Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 377 til 4 426 av totalt 6 926 spørsmål


#Økologi og atferd

har perleugla fiender

har perleugla fiender? hviken fiender?

A. (20.11.2013)

Både spurvehauk og hønsehauk kan ta perleugler, det samme kan større ugler gjøre. Mår spiser en del perleugleegg, og er største fare under hekkingen.

Roar Solheim (21.11.2013)


#Økologi og atferd

Hvor er trosten?

Jeg bor i Gjerstad i Aust-agder og har alltid på denne tiden sett store flokker med trost som spiser epler i hagene rundt i bygda. I høst har jeg ikke sett trost i det hele. ( karnsje en eller to)
Dette synest jeg er merkelig da her er mye fine epler i år.
Er dette et fenomen som opptrer andre steder også?

A.L. (18.11.2013)

Det var underlig, for det har vært en del trost omkring, men de har nok trukket sørover for en del uker siden. Trostetrekket varierer fra år til år. Hvis det er mye bær i fjellet (krekling og blåbær), kan trostene holde seg der og spise seg fete helt til de starter trekket. Da er det ikke sikkert vi ser så mye til dem i lavlandet. Jeg var selv i fjelltrakter i sentrale deler av Sør-Norge i starten av oktober, og det var da massevis av troster å se.

Roar Solheim (19.11.2013)


#Økologi og atferd

svartbak mot polarmåke mot storjo

hei intreserer meg for store fugler, og har sett litt på Storjo Svartbak og polarmåke. så på youtube og bilder av svartbak som jaget både hønsehauk, vandrefalk og rav, og angrepet kanniner og en fullt utvokst kanadagås unge. og har også sett imponerende videoer av polarmåker som tar alkefugler samme med storjo!

om da disse skulle konkurert om et kadaver hvem tror dere hadde dominet? alle på nettet sier Svartbaken vinner (det tror faktisk jeg også) hvaem tror dere?

N.N (19.11.2013)

Det er ikke bare størrelse som avgjør hvem som er dominant. Også fuglens alder og psyke spiller inn. Dermed kan det godt hende at en mindre men voksen storjo kan dominere en større, men ung svartbak.

Roar Solheim (19.11.2013)


#Økologi og atferd

Ang. brødmat til fugler

Jeg vet at man kan mate fugler med hjemmelagde brød, men jeg er ikke sikker på om det går bra med brød fra butikkene. Brødet i butikkene lages med E-stoffer,konserveringsmidler,har lang holdbarhet. Det er ikke naturlig mat for hverken mennesker eller fugler. Fugler har jo ikke slik førdøyelse som vi mennesker, så derfor synes jeg at det ikke er bra for fugler.

N.N (14.11.2013)

Butikkbrød er IKKE noe problem for fugler - det er bare å fore i vei. Mistanke om negative virkninger av ulike tilsetningsstoffer er nok mer et problem for langtlevende dyr som oss, og ikke noe problem for viltlevende fugler som ikke når opp i geriatriske aldre lik oss mennesker.

Roar Solheim (18.11.2013)


#Økologi og atferd

røyskatt og tiur!

hei har lest flere steder at røyskatt har angrepet og drept fullvoksen tiur! kan det stemme?
tror ikke det er helt umulig har jo sett enkelte klipp hvor mink har angrepet voksne Svaner!! :)

N.N (15.11.2013)

Det KAN nok skje, selv om det neppe er noe vanlig. Jeg har imidlertid aldri sett det skikkelig dokumentert.

Roar Solheim (18.11.2013)


#Økologi og atferd

spurvehauk

hei er veldig interesert i hvordan rovfugler omgås hverandre og lurte på im det er kjent at spurvehauken har tatt mindre rovfugler og ugler?

vet hønsehauk tar alt av andre rovfugler, men gjør spurvehauken det samme? :D

N.N (15.11.2013)

Spurvehauk er såpass liten at det ikke er mange den kan klare å ta, men både spurveugle og perleugle er nok utsatt.

Roar Solheim (18.11.2013)


#Økologi og atferd

Havørn

Hvilke tilpasninger har havørnen?

