Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 305 til 4 354 av totalt 6 894 spørsmål


#Økologi og atferd

Ørn

For noen dager siden landet en flokk kråker sammen med ei ørn på det islagte vannet ved huset vårt (Forvannet på Nyborg i Åsane). De lettet like fort igjen, med ørna i sin midte, og dro tilbake i samme retning de kom fra, kanskje i retning Høgstefjellet. Var det kråkene som jaget ørna, eller omvendt? Hva kunne grunnen være?

I.L.N. (06.02.2014)

Det var nok kråkene som fulgte etter ørna for å mobbe den (forsøke å jage den vekk). Det er vanlig adferd for kråker.

Roar Solheim (06.02.2014)


#Økologi og atferd

Fugler som har økt i bestanden

Hei. Er det noen fugler i Norge, som har økt i bestanden i 2014?

A. (03.02.2014)

Fuglebestander endres over tid, men vi kan oppleve at enkelte arter opptrer tallrike i vinterhalvåret slik at det blir store variasjoner. Dette skyldes ofte gunstig frøsetting i nærliggende skoger. F.eks. kan gråsisik, grønnsisik, dompap, grønnfink være arter som ikke ses et år, mens de kan opptre i store flokker neste vinter. Men dette har ingenting å gjøre med at arten har blitt vanligere, kun lokale variasjoner på grunn av at enkelte fuglearter streifer over store områder vinters tid.

I vinter har dompap og flaggspett hatt stor framgang på grunn av innvandring fra øst (Sverige, Finland og kanskje Russland). Det samme gjelder haukugle.

Morten Ree (03.02.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser en stokkand ?

N.N (03.02.2014)

Plantekost og ulike plantefrø, men den kan nok også spise små vanndyr, som f. eks. små krepsdyr.

Roar Solheim (03.02.2014)


#Økologi og atferd

rødtrupe

jeg lurer på hvorfor svarttroste konstant jager rødstrupen væk fra både vand og mat, når de kan sidde tæt side om side med spurve og pilfinker både på jorden og på fuglebrættet.

N.N (01.02.2014)

Ikke godt å si. Kanskje den anser rødstrupe som en sterkere næringskonkurrent enn de mer frøspisende fuglene.

Roar Solheim (02.02.2014)


#Økologi og atferd

Kråkeatferd?

Hei,
Flere kvelder på rad i vinter har jeg lagt merke til en flokk fugler flyvende samlet over huset her. Kanskje 30-40 individer. Det skjer såpass sent i skumringen at de bare fremstår som svarte silhuetter mot dypblå himmel. Man får nesten inntrykk om at nå samles flokken for natten etter en dag på matsøk. Jeg tror det kan være kråker. Er dette en atferd som kan passe for kråker?

O. (29.01.2014)

Ja, dette er tyisk for flokker med kråker, kaier og kornkråker. De samles om vinteren for å sove på en felles natteplass, noe som gir økt trygghet for farlige jegere som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Økologi og atferd

Fuglereir

Hei! Er det noen norske fugler som lager litt ekstra særegne reir, rent byggeteknisk? Vet noen hvor jeg kan finne mer informasjon om fletteteknikk, for eksempel?

Ø. (28.01.2014)

Stjertmeis, gjerdesmett og fossekall lager overbygde, runde reir.

Roar Solheim (28.01.2014)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

I høst fikk vi besøk av en spurvehauk på foringsplassen på hytta. Småfuglene forsvant men to nøtteskriker lot seg ikke skremme. Spurvehauken gjorde gjentatte forsøk på å skremme de (eller hva den prøvde på) Er det vanlig at nøtteskriker er såpass tøffe ift hauken. Og hva ville hauken oppnå med sin atferd? Ville den prøve å ta nøtteskrika ? Det spesielle skuet vedvarte i minst 10 minutter. Hvor hauken satt i et tre innimellom "angrepene".

Jeg var redd for å skremme den vekk, så dermed fikk jeg ikke filmet eller tatt bilde av dette dessverre.

A.D. (27.01.2014)

Ja, det tror jeg nok. Spurvehauk tar av og til skjære, og da skulle ikke nøtteskrike være noen umulighet.

Roar Solheim (27.01.2014)


#Økologi og atferd

Lirype

Er rypene mindre skye om våren (slik at man kan være nær de, når de er fult klar over ditt nærvær, uten at de trykker)?

