Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 503 til 3 552 av totalt 6 898 spørsmål


#Økologi og atferd

Havørn og parring

Vi har havørn på Fedje og i dag så vi to som enten lekte, slåss eller parret seg i lufte. Kan det virkelig være at de parrer seg i luften?

M. (09.04.2016)

Nei, det klarer ingen rovfugler. Bare seilerne gjør dette. Ørnene må lande for å kunne parre seg.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Hei
I vinter har det vært en spurvehauk, hunn, og jaktet på småfuglene som jeg har matet.
En dag tok den en gråspurv som den satt og spiste på.Neste dag da jeg kom gående ut av garasjen angrep plutselig spurvehauken meg. Den landet i hodet mitt, fikk vingen i ansiktet.Fikk vifta den vekk med avisen som jeg hadde i handa. Snudde meg og så spuvehauken satt i et tre og så på meg. For en merkelig opplevelse. Når jeg kom inn måtte jeg sjekke hodebunnen min, men det gikk bra, ikke merke av klørne.
Var det området den skulle forsvare?
Er ikke det ganske uvanlig at spurvehauker angriper folk?
Vennlig hilsen
Gunhild Kildal

G.K. (21.04.2016)

Jo, dette var en veldig uvanlig hendelse. Det må ha skjedd en "feilkobling" hos hauken, som kanskje har oppfattet noe på hodet ditt som et mulig byttedyr.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Forelsket i sitt eget speilbilde?

Hei!

Vi har en liten blåmeis som har flyttet sin interesse fra fuglebrettet til stuevinduene. Den har nå holdt på i tre dager og flakser mot vinduet og sitter på vinduskarmen. Jeg vet at for å unngå kræsjing så kan man lime svarte haukeomriss på vinduene, men det er like ved fuglebrettet så det er kanskje ikke så populært blandt de andre småfuglene heller. Er det noe annet jeg kan gjøre?

M.J. (09.04.2016)

Den er neppe forelsket i sitt eget speilbilde. Den prøver å jage vekk en innbilt konkurrent. Forsøk å dekke til nedre del av vinduet noen dager slik at den ikke kan se dette speilbildet.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Falk

Så en falk 15 april, enten tårnfalk eller dvergfalk, som fløy over noen jorder. Den stupte opp og ned, og sirklet rundt. raske vingeslag etterfulgt av seiling. hele tiden sa den en lyd, det var lyden som gjorde meg oppmerksom på den. den sa ki-ki-ki-ki hele tiden mens den fløy, og aldri en lang strofe, men tre-firestavet. den var på en størrelse med en tårnfalk, men det som var rart var at den aldri "stillet". derimot fløy den kjapt rundt, det kunne se ut som den jaktet sanglerker. haar sett tårnfalk før, men trodde ikke den jaktet på denne måten

L.H.N. (20.04.2016)

Dette høres mest ut som en dvergfalk. Den er en utpreget fuglejeger, til forskjell fra tårnfalken.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Spredning av frø fra bær spist av fugl.

Hei. Jeg lurer på hvor langt fugler kan spre frø fra bær av f.eks. rogn, svartsurbær, m.m., og i hvilken grad frøene er spiredyktige etter de har passert tarmsystemet til fugl

N.B. (21.04.2016)

De fleste frukter og bær er tilpasset spredning med fugl, og tåler fint å passere fuglenes tarmsystem. Spredningsavstanden er så langt en fugl kan fly mellom inntatt måltid og ekskresjon av frøene. Dette finnes det lite data om, dessverre.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Blåmeis, start egglegginng.

Har ein fuglekasse med kamera. Ei blåmeis starta reirbygging
3. april. For ca ei veke sidan var reiret ferdig, men ho legg Ikkje egg. Ho overnatter i reiret kvar einaste natt. Kva kan Årsaka vere?

L.H. (22.04.2016)

Kanskje hun ikke er klare ennå? Hunnen fores av hannen før egglegging, slik at hun får nok næring til å kunne produsere eggene.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Trostunge på egne ben

I dag tidlig kunne jeg se en fugleunge sammen med foreldrene på gårdsplassen. Rødvingetrost eller gråtrost. Det var 2-3 minusgrader ute, så den fant en stripe med sol, og holdt seg i ro der så lenge jeg fulgte med den. Er det ikke tidlig med fugleunger ute av redet 23. april?