M. (13.11.2013)

Havørnen er en utpreget åtseleter og i tillegg spesialisert på å fange fisk i vannoverflaten. Derfor har den lange og brede vinger som egner seg godt til å seile med i stor høyde time etter time, ofte over store avstander på utkikk etter åtsler og fisk.
Den har et kraftig nebb med skjærekant, ganske likt gribbene, som egner seg godt som redskap for å rive biter av større åtsler og fisk.
Klørne er store og kraftige men ikke så skarpe, glatte og dolkeformet som kongeørnas klør. De er mer krommede, litt "sandpapiraktig" og godt egnet til å gripe bytte med, mens kongeørna har klør som er mer egnet til å drepe bytte.
Synet er også meget velutviklet som hos andre rovfugler.
Se bilder og les mer om havørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3623

Morten Ree (14.11.2013)


#Økologi og atferd

Gråspurvbestanden

Hvordan står det til med gråspurvbestanden i Norge pr 2013?

H.W. (09.11.2013)

I mange deler av Norge og over store deler av Europa er gråspurvbestanden på nedtur. Årsakene kjenner man ikke helt til og de er sannsynligvis bestående av flere faktorer. Det som er spesielt er at pilfinken, som er svært lik gråspurv, er blitt den dominerende fugl av de to artene flere steder, spesielt i sørlige deler av landet. Den har en raskt økende bestandsutvikling.

Morten Ree (11.11.2013)


#Økologi og atferd

Korsnebb

Kan Korsnebb og senke temperaturen om natta for å takle vinteren? Hvor mange grader kan den i så fall senke tempeaturen? Hva vil det si at den er torpor?

H. (09.11.2013)

Så vidt vi kjenner til senker ikke korsnebbene kroppstemperaturen. Kolibrier kan gjøre dette. Det er denne tilstanden som kalles torpor på engelsk. Senket kroppstemperatur og kroppsfunksjoner, men ikke så mye at det kan kalles dvale (som hos piggsvin og flaggermus om vinteren).

Roar Solheim (10.11.2013)


#Økologi og atferd

Svartspett

I dag morges hadde jeg for første gang besøk av en svartspett i lerketreet som står 5 meter fra husveggen, rett ved forplassen. Den har så langt ikke besøkt min 5 kilos meisebolle som flaggspetten jevnlig fråtser i. Jeg har flere ganger observert svartspett, men det har alltid vært i tjukkeste skogen og den har vært veldig sky. Så spørsmålet er om det er vanlig at svartspetten opptrer i nærheten av hus og forplasser og om det er sannsynlig at den vil prøve seg på meisebollen etter hvert?

P. (09.11.2013)

Vi kjenner ikke til at svartspett har besøkt forplasser eller hakket på meiseboller, men de kan godt lande eller oppholde seg nær hus. Av og til hakker de hull i låve- eller uthusvegger.

Roar Solheim (10.11.2013)


#Økologi og atferd

uggleegg

når legger kattuggla sine egg og holder ungene seg i sitt område etterpå

T.O. (07.11.2013)

De fleste steder i Norge legger kattuglene egg i mars-april, Men de KAN starte mye tidligere i ekstreme tilfeller. Vi kjenner til at de har hatt flygestore unger i ROMJULA! Kattugleungene holder seg i foreldrenes leveområde (territorium) til i august-september, da flyr de vekk for å forsøke å finne egne leveområder.

Roar Solheim (08.11.2013)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Hva kan vi gjøre når hakkespetten går løs på huset vårt.? Trenger noen gode råd. Den har allerede ødelagt mye og vi må gjøre noe fort,før den kommer inn til oss. Haster:-/

G.H.S. (06.11.2013)

NOF får rundt 15-20 henvendelser om dette årlig og det er vanskelig å gi gode råd for dette. For noen år siden laget vi en sak på våre internettsider om dette problemet.Den kan leses på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77

Morten Ree (07.11.2013)


#Økologi og atferd

Haukugle

hei kejnner man til noen konflikter mellom haukugle og andre rovfugler?

også hva er den største arten man kjenner til at haukugler har slått?