N.N (26.01.2014)

Steggene (hannene) er meget ivrig etter å forsvare og markere sitt territorium før hekking og kan opptre veldig lite sky i den perioden, spesielt fjellrypesteggen. Men man må huske å ikke tøye grensene for langt når man skal oppleve eller filme/fotografere ville dyr og fugler i slike situasjoner.

Morten Ree (26.01.2014)


#Økologi og atferd

gulspurv

hvorfor vil ikke gulspurven gå til fuglebrett eller inn i melkekartong med stort hull å spise når meisene gjør det.? Gulspurvene sitter heller i utspist julenek noen meter unna

O.B. (26.01.2014)

Fordi gulspurv er en art som foretrekker å plukke mat på bakken, dvs. åpent. Derfor er den kanskje mer skeptisk til å stikke hodet inn i et hull enn det meisene er.

Roar Solheim (26.01.2014)


#Økologi og atferd

Havørn

Det er mye havørn i området her om vinteren. Jakter havørnen bare om dagen, eller er den aktiv om natten også?

S. (26.01.2014)

Havørn jakter ikke om natta, men om dagen og i skumring og demring.

Roar Solheim (26.01.2014)


#Økologi og atferd

Ryper om våren

Sitter rypene i det "vanlige" terrenget (der de er om høsten) om våren når de skal parre seg og slikt? Jeg vil gjerne filme rypene om våren da de spiller og kansje parrer seg. Når burde jeg pakke sekken og utstyret for å se etter de om våren når de har denne aktiviteten. Det er lirype jeg tenkte meg å filme.

N.N (25.01.2014)

Rypene flokker seg utover høsten og vinteren og streifer rundt i fjellet. Når våren kommer oppsøker hannene egnede hekkeplasser. Fra midten av april og i hele mai markerer hannen disse revirene gjennom intenst spill hvor den springer omkring på snøene og lager en serie av velkjente kaklelyder. Dette foregår helst tidlig på vårmorgenen og sent på kvelden og er svært lett og lokalisere.

Morten Ree (25.01.2014)


#Økologi og atferd

Sidensvans i Møre og Romsdal

Ser vanligvis en flokk av denne fuglen noen timer en dag på høsten og av og til på våren. I fjor vår dukket 17 stykker opp rundt 10.mars og holdt seg her i 5 uker, til godt ut i april. Forsynte seg grovt av kyllingfor. Hva skjedde? Har de en måte å vurdere været lenger nord, ventet de på varmere vær?
Det var ihvertfall uvanlig.

J.G.S. (25.01.2014)

Sidensvans vandrer om vinteren omkring i forhold til hvor de finner bær eller annen næring. Derfor varierer deres trekkveier og forekomst fra år til år.

Roar Solheim (25.01.2014)


#Økologi og atferd

insektspiser

fant en liten fugl på terrassen. tynt nebb litt gult på hodet. på toppen en stripe. hva gjør den her i bergen nå midt i januar.

N.N (21.01.2014)

Høres ut til at du kan ha funnet en fuglekonge. En god del av dem overvintrer, selv om de er insektspisere. De plukker småkryp i bar.

Roar Solheim (21.01.2014)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvorfor greier ikke gulspurven ta mat(gryn) fra et fem centimeters hull i en melkekartong men heller prøver finne noen rester fra et utspist julenek to meter unna?

N.N (20.01.2014)

Ikke godt å si, annet enn at gulspurv veldig ofte liker å plukke mat på bakken. Kanskje det å plukke fra et hull ligger for langt unna dens vanligste matsøkingsadferd?

Roar Solheim (20.01.2014)


#Økologi og atferd

Kjenner spurvene meg igjen?

Jeg bor i en bygård i oslo og har matet en spurveflokk på 13 stk i tre år nå. Jeg mater de på høsten og vinteren og henger opp meisboller o.l på et gjerde i bakgården. I høst når jeg skulle henge ut sesongens første meisboller, kom flokken flyvende og kvittret så høyt at det minnet om et jubelrop. De satte seg rett ved siden av meg og sang og kvittret, det var nesten som en velkomst. Jeg lurer derfor på om de husker meg? Det bor sikkert 50 personer i bygården, kan de skille meg fra de andre naboene? Og hvor godt ser de? Kan de skille mennesker på ansikt?
Det første året jeg matet de brukte de gjerne en dag eller to på å tørre å spise meisbollene, men nå sitter de like ved meg mens jeg henger de opp.

J.F. (19.01.2014)

Ja, alle spurvefugler kan helt klart huske igjen deg som enkeltperson, og forbinde deg med mat dersom du har foret dem. Jeg opplevde selv det samme med en blåmeis da jeg gikk på folkeskolen. Foret den med hasselnøttkjerner, og den satt og ventet på meg om morgenen når jeg kom til skolen!