N.S.V. (23.04.2016)

Noen svarttroster kan ha unger tidlig, men dette høres likevel uvanlig tidlig ut.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Ugler

Når på døgnet parrer ugla seg?Noen må jo ha sett eller filmet dette?

J.R. (23.04.2016)

Ugleparring ser en oftest i skumringen om kvelden, når hannen kommer med mat til hunnen i ukene før egglegging.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

kråka

hvor bygger kråka sitt reier

N.N (24.04.2016)

Den bygger kvistreir oppe i trær.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvilken fugleart bygger reir av tang?

N.N (24.04.2016)

Mange sjøfugler bruker tang i sine reir.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Raudstrupe

Hei! Kven er raudstrupen sine fiendar? Og er den freda?

S.E. (25.04.2016)

alle fugler er fredet med mindre det er tillat å jakte på dem, og de fleste småfugler er ikke jaktbare. Spurvehauk og katter er kanskje de viktigste fiendene en rødstrupe møter. I tettbygde strøk er katter verst.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

Kvinand.

Hei. Stemmer det at kvinandungene komunniserer med andemor mens de fremdeles ligger i egget

O.N. (25.04.2016)

De fleste fugleunger gir fra seg lyd minst en dag før de klekkes. Da kommuniserer de med morfuglen.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

kvinand

Hei! I en av mine andeholker er det nå 15 egg. Tyder det på at det er 2 hunner som bruker holken? Enkelte dager har jeg registrert flere besøk .
Så et annet spørsmål; Det må da være et problem å få alle eggene til å klekke samtidig. Jeg leste et sted at mora kunne kommunisere med ungen før egget var klekt, og dermed påvirke klekkingen. Er dette tilfelle?

O.P.N. (25.04.2016)

Kvinendene parasitterer hverandre, og 2-3 hunner kan legge i samme reir. Blir det for mange egg, vil ingen til slutt ruge. Når EN hunn først starter rugingen, vil alle eggene få samme rugetid og klekkes samtidig.

Roar Solheim (26.04.2016)


#Økologi og atferd

gamle reir

Kan småfuglene bruke "gamle" reir i kasser til å legge egg i ? eller må man renske ut gammelt reirmateriell i kassene før de taes i bruk av fugler igjen?

E. (17.04.2016)

De bygger nytt reir oppå det gamle. Alltid nye reir, blant annet for å holde parasitter i sjakk.

Frode Falkenberg (20.04.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor lager dompapen reiret sitt og hvilke matrialer bruker den til og bygge reiet ?

N.N (14.04.2016)

Du finner informasjon om dompap og hekkebiologien dens her: http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=17

Frode Falkenberg (20.04.2016)


#Økologi og atferd

skjerers bygging av reder

vi har et skjerepar utenfor verandaen, nå lurer vi på hvorfor de nå har begynt å sitt 5 rede i år. hvorfor så mange?

N.N (08.04.2016)

DET er det ikke lett å finne noen god forklaring på. Noen ganger kan fuglene oppdage at reiret deres er oppdaget av andre som f. eks. kan spise eggene (f. eks. kråker), og da kan de bygge et nytt reir. Men fem stykker hørtes veldig mye ut, og det er vanskelig å forstå hva som kan ligge bak så mange nylokaliseringer.

Roar Solheim (08.04.2016)


#Økologi og atferd

linerle

kor gammal kan en linerle bli

D. (08.04.2016)

Opp mot 8-10 år, lik de fleste andre små spurvefugler.

Roar Solheim (08.04.2016)


#Økologi og atferd

Kan kattugle ta rugde?

I samme område har jeg hørt kattugle ved flere anledninger, samt funnet en død rugde.. Er det vanlig at kattugler tar fugler av en slik størrelse?

N.N (07.04.2016)

Jeg kan ikke si om det er vanlig eller ikke, men kattuglene er allsidige i kostholdet fordi de er stasjonære i sine territorier året rundt. Hovedføden er smågnagere, og fugl kanskje opp mot trostestørrelse, og det er nok mer sjelden at de tar større fugler. Det er mer sannsynlig at rugda er tatt av spurvehauk eller hønsehauk.