N.N (06.11.2013)

Haukugle kan være aggressive og jage unna både perleugle og spurveugle. Selv er den utsatt for å kunne bli tatt av f. eks. hønsehauk, det har vi flere eksempler på bl. a. fra Hedmark.

Roar Solheim (06.11.2013)


#Økologi og atferd

svane

Hei. Har sett en svane i dag. Er det ikke sånn at de skulle ha flyttet sørovet nå? Den var helt alene.

M. (06.11.2013)

Svanenes flyttinger varierer lokalt, og ofte kan enkeltindivider eller familiegrupper drøye helt til et vannområde blir islagt før de flyr videre. Andre flyr kanskje helt ut til kysten med en gang. Siden dette høres ut til å være en enslig svane, kan det hende at den helst vil være for seg selv for å unngå for stor konkurranse om maten. Det er nemlig slik at familiegrupper med unger har mye sterkere dominans i en svaneflokk enn enslige fugler, og dermed kan det hende at det er mer fordelaktig for denne fuglen å holde seg for seg selv så lenge som mulig.

Roar Solheim (06.11.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har kjøttmeis som hakker på tjærepappen på huset vårt,hvorfor gjør den det?

N.N (03.11.2013)

Det er det vanskelig å gi sikkert svar på, annet enn at kjøttmeis ofte kan hakke på papp, vinduskitt og andre bygningsmaterialer. Noe brukes som reirmateriale, andre ganger er det snakk om næringssøk, men bygningspapp inneholder nok ikke så mye næring, så dermed er det vanskelig å forklare.

Roar Solheim (04.11.2013)


#Økologi og atferd

Stærfugl

Hvor fort flyr en stærfugl

N.N (03.11.2013)

Kjenner dessverre ikke flygehastighet til stær, men tipper at den i alle fall kan nå omkring 50-60 km/t.

Roar Solheim (03.11.2013)


#Økologi og atferd

Flaggspett i stort antal

Hei!

Er det uvanleg mykje hakkespett (og då særskilt flaggspett) på Sør-Vestlandet i år? Kor vanleg er det at flaggspetten går laus på bygningar? Er det sant at det er ein «invasjon» av flaggspett frå Sibir, og er eigentleg flaggspetten ein trekkfugl?

Mvh Håvard

H.H. (01.11.2013)

Det er masse flaggspetter over store deler av landet, fordi de opptrer invasjonsartet. Vi vet ikke hvor langt unna de kan komme fra, men øvrige Skandinavia er nok mest sannsynlig opprinnelse. Flaggspett opptrer vanligvis ikke som en ren trekkfugl, mer som invasjonsart eller nomade etter gode frøår enkelte steder.

Roar Solheim (02.11.2013)


#Økologi og atferd

Lemen på Fuglebrett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl eller dyr har lagt igjen disse 2 lemen på fuglebrettet vår.
Lurer på om det er nøtteskrika som har lagret maten sin der.

M.L. (01.11.2013)

Ikke godt å si. Det kan være en haukugle - den lagrer også mat slik. Ville tro at ei nøtteskrike ville gjemt dem bedre.

Roar Solheim (01.11.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser jaktfalken

N.N (29.10.2013)

Jaktfalken er verdens største falk og en kalles også for rypefalk. Dette på grunn av at de jaktfalkene som lever i fjellområdene i stor grad tar ryper, både fjellrype og lirype. Men den kan også ta andre typer fugler, hare og smågnagere. De jaktfalkene som hekker i kystområder tar i tillegg til rype en god del sjøfugl som blant annet lomvi og lunde, samt måker og ender. Jaktfalken liker best å slå sitt bytte i luften, men kan også fange bytter både på bakken og på vannet.
Se bilder og les mer om jaktfalk på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3887&vis=

Morten Ree (29.10.2013)


#Økologi og atferd

"Hakkespettangrep"

Hei,

Jeg har noen Hakkespetter som har lagt sin elsk på bygningsmassen til IVAR sitt avløpsrenseanlegg på Grødaland på Jæren. Vi har oppdaget flere hull i kledningen, som er av typen kjerneved av sentvoksende gran overflatebehandlet med jernvitrol og sotpigment. Har du et tips til hvordan vi kan unngå flere hull?