Roar Solheim (19.01.2014)


#Økologi og atferd

FUGLER I VERDEN

Hei du vi er en gjeng som sitter å diskutere noe og håper at du eller dere kan svare på dette her.

Om dette hadde skjedd at alle fugler i verden ble utryddet. Ville da insktene forsvinne eller ville noen overlevd av insektene.

L.K. (14.01.2014)

Insektene er ikke avhengig av fuglene, men mange andre dyr er nok det. Også en del planter kunne få problemer (de som utnytter fuglene som frøspredere).

Roar Solheim (14.01.2014)


#Økologi og atferd

Underlige naturen..

Rundt juletider observerte jeg mange og store flokker med stær flyvende mot nord, ganske rart? - kan ikke huske å ha sett dette i desember før.
Ellers mener jeg som mange andre at antall observerte stær har vært sterkt synkende de siste 2-3 årene (på Haugalandet)

N.N (13.01.2014)

Ganske mange stær overvintrer i Norge, spesielt i snøfattige vintre. De fleste holder til langs kysten på Sørvestlandet. Disse streifer omkring på leting etter åkrer og eng som er fri for snø, og da kan flokkene like gjerne ha nordlig retning som sørlig.
Stæren har gått tilbake i antall i Norge og er på den Norske Rødlista fra 2010 karakterisert som "Nær truet", med bakgrunn i en nedgang på ca. 15 % siste 10-årsperiode.

Morten Ree (14.01.2014)


#Økologi og atferd

Stillits

Hvor mange opservasjoner er gjort av Stillits Trøndelags- området. En opservasjon på Hegra 13.jan 14. På fglebrettet.

O.S.S. (13.01.2014)

Hvis man går tilbake 25 år ville en stillitsobservasjon i Trøndelag vært en sensasjon. Men siden da har arten hatt en positiv bestandsutvikling som gjør at stillits er spredt observert i nesten alle landets fylker. Men den må fortsatt sies å være en sjelden gjest både på Vestlandet og nord for Dovre.
Det er spesielt på vinteren at arten streifer vidt omkring og hittil i 2014 er den registrert 25 ganger i Trøndelag med til sammen 109 individer.
Går man tilbake til sommeren 2013 var det i perioden mai-august kun 4 registreringer av arten. Dette viser tydelig at de fuglene vi ser nå vinters tid sannsynligvis er streifende fugler fra hekkeområdene på Østlandet.

Morten Ree (13.01.2014)


#Økologi og atferd

Observasjon

I går 12.1.2014 var det en lite flokk Stillits på fuglebrettet, en 7-8 stykker som la i seg av solsikkefrøene. Hører disse egentlig til her? Balestrand i Sogn og Fjordane. I fugleboka mi står det at de kan hekke rundt Oslofjorden?

E.F. (13.01.2014)

Stillitsen var tidligere å finne på Østlandet og spesielt rundt Oslofjorden. De siste 10-20 årene har stillitsen utvidet sitt området og er nå observert så langt nord som Nordland. Arten samles ofte i små flokker i vintersesongen og streifer mye omkring. I ditt hjemfylke Sogn og Fjordane er det registrert 49 observasjoner av stillits siden år 2010. Alle disse observasjonene er gjort vinters tid. Det er ingenting som tyder på at arten hekker i SF ennå, men det er registrert hekking av arten så langt nord som Trøndelag.

Morten Ree (13.01.2014)


#Økologi og atferd

Flokkdyr, eller?

Hei! Nå har jeg drevet med å finne ut om svanen er et flokkdyr eller om den holder seg for seg selv.. Jeg finner dessverre ikke svaret men så kom jeg på denne nettsiden som jeg har lært så mye fra! Så vær så snill å svar meg! :)

M. (08.01.2014)

Svaner lik mange andre fugler, kan ikke plasseres som enten det ene eller det andre. I hekketiden holder svaneparene seg for seg selv, mens de om vinteren kan samles i større flokker. Det kan skyldes både at de er bedre beskyttet når de holder seg sammen, men også at de rett og slett ender opp i flokker fordi det er begrenset med steder hvor de kan finne mat i vinterhalvåret (åpne elver, gruntvann, elvedeltaer osv.)

