Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 851 til 5 900 av totalt 6 894 spørsmål


#Økologi og atferd

Knoppsvanepar som "sparket ut" ungene?

Hei, på en holme like ved vår hytte i Randesund (Kristiansand) har et knoppsvanepar hekket i flere år. Det er en del år siden det har kommet noen unger ut av det.Vi har anntatt at mink eller måker har tatt egg eller unger. I juni i år, ble vi plutselig oppmerksom på at begge foreldre slo kraftig med vingene og observerte at begge jaget to under ned av holmen og ut i vannet. Ungene kunne være ca 30 cm store. De slo vingene rundt ungene. Disse svømte vekk fra holmen, pep, uten at foreldrene reagerte. Etter kort tid gikk begge de voksne fuglene opp på holmen igjen og den ene la seg på reiret. Ungene svømte rundt noen timer og minst den ene ble angrepet av måker. Etterhvert forsvant ungene. Det var et tragisk syn. Det kom ingen flere unger senere på sommeren. Finnes det en forklaring på denne adferden?

L.G. (31.07.2008)

Dette hørtes veldig underlig ut, og det er ikke godt å gi en riktig tolkning av hva som kan ligge bak det du observerte. Kan ungene de jaget ha vært fra andre svaner???

Roar Solheim (01.08.2008)


#Økologi og atferd

Rar adferd av skjære??

Skjærer er i ferd med å ødelegge plenen min. De kaster først bort gress og evt mose, så graver de store hull. Hullene er mange cm dype, og de dekker nå et stort område. Er dette normal oppførsel for skjærer? Vet ikke sikkert om det er voksne fugler eller årets unger. Det er skjærereir i treet til en nabo, og der var det unger i år.

R.E. (31.07.2008)

Sannsynligvis har fuglene oppdaget insektlarver i plenen, og det er disse de graver etter. Det kan være oldenborrelarver, og de spiser i stykker gressrøttene. Derfor er det kanskje ikke så dumt at skjærene forsyner seg, selv om det en stund blir hull i plenen.

Roar Solheim (01.08.2008)


#Økologi og atferd

Hva spiser knoppsvanen?

Vi er så heldige at vi har fått to knoppsvaner med så mange som 6 unger i vannet ved der vi bor, vi bor på Vormedal i Karmøy kommune. Svanene begynner å bli svært tamme og er på besøk hver dag, noe som er svært hyggelig. Vi har gitt dem brød, men lurer på er om det er andre ting det kan være lurt å mate fuglene med? Og er det OK at vi mater fuglene?

B.A. (17.07.2008)

Det er helt OK å mate svanene. Brød og korn er populært. Ellers spiser de plantekost som de finner på bunnen av vannet, eller på land. Svaner kan f. eks. gå opp på land og beite gress eller åkervekster.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Klekking på høsten?

Hei!
Jeg har et skoleprosjekt på gang og skulle sjekke om jeg fant noen eggrester i en fuglekasse. Da jeg tok ut reiret, viste det seg at det var mange uklekte egg i den. Er det noen fugler som blir klekt på høsten eller er de forlatt? Hvis det har seg sånn at de ikke er blitt klekt enda, vil da moren returnere til reiret dersom det har vært i kontakt med mennesker?

A. (23.07.2008)

Det hender ofte at flere egg i et kull hos småfugler er ubefruktet. Disse vil da ligge igjen i reiret etter at ungene har forlatt det. Eggene vil ikke kunne utvikles til fugleunger, og fuglemoren har ingen interesse av dem. De kan bare kastes ut sammen med det brukte reiret.

Fugler bryr seg generellt lite om at egg eller reir har blitt berørt av mennesker, men selve forstyrrelsen ved et menneskes nærvær ved reiret kan få noen arter til å sky og forlate reir og egg. Derfor bør man ikke oppholde seg ved fuglereir eller håndtere egg og unger hvis man ikke kjenner til hvordan denne fuglearten reagerer på slike hendelser.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Merkverdig svane

Hei!