H.L. (28.10.2013)

NOF får rundt 15-20 henvendelser om dette årlig og det er vanskelig å gi gode råd for dette. For noen år siden laget vi en sak på våre internettsider om dette problemet. Den kan leses på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77

Morten Ree (28.10.2013)


#Økologi og atferd

svaner

Bilde vedlagt spørsmålet

hvor mange egg kan svanen få i paringstiden? og hvor lenge er rugetiden? :)

I.A.T. (27.10.2013)

Knoppsvaner kan legge opp mot 5-8 egg, i sjeldne tilfeller enda flere, men det er ikke ofte en ser voksne fugler med mer enn 4-5 unger. Ett par i Grimstad-skjærgården hadde faktisk hele 7 unger i sommer.

Roar Solheim (27.10.2013)


#Økologi og atferd

Overnatting i fuglekasser

Hei! Fugler sover gjerne i kasser om natta, men vet man om flere sover sammen?

N.N (26.10.2013)

Ja, noen arter kan gjøre dette, som f. eks. stjertmeis og gjerdesmett. Men vi har ikke dokumentasjon på at meisene sover sammen - de sitter ofte hver for seg i kasser eller hulltrær.

Roar Solheim (27.10.2013)


#Økologi og atferd

Kan gråhegra svømme?

Hei Roar! Mener jeg så ei gråhegre som svømte som ei and på yttersiden av bryggen her en kveld. Den lettet rett opp fra vannet (uten løping) når jeg skremte den. Kan gråhegra gjøre dette?

B.R. (26.10.2013)

Det vet jeg ikke. Kanskje kan en hegre svømme et stykke og lette fra vannet, men det er i alle fall noe de ikke gjør særlig velvillig. Trolig vil de raskt bli ganske våte, for de har ikke en fjærdrakt som tilsier at den er egnet for å holde vann ute hvis fuglen ligger på vannet.

Roar Solheim (26.10.2013)


#Økologi og atferd

Kannibalisme blant fugler?

Hei!
Lurer på om kråke og skjære spiser sine egne artsfrender dersom de finner de døde? Observerte en kråke som spiste på en fugl mens skjæra prøvde å stjele fra den. (kunne ikke se hvilken fugl det var)

N.N (23.10.2013)

Det har vi dessverre ikke noen beskrivelser av. Skjærer kan være veldig interesserte i døde artsfrender, men kanskje mest fordi de er nære slektninger, og ikke for å spise dem. Kråkefugler kan trolig spise kadavere av andre kråkefuglarter.

Roar Solheim (24.10.2013)


#Økologi og atferd

Re: Kjøttmeis på jakt

Takk for svaret, Roar. Nei, jeg sikter ikke til det, men dette klippet fra Youtube: watch?v=smuyWYtH-hY hvor en kjøttmeis tar en gråspurv. Vet ikke hvilket land det er fra. Jeg har hvertfall fått et annet bilde av kjøttmeisen nå! :-/
Illusjonen om de søte små er brutt, he he.

J.E. (23.10.2013)

Dette ER klippet jeg refererte til, og kjøttmeisen tar ikke en gråspurv, men en gråsisik!

Roar Solheim (23.10.2013)


#Økologi og atferd

Ugle sportegn

Hvilke sportegn legger ugla igjen om vinteren

T.T.S. (23.10.2013)

Gulpeboller, samt spor på snøen der de har slått ned og tatt mus eller fugler.

Roar Solheim (23.10.2013)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis på jakt

Hvor vanlig er det at en kjøttmeis jakter, dreper og spiser en annen voksen fugl ute i det fri? Altså ikke selvforsvar inni en fuglekasse el.l., men rett og slett for å få seg et måltid.

N.N (22.10.2013)

Det er svært uvanlig. Du sikter kanskje til opptakene fra Finland av en kjøttmeis som dreper en gråsisik og spiser hjernen på fuglen? Imidlertid er det velkjent at kjøttmeis hakker på døde kadavere og spiser fett og kjøtt (derav navnet), så det KAN hende at dette skjer noe oftere i naturen enn vi hittil har vært klar over.

