Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 203 til 4 252 av totalt 6 902 spørsmål


#Økologi og atferd

Rugetid måke

Hei,
Hvor mye må egentlig en måke ligge på eggene?
Grunnen til at jeg spør er at jeg både fra hjemmet og fra kontoret har utsikt til måkereir på forskjellige tak. Disse måkene ser ut til å tilbringe forbløffende kort tid i reiret i forhold til hva jeg forventer av rugende fugl. Er dette normal for måker, eller har ikke måkene i Rogaland lagt egg enda?

T. (22.05.2014)

Måkene BØR ha lagt egg i Rogaland nå. Hvor lenge de kan være av eggene avhenger av hvor høy lufttemperaturen er. Tidlig i rugetiden kan fuglene kanskje være av eggene i lengere tid enn senere, for mott slutten av rugeperioden er nok fosteret mer følsomt for temperatursvigninger.

Roar Solheim (31.05.2014)


#Økologi og atferd

ravn

Hvordan kan en ravn lukte? Med tunga, eller har den nesehuller? Når den blunker med øynene, er det bare den nederste øyehinna som beveger seg opp? Skriver en barnebok om ravner så jeg må vite akkurat det med sansene.

A.H. (22.05.2014)

Ravn har nesebor lik alle andre fugler. Fugler har en egen blinkhinne innenfor øyelokket, som de blunker med (vi har mistet denne under evolusjonens gang). Når de sover, lukker de både blinkhinnas og øyelokket.

Roar Solheim (31.05.2014)


#Økologi og atferd

Stær

siden stær, eller fleste burfuglan da.. Bygge reir i fuglekassa som det ikke e lys inni, vil det si at dæm har nattsyn? eller ser i mørket? det e jo bekkmørkt i ein fuglekasse :)

H. (23.05.2014)

Nei, HELT bekmørkt er det ikke, for det siver inn lys gjennom innflygingshullet...

Roar Solheim (31.05.2014)


#Økologi og atferd

Måsegg

Hei,i går fant jeg og en vennine et måke rede. Vi har veldig lyst til å følge med på det, men spørsmålet er hvordan kan vi vite når det klekker, pluss jeg har lest på mange sider at egget må ha gjevn tempratur, men måke mammaen er jo ikke der hele tiden. Hvordan kan den da holde tempraturen ?

E. (25.05.2014)

Måker ligger vanligvis og ruger hele tiden, med mindre de blir skremt av reiret. Hvis dette skjer for ofte, kan fosteret inne i egget dø. Men vanligvis tåler egget en liten temperaturvariasjon. Hvis lufttemperaturen er sommerlig, tar det også lenger tid før egget kjøles ned til farlig nivå.

Roar Solheim (31.05.2014)


#Økologi og atferd

Storfamiliene med stær

Har en rugekasse for andre året,med hekkende stær.
Det er tre fugler som har kassen.kanskje 2 hanner som mater,og en rugende hunn.
Er dette vanlig ????

P.E.A. (25.05.2014)

Nei, det er ikke vanlig, selv om det hender at en ekstra hann kan forsøke å snike seg inn i et par med å delta med ungemating.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Fluesnapper i kassa og trost på taket

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor hadde vi en artig tomannsbolig på uthusveggen. Det var fluesnapper i kassa og trost i reir på taket. Det er kanskje ikke så uvanlig, men er det vanlig at fluesnapperen mater både egne unger og trostens? Det gjorde nemlig disse. Siden det var så mange sultne trost unger på taket, var vi spente da kassen skulle rengjøres etter sesongen. Men den var heldigvis like tom som reiret på taket. En artig opplevelse.

K.S. (26.05.2014)

Det hender faktisk av og til at fremmede arter kan mate andres unger når de flyr forbi og ser de åpne gapene. Det skyldes at mange fugleunger har farger eller flekker i gapet som stimulerer voksne fugler til å mate dem. Det er nok slike signaler som "trigger" en fugl til å mate andre arters unger, men de gjør det nok ikke ofte.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Hysterisk bokfink

Har hatt en bokfink i nærheten i uker, den flakser og bakser fra tre til tre, og synger som besatt fra tidlig morgen til kveld. Mens alle andre har stilnet og har nok med egg og unger. Hva er galt med denne karen - for det er vel en hann?