Her om dagen så jeg en svanefamilie som på en måte hadde det høyre benet plassert over stjerten, og de svømte rundt med kun det venstre benet! jeg har aldri sett noe liknende før, og lurte på om det er noe svaner gjør til vanlig, eller om det er en deformasjon av noe slag?

P.G. (24.07.2008)

Du har sett andefuglenes litt underlige måte å strekke og hvile foten på. Da løfter de foten opp bak og over stjerten, og spenner ut tærne slik at svømmehuden står som et seil på ryggen til fuglen. Det ser unektelig noe underlig ut, og første gang man ser det kan man virkelig lure på om fuglen er syk eller skadet. men altså - dette er helt normal oppførsel for svaner og andefugler.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleegg

Må fugler parre seg for å få egg, eller kan en hunnfugl alene få egg som ikke blir til fugler? Og har disse eggene da plommer?

E. (27.07.2008)

Høner legger egg med gul plomme selv om de ikke har en hanne som de blir parret av. Men eggene er da ubefruktet, og kan ikke utvikle et foster. Egget er opplagsnæring til det voksende kyllingfosteret. Uten befruktning starter ingen fosterutvikling.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Spurv unger

Hei, det er en spurv familie som bor i veggen på et gammelt hus ved der vi bor. Foreldrene flyr inn og ut av en liten sprekk i veggen, og ungene har ennå ikke forlatt reiret.. har ungene kanskje problemer med å komme ut? Eller er ungene fortsatt for små til å forlate reiret?

L. (27.07.2008)

Gråspurv kan ha flere kull i løpet av en sommer, og de kan hekke langt ut på høsten. Ungene er i reiret noen uker før de hopper ut. Da blir det stille i reiret, og dere vil vel også se ungene bli matet av foreldrefuglene ute.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Nøttekråker

Hei, vi bor på Korsvoll i Oslo og i går morgen så vi to nøttekråker på konglejakt i det vi tror er en sembrafuru i nabohagen. Vi lurer på om dere vet om det er mange nøttekråker i byen/Norge?

L.L. (30.07.2008)

Ja, det lever nøttekråker i og rundt Oslo. Om høsten trekker de gjerne ned i bynære områder og leter etter hasselnøtter. Nøttene frakter de ut i barskogen hvor de gjemmer dem til vinteren og neste vår.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg ble litt forundret da jeg fikk øye på 2 sidensvanser ved ei tjønn i Meråker i helga. Trodde de bare kom innom Norge på høsten, når de er på vei sørover.. Er det vanlig å finne de her på sommerstid også?

D.J. (14.07.2008)

Meråker ligger godt innenfor sidensvansenes hekkeutbredelse (de er funnet hekkende sør til Hedmark), så du har nok møtt på sidensvanser som hekker i området!

Roar Solheim (14.07.2008)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har vi i hagen vår inn i mellom, men det ser ut til at skjærene plager den fælt. Hvilken fugl er det?

E.B. (13.07.2008)

Dette er en gråtrost. Hvis skjærene er etter den, så er det kanskje fordi de leter etter gråtrostunger som de kan spise. Men gråtrostene vet absolutt å forsvare seg - de driter ned "fiender" så de blir helt klissete og ute av stand til å fly! Skjærene må bare passe seg!

Roar Solheim (13.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunger

Hei, mitt spørsmål er når forlater fugleungene redet? Vi driver å legger nytt tak på huset, hvorpå vi har funnet et rede med unger innunder taket. Tror det er svaler. Vi vil vente med å tette igjen til ungene har forlatt redet.

A.D. (08.07.2008)

Hei!
Det kan være taksvaler som har slått seg til oppunder taket deres, da det er typisk reirplassering for arten. Ungenes reirtid hos taksvale er 24-25 døgn.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

grønnspett unge, hva spiser den?

hei.
Det kom noen innom med en grønnspett unge til oss. Den var funnet i et byggefelt, og tatt vare på for at ikke katten skulle ta den.
Den er ganske stor med fjær på kroppen, og skriker stadig. Hva kan jeg gjøre for den? Den flyr ikke, men hopper litt rundt.

