dersom uglene har problemer med å finne nok mat. I så fall sulter ungen ihjel (noe som er vanligste dødsårsak for unge rovfugler og ugler).

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva betyr det at svaner hveser

N.N (26.05.2016)

Det gjør de når de forsøker å skremme noen eller noe vekk.

Roar Solheim (27.05.2016)


#Økologi og atferd

Vipe reir

Hva lager viper reir av?

M. (26.05.2016)

De graver en grop på bakken - det er hele reiret.

Roar Solheim (26.05.2016)


#Økologi og atferd

Skjære dreper trost

I dag ble jeg vitne til at en skjære hakket i hjel en levende trost. Vet ikke noe om foranledning men det så veldig grotesk ut. Mye fjær og blod og skriking Helt vilt og skjæra lot seg ikke stoppe. Why?

T.B. (25.05.2016)

Kråkefuglene er altetere, og de spiser også kjøtt. Av og til fanger og avliver de småpattedyr og fugler selv. Har selv sett kråke ta gråtrost på samme måte. Selv kjøttmeis kan angripe og hakke ihjel mindre fugler (sisiker), og spise opp hjernen på dem (som er veldig energirik). Dette er en del av naturens orden som vi nok bare må godta, selv om det kan være grotesk av og til å bevitne slike hendelser.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Økologi og atferd

Mystisk!

Et litt rart spørsmål: Vi (i Trondheim) har en hage hvor vi har litt foretilbud til fugler (frø, meisekuler..). Vi har besøk av småfugl men også duer, litt skjærer og kråker ellers. I går morres så vi at det hadde foregått noe på bakken. Ca 1m diameter var tett dekt av dun og fjær, men ingen spor etter kadaver. Må ha vært en kamp, sannsynligvis due involvert, men har det vært fugl mot fugl, eller f.eks. katt involvert tro? Dagen etter, da vi var forberedt på å gå ut og rydde opp, var nesten alt borte! Kun et par fjær tilbake, virkelig ordentlig renovasjon! Har andre fugler vært i sving her tro? Utelukker mennesker. Har motivet vært å fjerne det utrivelige, eller har restene vært attraktive ifm reir el.l.? Eller finnes det andre sannsynlige forklaringer? Nysgjerrig!

E.R. (24.05.2016)

Den KAN ha vært en due som har blitt forsøkt tatt av f. eks. en spurvehauk, slik at mange fjær ble mistet i kampen, men at dua trakk det lengste strået (det kan skje). Fjærene er det helt sikkert meiser, spurver og kanskje andre fugler også, som har plukket opp for å benytte som foring i reirene sine. Fjær og dyrehår er ettertraktet reirmateriale hos mange arter.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Økologi og atferd

Gjøk

Hva slags fugl foretrekker gjøken og legge egget sitt i?

K. (24.05.2016)

I Norge er heipiplerke en av de vanligste artene gjøken legger egg hos.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Økologi og atferd

Oppførsel skjære

Har hatt et skjærepar i hagen i mange år. Blitt veldig menneskesosial. Paret har bygd reir her no. Så skjer det at det kun er 1 som sees og den har tatt tilhold på bakken ved jordbæråkeren i hagen. Flyr ikke før æ er 4/5 m unna, opp i nærmeste tre, etter ei stund er den tilbake på nøyaktig samme sted, ligger helt stille der til tross for mye regn. Er det hannen som venter på hoa som ligger på egg eller er den sjuk?

K.N. (24.05.2016)

Dessverre ikke mulig å gi deg noen forklaring på hva som skjer. Du må bare følge med selv på utviklingen.

Roar Solheim (24.05.2016)


#Økologi og atferd

stær

Kan stæren hekke to ganger?

L. (24.05.2016)

Ja, stær kan ha to kull i løpet av sommeren.

Roar Solheim (24.05.2016)


#Økologi og atferd

kattugle

Kan Kattugla hekke som ett åring?

L. (24.05.2016)

Ja.

Roar Solheim (24.05.2016)


#Økologi og atferd

Linerle

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har 2 linerle på fôringsplassen. Den ene er rund som en ball, mens den andre er mer normal. Er den førstnevnte klar for å legge egg?

L.A. (23.05.2016)

Ikke godt å si hvorfor en bruser seg opp, mens den andre ikke gjør det. En fugl som bruser seg opp til en ball, KAN være syk og forsøke å holde på varmen. Men det kan også være andre, mindre åpenbare grunner til en slik adferd.

Roar Solheim (23.05.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan tjeldunger svømme

N.N (23.05.2016)

Vet ikke. Kanskje de kan når de har fått litt størrelse, i alle fall er det mange vadefugler som kan svømme som voksne, og dermed trolig også som kyllinger.

Roar Solheim (23.05.2016)


#Økologi og atferd

Ærfugl hannen er fortsatt med hunner og unger i slutten av mai

Jeg bor i Holmestrand og har lagt merke til at ærfuglhannene ikke har forlatt hunnfuglene og ungene selv om vi er i slutten av mai. Det kan jeg ikke huske å ha sett tidligere. Hva tror dere det skyldes?

D.K. (23.05.2016)

Umulig å si hvorfor, men har selv også sett dette av og til, uten at jeg kan gi noen forklaring på hvorfor noen ærfuglhanner holder seg så lenge sammen med hunnene.

Roar Solheim (23.05.2016)

««første 3 365 - 3 414 av 6 912 siste»»