Roar Solheim (08.01.2014)


#Økologi og atferd

Kongler på snøen under død furu

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
I dag 5.1.2014 gikk jeg tur i skosgsområdet Ulvåsen i Orkdal kommune, Sør Trøndelag. Blandingsskog gran/furu, bjørk, og noe myr ca 300 moh. En del skare-snø.Ikke nedbør de siste 3 uker.

Under en gammel død furu var det svært mye kongler på snøen. Ikke mye kongler på snøen ellers.- Denne furuen har trolig vært død i mange år, det meste av barken var borte.

Hvordan har alle disse konglene blitt samlet her? De kan umulig ha falt ned fra furua i år. Kan det ha vært noe fugl i bildet, eller kanskje ekorn. Konglene så ikke ut til å ha vært spist av

E.W. (05.01.2014)

Du har nok funnet kongler under en flaggspettsmie. Flaggspetten hakker ut en kile i et tre, og gjerne et dødt tre som på bildet. Så henter den kongler som den kiler fast i sprekken, før den hakker ned mellom kongleskjellene for å få tak i furufrøene. Når den kommer med en ny kongle, kaster den ut den gamle, slik at den havner på bakken under treet. Noen ganger kan det ligge flere tusen kongler i en liten pyramideformet kjegle under slike smietrær.

Roar Solheim (05.01.2014)


#Økologi og atferd

Ekskrement som forsvar eller på grunn av frykt?

Har opplevd at fugler slipper ned ekskrementer på meg når jeg er ute, og lurer på om dette er et slags forsvar for å skremme meg unna? Vet at hjortedyr slipper ekskrement når de blir redde og må løpe raskt bort - gjør fugler noe av det samme når de selv blir skremt? På forhånd takk!

M. (05.01.2014)

Fugler kan både bruke ekskrementer som forsvarsvåpen (troster som driter ned kråker, ugler og andre som kommer nær reir og unger),og kanskje også som forsvarsmiddel. Bakkehekkende fugler som skremmes av reiret, spesielt ender, driter voldsomt idet de flyr av. Om dette er fordi de blir så skremt at det løsner helt, eller om det har en funksjon med å duftkamuflere eggene, vet man nok ikke sikkert.

Roar Solheim (05.01.2014)


#Økologi og atferd

Rødstrupe

Hei, jeg har noen spørsmål angående Rødstrupen.
- Hvor lang tid går det mellom parring og egglegging?
- Ruger både hunnen og hannen?
- Har de samme partner år etter år?
- Er det vanlig at de overvintrer på Vestlandet?
- Hvor lang er gjennomsnittlig levealder?
- Har de faste "soveplasser"?

M.S. (14.12.2013)

Småfugler som rødstrupe legger ett egg hver dag, og parrer seg flere ganger mellom hver egglegging. Begge kjønn ruger, men trolig ruger hunnen mest. De har ikke samme partner fra år til år, men holder kun sammen i hekketiden. Rødstrupe er en vanlig overvintrer langs hele kysten av Sør-Norge, og langt inn i innlandet. Som mange andre små spurvefugler kan en rødstrupe bli opp mot 8-10 år, men fordi dødeligheten er høy det første leveåret, er nok gjennomsnittlig levealder lav (omkring 1 år kanskje). Og de har ofte faste soveplasser.

Roar Solheim (05.01.2014)


#Økologi og atferd

Taksvale som rugar inne i vegg

Bilde vedlagt spørsmålet

På gardtunet der eg bur er det 2-3 par med taksvaler som årleg rugar inne i holrom i veggen slik at reiret knapt er synleg frå utsida. Har ikkje sett dette nokon annan stad , så eg lurer på kor uvanleg slik reirplassering for taksvaler er ?

A. (05.01.2014)

Ja, dette er høyst uvanlig, og jeg har heller ikke hørt om slike hekkeplasser for taksvale før. Men det er ikke så uventet, all den tid de selv bygger et helt innesluttet reir med en liten åpning i. Hvis de kommer tilbake til sommeren, er det fint om du kan ta flere bilder med høyere oppløsning av denne hekkeplassen med taksvalene.

Roar Solheim (05.01.2014)


#Økologi og atferd

Svart trost

er det normalt at svart trosten sitter i høgste toppen og synger for full hals i slutten av desember ??

O.A. (04.01.2014)

Det er ikke vanlig, men med det milde klimaet vi har hatt i Sør-Norge i vinter, så er det ikke så underlig at noen svarttroster kan begynne å markere territorier.

Roar Solheim (04.01.2014)


#Økologi og atferd

Ravn.