E.H. (08.07.2008)

Hei!
Grønnspetten lever i stor grad av maur, så hvis dere slipper den i nærmeste skogområde til der dere fant den vil den antagelig finne mat selv, og kanskje også bli fôret av foreldrene.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Fulgeunge med skadet fot

Hei! Vi fant en fugleunge da vi var ute å gikk i kveld, sannsynligvis en trost. Den klarer ikke å bruke den ene foten,det vanskelig å se om den kanskje er brukket. Den har ferdig utviklede fjær på vingene og stjerten så det er mulig den forlot redet frivillig. Når vi kom gående imot den klarte den ikke å reise seg opp og den forsøkte heller ikke å fly ifra oss. Vi klarte ikke å gå ifra den og tok den med hjem. Tror dere denne fulgen vil klare seg eller er det best å la naturen gå sin gang? Hva kan vi evt. fore den med?

N.N (07.07.2008)

Hei!
Fugler kan klare seg med bare en funksjonell fot. Dere kan prøve å sette den ut hvor dere fant den. Dere kan evt. prøve å gi den litt meitemark før dere slipper den ut igjen, da dette er god kost for troster.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser måsen brunsnegl (Iberiasnegl)?

T.F. (09.07.2008)

Nei. Måker foretrekker annen mat. Store nakensnegler utsondrer mye slim som forsvarsmekanisme, og er lite håndterlig for de fleste fugler.

Frode Falkenberg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Vi er en familie som tidligere har reddet skadde villdyr og satt dem ut i naturen igjen. Vi vet at iallefall noen har klart seg etterpå.
For noen uker siden kom noen med en måkeunge til oss. Den ble angrepet av andre fugler, så de tok den med seg. Måkeungen var liten og helt dekket av dun. Nå har han fått masse fjær, han spiser godt og svømmer i badekaret. Spørsmålet vårt er hvordan får vi tilbakeført han til naturen? Må vi lære han å fly? Kan han settes rett ut i naturen eller skal det skje gradvis? Vil de andre måkene lære han å finne mat?

S.V. (07.07.2008)

Hei!
Se på forrige besvarelse på dette nettstedet for tips.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Måker

Hei. Jeg og min venninne fant for 3 uker siden en forlatt måke unge. Da var han litt stor, kankje to uker gammel? De andre søsknene var døde og lå rundt han. Vi tok han hjem og har gitt han rå fisk mange ganger om dagen. Han har vokst mye og har forandret dun til fjær på magen og forskjellige andre steder. Det er tydelig at han øver på å fly. Han liker godt å bade. Spørmålet vårt er om vi nå kan slippe han ut i det fri? Vil han klare seg selv? Vi tenker da å slippe han ut i området hvor vi fant han. Hilsen Gunhild og Henriette

G.T. (07.07.2008)

Hei!
Det er best hvis dere slipper han ut i et fjæreområde med mye eksponert mudder og tang på fjære sjø. Der vil den kunne finne ymse småkryp og forhåpentligvis klare seg selv. Dere kan godt støttefòre den til den flyr godt.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Ekorn

Hei!
Uten for hytta vår bodde det en ekorn familie i et reir. reiret ble angrepet av ei katte og ekorn mora stakk av. vi lot ungen bare være, men etter et døgn var mora ennå ikke kommet tilbake,så vi la ungene tilbake i reiret. Mora er ennå ikke kommet tilbake å denene ungen ligger helt alene ettersom de andre er dø. vi bestemte oss for å gi stakkaren mat å ly, men vet ikke hva vi kan fore den med eller hva vi kan gjøre.... prøvdt å ringt til div organinsasjoner å det eneste de kan gjøre er å avlive den. men jeg syns den ortjener en kjangse.... hva bør vi gjøre?

Mvh K

K. (06.07.2008)

Hei!
Hvis ekorn-ungen er liten må den kanskje ha melk, men en veterinær kan sikkert gi gode råd her.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunge funnet

Hei

Har funnet en måkeunge som tydeligvis har falt ut av reiret på taket av gamle BT-bygget/SV-fakultetet og ned i bakgården her... KOmmer foreldrene til å passe på den og gi den mat, eller skal me prøve å få den opp på taket igjen?