Roar Solheim (23.10.2013)


#Økologi og atferd

fiskeørn

hva spiser fiskeørn

K. (22.10.2013)

Som navnet tilsier - FISK.

Roar Solheim (22.10.2013)


#Økologi og atferd

3.kull av låvesvaler

Bilde vedlagt spørsmålet

Det siste bildet av låvesuluene ble tatt den 14.september. Men siste observasjon var 24.september da ble antagelig vingene tatt fatt for turen sydover.
Dette til info på mitt spørsmål fra den 12. september.

N.N (20.10.2013)

Interessant dokumentasjon! Det viser bare at låvesvalene kan klare å hekke veldig sent.

Roar Solheim (20.10.2013)


#Økologi og atferd

skjære

Hvor er skjæra om vinteren?

J.I.H. (20.10.2013)

De er stort sett der de holder til om sommeren.

Roar Solheim (20.10.2013)


#Økologi og atferd

Hakkespetter angriper huset mitt!

Jeg har aldri opplevd hakkespetter her på Frøya i Sør-Trøndelag og hvertfall ikke at de hakker på huset mitt hele dagen. Vinner ikke annet enn å jage de bort. De hakker til og med på vinduene!
Det er en god del trær rundt meg, store sitkagraner også. Så skjønner ikke denne adferden. Vet du noe om sånt?

A.W. (18.10.2013)

Det er invasjon av flaggspett flere steder i høst, så du har trolig besøk av en slik. Hakking på husvegger kan skyldes at fuglene tror resonanslydene betyr at det er in sektlarver bak panelbordene, men hakking på vinduer er sjeldent, og ikke like lett å finne mulig forklaring på.

Roar Solheim (18.10.2013)


#Økologi og atferd

Havørn

Finnes det noe ca. tall på hvor stort område Havørnen jakter i?

H.E. (02.10.2013)

Havørnen bruker normalt et område på 30 - 70 km2.

Morten Ree (16.10.2013)


#Økologi og atferd

jaktfalk

hvordan jakter jaktfalken

A. (10.10.2013)

Den slår oftest fugl i lufta, men kan også ta byttedyr å bakken.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

jaktfalk

hva jakter jaktfalken på?

A. (10.10.2013)

Hovedsakelig fugl, men den kan også ta pattedyr (som f. eks. lemen).

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

Gåselanding i mørke?

Hei. Jeg har hørt at gåsa må lande før det blir mørkt, ellers må den fly hele natta. Stemmer det at gåsa ikke er i stand til å lande i mørke? Hvis så er tilfelle, hva er årsaken?

M.J. (10.10.2013)

Tror nok at gjess KAN lande i mørket dersom de må. Det blir sjeldent så mørkt at det ikke er litt lys tilgjengelig. Men de foretrekker nok helst å lande før det blir mørkt nok, slik at de ikke skal være sårbare for angrep fra rovfugl som ørner eller hubro hvis de må lande under dårlige lysforhold.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

kjøttmeis som stadig hakker på ruter

Hei. Har nettopp flyttet, men etter ett par dager begynte kjøttmeisen å hakke på rutene. Det er flere av dem som kan holde på. Begynne på ett vindu og fortsette rundt hele huset. Tenkte først at de var vandt med å få mat så kansje derfor de var på vinduene. Satte derfor ut en del mat og fikk fort et stort anntall med kjøttmeis utenfor huset. Men fortsatt sitter det rundt 1-3 meiser ved siden av hverandre og knakker på vinduene og stirer inn. Eller speiler seg? Det rare er at de virker tamme når jeg er ute med mat til dem. Da kan de sitte bare ett par meter fra og følge med på at jeg fyller opp mate automaten. Har aldri opplevd så nærgående fugler før. Men lurte mest på hvorfor de henger på vinduene hele dagen!