Roar Solheim (07.04.2016)


#Økologi og atferd

Snøugle

Hvilke fordeler og utfordringer har snøuglene med den formeringsmetoden den har?

N.N (06.04.2016)

Dette er et spørsmål som du bedre kan finne ut av ved å søke på nettet og lese om snøugle, for det lkar seg ikke besvare med 2-3 setninger, som er det vi vanligvis har tid og plass til her.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Polygram eller Monogram?

Er rødstrupa Monogam eller Polygam???

A..B.V. (06.04.2016)

Rødstrupene er overveiende monogame, dvs En hann har bare En hunn, men de skifter som regel partnere når neste hekkesesong starter.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser jaktfalken?

K. (06.04.2016)

Den spiser for det meste fuglk.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Drama på foringsplassen

I dag var jeg vitne til en hendelse som brøt idyllen på min fugleforingsplass. To blåmeis som har vært gjester gjennom hele vinteren, så jeg plutselig i clinch nede på gressbakken. Jeg antok at jeg var vitne til en paringslek og paring. Etter å ha bakset rundt lå de helt stille i ca. 5 min. Så fløy den ene bort og den andre lå igjen. Etter ytterligere 10 min gikk jeg bort til den. Den flyttet seg ikke og var faktisk halvdød og veldig opphakket i fjærene. En halv time senere lå den død. Er dette et eksempel på at også i fugleverdenen elimineres svake individer? Det merkelige er jo ellers at det har vært bare disse to blåmeis-individene på foringsplassen

A.T. (05.04.2016)

Nei, ikke at svake elimineres, men at individene kan sloss om territorier eller hunner så voldsomt at taperen kan bli så skadet at den dør av det. Konkurranse om ressursene er mer regelen enn unntaket for de fleste arter, og spesielt koblet til mulighetene til å forplante seg.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Skjærereir uten egg eller fugleunger

Jeg sagde ned et tre med et svært stort skjærereir. Nå går de voksne skjærene rundt den nedsagde tretoppen der reiret var. De virker forvirret, napper i nye strå, men ser ikke ut til å komme i gang med et nytt reir.
Jeg trodde ikke skjærene var så knyttet til et gammelt reir, men bor de i reiret om vinteren? Lager de nytt reir? Flytter de til nytt sted? Det er nå 4. april. Er det for sent å bygge nytt reir?

N.N (04.04.2016)

Skjærene bruker opp igjen reiret i flere år, og de har nok allerede startet å fokusere på reiret for i år. DET er sikkert grunnen til at de kan virke noe frustrerte over å se reiret på bakken. Men etter litt tid søker de seg nok fram til et nytt sted og bygger et nytt reir før egglegging i år.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Grågås

Vi har nettopp blitt vidne til en "husokkupajon". Skjærereiret i lønnetreet fra ifjor ble forsøkt inntatt av en kråke. Tre skjærer kjempet imot, men så kom det en grågås med følge. Den største vant og nå ligger gåsa der og og synes som hun har slått seg til. Er det vanlig at en grågås slår seg til i rer i trær, høyt oppe?

S.G. (05.04.2016)

Ikke helt vanlig, men gjess KAN faktisk hekke i kvistreir oppe i trær!

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Fugler

Hei!
Jeg bare lurte på hva de fleste fugler gjør på denne tiden av året. Etter påske tiden

A. (04.04.2016)

De spiser i hvert fall IKKE påskemarsipan (!). De fleste er nå i gang med start på hekketid, de tidligste ligger allerede på egg og ruger.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Kan spurveugla trenge seg inn i meisekasse med 32mm hull?

E.F. (04.04.2016)

Trolig ikke, tror det må opp mot ca 40 mm før i det minste en hann (som er minst) kan klare å komme inn.

Roar Solheim (06.04.2016)


#Økologi og atferd

Vendehals

Hadde i dag en vendehals i hagen.Dette må være veldig tidlig.Har også observert en spurveugle som satt i toppen av en gran og lokket her i lyngdal

T.E. (03.04.2016)

Jeg håper du SÅ vendehalsen, for lyden er ofte forvirrende lik lyden fra dvergspett, og jeg har selv blitt lurt flere ganger. 3. april er 2-3 uker tidligere enn vanlig ankomsttid for vendehals på våre kanter av landet, men likevel ikke umulig. Flere fenologiske hendelser ser ut til å inntreffe tidlig i år.