N.N (06.07.2008)

Hei!
Det du beskriver er normalt i forhold til måkeunger, så her er det nok best å la naturen gå sin gang. Foreldrefuglene har nok kontroll på måkeungen.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Sjeldne fugler?

Bor på tromsøya rett ved en gammel granskog. Her har vi jevnlig observert både Gråhegre, Svartrost, Rødstrupe og Fuglekonge. Er disse vanlige fuglearter å finne på disse trakter? Desverre er denne gamle granskogen regulert til utbyggingsområde av kommunen, noe vi synes er svært synd med tanke på det rike fuglelivet her.

L.I.M. (06.07.2008)

Hei!
De artene du nevner hekker ofte i granskog, og den mest typiske du nevner er nok fuglekongen. Gråhegrene har gjerne reirene sine høyt i grantrær, så hvis det er en gråhegre-koloni der bør den tas vare på.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Har funnet et helt nyfødt ekorn

Fant to, det ene var dødt.Er det ikke veldig sent for ekorn unger ?

E.K. (05.07.2008)

Hei!
Ekornet kan ha flere kull i året, så de ungene du ser nå er nok fra 2. kull.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

To låvesvaleunger har enten falt ut ,eller er dyttet ut av redet.En eller flere unger er igjen i redet og foreldrene ser ikke ut til å bry seg med de på bakken tiltross for at de er flyttet til toppen av et skap rett nedenfor reiret.Øynene er ikke åpne ennå så jeg vet ikke hvor gamle de kan være.Har foret de med pinsett med fluer,er det ok,hva med væsketilførsel?Hvor ofte bør de mates på dagen?

A.G. (05.07.2008)

Hei!
Svaleunger må fores med insekter, men det kan være vanskelig å fø de opp til flygedyktig alder. Vann får de gjennom maten. Derfor ville det vært bra om dere kunne fått lagt de tilbake i reiret igjen.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

måkeunge falt ut av redet sitt

Hva gjør måkeforeldrene når måkeungen faller ut av redet? Kan forledrene selv få ungen tilbake i redet? denne ligger på en takhylle langt over bakken og er vanskelig å få tak i. den kan ikke komme seg tilbake selv. hva kan man gjøre?

N.N (05.07.2008)

Hei!
Måkeungene forlater reiret raskt etter de er klekt, så hendelsen du har opplevd er helt normalt. Den vil også kunne hoppe ned av taket uten å ta skade.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Foring av havørn

Hei. Lurer på om jeg ødelegger det naturlige jegerinstinktet til havørna hvis jeg innimellom forer med småsei? Et par ganger har vi kastet ut småsei til måkene og da har havørna kommet å tatt fisken. Det er et spektakulært syn når ørna tar fisk rett ved båten. Ettersom vi kun er ute med båt på sommerstid lurer jeg på om det er dumt å hive ut fisk der vi vet at ørna holder til, og at vi gjør det vanskelig for den å skaffe seg mat om vinteren?

R. (05.07.2008)

Hei!
Havørna lever i stor grad av åtsler, så det er ikke negativt for ørna at den blir foret på den måten du beskriver.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Måse-egg

Hei. Jeg er ei jente på 13 år. Jeg og venninnen min fant et måse-egg som det på flere dager ikke har vært noen måser i nærheten av. Da vi gikk bort til det, var det ingen måser som reagerte.
Er det mulig at ungen der er død? Eller forlatt?
Hunden vår var bortmed det, og sånt, så vi tok det før hunden tok det. Derfor lurer vi på om det er mulig for OSS å ruge det ut?
Og i såfall hvordan?

V.O.L. (04.07.2008)

Hei!
Det er veldig sannsynlig at egget er dødt, og det kan være et ubefruktet egg fra et utklekt kull. Det vil antagelig være bortkastet tid å forsøke å ruge det ut.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

Plagsomme skjærer

Hei.
Har to-tre skjærer i hagen som vekker huset ved 5 tiden hver morgen og holder det gående utover dagen og ettermiddagen. Ser ut til at de trives godt her hos oss, men gleder er desverre ikkje gjensidig. Er det noe man kan gjøre?