Tidligere i høst har jeg sett store flokker med ravn. Kommer det biler eller lignende letter de, men inntar plassen sin igjen ganske raskt. Det kan virke som om det er et slags allmannamøte, men for meg er det vanskelig å oppfatte hvordan ravnen kommuniserer med hverandre. Kan noen fortelle meg litt om ravneflokkenes indre liv? Er det en leder, for eksempel? Hvordan snakker de med hverandre?

O.N. (19.12.2013)

Det viktigste er nok at kråkefuglene leser hverandres kroppsspråk, men ravnene lager veldig mange forskjellige lyder, og de forteller nok også mye og status, følelser og intensjoner mellom ravnene.

Roar Solheim (29.12.2013)


#Økologi og atferd

rovfugler i oslo

jeg ser daglig en flott hønsehauk utenfor vinduet mitt i gamlebyen oslo. den sitter i ett tre ca. 50 meter fra gården vi bor i. ser jager kråker,kjærer og duer nesten hver dag. fortsatt ikke sett den klare å ta noe enda. er det vanlig at dem jakter i åpent landskap ? trodde dem brukte mer ett element av overaskelse !!! jeg observerte for noen år siden ofte en vandrefalk i sentrum av oslo. så den foresten flere ganger ta fugler i luften, både duer og kråker. lurer på om noen vet om den fortsatt holder til i urbane strøk i oslo ? så lurer jeg til slutt på om det er noen side der en kan følge med på observasjoner osv. ? mest inntresert i rovfugler men alt er av innteresse

R.K. (21.12.2013)

Jeg antar at det fremdeles er noen vandrefalk som tar for seg av Oslos duer om vinteren. Hønsehaukene jakter ofte i by- og boligstrøk om vinteren, og finner mange muligheter for overraskelsesjakt her.

Roar Solheim (29.12.2013)


#Økologi og atferd

Do song birds sing more cheerfullly - with greater exhuberance, just after a rainstrom and the sunrise?

Dear NorskOrnitologisk Forening,
Nice to make your acquaintance. I am studying evolution and the song of the bottlenosed dolphins and so have much interest in the ecology and behaviours of birds, because so much is known about them. Though I am an American citizen, I prefer to seek help from Norwegian, Chinese and Britishscientists, if possible, for personal and pragmatic reasons. I would like to know if there is anything in the literature that song birds sing more cheerfully - with greater exuberance, in early morning and just after a rainstorm.

Greetings from Nicholovich (Nicholas) Knarr (my registered name) Rose

K.(.R. (24.12.2013)

I dont think birds sing more cheerfully, but they do sing more intensely, after rain, before sunrise and after sunset. They do so, because the air has even temperature and no turbulence at these times, and the sound waves thus travel longer distances. Since singing is broadcasting messages, birds sing more intensely when their Messages carry the longest distances. It is a simple cost-benefit Equation. Singing is costly, both concerning energy and risk of predation.

Roar Solheim (29.12.2013)


#Økologi og atferd

Gapende unger

Bilde vedlagt spørsmålet

Det hender jeg på TV, eller sett det selv, at ravneunger eller rovfuglunger ligger gapende i reiret på varme dager. Hvorfor gjør de det? Er det for å avkjøle seg eller noe?(snakker ikke om når ungene gaper etter mat, her er foreldrene ute av syne)

Takk for svar :)

N.N (17.12.2013)

Det kan være flere grunner til at de gjør dette, men oftest gaper fuglene slik fordi de svetter. Fuglene kan ikke svette gjennom huden slik enkelte pattedyr (inkludert oss mennesker) gjør. De avgir fuktighet gjennom svelget, og derfor ser en ofte at fugl som ligger i solvarmen åpner munnen og "peser", slik en hund kan gjøre. Sorte ravneunger i et solvarmet reir er ekstra utsatt for oppvarming.

Roar Solheim (17.12.2013)


#Økologi og atferd

Dompap

Hva slags paringsadferd har dompapen?
Johanne (13.12.2013)

Lik de fleste andre fugler.. Er egentlig litt usikker på hva du er ute etter... Selve parringen foregår ved at hannen sitter på ryggen til hunnen, og bøyer stjerten ned slik at kloakkåpningene til de to møtes.
Roar Solheim (13.12.2013)

Hei
Unnskyld at jeg kanskje var litt uklar i formuleringen. Det jeg mente var om dompapene har noen spesielle sermonielle handlinger før parringen?

J. (14.12.2013)

Nei, ikke som jeg kjenner til. Hannen synger, og kanskje forer han hunnen først før parringen finner sted. Det er veldig vanlig hos mange fugler at hunnfuglen blir foret av hannen i tiden før egglegging, og da skjer det gjerne en parring etter at foringen er over.