Roar Solheim (03.04.2016)


#Økologi og atferd

Musvåk

Stemmer det at musvåker tar mye hoggorm?

T. (03.04.2016)

Jeg vet dessverre ikke hvor mange de tar, men det stemmer at musvåk regelmessig tar slanger, både hoggorm og buorm. Eksperimenter med hoggormmodeller som enten var helt mørke, eller hadde kamuflasjemønster (synlig siksakmønster på ryggen), viste at de helt mørke var mye mer utsatt for å bli oppdaget av musvåk når de lå eksponert i solvarmen enn de kamuflasjefargede.

Roar Solheim (03.04.2016)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Hei.For etpar dager siden oppdaget jeg en Svarttrosthunn med reirmateriale i munnen. Den fløy etter hvert inn i en granbusk bare 2-3 m fra husveggen vår i hagen. Det er opplagt at den er i gang med reirbygging. Mitt spørsmål er da om dette er veldig tidlig? Jeg husker fra min barndom i 60 og 70 årene at reirbyggingen kanskje startet litt senere i april. Jeg bor helt sør i landet så kanskje det er litt av forklaringen..?

T.E.P. (03.04.2016)

Dette er kanskje i tidligste laget, men i sør smeltet snøen tidlig, og det er forholdsvis mildt for tiden, så da er det ikke umulig for noen svarttroster å starte reirbygging allerede nå.

Roar Solheim (03.04.2016)


#Økologi og atferd

Skogsnipe

Hvordan hekker Skogsnipa?

R.K. (02.04.2016)

Den legger egg i gamle trostereir eller andre fuglers reir oppe i trær, men kan også legge egg på en forhøyning i terrenget (f. eks. på en mosegrodd stubbe).

Roar Solheim (03.04.2016)


#Økologi og atferd

Kvinand

Hopper ungene av kvinanda ut av spettehull/fuglekasser med en gang de klekket ut av egget?

C. (02.04.2016)

Det går opp mot ett døgn etter klekking før kvinandungene hopper ut, men ikke lenger.

Roar Solheim (03.04.2016)


#Økologi og atferd

Jerpe, igjen

Hei, jeg mente ikke hvilke hønsefugler som er stille med vingene, den jeg så ga fra seg mye lyd i krattet og da den fløy, men ingen fluktlyd. Så når jeg spør hvilke hønsefugler som er stille, mener jeg om det er noen av dem som ikke roper opp. Er det noen hønsefugler som er tause når de blir skremt?

N.N (02.04.2016)

Hønsefuglene gir ikke fra seg noen lyder når de flyr opp, kanskje med unntak av fasaner og ryper. Men de bråker voldsomt med vingene.

Roar Solheim (02.04.2016)


#Økologi og atferd

Gran/løvmeis

Kan gran/løvmeiser pare seg med hverandre?

V.E. (02.04.2016)

Kanskje, men jeg kjenner ikke til om hybrider mellom disse artene er påvist i naturen. Mange andre arter produserer imidlertid hybrider på tvers av artsgrensene.

Roar Solheim (02.04.2016)


#Økologi og atferd

ringdue

I fjor vår hadde jeg gleden av å betrakte et ringduepar som bygde rede i en liten furu rett ved huset. Etter kort tid var det to egg i redet. Etter en kort reise var jeg tilbake og spent på utviklingen, men dua og eggene var borte. Ikke et skall, bare et par dun lå under furua. Naboen hadde hørt skjærebråk. Har skjærene jagd dua og stjålet eggene? Kan skjærer drepe en ringdue? vil det i tilfelle være rester av fuglen etter måltidet? Det triste var et maken satt på taket og lokket flere dager. Tyder det på at den andre dua var dø, eller kan det tenkes den var jaget av skjærene? Nå er det atter to duer i min lille skogteig. Kan det tenkes at det er samme par? Furua er tynnet dessverre og redet borte. Men en due satt der og så ut til å vurdere om det var en egnet reirplass. Det er vel ingen måte å beskytte duene mot skjærene, som det er for mange av, og de smarte fuglene har bygget et rede høyt opp i en furu, hvor det ikke er mulig å komme til. Naturen går sin gang.