N.N (04.07.2008)

Hei!
Skjærene bråker en del om natta på denne tiden av året, og dette kommer av at de nå har store unger som har forlatt reiret og blir voktet på av foreldrene. I tillegg vil ungene tigge om mat. De vil da kjefte på katter og andre trusler mot ungene. Kanskje hjelper det hvis katter holdes innendørs om natta.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Etter en tur på hytta fant vi en fugleunge på stien. Vi lette etter et rede for å legge den tilbake, men fant ingen. Vi hadde ikke samvittighet til å la den bli liggende hjelpeløs igjen. Vi har matet den med mark og fluer.
Det vi lurer på er hva slags fugl det er, og hvordan vi skal fore den. Og hvordan vi best fører den tilbake til naturen

MVH
Cato Finsal

C.F. (03.07.2008)

Hei!
Denne trostungen er såpass stor at den antagelig har forlatt reiret frivillig. Den vil nok bli foret av foreldrene hvis dere slipper den ut der hvor dere fant den. Resten av kullet er antagelig i nærheten.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

Måseplage igjen

For tredje året på rad blir vi naboer "terrorisert" av måser her i området. Jeg vet ikke hvor de har reir, eller om ungene er klekket, men dette er 5. dagen hvor både vi voksne, unger og katter må holde oss innendørs. Jeg kan ikke engang vanne blomster på verandaen uten å bli angrepet av foreldremåsene, og de er mange (10-15 stk)
Alt er nedgriset nå, både vinduer og biler og verandamøbler, men vi kommer oss ikke ut og får vasket før de er i hodene på oss igjen.

Jeg liker måser, synes de er vakre fugler... i sitt rette element. Men dette er så ille at det går ut over nattesøvn og livskvalitet.

Jeg vet man skal la naturen få sin gang, men er det noe som helst vi kan gjøre?
Og hvis ungene ikke er klekket enda, hvor lenge må vi holde ut med dette?

L.H. (03.07.2008)

Hei!
Etterhvert vil nok måkene bevege seg bort fra området, da de antagelig har ganske store unger nå. Når måkeungene er flygedyktige vil den aggressive adferden opphøre helt.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

fobier

jeg lider av sterk fuglefobi. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?

I. (01.07.2008)

Hei!
Kanskje den beste måten å bli kvitt "fuglefobi" på er å komme i nærkontakt med fugler slik at man oppdager at de ikke er "farlige". Man kan komme i nærkontakt med fugler ved f.eks å henge opp fuglekasser, delta på aktiviteter med ringmerking m.m.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

måkeunger

På jobben min har vi fått tre måkeunger ramlende ned i et atrium.De er nå max to uker gamle Flere ønsker å få flyttet disse, da vi ikke kan bruke hagen pga sinte måkeforeldre. Hvor gamle bør ungene være før vi flytter de, og vil foreldrene finne de igjen om vi flytter de til feks en plen på andre siden av huset?

K. (30.06.2008)

Hei!
Hvis man flytter ungene på andre siden av et hus, vil nok ikke dette skade, da foredrene vil finne de igjen.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Foring av gråspurv og kjøttmeis.

Vi er et eldre par som koser oss med å mate gråspurv og kjøttmeis. Selv nu her oppe i nordre Nordland hvor det har vært en meget kald juni, ingen innsekter enda, så har vi gitt disse fuglene litt solsikkefrø. Så sier vår nabo, at fugleungene til disse fuglene kan dø sersom vi gir foreldrene litt solsikkefrø. Kan dette være riktig?Hilsen to fugle-elskere oppe i Tjeldsund

A.K. (30.06.2008)

Hei!
Det vil ikke skade å gi fugler solsikkefrø om sommeren også.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Måken

Viss du finner et måkeegg. Og du vil oppdra det . Skal du hjelpe det ut av skallet da.. ? Ikke slik at det er du som klekker han, men hjelpe han liksom ..? Og et til spørsmål, hva spiser nyklekte måkeonger ? Vi finner ikke svar på det noen plass ! Men hvorfor er det så mange som HATER måker ? Noen sier de er irriterende og stygge, men vi syns di er veldig fine og mener di har frihete ! MÅKER MÅ IKKE UTRYDDES !!