B.J. (30.05.2014)

Tja - det er kanskje en desperat stakkar som fortvilet forsøker å imponere damene ??

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Angripe

Hvorfor angriper måkene

N.N (30.05.2014)

For å forsvare sine unger hvis du kommer for nær reiret.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Fugler i sidelengs formasjon

Hvilke fugler flyr i sidelengs formasjon? Har aldri sett det før. Hørte et sus fra vingeslagene da de fløy ikke så veldig høyt over meg. Det så ut som and, kanskje. En flott opplevelse.

N.N (30.05.2014)

Ingen gjør det, annet enn hvis de flyr i sterk sidevind - da kan det se ut som om de flyr sidelengs, siden de blåser sidelengs i forhold til bakken.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Fuglekasser

Tok en runde i dag 30 mai for å se om 23 småfuglkasser . 4 av de 23 var ennå ikke tatt i bruk . Av de 19 var 11 benyttet av Svarthvit fluesnapper , hvorav 4 var tidligere inntatt av meiser , og fluesnapperen fortrengt meisene og bygget sitt reir . Vi vet jo at sånt skjer , men jeg lurer på om antallet Svarhvit har økt i vår region , Nordmøre ? Noen oversikt over det ?

P.B....,..T. (30.05.2014)

Nei, har ingen oversikt over dette, men dine tall er interessante, fordi svarthvit fluesnapper i alle fall ser ut til å ha problemer i Sør-Norge, med for tidlig vår til at den klarer hekkingen. Kanskje trekker bestanden mot nord.

Roar Solheim (30.05.2014)


#Økologi og atferd

Stokkand mot katt

Hei! Vil stokkand klare å holde en katt unna dersom katten prøver seg på den?

N.N (18.05.2014)

Kanskje, men vanskelig å si. Kommer an på hvor "tøff" anda er, eller hvor pågående klatta er.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Fugler

Hei.
Kan alle fugler blåse opp halsen?

N.N (26.05.2014)

De kan nok ikke blåse opp halsen, men de kan rette fjærene ut slik at halsen ser tykkere ut - det er nok dette du tenker på. Dette kan alle fugler gjøre (dvs de som har fjær på halsen).

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Vi har et Flaggspettpar som bor her hos oss. De spiser fra fuglemateren ganske ofte. Akkurat nå sitter jeg og ser på at en av de drar ut det som er i den ene fuglekassa vår. Derfra har det akkurat flyttet ut en Pilfinkfamilie. Men hva holder den egentlig på med? Prøver den å ta over kassa? Hullet er jo alt for lite, men jeg ser at det er noen som har prøvd å gjøre det større. Den hakker litt rundt åpningen også. Er dette normalt?

A.C.D. (29.05.2014)

Flaggspetten er en skikkelig kjøttspiser, og den kan hakke seg inn i småfuglkasser for å spise egg og unger.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Et svalpar fløy inn i bilhallen

Jeg har hørt at når em småfugl flyr inn i et hus, betyr det ulykke eller død. Sist gang jeg opplevet det døde min venninne 3 måneder etter. I dag fløy det et svalepar inn i bilhallen der jeg jobber. Ikke bare en gang, de kom inn på besøk 3 ganger etter hverandre. Overtro eller en annen forklaring?

B.F. (26.05.2014)

Ja, de leter etter et sted å bygge reir under tak. Låvesvaler hekker som regel inne i låver, løer og uthus, og en bilhall gjør ingen forskjell.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

forskjelig farge på egg

hvorfor er det forskjelig farge på egg? vi vet at noen har kamuflasje, men det trenger vel ikke de som har egg i fuglekasser? kjøttmeis har hvite egg med brune priker mens fluesnaper har blå egg.

B.O.S. (27.05.2014)

Veldig godt spørsmål, og ett som det ikke finnes noe godt svar på. At fugler som hekker i hule trær ofte har lyse eller ensfargede egg, kan lett forklares, men det er vanskeligere å forstå hvorfor en del bakkehekkende ender har hvite eller gulhvite egg uten kamuflasjefarger.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

skjære

Hei. Har observert en skjære som kommer hver ettermiddag og setter seg på samme grein i ett tre i hagen vår. Der sitter den urørlig hele kvelden og det ser ut som den sover. Den er borte hver morgen. Dette har skjedd flere ettermiddager på rad og den lar seg ikke forstyrre av noe. Vi lurer på om den kan være syk?