L.G. (02.04.2016)

Kråkefuglene spiser gjerne egg fra andre fugler om de kan finne redene, så det er slett ikke umulig at skjærene spiste eggene. Når en hekking mislykkes, hender det at hunnfuglen flytter og leter etter en hann med et annet territorium. Hannen blir gjerne værende og forsvare territoriet sitt, og forsøker å lokke til seg en ny hunn. Dette er gjengs for mange fuglearter som er territorieholdere.

Roar Solheim (02.04.2016)


#Økologi og atferd

Fjærdrakt

Er våt fjærdrakt ensbetydende med underernæring?

N.N (02.04.2016)

Nei, kun at fuglen har badet, har havnet i vannet eller har vært ute i kraftig regnvær.

Roar Solheim (02.04.2016)


#Økologi og atferd

egg uten paring

vil og kan ein villfugl legge eit ubefruktetegg uten å ha gjenomgått ei paring

E.H. (02.04.2016)

Ja, det kan nok skje.

Roar Solheim (02.04.2016)


#Økologi og atferd

Varsler

Er varsler territoriell på hekkeplassen hvert år?

O. (01.04.2016)

Hva mener du? At den holker det sammw territoriet fra år til år, eller at den er territoriell der den hekker det enkelte år? Det siste er nok riktig, men vet ikke hvor stedtro den er fra ett år til et annet. Vil tro at den kan skifte hekkeplass fra år til år med varierende mattilgang.

Roar Solheim (02.04.2016)


#Økologi og atferd

kjernebiter

Hvor hardt kan en kjernebiter bite?

T. (01.04.2016)

Det kjenner jeg ikke til at noen har målt, men den klarer å knekke kirsebærsteiner. Da er det kanskje mulig å finne et måleinstrument og måle hva som skal til for å klare dette kunststykket

Roar Solheim (01.04.2016)


#Økologi og atferd

Hva spiser bokfinken

N.N (31.03.2016)

Bokfinken spiser ulike typer frø. samt insekter og andre småkryp.

Roar Solheim (31.03.2016)


#Økologi og atferd

stokkender intraseksuelle eller interseksuelle?

Hei,
Mannlige stokkender har mer praktfull fjærdrakt enn hunnene, og man skulle tro det er slik for å øke seksuell fitness. Men stokkender er kjent for å ha et temmelig brutalt parringsmønster, og det virker ikke helt som om hunnene velger hannen på samme måte som feks påfuglhunner velger hannen. Så lurer på om parringen betegnes som intraseksuell eller interseksuell?

A. (30.03.2016)

Begrepene du spør om benyttes såvidt meg bekjent ikke i omtale av parringsmønster hos viltlevende dyr, så det kan jeg ikke svare deg på. Likevel skjer det nok en utvelgelse blant hunnene, selv om andehannenes jaging etter hunner for en del tilfeller kan minne mer om en slags massevoldtekt enn hunnenes valg (spesielt for en del gressender). Men det utelukker ikke at de viktigste pardannelsene skjer gjennom seksuell seleksjon.

Roar Solheim (30.03.2016)


#Økologi og atferd

Havørn

Hvorfor 16 stk havørn kommer inn fra havet og begynner å flyge i ring. Så dette på Dyrøya, Frøya nå i påsken.

M.D.M.5.F. (29.03.2016)

Tja - ikke alltid lett å si hvorfor, men når havørner samles i flokker, har det gjerne tilknytning til et overskudd av lett tilgjengelig mat på stedet.

Roar Solheim (29.03.2016)


#Økologi og atferd

Jerpe?

Viser til svaret der du skreiv at det kan ha vore jerpe, men at det er vanskeleg å seie sikkert ettersom beskrivelsen er mangelfull. Jeg har sett en hønsefugl i samme område tidligere, det var i høst, den var i et buskas i grøftekanten, og denne var også helt stille. Hvor vanlig er det at orrfugl og storfugl flyr uten lyd når de blir skremt?

N.N (29.03.2016)

Verken jerpe eller de andre skogshønsene er stille når de flyr opp, snarere tvert i mot. Jerpa har overdrevent kraftig vingebrus.

Roar Solheim (29.03.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

har skjærene takk på redet

N.N (28.03.2016)

Skjærer bygger overbygd reir, dvs at de har et tak over selve reirskåla.