Roar Solheim (14.12.2013)


#Økologi og atferd

Dompap

Hei
Har dompap en utbuktning i spiserøret, kroen? Er det noe spesielt med sanseorganene til dompapen? Har dompapen noen spesielle tilpasninger?

L. (12.12.2013)

Det viktigste kjennetegnet på en dompap er det kraftige nebbet, som er velegnet for frøspising og knopper, plantedeler og lignende.

Roar Solheim (13.12.2013)


#Økologi og atferd

kattugle og museår

hei hørte kattugle hann rope nå her en kveld men erikke det litt tidelig hvor er maken han hade i sommer? bare pakka ho og skilte seg fra han?=( skla ikke di begynne i jan=)? men åsen er det med museår neste år?

N.N (11.12.2013)

Kattugler holder gjerne sammen i samme territorium gjennom flere år. Hvis en hann roper nå, er det trolig et tegn på at det begynner å bli bra med mat (mus), og at han roper en del til hunnfuglen. De kan rope jevnlig gjennom hele vinteren i et godt museår.

Roar Solheim (13.12.2013)


#Økologi og atferd

Dompapen

Hva slags paringsadferd har dompapen?

J. (13.12.2013)

Lik de fleste andre fugler.. Er egentlig litt usikker på hva du er ute etter... Selve parringen foregår ved at hannen sitter på ryggen til hunnen, og bøyer stjerten ned slik at kloakkåpningene til de to møtes.

Roar Solheim (13.12.2013)


#Økologi og atferd

En utrolig opplevelse.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i sommer satt jeg ute å nøyt den rolige stillheten, som plutselig ble brutt av falkeskrik fra himmelen, når jeg ser opp ser jeg noe jeg aldri skulle trudd. Nemlig, langt der oppe oppdager jeg en kritisk situasjon med 3 vandre/jaktfalker som sloss om en død måke. som du ser prøver de to andre å ta måken fra den, det hele ender med at måken blir mistet et sted ned i åkeren, mens falkene vender i retning nord-øst. Jeg lurer på om dette kan være en interessant/sjelden observasjon. På Hurum i S-Østlandet
Flere bilder kommer

E.U.O. (10.12.2013)

Dette ser ut til å kunne være unge vandrefalker som leker seg med å fange et bytte overlevert fra en av de voksne falkene. Unge falker gjør dette i lek/trening til egen jakt.

Roar Solheim (10.12.2013)


#Økologi og atferd

struts

Hva spiser strutsen

T. (04.12.2013)

Trolig mest plantekost og frø, men sikkert også insekter, firfisler o.l. når de finner det.

Roar Solheim (09.12.2013)


#Økologi og atferd

flaggspett

Har sett flaggspett på fuglebrettet i vinter. Den er stor og fin, men kommer de i par eller alene ?

N.N (30.11.2013)

I vinterhalvåret opptrer flaggspettene enkeltvis. Hvis du ser flere sammen, er nok det mer en tilfeldighet. De danner først par utpå våren før hekketid.

Roar Solheim (01.12.2013)


#Økologi og atferd

spurvehauk på låvetaket.

Bilde vedlagt spørsmålet

Sent i september la merke til noe jeg først trudde var Tårnfalk PGA jeg hadde observerte det tidligere noen dager før. så deretter med en gang at det dreide som om liten spurvehauk, som ble irriterende forfulgt av en flokk på 8 skjærer. spurvehauken klarte ikke ta noen skjærer den dagen heldigvis for dem, bedre lykke neste gang til spurvehauken. sendt inn av god fuglevenn.

J.G. (28.11.2013)

Tydeligvis en spurvehauk, ja. Av og til kan den klare å ta skjære, men det er med eget liv som innsats!

Roar Solheim (28.11.2013)


#Økologi og atferd

Nattesang Trost??

Hørte en trost synge natt til lørdag (ca. 0145) i forrige uke. Obs. skjedde ved Fridalen skole i Bergen, og de som vi besøkte, og som bodde rett i nærheten, sa at dette (sang kveld/natt) hadde pågått noen uker. Trosten pleier vel ikke synge på denne årstiden? Er dette kjent oppførsel, eller er det et enkeltindivid med "klokka i utakt"?

H.H. (25.11.2013)

I byer og tettsteder med god belysning kan enkelte fugler stemme i med sangstrofer på natten selv vinterstid, helst når temperaturen er mild. Både gjerdesmett, rødstrupe og svarttrost og meiser kan gjøre dette.

