Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 530 til 539 av totalt 603 spørsmål

Lenke

svale

er det et spesielt sted svalene drar om vinteren

THea ved greverud skole (31.03.2008 15:33)

Svalene drar svært langt avgårde om vinteren. Låvesvale og taksvale overvintrer i Sørlige Afrika og har en reise på ca. 10-11000 kilometer en vei. De fleste gjenfunn av skandinaviske fugler er gjort i Sør-Afrika. Sandsvala drar ikke fullt så langt og holder til i det Østlige Afrika om vinteren, en reise på 5-6000 km. De fleste skandinaviske sandsvaler forventes å være i Senegal.
Les mer om svalene på Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (10.04.2008 11:22)


Lenke

Hvor langt/raskt flyr en trekkfugl???????

I forbindelse med et skoleprosjekt, trenger vi svar på dette spørsmålet.
Hvor langt flyr en trekkfugl (km) under et trekk/hvor raskt???
Dette vil vi gjerne vite om tårnseiler og tjeld.

Anonym ved Sverresborg (26.03.2008 16:47)

Tjelden overvintrer på Østkysten av England og i Vadehavet i Tyskland og Nederland, noen overvintrer også langs norskekysten. Dermed blir det ikke så mange mil å fly for tjelden under trekket, kanskje et sted mellom 200-2000 km alt fra hvor den er fra i Norge. Tjelden har sannsynligvis en fart på rundt 50 km i timen under trekket. Det er en av de første trekkfugler som ankommer landet (februar/mars).
Tårnseileren overvintrer i det sørlige Afrika og har dermed en reise på 10-12 000 km en vei. Den kan ha en fart på rundt 100 km i timen under trekket. tårnseileren er en av de siste trekkfugler som ankommer landet (mai).

Les mer om tjeld og tårnseiler her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (03.04.2008 16:01)


Lenke

lerke

Hei.
Har akkurat hørt lerka juble, er ikke dette veldig tidlig?
Jeg bor på Stange på Hedmarken.

Anonym (12.03.2008 12:45)

Sanglerka er en av de første trekkfuglene som ankommer Norge om våren. Du kan finne ut når og hvor sanglerkene ankommer på denne siden: http://www.fuglevennen.no/data/ut/by/natur/bn2/?or_id=474&send=Vis. Legg gjerne inn dine egne observasjoner også.

Frode Falkenberg (12.03.2008 13:53)


Lenke

fugletrekk

Når foregår vårens fugletrekk ved La Linea, Spania?

Anonym (25.02.2008 07:59)

Hei!
I Spania har de første trekkfuglene ankommet for en god stund siden, men trekket vil nok kunne fortsette til et stykke ut i mai når det gjelder de seneste artene (spesielt insektspesialister).

Tore Reinsborg (04.03.2008 16:03)


Lenke

norske trekkfugler

kan dere gi meg en liste av norske trekkfugler?

christina ved fjell skole (24.02.2008 19:27)

Hei!
I Norge har vi så mange trekkfugler (de aller fleste) at det vil ta for lang tid å liste opp alle. De mest typiske trekkfuglene er de som lever av insekter hele året (f.eks. fluesnappere og svaler). Hvis du kjøper Gyldendals fugleguide, vil trekktider for de forskjellige artene være angitt. Boka kan skaffes via nettstedet under:

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JA

Tore Reinsborg (04.03.2008 16:00)


Lenke

Finnes det en populær rasteplass for trekkfugl

Til en mulig avissak, ønsker jeg tips om det finnes øyer eller områder hvor trekkfugler til Norge m.fl. raster på - på vei nordover å til våren. Og som er kjent for dette og gjerne besøkt av ornitologer og andre interesserte.Lokasjonen bør fortrinnsvis ikke være for langt sørover i Europa, feks fra Nord-tyskland og nordover. Håper dere kan hjelpe en voksen også. :)

Arild Gilja (01.02.2008 20:28)

Hei!
Trekkfugler har forskjellige trekkruter til og fra Norge, og det vil være avhengig av hvilke arter det er snakk om for hvilke områder de raster i. Kortnebbgjessene som skal til Norge og videre til Svalbard har f.eks et opphold i Danmark før de flyr til Innherred i Trøndelag, videre via Vesterålen/Andøya til Svalbard. De overvintrer hovedsaklig i Nederland. Ellers er Jæren og Lista to områder i Norge hvor det samles mye trekkfugler på veg nord- og sørover.

Tore Reinsborg (18.02.2008 17:32)


Lenke

Fugler

Hva bestemmes når fuglene skal reise om høsten og når de skal komme tilbake?

Kristin ved Kjøsterud vgs (16.01.2008 13:59)

Svært mange av våre fugler lever av insekter eller mat som de finner på bakken, eller i vann. Når høsten kommer med frostnetter og etter hvert også snø, så må disse fuglene søke ut av landet og reise til varmere strøk. Insekteterne er de som reiser først, og de skal også lengst ettersom de overvintrer stort sett i Afrika. De fuglene som blir tilbake om vinteren er slike kan legge om kostholdet og leve av frø (meieser og finker), av barnåler og knopper (storfugl, orrfugl og rype) og noen av rovfuglene og uglene som kan ta byttedyr. Mange av endene drar ut til isfrie områder langs kysten på vinteren.
Når våren nærmer seg og fuglenes "biologiske klokke" forteller at tiden for å formere seg nærmer seg, så søker fuglene i millioner mot det nordlige Europa og Skandinavia for å hekke for her vet de at det er masse mat for dem selv og deres ungekull.

Morten Ree (18.02.2008 14:43)


Lenke

Trekkfugler i Brasil.

Hei! Jeg bor i Rio de Janeiro i Brasil, og kan hver dag observere smaafugler som flyr i v formasjon langs kystlinjen. Det er naa sommer i Rio og vinter i Norge. Kan dette vaere trekkfugler paa vei tilbake til Norge... Hva slags fugler kan dette vaere...

Anne Margrethe Bekeng (30.12.2007 20:00)

Ingen norske trekkfugler bruker Brasil som sitt vinterkvarter. Selv om det er sommer så vil ofte noen spurvefugler danne flokker like etter hekkingen er over og streife omkring. Stæren er en slik art hvor man kan se store flokker allerede fra midtsommer.

Morten Ree (14.02.2008 11:11)


Lenke

Vi i Kjerringøy 4h lurer.

vi skal arbeide men fugler nå, og sette opp fuglekasser på bodøs golfbane, derfor hadde det vært greit og vite litt om fugler, så vi lurte på; når kommer trekkfuglene tilbake i Bodø? det er i sammenheng men 4h vi spør om dette.

Susanne Torvik. ved Kjerringøy skole. (23.01.2008 17:54)

Det er stor variasjon på når de forskjellige artene returnerer, men en del data (spesielt fra 2007) fra Nordland finner du på: http://miljolare.no/data/ut/by/natur/bn2/?fylke=18&vis_fylke=vis

Frode Falkenberg (28.01.2008 13:07)


Lenke

Lerke

Er en lerke en trekkfugl eller en standfugl??

Anonym (06.12.2007 18:31)

Lerka, eller mer presist sanglerka, er en trekkfugl som overvintrer på store deler av det europeiske kontinent. Den er en av de aller først trekkfuglene som kommer tilbake til Norge, noen ganger allerede i slutten av februar. Du kan finne mer informasjon om sanglerka her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=153 og her: http://www.miljolare.no/prosjekter/sanglerke/

Frode Falkenberg (07.12.2007 13:10)


««første 530-539 av 603 siste»»