L.O.M. (28.06.2008)

Hei!
Hvis du finner et måke-egg bør du la det være slik at klekkingen kan skje naturlig. Måke-ungene vil bli foret med oppgulp fra foreldrene den første tiden, men etterhvert som de nærmer seg flygedyktig alder vil de finne mat selv. Måkene er flotte fugler, men en del lar seg irritere av at de kan være aggressive og støyende i forbindelse med hekkingen.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Måsunge igjen!

Når en måsunge detter ned fra reiret oppi pipa vår og ned i hagen, vil foreldrene hans greie å få den opp igjen? Den er langt fra å kunne fly! Den går og tasser alene her med flere måser hylende rundt. Jeg er redd for at ørna skal ta den, eller katter i området. Noe jeg kan gjøre?

N. (26.06.2008)

Hei!
Det er ikke nødvendig å legge måke-ungen tilbake på taket, da de naturlig forlater reirplassen raskt etter klekking. Her er det nok best å la naturen gå sin gang.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

fuglefamilie i ventilen

vi har fått en kjøttmeisfamilie i ventilen på soverommet vårt. det er veldig koselig, men vi synes de begynner med frokosten litt vel tidlig, sånn omtrent i 04.00 tida. spørsmålet er når vil ungene flytte ut?

E.W. (26.06.2008)

Hei!
Kjøttmeis-ungene vil være i reiret i 18-22 døgn, og nå i slutten av juni er antagelig utflyging nært forestående.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Kattugle og nattravn

Hei, jeg hører kattugle nesten vær natt så lenge det er stille og fint i været. Det jeg lurer på er: Når vil kattugla roe seg ned med spillet om natta? Og når vil også nattravnen være ferdig med dette spillet?

H. (26.06.2008)

Hei!
Kattugla er en art som kan rope så og si året rundt, men det er særlig på ettervinteren samt på sensommeren/høsten at de roper. Nattravnen er en trekkfugl som er veldig kort tid i Norge, og det er stort sett fra slutten av mai og i juni at man hører den. Utover i juli vil spillet raskt avta.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

måseunger

ka spiser måseunger egentlig? og ka spiser dem når de har vokst opp litt og bynne å bli stor?

H.S. (26.06.2008)

Hei!
Måkeungene blir når de er små foret med oppgulp fra foreldrene. Når de vokser til vil de finne mye smådyr og rester etter dyr, samt avfall, i fjæra og andre steder.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

måkeunge

Hei, vi har et reir på taket med måkeunger. De er ca 3 dg gamle. I dag datt den ene ungen ned i takrennen. Jeg tok denopp og lå den tilbake på taket og nå ser det ut som moren ikke vil ha noe med den å gjøre. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg ta den inn og mate den?? Hva kan jeg evnt gi den+

N. (24.06.2008)

Hei!
Det er naturlig at måkeungene forlater hustak raskt etter at de er klekket, og du kan bare la den være der du fant den, da måke-foreldrene passer på den.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Uglefar

Hvor blir det av uglefaren når ungene er født?Det er vel neppe plass til hele familien i en uglekasse. Kan man se forskjell på hunn og hann? Når på året er det best å rengjøre kassen?

Hilsen Jan R.

N.N (25.06.2008)

Hos uglene er det bare hunnen som ruger og holder seg i reirhullet sammen med ungene. Hannen jakter og skaffer mat. Han leverer maten gjennom inngangshullet til hunnen, eller han sitter ute og lokker på henne. Hun flyr da ut fra reirhullet/kassa og tar i mot maten fra hannen før hun bringer den tilbake til ungene.

Roar Solheim (28.06.2008)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Hei!