U.J. (27.05.2014)

Ikke lett å si. Kanskje, men det kan også hende at den sitter og vokter på mulige fugleunger som den kan fange og spise.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Vandrefalk mister byttet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei tok dette bilde her om dagen! En voksen flott vandrefalk hunn hadde nylig slått et bytte og stod og ribbet det da det plutselig lander en svartbak, jeg har fotografert dette svartbak paret over en lengre periode, og dette var da hunnen, hannen er betraktelig større! Men det overrasket meg hvor fort falken gav seg i kampen med stormåken. trodde jeg skulle få se falken ta måken men neida. Svartbaken landet og beit etter falken og falken måtte gi seg. Utrolig opplevelse, dette kan da vel ikke være vanlig?

S.K. (23.05.2014)

Jo, det er faktisk ofte at større rovfugler eller åtseletere prøver å stjele byttet fra en annen jeger. Det er grunnen til at mange rovfugler spiser veldig fort, og også kan begynne å spise på et byttedyr før det er dødt.

Forøvrig en artig observasjon og bilde. Ikke ofte at man får overvært slike hendelser, selv om de er regelmessige.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Havørn

Jeg har observert at havørna sirkler rundt når den flyr noen ganger. Hva er grunnen til dette?
Hva gjør havørna når den har fått øye på ett bytte? Stuper den?
hvorfor har den så store vinger? er det ikke bedre med litt mindre vinger så det er lettere å fly krappe svinger osv.?

N.N (22.05.2014)

Når ørnene sirkler, er det ofte fordi de svinger rundt inne i en "boble" med stigende varmluft. Havørnas jaktmetoder er veldig variert. Den kan stupe bratt ned mot fisk eller fugl på vannet, eller komme glidende ganske vannrett mot noe den vil fange.

Roar Solheim (29.05.2014)


#Økologi og atferd

Perleugle

For ett par dager siden var jeg i skogen kl. 19.00 på kvelden. Drøyt 700 m.o.h. - bjørkeskog med noe furu. Hører plutselig den kjente hukringa til perleuglehannen like i nærheten, går etter lyden, og finner ugla sittende innerst på en furugrein to og en halv meter opp i treet. Den sluttet å hukre da jeg kom, men fløy ikke, og lot meg komme på halvannen meters hold og ta de bildene jeg ønsket, før den omsider fløy - 20 meter bort til ei annen furu. Dette siste er ikke så overraskende, da jeg er kjent med at perleugla kan slippe deg svært tett på. Det som var overraskende - og som jeg aldri har vært borti - var synging i fullt dagslys og kveldssol kl. 19.00. Hva kan være forklaringen?

N.N (17.05.2014)

Sannsynligvis at dette er en hann som ennå ikke har funnet en make,. og som er ganske desperat etter å forsøke å lokke til, seg en! Men det KAN også hende at den sang fordi den ble provosert av lydene av deg da du nærmet deg - det kan også skje av og til.

Roar Solheim (17.05.2014)


#Økologi og atferd

Fjellvåk

Jeg har tre ganger i løpet av siste uken passert en bergvegg og hver gang har det kommet en fjellvåk med sin karakteristiske litt klagende og utdratte mjauelyd. Den har kretset litt rundt og over bergveggen - satt seg i et tre - lettet igjen, osv. Jeg har tenkt det må være et reir der, og at den driver reir- og revirbeskyttelse. Jeg har derfor vært tett opp til bergveggen, opp på siden og delvis over den, og saumfart med kikkert og teleskop. Og det er ikke noe reir. Hva er forklaringen? Er det bare slik at den evt. planlegger reirbygging. Det har vært to forskjellige fugler, den ene tydelig en hann med flere sorte endebånd - den andre med bare ett, altså hunn- eller ungfugl. De har ikke opptrådt samtidig.

N.N (16.05.2014)

Dette tyder på at de hekker der, til tross for at du ikke har klart å oppdage reiret.