S. (13.10.2013)

Dette er vanskelig å gi et sikkert svar på. Om våren kan fugl av mange arter hakke å vinduer fordi de oppfatter speilbildet av seg selv som en konkurrent. Det KAN tenkes at meiser også hakker på vinduene av samme årsak nå om vinteren. Kjøttmeis kan hakke på vinduskitt i gamle vinduer, fordi de faktisk kan spise det, men slikt vinduskitt er ikke vanlig på moderne vinduer.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

Hakkespett

På vår hytte, Davanger på Askø, er plutselig venstre mønebord mot nord blitt "hakkemat" p g a en hakkespett i disse høstukene.
Har aldri opplevd dette tidligere. Mønebordet er ikke råttent.
Vet ikke hvilken sort da jeg bare en gang fikk se et glimtav fuglen nå lørdag 12.oktober. Vi har satt et nytt bord over hulene, men den fortsetter.
Nå har vi satt tynn netting over og malt. Hva kan vi gjøre uten å skade fuglen. Lager den rede nå - eller er den noe forstyrret?

E...K.L.G. (14.10.2013)

Gjentatt svar:
Vi vet dessverre ikke hvorfor flaggspett av og til går løs på hus- og hyttevegger på denne måten. Jeg mistenker at det er en feiltolking av spetten. Når den hakker på panelveggen, får den resonanslyder som i settenes verden betyr at det finnes mat (=insektlarver) på baksiden av treverket. Dermed fortsetter fuglen å hakke nye hull, for i settenes verden finnes det ikke trær som gir slike resonanslyder UTEN at det er larver inne i veden. Det er vanskelig å stoppe slik spettehakking. Mulkigens må hele veggen dekkes med netting, men det sies at blåmalte vegger ikke blir rørt av spettene. Dette har vi imidlertid ikke testet ut, så det er så langt bare en udokumentert påstand.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

moskus ender

Hei. Jeg hadde 4 nydelige moskus ender( som går fritt i hagen min ),nå har jeg dessverre bare to igjen, grunnet en løs hund som tok to av dem. De to gjenlevende vil ikke komme nær oss lenger, holder seg borte hvor de alltid kom for å få mat. Holder seg kun hvor de andre endene ble drept. Det jeg lurer på er om de kan være i sjokk eller sorg, og hva jeg kan gjør for å få de tamme igjen ?

T.I.T. (14.10.2013)

Dette bør du spørre folk som driver med tamfugl om. Men generelt er fugler raske til å lære av negative opplevelser, og slike hendelser som du beskriver vil lett føre til at fuglene blir mer sky og forsiktige.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Vi har en utedo på hytta på Finnskogen og den har jeg kledd med vitser og tegninger. Probl. er at kjøttmeisene flyr inn gjennom sprekkene i veggene og hakker i stykker alt vi har stiftet opp på veggene. Utedoen har vært veldig koslig i 7 år inntil nå i år hvor fuglene raserer alt. Er dette en normal oppførsel?
Mvh Marit f

M.F. (15.10.2013)

Meiser kan ofte hakke på papir og papp. Det kan hende at de river løs biter som de bruker til reirforing, evt. legger inn i reirhull hvor de sover om natta nå om vinteren, men mest er det nok et forsøk på å sjekke ut om dette er spiselig.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

flaggspett

hvorfor hakker den på huset mitt? Den har hakket flere store huller på veggen. Hva skal jeg gjøre for å få den til å stoppe?

W.D. (16.10.2013)

Vi vet dessverre ikke hvorfor flaggspett av og til går løs på hus- og hyttevegger på denne måten. Jeg mistenker at det er en feiltolking av spetten. Når den hakker på panelveggen, får den resonanslyder som i settenes verden betyr at det finnes mat (=insektlarver) på baksiden av treverket. Dermed fortsetter fuglen å hakke nye hull, for i settenes verden finnes det ikke trær som gir slike resonanslyder UTEN at det er larver inne i veden. Det er vanskelig å stoppe slik spettehakking. Mulkigens må hele veggen dekkes med netting, men det sies at blåmalte vegger ikke blir rørt av spettene. Dette har vi imidlertid ikke testet ut, så det er så langt bare en udokumentert påstand.