Det lå en kjøttmeisunge på plenen som jeg tok inn for 4 dager siden (har katt så den ville raskt blitt snacks..). Har matet den og det går greit. Tror jeg har funnet redet, er det noen fare for at den blir avvist dersom jeg prøver å legge den tilbake? Det er mange kjøttmeiser og andre fugler som har rede omkring her, hvis jeg har funnet feil rede, vil den bli godtatt der?

V. (24.06.2008)

Hei!
Du kan godt prøve å legge den tilbake i reiret igjen, men du må forsikre deg at den havner i riktig reir.

Tore Reinsborg (24.06.2008)


#Økologi og atferd

Går de instinktivt til vannet?

Hei.
Hvis en andunge er fysisk flyttet fra mor og flokk, vil den alikevel søke automatisk til nærmeste vann? Fra hvor lang avstand kan en unge på 1-2 uker merke at vannet er i nærheten? Jeg bor 600 meter fra et stort vann. En andunge som ble levert her, stakk av og jeg mener den mulig er observert sammen med en mor og hennes flokk i vannet, men er det bare ønsketenking? Finner de virkelig frem alene gjennom gress/skog til vannet instinktivt?.

A.S. (23.06.2008)

Hei!
Antagelig vil andungen gå seg vill hvis den ikke blir ledsaget av mora til vannet. Den kan imidlertid komme seg til vannet ved egen hjelp hvis den f.eks hører lokkelydene til mora og kan ta ut kursen på bakgrunn av dette.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Hekketid for duer

Hei - vi vurderer å felle et tre. I treet er det reder til duer og vi ønsker naturligvis ikke å felle treet mens duene holder til her. Når er det forsvarlig å felle treet ift duenes reder?

K.K.S. (22.06.2008)

Hei!
Dere får følge med å se når ungene flyr ut. Når de har gjort det, er det bare å felle treet.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Måsebabyer i hagen

Hei, en måsefamilie på to voksne og tre barn har slått seg til i hagen vår. Men egentlig holdt vi på å fikse ting der, så gress, planting osv. Må vi vente til fuglebabyene kan fly før vi kan fortsette arbeidet i hagen? Eller er det noen mulighet for å flytte på dem?

A.K. (22.06.2008)

Hei!
Måker er reirflyktende, så det trenger ikke ta så lang tid før de har beveget seg bort fra hagen. Ofte går turen til nærmeste vassdrag eller til sjøen.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Hva?

Hva spiser skjær unger?

K. (22.06.2008)

Hei!
Skjæreunger spiser nærmest alt mulig fra insekter til matavfall.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

rødsrtupe

Bilde vedlagt spørsmålet

Passer både mammaen og pappaen på rødstrupeungene mens de er små?

L.B. (22.06.2008)

Hei!
Begge rødstrupe-foreldrene vil delta i oppforstringen av ungene, også i en periode etter at de har forlatt reiret.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

kråkeunge

Hei. tok med med meg kråkeunge inn som jeg har observert i to dager ute i hagen. Den virket forlatt/alene. Den er meget tilitsfull og spiser av hånden min og klatrer rundt på meg,-kommer og sitter på hånden og får mat osv.
Ønsker noen tips for riktig stell og pleie av Brink som jeg kaller'n.

S.S. (21.06.2008)

Hei!
Det beste for Brink er antagelig at du har den ute slik at foreldrefuglene kan mate han selv. Kråker er altetende og middagsrester, samt meitemark kan være god kost.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Skjærer til besvær

Vi har noen skjærer som hver morgen mellom kl fire og fem holder et spetakkel. Vi har også et reir utenfor i hagen i et tre like ved soverommet vårt. Leste om plagsomme skjærer hvor dere viste til tolmodighet, men dette har på gått i flere uker nå. Nytter det å fjerne reiret? Eller er det noe annet vi kan gjøre?

R.H. (20.06.2008)

Hei!
På denne tiden har antagelig skjærene store unger, og spetakelet om natta kan komme av katter som befinner seg i nærheten av ungene. Har selv opplevd lignende tilstander om natta pga katt. Kanskje kan løsningen være at alle i nabolaget har kattene innendørs om natta?

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Kan man fore kjøttmeisunger med vanlig mark?