Roar Solheim (17.05.2014)


#Økologi og atferd

Lundefugl

Hei!
På 9. trinn hos oss diskuteres det hvordan en Lundefugl kan gjentatte ganger fange opp sild uten at allerede fangede sild detter ut av nebbet? Dersom en fanger noe med en klype, ser en jo nettopp dette. Hvilken "mekanisme" har lundefuglen som gjør at den kan ha disse liggende i nebbet for så å fange fler?

9.O.9. (15.05.2014)

Meget bra spørsmål, som jeg selv stiller - og IKKE har svar på! Men jeg mistenker at det er finurlig bruk av tunge mot nebb som gjør at lundefuglene klarer dette kunststykket!

Roar Solheim (15.05.2014)


#Økologi og atferd

Hønsehauk på Frogner i Oslo sentrum

Hei En hønsehauk herjer ved fuglekassen vår og ved fuglebassenget. Vi bor midt i byen med en stor hage med store trær. Har tatt en stor flott ringdue og tar nå en småfugl minst hver dag.I dag fant jeg to. Har sett den en gang, var helt uredd og spiste bare videre tre meter fra meg. Skal jeg slutte å fore? Har dere noe råd? Anne Røer

A.R. (15.05.2014)

Rovfuglene er en del av naturen, og de må også spise. At de tar andre fugler, er noe vi ikke skal legge oss opp i. Det må du bare akseptere.

Roar Solheim (15.05.2014)


#Økologi og atferd

Orreleik

det var mye snø på leiken og omerådet rundt som jeg var på 10. Mai , er høneuka etter at den snøen har smelta? Hønene må jo legge egga på bar mark? Vil det eventuelt si at høneuka ikke er enda oppå der?

N.N (14.05.2014)

Høneuka (dvs parringstoppen) for orrfugl og storfugl ser ut til å falle sammen med toppen for blomstring hos torvmyrull, fordi blomstene er viktig protein for hønene når de skal legge egg. Det betyr at parringen kan komme selv om det ligger mye snø igjen i skyggefulle deler av skogen.

Roar Solheim (14.05.2014)


#Økologi og atferd

svartspett

Hvordan fanger svartspetten en stokkmaur?

M. (14.05.2014)

Den hakker seg inn til kjernen av trestamnmen hvor stokkmaurene holder til, og så bruker den tunga til å trekke til seg maurene. Tunga har børster som trekker med seg maurene.

Roar Solheim (14.05.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Reirbyggingstid for fluesnapper

N.N (14.05.2014)

Ikke kjent, men det kan trolig gå veldig raskt, kanskje bli ferdig i løpet av et par dager.

Roar Solheim (14.05.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bytter svanene (hann og hun) å ligge på eggene ?

A.S. (14.05.2014)

Ja, det mener jeg at de gjør, men det er mulig at hunnen tar størstedelen av rugearbeidet.

Roar Solheim (14.05.2014)


#Økologi og atferd

Felte tre med reir

Hei. Borettslaget har felt ett tre på fellesområdet. I etterkant fant de ett rede 3 tre fugleunger. To tilsynelatende god form, en som så ut til å ha tatt skade av fallet. De tok reiret og plasserte det i ett annet tre i nærheten. Vil foreldrene klare å finne igjen reiret og vil de være interessert i å ta seg av dem i ett annet tre? Jeg synes så synd på disse små sjelene og håper det går bra.

N.N (13.05.2014)

Om de finner det vil de neppe godta reiret.

Roar Solheim (13.05.2014)


#Økologi og atferd

Keiserpingvin

Hvordan greier de å mate ungene uten å spise sjøl annet enn ut i havet ? Det er utrulig nok at de kan holde varmen ved å forbrenne fett, men de kan vel ikke gulpe opp mat til foring av ungene fra kroppsfett over lang tid ?

A.S. (20.04.2014)

Nei, det er nok mat fra kro/mage som gulpes opp, men jeg kjenner ikke denne biologien i detalj, så her kan du kanskje finne mer ved å søke selv på nettet.

Roar Solheim (13.05.2014)


#Økologi og atferd

Han og ho fugl.