Morten Ree (25.11.2013)


#Økologi og atferd

Trost i hagen

Hei

Jeg har forplass i hagen, med solsikkefrø, nøttposer, meiseboller. Her koser mange fuglearter seg. Sist vinter var det også en del trost her. De forsvant ved vårtiden, men i går dukket det opp fem trost her tidlig om morgenen. De var ikke å se utover dagen. Kanskje skremt av skjærene?
Men er ikke trosten en trekkfugl? Rart at de dukket opp den første kalde dagen (5 kuldegrader).

B. (23.11.2013)

Det er helst gråtroster og svarttroster som forsøker seg på overvintring noen steder i Norge (du har ikke angitt hvor dette er i landet). Det er ikke så underlig at de dukker opp når frost og snø ankommer, fordi trostene finner mesteparten av næringen på bakken. Når denne maten blir tilgjengelig, har de god hjelp av en forplass, og søker seg derfor til slike steder.

Roar Solheim (24.11.2013)


#Økologi og atferd

svartbak

hei hørte at en biolog i england sa at en svartbak hadde tatt en fullvoksen kanadagås! har sett de ta fullt utvokst unge, og de store hadde respekt og da svartbaken nærmet seg fløy hele flokken bort! men tror du de kan ta voksne også som han sa! :)

her er klippet: legg merke til hvordan de voksne gjessene flykter fra svartbaken! de ser ut til å frykte den ganske mye!

http://www.youtube.com/watch?v=pLE7V4h8a7o

N.N (21.11.2013)

Det framgår ikke av opptaket om kanadagåsa er en ungfugl eller en voksen, men det er nok mest sannsynlig at det dreier seg om en ungfugl. Svartbak er ganske tøffe predatorer, og jeg har selv sett den ta kaninunger på Shetland, og ung utvokst brunnakke hunn ved Gøteborg. Den sekvensen fikk jeg fotodokumentert også.

Roar Solheim (22.11.2013)


#Økologi og atferd

har perleugla fiender

har perleugla fiender? hviken fiender?

A. (20.11.2013)

Både spurvehauk og hønsehauk kan ta perleugler, det samme kan større ugler gjøre. Mår spiser en del perleugleegg, og er største fare under hekkingen.

Roar Solheim (21.11.2013)


#Økologi og atferd

Hvor er trosten?

Jeg bor i Gjerstad i Aust-agder og har alltid på denne tiden sett store flokker med trost som spiser epler i hagene rundt i bygda. I høst har jeg ikke sett trost i det hele. ( karnsje en eller to)
Dette synest jeg er merkelig da her er mye fine epler i år.
Er dette et fenomen som opptrer andre steder også?

A.L. (18.11.2013)

Det var underlig, for det har vært en del trost omkring, men de har nok trukket sørover for en del uker siden. Trostetrekket varierer fra år til år. Hvis det er mye bær i fjellet (krekling og blåbær), kan trostene holde seg der og spise seg fete helt til de starter trekket. Da er det ikke sikkert vi ser så mye til dem i lavlandet. Jeg var selv i fjelltrakter i sentrale deler av Sør-Norge i starten av oktober, og det var da massevis av troster å se.

Roar Solheim (19.11.2013)


#Økologi og atferd

svartbak mot polarmåke mot storjo

hei intreserer meg for store fugler, og har sett litt på Storjo Svartbak og polarmåke. så på youtube og bilder av svartbak som jaget både hønsehauk, vandrefalk og rav, og angrepet kanniner og en fullt utvokst kanadagås unge. og har også sett imponerende videoer av polarmåker som tar alkefugler samme med storjo!

om da disse skulle konkurert om et kadaver hvem tror dere hadde dominet? alle på nettet sier Svartbaken vinner (det tror faktisk jeg også) hvaem tror dere?

N.N (19.11.2013)

Det er ikke bare størrelse som avgjør hvem som er dominant. Også fuglens alder og psyke spiller inn. Dermed kan det godt hende at en mindre men voksen storjo kan dominere en større, men ung svartbak.

Roar Solheim (19.11.2013)


#Økologi og atferd

Ang. brødmat til fugler

Jeg vet at man kan mate fugler med hjemmelagde brød, men jeg er ikke sikker på om det går bra med brød fra butikkene. Brødet i butikkene lages med E-stoffer,konserveringsmidler,har lang holdbarhet. Det er ikke naturlig mat for hverken mennesker eller fugler. Fugler har jo ikke slik førdøyelse som vi mennesker, så derfor synes jeg at det ikke er bra for fugler.