Lurer litt på det. For det er lettere å finne enn insekter..

B.B. (20.06.2008)

Hei!
Små meitemark kan kanskje fungere, da kjøttmeisa er nærmest altetende. Ellers selges melormer og maggot i sportsforretninger (brukes bl.a. til agn i forbindelse med isfiske).

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger!

Hei. Har ett spørsmål. Under kanten på taket på huset mitt er det blitt ett hull..gammelt hus..og der har kjøttmeisa lagt ungene sine. I går oppdaga jeg 3 av dem hadde falt ned på plenen..1 var død. De to andre levde. Prøvde å putte dem tilbak, men de falt bare ut igjen. Stappet litt gress inn i hullet oppe der men gikk bare en time eller to så var de to ute igjen.

Prøvde å henge opp en fuglekasse rett under og putte dem oppi der, men fugleforeldrene var null interessert idet.

Putta dem tilbake igjen i reiret og lagde noen lister rundt slik at de ikke skulle falle ut igjen. Men i går kveld før vi skulle legge oss..var de ute igjen. Det er flere unger innunder taket og er nok derfor foreldrene overser disse.

Tok dem inn på badet i natt og regna nesten med at de ikke overlevde natta. Men i morges var det fullt liv der. Har bløtt opp litt brød og mata dem med pinsett. Men vet jo at de trenger insekter og larver. Men hvor vanskelig er det å fore dem opp sjøl??? For så å slippe dem ut... Var noen som sa at de kom ut av redet ca 20 dager etter klekking. Hvor gamle er de mon tro??? De har ikke åpna øynene og de har litt fjer på kroppen.

Noen tips?? Har ikke tilgang til noe larver kjøpt på butikk eller noe sånt da jeg bor i utkant Norge.

B.B. (20.06.2008)

Hei!
Det kan være vanskelig å fø opp kjøttmeisungene, særlig når de er så små som du beskriver. De er antagelig bare noen få dager gammel. Det beste ville nok være om du hadde lyktes i å få puttet de tilbake i reiret på en eller annen måte.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Skjærer

Hei.Jeg plages veldig av skjærer i nabolaget her.De lager masse lyd og er for meg - grusomt irriterende,såpass at jeg vurderer å flytte herfra.Kommunen gjør ikke noe med problemet - i de fleste tilfeller.Kan de skremmes vekk med høyfrekventert lyd f.eks.? Har sett opptil 10 stykker i samme tre.Flotte dyr å se på - men lager gnåler fælt,mener jeg...

N.N (20.06.2008)

Hei!
Skjærene lager mest spetakkel når de har utflygingsklare unger, og lydytringene vil antagelig avta utover sommeren.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Ugleholk på låvevegg

Kunne tenke meg å sette opp en ugleholk på låveveggen. Er dette bortkastet arbeid. Forstår jeg det som blir skrevet om ugler rett må holkene settes opp i skogen. Hvorfor er det da så mange ugler som faller ned i skorsteinspiper og forklaringen er at de er på leit etter reirplass? Gjelder dette bare hus som ligger inne i skogen?

J.P. (20.06.2008)

Hei!
Det kan godt hende du kan få kattugla i kasse hvis du henger den på låveveggen, men sjansen er nok større i skogen, da uglene antagelig vil føle seg mer tilpass med en reirplass der. Hus/hytter som kattugler forviller seg inn i (f.eks piper) ligger nært eller i skogkledte områder.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Taksvaler

Vi har hatt mange taksvale-reder på uthuset vårt, men nå er det noen andre fugler (nøtteskrike, vendehals, skjære?) som ødelegger redene. Har du tips til hvordan vi kan beskytte redene mot disse fuglene?

H. (19.06.2008)

Hei!
Taksvaler trenger fri passasje fra luften til reirene, så det er ikke lett å gi noen råd utover at naturen får gå sin gang her. Det kan også være at de har startet å bygge og så funnet ut at de skal være et annet sted.

Tore Reinsborg (20.06.2008)

««første 5 851 - 5 900 av 6 894 siste»»