Er det slik at det er betydelig flere hanner som blir født i fugleverden? Se stokkendene der er det betydelig flere hanner. Utenfor vinduet mitt streifer det en flokk med pilfinker på 20-30 vær dag. Skulle ikke de nå ha vert opptatt med reir å slik? er dette hanner. En liten flokk med stær er her også. kan også det være hanner?

K.S. (13.05.2014)

Nei, slik er det ikke. Hos de fleste fuglearter er kjønnsfordelingen ved klekking tilnærmet 50 - 50. Hos endene kan mange hanner kurtisere en og samme hunn, og hos noen av gressendene parrer de seg i tur med ulike hunner. Hos disse kan parringen noen ganger mer ligne en "massevoldtekt" enn et vanlig parforhold. Dette kan få det til å se ut som at det er flere hanner enn hunner.

Roar Solheim (13.05.2014)


#Økologi og atferd

spiser de egne unger?

Blåmeisen, eller andre meis hvis de har unger og føler seg truet hva gjør de da?? Tar de med seg ungene til et nytt reir, eller hender det at hun spiser sine egne unger?

A. (13.05.2014)

Ingen fugler (utenom rugda) er kjent for å kunne flytte på ungene sine, og i alle fall er det ingen spurvefugler som klarer dette. De er heller ikke kjent for å spise opp egne unger, slik enkelte pattedyr kan gjøre i stress-situasjoner.

Roar Solheim (13.05.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Synger gråtrosten/gråtrostkolonier- kortere tidsperiode på våren/sommeren enn svarttrosten og mange andre sangfugler gjør?

N.N (13.05.2014)

Det kjenner jeg ikke til, men antar at de synger like lenge før eggleggingen som andre spurvefugler og troster.

Roar Solheim (13.05.2014)


#Økologi og atferd

Vandrefalk i stup

I går opplevde jeg noe ganske spesielt. Sto mellom huset og fjøset og fylte bensin på gressklipperen, plutselig hørte jeg en suselyd som ble sterkere og sterkere. Tittet oppover lia og der kom det to objekter side om side i en vanvittig fart, de fløy rett over hodet mitt og så ut som to jetjagere. Var sikker på at det var modellfly eller noe, men farten var utenomjordisk. Måtte ringe en nabo, var sikker på at det var ufoer eller noe, men han kunne berolige meg med at det var vandrefalk i stup, han hadde sett dem 14 dager tidligere. Fy søren for en opplevelse! Det var helt rått! Hvor vanlig er det å oppleve noe slikt? Og spesielt siden det var to fugler?

E.F. (11.05.2014)

Det er nok ikke så ofte en får slike næropplevelser med vandrefalkene som dette, nei, så du har nok vært heldig! Ikke godt å si hva som skjedde, om en falk jaget en inntrenger, eller om det var to i et par som stupte sammen. Det er imidlertid kanskje ikke så sannsynlig på denne tiden, fordi hunnfuglen nok vil sitte på eller ved reiret hele tiden nå, mens hannen jakter.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Ville ender har slått seg ned på plenen

I Sameiet jeg bor har det slått seg ned et par ender. De får litt vann og brød iblant, og er ikke redd for folk. Antar det kan komme unger etterhvert og veien til vannet er lanng og trafikkert.....Er det noe å foreta seg her? Skal bi gi dem mat, eller la dem være i fred?

K. (11.05.2014)

DU kan gjerne fortsette å fore endene. Antar at dette sannsynligvis er et stokkandpar. Foringen betyr neppe noe for hvor hunnen legger reiret sitt. Likevel kan de legge reir langt fra vann, slik at de må gå med ungeflokken gjennom bebodde eller trafikkerte områder. Hvis man ser en slik andemor med unger på vandring, er det beste en kan gjøre å følge med på avstand og å dirigere trafikken dersom fuglene skal krysse veier.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Skjæretreff.

Hei i dag sammlet det seg ca 15-20 Skjærer på taket til naboen,de kom fra alle kanter og holt ett sabla leven,er dette normalt eller hva kan det skylles?
MVH Egil Bruvold

E.B. (26.04.2014)

Det spørs om dette er en gresetrefning mellom to eller flere skjærefamilier.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Fem andeggg med andemor ....