Roar Solheim (16.10.2013)


#Økologi og atferd

Svaner i Kirkenes (Sør-Varanger kommune)

Hei,det er to fine svaner på vann her, en kilometer ut fra Kirkenes. De har vart her siden midten av september måned. Det er veldig kald her nå, iskald vind og mulig det kommer snø i helga. Hvor lenge kan svaner holde seg i nord norge ? Vi er veldig bekymret at de kommer å dø her...
Mvh Kristina Bye
Kirkenes
11.10 2013

K.B. (11.10.2013)

Det er sannsynligvis sangsvaner. De trekker videre i alle fall når vannet fryser til.

Roar Solheim (13.10.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Her kommer TO spørsmål: Er dette vanlig sovestilling for flaggspetten? Hang lenge slik, godt beskyttet for striregnet. Etter hvert smatt den inn i kassen og begynte å kaste ut gammelt reirmateriale. Tenker at den kanskje vil bo i kassen nå, men kan det tenkes at den vil hekke i kasse?

N.N (13.10.2013)

Den kommer IKKE til å hekke i kassa, men bruker den nok gjerne til soveplass om natta i vinterhalvåret. Interessant fotodokumentasjon av soveplass under regnværet.

Roar Solheim (13.10.2013)


#Økologi og atferd

Ørneangrep på drone for flyfotografering

Hei
Mitt selskap, GeoNord as, har en Gatewing X-100 drone som benyttes til ortometrisk kartlegging. Dette er vår første sesong med denne typen kartlegging. Vi flyr i 100-200m høyde over terrenget. Flyet er elektrisk drevet og er således veldig miljøvennlig siden det kan erstatte ordinære fly eller helikopter.
I forrige uke var vi på oppdrag i Lyngenfjorden og opplevde der at flyet ble angrepet av en Havørn og gikk i bakken. Vi skiftet ut flykroppen og gjorde et nytt forsøk, men måtte gi opp etter å på nytt bli angrepet.
Vi vurderer å bruke farge eller lyd for å holde fuglene borte, men er helt uten kunnskap om hvilke farger som kan fungere. Er det noen som kan gi oss noen gode råd?

P.E.K. (06.10.2013)

Dessverre, nei. Dette er et helt nytt fenomen, og jeg kjenner ikke til at noen har eksperimentert med metoder for å avverge slike angrep. Ørnene oppfatter sikkert flyet som en konkurrerende rovfugl eller ørn, som de ønsker å jage vekk fra sine territorier.

Roar Solheim (09.10.2013)


#Økologi og atferd

Angriper flaggspetten småfugler?

Hei! Fikk en ny gjest på foringsplassen i går, flaggspetten. Den tok seg inn i foringsburet, noe som ikke stoppet kjøttmeisen i å ta seg inn der samtidig. Observerte en skadet kjøttmeis i dag. Tror dere det kan være flaggspetten som har angrepet den. Kan selvfølgelig være andre fugler eller katt, men spørsmålet mitt blir om flaggspetten kan tenkes å være synderen?

N.N (07.10.2013)

Helt mulig, for flaggspetten kan opptre som kjøttspisende rovfugl. Har selv sett en flaggspett som angrep og kvestet en kjøttmeis på min forplass. Kjøttmeisen døde senere på kvelden.

Roar Solheim (09.10.2013)


#Økologi og atferd

Hvordan lærer gjøkungene å bli gjøk?

En gjøk blir jo "fostret opp" av en "fremmed fugl" hvordan greier gjøkungene allikevel å bli gjøk og å si koko istedenfor å synge som fostermoren?

E.V. (09.10.2013)

Det er nok medfødt hos gjøken. Noen fugler preges på sine foreldre, mens andre har en medfødt oppfatning av hvilken art de selv er.

