Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1271 til 1280 av totalt 1329 spørsmål

Lenke

Mate og Meisebolle

Hallo. Jeg lurte på om du vet om selv(eller et nettsted)hvor jeg kan finne fuglematere som jeg kan lage selv?
Jeg skal lage meisebolle og lurte på, jeg har blåmeis, kjøttmeis og gråspurv på maten min og jeg har lest at blåmeis og kjøttmeis spiser havregryn, men er det sånn at hvis jeg putter havregryn i min hjemmelagde meisebolle vil andre fugler ikke spise det?Hilsen Mjøndalen

Martine ved Veiavangen (27.02.2007 20:39)

Hei!
Du kan trygt ha litt havregryn i meisebollene dine, da dette kan gjøre at du får besøk av flere arter på bollene.

På nettstedet under vil du finne tegninger på foringsautomater og foringsbrett:
http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm

På dette nettstedet selges diverse bøker om fugleforing, inkl. bøker om hvordan du kan lage foringsbrett og foringsautomater selv.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=800136

Tore Reinsborg (28.02.2007 14:15)


Lenke

Maisboller

Hei. hvordan lager man en egen maisbolle??Hadde vært bra om det ikke var en så veldig vanskelig oppskrift:)håper på svar så fort som mulig.også lurte jeg på hvordan man lett kan lage en egen "fuglemater"? også enda en ting: hva kan jeg legge ut til fuglene som de like godt og som man ikke trenger å bruke masse penger på å kjøpe. kanskje har jeg det hjemme?hilsen Martine

Martine ved Veiavangen ungdomsskole (24.02.2007 15:57)

Meiseboller kan du lage ved å smelte Delfia matfett, blande i solsikkefrø, nøtter eller andre godbiter, og så helle det i en halv melkekartong for å la det størkne. Du kan fore fuglene med både brødsmuler og matrester. Akkurat nå får svarttrostene utenfor huset mitt brød, epler og middagsrester (kokte poteter og grønnsaker + finskjærte kjøttbiter). Det trenger de, for her er det nesten 2 meter snø ute !!!

Roar Solheim (24.02.2007 17:22)


Lenke

Glupsk gråtrost

Hei! Jeg har foringsautomat i hagen, og jeg har mange gjester- men det er en som tømmer automaten fort- en stor gråtrost! Den spiser og søler masse på bakken. Den kan tømme en til to liter frø(solsikkefrø/villfugleblanding fra felleskjøpet) på bakken hver dag! Noe av dette blir spist av de andre, men veldig mye blir liggende under snøen. Jeg lurer på om det er fare for mus og rotter som kan komme, og om det eventuelt noe jeg kan gjøre for ikke å få gråtrosten på besøk?

RSH (23.02.2007 12:27)

Hei!
Gråtrosten liker også annen type fôr enn frø som man tilbyr gjennom fôringsautomatene. Hvis du legger ut delte epler (f.eks spiddet på greiner) og ulike typer bær, kan det hende den tar dette istedet, og du slipper å etterfylle fôringsautomaten hele tiden. Du kan eventuelt henge en grind av hønsenetting som bare de mindre fuglene kommer igjennom på utsiden av automaten. Et annet alternativ kan være å sette opp en ekstra fôringsautomat. Det vil alltids være muligheter for at fôringsautomater kan tiltrekke mus og rotter, da disse også spiser mye av den samme kosten som småfuglene. Men det er sjelden at det vil bli så mange av dem i tilknytning til en fôringsplass at det skulle føre til problemer av noen særlig art.

Tore Reinsborg (23.02.2007 16:47)


Lenke

Brød til fugl?

Jeg fôrer mest med solsikkefrø og nøtter, men ønsker å høre fra fagfolk om det er greit å legge ut brødsmuler i tillegg? Tåler fuglene ingrediensene i vanlig brød (tenker ikke på lyst brød), salt, gjær..osv? Jeg mener å ha hørt at brødprodukter ikke er bra pga ingred. som fugler ikke har i sitt naturlige kosthold. Jeg ønsker selvfølgelig kun å legge ut mat som fuglene tåler bra. En kaster jo en del brødrester og kanskje kunne dette bli brukt på bedre måte...?

Pål (23.02.2007 10:14)

Hei!
Vi vil ikke fraråde deg å fôre fugl med brødsmuler i tillegg til annet fôr. Har du ut litt brødsmuler, vil det komme til nytte for arter som ikke har et nebb som er egnet til å åpne solsikkefrø. Arter som f.eks rødstrupe og munk vil kunne utnytte dette hvis de er i området du bor om vinteren. Også gråspurven er glad i brødsmuler. Skal du imidlertid lage fuglemat selv, vil vi råde deg til å bruke ingredienser inneholdende så lite salt som mulig, f.eks. usaltet smør.