Hjeeelp.... kom hjem etter å ha vært borte et døgn..Hørte rar "dunking" og trodde det var på takterrassen hvor jeg bor i 6. etg i Sandvika.
Imidlertid viste det seg at andemor ligger på fem egg!! i en blomsterkasse ute på balkongen som bare er på 6kvm... Det er mye måker her.. flakser rundt og har nok peilet inn eggene. Hva skal/kan/bør jeg gjøre med eggene for andemors skyld?

V.W. (29.04.2014)

Ikke noe. Du må bare la anda (som jeg mistenker er en stokkand hunn), få gjennomføre egglegging og ruging. Hvis hun er heldig, går dette bra, og hun får klekket ut et kull med unger. Da må hun selv få lov til å lokke dem med seg til å hoppe ned fra balkongen, og bringe dem til nærmeste vann.

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Granmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Observere ofte at granmeisen hakke rundt hullet(inngangen) t fugleboksen,koffer det? Hullet e 32 mm...

F.S. (30.04.2014)

Vanskelig å si, men granmeisene kan ofte hakke ut hull i råtne løvtrestubber, så det er kanskje mer naturlig for dem enn for kjøttmeis å jakke slik (?).

Roar Solheim (11.05.2014)


#Økologi og atferd

Flere kull samme vår?

Om noen stjeler/ødelgger eggene til småfuglene, kan de da legge nye egge samme våren?

R. (06.05.2014)

Mange fuglearter har evnen til å legge et nytt kull dersom det første går tapt pga f. eks. predasjon fra eggspisere.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Økologi og atferd

Linerle som vil inn i huset!

Jeg har også en linerle som vil inn huset. Flyr på alle vinduer på vestsiden og hakker. Har pågått i over 1 uke. I dag oppdaget jeg en fugl som hadde satt seg fast i lufteluken som går fra taket på badet og opp til yttertaket. Den flakset og holdt på så datteren min som lå i badkaret, ble helt forskrekket. Jeg skrudde av lufteluka og satt opp vinduet på badet. Etter 10 min var fugelen forsvunnet. Kan det virkelig være slik at linerlen som hakket på vinduet, ville inn og finne den andre fugelen? Tror det også var en linerle.

N.N (10.05.2014)

Nei, overhodet ikke. Dette er nok to helt adskilte hendelser. Linerla hakker på vinduene fordi den ser sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk det den oppfatter som en rival.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Økologi og atferd

Havørn

Avviser havørnen sine barn hvis de er tatt på av mennesker?
Hva med gåsa og noen tar på enten eggene eller ungene?

E.W. (10.05.2014)

Nei, Ingen fugler gjør dette! selv ikke pattedyr avviser ungene sine hvis de er håndtert av mennesker, men de vil ofte flytte dem til et nytt gjemmested.

Roar Solheim (10.05.2014)


#Økologi og atferd

Svarttrosten

Hei, jeg lurer på om hvor lenge utover våren svarttrosten synger så vakkert som det den gjør nå i begynnelsen av mai. Morgen og kveld.

B.S. (08.05.2014)

Svarttrostens sang dabber noe av midt under ungeforingen, men ofte starter de på nytt med et andre kull for året etter det. Og da er det på'an igjen gjennom juni også.

Frode Falkenberg (09.05.2014)


#Økologi og atferd

linerle på besøk

i hele dag og fortsatt har vi hatt besøk av en linerle. den flyr ofte foran vinduene og prøver å "fly inn". virker som den leter etter en inngang. jeg er redd den skal fly litt for hardt mot ruta. noe jeg kan gjøre? hvorfor gjør den det?

B. (24.04.2014)

Den flyr mot sitt eget speilbilde, prøver å jage vekk det den tror er en rival.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

Jaktfalk - revirmarkering?

I går ble to jaktfalker observert i høy fart, og høyt oppe, over det samme området i fjellet to ganger med en halv times mellomrom, ledsaget av kraftige skrik begge ganger. Dette mener jeg kan oppfattes som territorialflukt, som markering av reviret den holder seg i. Er noen enig i denne betraktningen?