N.N (14.11.2013)

Butikkbrød er IKKE noe problem for fugler - det er bare å fore i vei. Mistanke om negative virkninger av ulike tilsetningsstoffer er nok mer et problem for langtlevende dyr som oss, og ikke noe problem for viltlevende fugler som ikke når opp i geriatriske aldre lik oss mennesker.

Roar Solheim (18.11.2013)


#Økologi og atferd

røyskatt og tiur!

hei har lest flere steder at røyskatt har angrepet og drept fullvoksen tiur! kan det stemme?
tror ikke det er helt umulig har jo sett enkelte klipp hvor mink har angrepet voksne Svaner!! :)

N.N (15.11.2013)

Det KAN nok skje, selv om det neppe er noe vanlig. Jeg har imidlertid aldri sett det skikkelig dokumentert.

Roar Solheim (18.11.2013)


#Økologi og atferd

spurvehauk

hei er veldig interesert i hvordan rovfugler omgås hverandre og lurte på im det er kjent at spurvehauken har tatt mindre rovfugler og ugler?

vet hønsehauk tar alt av andre rovfugler, men gjør spurvehauken det samme? :D

N.N (15.11.2013)

Spurvehauk er såpass liten at det ikke er mange den kan klare å ta, men både spurveugle og perleugle er nok utsatt.

Roar Solheim (18.11.2013)


#Økologi og atferd

Havørn

Hvilke tilpasninger har havørnen?

M. (13.11.2013)

Havørnen er en utpreget åtseleter og i tillegg spesialisert på å fange fisk i vannoverflaten. Derfor har den lange og brede vinger som egner seg godt til å seile med i stor høyde time etter time, ofte over store avstander på utkikk etter åtsler og fisk.
Den har et kraftig nebb med skjærekant, ganske likt gribbene, som egner seg godt som redskap for å rive biter av større åtsler og fisk.
Klørne er store og kraftige men ikke så skarpe, glatte og dolkeformet som kongeørnas klør. De er mer krommede, litt "sandpapiraktig" og godt egnet til å gripe bytte med, mens kongeørna har klør som er mer egnet til å drepe bytte.
Synet er også meget velutviklet som hos andre rovfugler.
Se bilder og les mer om havørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3623

Morten Ree (14.11.2013)


#Økologi og atferd

Gråspurvbestanden

Hvordan står det til med gråspurvbestanden i Norge pr 2013?

H.W. (09.11.2013)

I mange deler av Norge og over store deler av Europa er gråspurvbestanden på nedtur. Årsakene kjenner man ikke helt til og de er sannsynligvis bestående av flere faktorer. Det som er spesielt er at pilfinken, som er svært lik gråspurv, er blitt den dominerende fugl av de to artene flere steder, spesielt i sørlige deler av landet. Den har en raskt økende bestandsutvikling.

Morten Ree (11.11.2013)


#Økologi og atferd

Korsnebb

Kan Korsnebb og senke temperaturen om natta for å takle vinteren? Hvor mange grader kan den i så fall senke tempeaturen? Hva vil det si at den er torpor?

H. (09.11.2013)

Så vidt vi kjenner til senker ikke korsnebbene kroppstemperaturen. Kolibrier kan gjøre dette. Det er denne tilstanden som kalles torpor på engelsk. Senket kroppstemperatur og kroppsfunksjoner, men ikke så mye at det kan kalles dvale (som hos piggsvin og flaggermus om vinteren).

Roar Solheim (10.11.2013)


#Økologi og atferd

Svartspett

I dag morges hadde jeg for første gang besøk av en svartspett i lerketreet som står 5 meter fra husveggen, rett ved forplassen. Den har så langt ikke besøkt min 5 kilos meisebolle som flaggspetten jevnlig fråtser i. Jeg har flere ganger observert svartspett, men det har alltid vært i tjukkeste skogen og den har vært veldig sky. Så spørsmålet er om det er vanlig at svartspetten opptrer i nærheten av hus og forplasser og om det er sannsynlig at den vil prøve seg på meisebollen etter hvert?

P. (09.11.2013)

Vi kjenner ikke til at svartspett har besøkt forplasser eller hakket på meiseboller, men de kan godt lande eller oppholde seg nær hus. Av og til hakker de hull i låve- eller uthusvegger.

Roar Solheim (10.11.2013)

««første 4 305 - 4 354 av 6 894 siste»»