Roar Solheim (29.03.2016)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Når tid blir Hønsehauken kjønnsmoden?
Forskjell på alder hunn/hann?

V. (28.03.2016)

Både hanner og hunner er kjønnsmodne som ettåringer, og kan hekke da, men vanligvis må de vente minst 2 år før de får sjanse til å erobre et eget territorium.

Roar Solheim (28.03.2016)


#Økologi og atferd

Enders fordøyelse

Etter å ha sett ærfugl sluke hele blåskjæll lurer jeg på hvordan de klare å fordøye de.
Har noen andearter gulpeboller eller har de sterk nok magesyre til å bryte ned skallet?

L.M.J.G. (27.03.2016)

Mange fugler har kraftig muskelmage som knuser og bryter ned maten. Dette er nok også tilfelle for ærfugler, selv om jeg aldri har obdusert en død ærfugl.

Roar Solheim (28.03.2016)


#Økologi og atferd

Sørgende dompap?

For ca 4 uker siden var vi vitne til at en spurveugle tok en dompap-hanne på vår foringsplass på hytta. Dompapen tapte desverre den kampen og ugla forsvant med byttet. Nå i påsken var vi tilbake på hytta og da dukket en dompap-hunne opp på foringsplassen, helt alene. Hun sitter der hele dagen uten å spise. Flyr bare unna noen ganger, men kommer så tilbake og sitter der helt rolig. Det ser ut som om hun savner maken sin. Kan det være slik at hun sørger over sin mann? Kan fugler bli deprimerte og triste?

M.H. (27.03.2016)

Det er ikke umulig, men noe som er veldig vanskelig å konstatere med sikkerhet. Dette KAN også være en fugl som er i dårlig kondisjon, eller er syk, slik at den sitter mye i ro. Men siden mange fugler på denne tiden av året allerede har startet å danne par, så KAN det også være en hunn som fremdeles leter etter sin forsvunne make. Følelses-delene av hjernen hører til de eldste delene av hjernen hos virveldyr, og en skal ikke se bort i fra at det er på dette planet vi deler mest likheter med andre virveldyrgrupper, både pattedyr, fugler og fisker !

Roar Solheim (27.03.2016)


#Økologi og atferd

kan fugler sørge

Igår fløy en blåmeis på vinduet vårt knakk nok nakken og var død. Med en gang etterpå kom en blåmeis og kikket på den og så en til. To på en gang før de fløy vekk. Har aldri opplevd noe slikt før.

N.N (26.03.2016)

Det er slett ikke umulig! Har selv flere ganger opplevd fugler som har sittet ved siden av en død make, og vi har dokumentasjoner på at fugler kan hjelpe sin skadde make.

Roar Solheim (26.03.2016)


#Økologi og atferd

alke

hvor overvintrer alker

O. (18.03.2016)

Alker overvintrer langs kysten av det meste av Nord-Europa. Ungfugler trekker som regel lenger vekk fra hekkekoloniene hvor de er født enn sine foreldre.

Roar Solheim (26.03.2016)


#Økologi og atferd

åpent hull i fjordisen rett over utløp for renset kloakk hvor kråka koser seg

Hei! Innerst i Sagfjorden i Salangen kommune i Sør-Troms fryser fjordisen til når det kommer en kuldeperiode. Omlag 150 meter fra land utenfor Sjøvegan, rett over utløpet for en rensa kloakk er det et åpent hull i isen, ca. 10 m i diameter, og der storkoser kråkene seg i iskanten nå i marssola. Det ser ut som de spiser noe som kommer opp på isen. Har dere noe forklaring?

K.B.H. (24.03.2016)

Nei, ikke annet enn at noe som kråkene kan fordøye kommer ut med kloakken. Kråker er altetere, og kan spise nesten hva det skal være.

Roar Solheim (24.03.2016)


#Økologi og atferd

Navigering i skyer

Finnes det fugler som flyr i, og er i stand til å navigere i skyer uten synet til hjelp?

T. (19.03.2016)

Ja, det gjør det, men jeg kan ikke si hvilke arter som eventuelt kan eller ikke kan dette.

Roar Solheim (23.03.2016)

««første 3 503 - 3 552 av 6 898 siste»»