Jostein

J.L. (27.04.2014)

Vanskelig å si. Det betyr trolig at falkene har territorie i området, men skrikingen kan være varsling på grunn av andre rovfugler som kom for nær.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

rar skjærelyd

Hei
Her hos oss stikker det innom en skjære av og til. Vi har flere "fastboende" i trærene rundt oss, men denne har meget spesiell "skjærelyd". Det framkaller en støtvis "fløytelyd"
Nå er ikke jeg spesielt flink til å kjenne igjen fugler på lyd, men det ligner litt på nøttekråke.
De andre skjærene flakser forvirret rundt å skriker , når den er i området. Mulig de tror det er en rovfugle.
Så, hva tror dere dette fenomenet skyldes?
Den var innom oss i fjord sommer også.
Syntes j0 litt synd på den, siden de andre skjærene ikke vil ha noe med den å gjøre.

P.B. (04.05.2014)

Dette hørtes uvanlig ut, men jeg kan ikke si hva som ligger til grunn for avvikende lyder, om fuglen har "talefeil", eller om den hermer andre arter for å oppnå noe bestemt.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

Due som har forlatt rede med egg

Utenfor vinduet står et bjørketre hvor en due har ligget en stund i et rede nå. Vi har lurt på hvordan duen får seg mat, siden vi i det siste ikke har sett kjæresten i nærheten av redet. Nå hørte vi plutselig ett leven utenfor vinduet og så da en skjære og kråke i nærheten av redet. Duen var da borte. Kråken fløy, men skjæren stjal ett egg fra redet. Vi vet ikke om det er flere egg i redet, men banket hardt i vinduet da skjæren returnerte. Hva er det som kan ha skjedd her? Duen har ikke kommet tilbake, men etter en stund så jeg to duer som befant seg i treet hvor kjæresten tidligere har oppholdt seg i ny og ne. Disse fløy imidlertid. Synes dette var veldig trist. Har duen forlatt redet for å hente seg mat? Blitt jaget ut av redet av kråken? Og er det noen sjanse for at den kommer tilbake til redet?

C. (05.05.2014)

Hvis først ett egg er tatt fra redet (duer legger bare to egg), så velger de nok helst å bygge et nytt rede og legge nye egg. Hvis det ligger ett egg tilbake, overgir de dette.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

stokandpar parring

jeg satt ved Nøklevann og ble vitne til at et stokandpar dukket som på kommando og når de kom opp hadde hannen godt tak i hunnen og de paret seg, det samme gjentok seg en gang til med brådykk og ny parring- de har øyensynlig ingen form for pardans eller ? da det dukket opp en hann til ble den omgående jaget.

R.O.W. (08.05.2014)

Parring hos ender kan ofte foregå ganske voldsomt, uten noen forutgående parringsspill.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

Grågås og eggklekking

Vi så 1.mai 2 grågås par med tilsammen 6 unger.
Når klekkes normalt disse? Er ikke 1.mai veldig tidlig å ha unger.

K.G.L. (06.05.2014)

Ikke for grågås. De kan legge egg allerede i slutten av mars langs kysten av Sør-Norge.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

Linerle flyr gang på gang mot viduet.

Kva kan vere årsak til at ei linerle flyr mot ei vindusrute gang på gang ein heil dag. Den sit litt på veranda rekkverket og skit mellom flygeøktene mot ruta. Er den sjuk eller kan det vere ei anna årsak.

T.B. (07.05.2014)

Trolig ser den en konkurrent i sitt eget speilbilde, og vil jage den vekk.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

Ringdue hekking

Hei
Et ringdue par har bygget reir i et bjørketre i hagen vår. Duene er bare ved reiret på kvelden og formiddagen. Da ligger en av fuglene på reiret. De er borte hele dagen. Hvorfor ?

A.E. (07.05.2014)

Det var underlig, kanskje de ikke har lagt ferdig kullet ennå? De legger to egg.

Roar Solheim (08.05.2014)


#Økologi og atferd

Fjellvåk

Tar fjellvåk ekkorn om de lever nært skogen?

Ø. (07.05.2014)

Ikke hørt om det tidligere, og det er nok en heller uvanlig bytteart.

Roar Solheim (07.05.2014)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Hva slags tilpasninger har hakkespettene for at de skal tåle å hakke på stammer?

K. (05.05.2014)

Se bl.a. denne artikkelen: http://www.forskning.no/artikler/2011/november/303449

Frode Falkenberg (07.05.2014)

««første 4 203 - 4 252 av 6 902 siste»»