Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1677 spørsmål

Lenke

Spurveugle

Kjøttmeisen har hekket i spurveuglekassa iår.
Må man gjøre rein kassa om man skulle være heldig og få spurveugla til og hekke i kassa igjen til neste vår?

gunnar Opshus (23.10.2017 10:54)

Småfuglkasser bør alltid renses ut om høsten, slik at det gamle reiret kastes ut. Hvis du ønsker spurveugle som hekkeart, må du i tillegg legge inn minst 5 cm med tørr flis (ikke sagflis, men grovere flis) i bunnen av kassa.

Roar Solheim (23.10.2017 16:32)


Lenke

Farge på fuglehus

Er det noen spesielle farger man bør ha på et fuglekus i forhold til fuglen som skal bo i det? Hva passer best til/hva foretrekker kjøttmeis?

Anonym (23.10.2017 12:54)

Fuglene ser ut til å tolerere mange slags farger, men det sies at de ikke liker blå farge (vi har ikke testet ut dette ennå). Generelt anbefales likevel naturfarger som grått, brunt, brungrått, eller grønnlig.

Roar Solheim (23.10.2017 16:31)


Lenke

Svarthvitfluesnapper

Hvor lever Svarthvitfluesnapperen og hvor kan man finne den i Oslo? og hvor langt over bakken må man plassere fuglekassen til den og i hva slags trær og hvilken retning bør det helst være?

Anonym ved Anonym (16.10.2017 09:09)

Svarthvit fluesnapper hekker i hule trær eller fuglekasser i skog, hager og parker. I Oslo kan den nok finnes over det meste der det finnes trær. Retning på fuglekassene er uvesentlig. Kassene kan gjerne henge 1,5 - 3 m over bakken. Høyden betyr lite for fluesnapperen, det har mer betydning dersom du vil unngå at andre mennesker kommer til kassene uten stige, eller om de skal henge såpass høyt at ingen når opp til dem.

Roar Solheim (16.10.2017 14:46)


Lenke

Kjøttmeis på loftet

Har i et par år vært plaget med at kjøttmeis har flyttet inn på kryploftet på hytta. Har prøvd å tette evt mulige innganger, men har ikke funnet rette inngangen.
Vil det hjelpe med å sette opp fuglekasse (evt. flere) i området rundt hytta? Vil de velge dette fremfor hytta? eller vi det heller tiltrekke seg flere individer/familier til området?

Olav Leigland (13.10.2017 14:22)

Det KAN hende at kjøttmeisen da kanskje vil velge å overnatte i fuglekassa om vinteren, og å hekke der om våren, men det er aldri mulig å sikkert kunne styre fuglenes valg på denne måten. Det blir kun et forsøk, som KAN slå heldig ut.

Roar Solheim (13.10.2017 16:37)


Lenke

Kjøttmeis

Jeg vet at meisene ofte slår seg sammen for å holde varmen om vinteren.vi satte for to dager siden opp en gammel fuglekasse på hytta vår i Øyer. Kjøttmeisene tok den øyeblikkelig i øyesyn og en har flyttet inn umiddelbart. Den/de flyr frem og tilbake. Bygger de vinterrede og samler mat der til vinteren?

Anne-Lise Bergh (09.10.2017 10:52)

Meisene sitter gjerne og sover i fuglekasser om natta, men de bygger ikke reir om vinteren. Kassene gir beskyttelse mot ugler og nattlige jegere, og fuglene er ikke egentlig ute etter ekstra isolasjon.

Roar Solheim (09.10.2017 12:55)


Lenke

Hubro

Hvor stor skal en rugekasse til hubro være, satt ut da de kom en flott hubro og satte seg i et tre ved der jeg satt, vet det har hvert hubro her før men lenge siden den er observert, vært morsomt og prøve å satt opp en kasse

Sissel Anita nilsen (22.09.2017 12:02)

Hubroen hekker på bakken, så den har det lite for seg å sette ut kasser for. Men en kan lage egne hekkeplasser på egnede steder med rugegrop under steinheller i skråninger osv.

Roar Solheim (22.09.2017 12:53)


Lenke

Kattugler

Bruker uglene hekkekassene utenom hekking også?
På dagtid for og gjemme seg vekk?

Tormund R ved Visme skole (19.09.2017 09:53)

Stort sett gjør de ikke det. Unntaket er spurveugla, som bruker kasser til å lagre byttedyr i om høsten/vinteren. Kasser med reirhulldiameter ca 5 cm bruker den til å lagre i, mens den ofte sitter inne i kasser med større hull (perleugle- og kattuglekasser) når den skal tine opp og spise av de lagrede byttedyrene.

Roar Solheim (19.09.2017 09:57)


Lenke

Tårnfalk eller kjerrhauk - manglende bilde

Osdalen, Hedmark. Jeg trodde dette var en tårnfalk, men ser at liknende bilde (like dårlig!) 17.09.2015 her er vurdert til kjerrhauk? Har sett stillende tårnfalk tidligere i området, muligens også kjerr-/myrhauk. Takk!
-- Beklager, her er bildet.

Anonym (15.09.2017 13:30)

Dette ER tydelig en tårnfalk. "Tilsvarende bilde" er nok litt for løst til å bruke som argumentasjon for artsbestemmelse. Denne fuglen er tydelig oransje på oversiden av vingene, og den har spisse falkevinger.

Roar Solheim (15.09.2017 18:46)


Lenke

Kattugle

Vi er to hobbyornitologer som driv bl.a. med kattuglekasser. I vår fekk vi ringmerka 60 unger på 20 kasser, altså 3,0 unger pr.kasse. det er nesten som i 2014 (67 unger). Vi har tilgong på ringmerker frå Ålesund. Men det var også nokre mislukka hekkinger. To venner har kamera i kassa på hytta. Begge hadde 4 egg med følgende forløp: På slutten av rugefasen forsvant 2 egg. Ruginga fortsatte. Eine tilfelle såg det ut som ugla åt opp egga. Tydeleg ubefrukta egg, 10 dager på overtid var alle egga borte. Ingen ting tyda på predasjon. Eine kassa vart overtatt av kvinand som fekk fram 9 unger.

Sp.mål 1: Er det erfaringer som støtter det at uglemor eter opp egga når den forstår at det er ubefrukta. En observasjon var at hannen muligens knuste et egg.

Ved ei anna kasse fann vi hofuglen (rugeflekk) død ved foten av reirtreet. Den hadde ring, det viste seg at vi hadde ringmerka den tre år før i nabokommunen. Den hadde strupebitt (sikkert mår), ungane var fjerna frå kassa.
Sp.m.: Kan måren ha tenkt å hente ugla seinare?

Egil Flem (06.09.2017 13:22)

Har selv funnet både kattugle, perleugle, kvinand og laksand drept av mår og liggende under kassa, mens eggene (eller unger) er spist og borte. Usikkert om måren henter disse kadaverne senere, Ellers kjenner jeg ingen dokumentasjon på at ugler selv kan spise opp egg som ikke klekkes. Som regel gir de bare opp dersom eggene ikke klekkes, og forlater reiret.

Roar Solheim (06.09.2017 15:24)


Lenke

Fuglekasser

Skal lage noen fuglekasser og lurer da på hvilke arter det er lurt og bygge til.

Olaf Carlsen (01.09.2017 13:38)

Meiser og fluesnapper, stær, og kanskje kattuglestørrelse.

Roar Solheim (03.09.2017 18:37)


1-10 av 1677 siste»»