Roar Solheim (09.10.2013)


#Økologi og atferd

Ugletuting

V min arbeidsplass i Time Kommune ligger en fredet eike-lund på ca 10 trær.I de siste 14 dager har uglen tutet i klare høstkvelder.Dette har gjentatt seg i borti 8 år.Hvorfor synger uglen her på denne årstid?Kan man regne med at det er samme fugl som har tilhold?har aldri sett fuglen.mvh Torill husveg-ingen fuglekjenner men rimelig nyskjerrig

N.N (03.10.2013)

Dette dreier seg høyst sannsynlig om kattugle. De er territorielle, dvs at de holder seg i territoriene hele livet. Om høsten er det mange ungfugler som streifer rundt for å finne seg et leveområde. Da roper de gamle, stedegne fuglene for å si i fra at deres områder er opptatt. Slik høstroping i september-oktober er vanlig hos alle ugler som lever i territoriet sitt hele året.

Roar Solheim (03.10.2013)


#Økologi og atferd

Flaggspetter og teritorium.

Hei! Vi hadde i vinter to flaggspetter, en hunn og en hann. I sommer dukket det opp fire nye. vi mistenke at dette kan være barna til disse. på det meste har det vært fem flaggspetter og kranglet på forplassen (de slår ut vingene å jager hverandre, uavhengig av kjønn). det jeg lurer på er om søsken av samme kull blir uvenner etter hvert som de blir eldre? og kan de ikke bare være venner? det er jo mer enn nok mat til alle seks flaggspettene.

I.S.S. (01.10.2013)

Ungfugler sprer seg vanligvis ut for å finne egne leveområder, og det er ikke en del av flaggspettens biologi å leve sammen i familiegrupper. Derfor er det helt naturlig for søsken å være aggressive mot hverandre, selv om det er mye mat å finne på ett sted.

Roar Solheim (01.10.2013)


#Økologi og atferd

Skjære

Hei har ei Skjære som bærer kvist og tydelig bygger rede 1/10 er dette normalt? MVH Egil Bruvold.

E.B. (01.10.2013)

Vet ikke, men siden skjærer holder sammen i par i territoriet sitt hele året, så KAN det hende at de kan dra inn noen kvister også på denne tiden av året.

Roar Solheim (01.10.2013)


#Økologi og atferd

Skjærer som erter katt.

Hei!! Vi har ca 8 skjærer som har bodd i hagen vår og blitt foret, siden de var små. Problemet er at de erter katten vår noe utrolig. De lager lyder, og går bort å hakker på katten vår med nebbet, og når katten sier i fra, flyr den til værs for så å fortsette med ertingen, helt til katten får nok og vil inn. Er dette normal oppførsel av skjærene?

N.N (01.10.2013)

Ja, skjærer vil alltid mobbe farlige ugler, rovfugler eller rovpattedyr, og katter er ikke noe unntak. De forsøker å jage katten vekk fra sitt område.

Roar Solheim (01.10.2013)


#Økologi og atferd

Perleugle

Har ved et par anledninger nylig lokket perleugle helt inntil meg ved å plystre den karakteristiske hukrelyden til hannen. Sent på kveld, mørkt, men mulig å se silhuetten mot skyfri himmel. Tenkte det var en hann som kom for å sjekke om en rival var på ferde i territoriet. Den lagde ingen lyd mens den fløy. Men så fikk jeg inntrykk av at den satte seg et stykke bortenfor meg, og da kom det noen lyder jeg ikke har hørt før. Disse kan best beskrives som en slags mjauing, men skarpere og kortere enn de en katt lager. Spørsmålet mitt er om det kan ha vært en perleuglehunn jeg lokket fram, og om den lager slik lyd? Kan det forøvrig skje på denne årstiden at en hunn responderer på rop fra hannen?

N.N (30.09.2013)

Mjauelydene er noen av perleuglenes mange varsel- og kontaktlyder. Andre høres faktisk ut som et pistolskudd(!), og er vel egnet til å skremme livet av de fleste. Både hanner og hunner reagerer på avspilling av perleuglesang nå om høsten, og fuglefolk har lenge benyttet dette til å fange og ringmerke perleugler. I Trysil fanger ornitologer lere titalls perleugler på en kveld ved hjelp av slik lydavspilling ved fangstnett som brukes under ringmerking.

Roar Solheim (01.10.2013)

««første 4 377 - 4 426 av 6 926 siste»»