Tore Reinsborg (23.02.2007 16:36)


Lenke

Foring av småfugl på balkong i 5.-etasje

Hei. Jeg har tidligere likt å fore småfugl gjennom vinteren, men etter at jeg flyttet fra kjelleretasjen til øverste etasje i samme leilighetsblokk (nær Oslofjorden), kommer det ikke lenger småfugl opp. Er det på grunn av høyden? Har det kanskje med menyen å gjøre? I år har jeg bare forsøkt med meiseboller, og det er kanskje ikke så populært?

Arne Debes (23.02.2007 08:31)

Hei!
Det vil være naturlig at du får mindre fugl på fuglebrettet når du bor såpass høyt som i 5 etg. Grunnen til det er at fuglene liker seg best og føler seg tryggere når de er nærmere trær, busker og kratt. Hvis en rovfugl skulle dukke opp, vil de lettere kunne søke tilflukt hvis fôringsplassen er nærmere bakkenivå.

Tore Reinsborg (23.02.2007 16:26)


Lenke

Dompapp

Jeg har funnet 2 døde dompapper i løpet av kort tid under fuglebrettet. Lurer på om fuglene kan dø av overspising (forer med solsikkefrø og viltblanding + maisboller)
Gjennomsnitt temp har ligget på minus 14 grader.

Frode (15.02.2007 11:52)

Hei!
En del fugl kan i forbindelse med fôringsplasser få salmonella, og det er ganske sannsynlig at det er dette som har tatt knekken på de to dompapene. De vil nok ikke spise seg ihjel. For å forhindre videre smitte, vi vil vi anbefale deg å rengjøre fuglebrettet med jevne mellomrom.

Tore Reinsborg (15.02.2007 14:14)


Lenke

Litt rådløs!!

våknet og så ut på foringsbrettet mitt(stå rett utenfor kjøkken vinduet) De fikk jeg øye på en fugl jeg aldri hadde sett. den lå unormalt stille, så jeg tenkte jeg skulle gå nærmere, den gjemte seg bak en meisbolle, jeg har lagt der. Jeg dro den unna å fikk da se at det er en baby!! veldig lodden og liten, etter nærmere titt så jeg at den har en rød relativt stor flekk rett over øynene!Hva gjør jeg den har nå ligget der en god stund? Skal jeg fjerne den, evt hvordan fjener jeg den, Den virker faktisk veldig uredd! Hmmm håper du forsto dette, fugleverden er ganske ny for meg!!

Mabel Hansen (13.02.2007 10:44)

Hei!
Det er mye som tyder på at den lille fuglen du fant på fôringsplassen var en gråsisik. De er blant de minste artene som kan dukke opp på fôringsplasser. Det er også meget mulig at den har fått salmonella. De fleste fugler som får dette vil bli tammere og tregere enn vanlig, og de bruser mye med fjærene. Videre er det stor sannsynlighet for at den vil omkomme innen relativt kort tid. Det er ikke sikkert den har fått smitten via din fôringsplass, men fuglebrettet ditt kan for sikkerhets skyld rengjøres for å forhindre evt. videre smitte.

Tore Reinsborg (14.02.2007 17:52)


Lenke

Gråspurv- fraværende fra fuglebrettet

Jeg pleier å ha mye gråspurv på mateautomater og brett, og så snart mat legegs ut er det også kråke, skjære og meiser å se. Var bortreist ei uke, og syntes kanskje ikke det var rart at det tok litt tid da jeg la ut mat første gang. men etter 14 dager er det fortsatt liten aktivitet. Har hørt om sisik og salmonella, men er det flere som er syke f.t.?

Anonym (12.02.2007 13:41)

Hei!
Når fuglene ikke lenger finner mat på fôringsplassen, vil de oppsøke andre fôringsplasser i nærheten. De venner seg da til den nye fôringsplassen, men en god del av fuglene vil nok vende tilbake til din fôringsplass etterhvert. Vi vil anbefale deg å legge ut flere typer fuglemat, da de forskjellige artene har ulik favorittkost. Det er lite trolig salmonella eller andre sykdommer som har slått ut alle fuglene; det er mer trolig at de har skiftet fôringsplass som nevnt over.

Tore Reinsborg (12.02.2007 14:53)


Lenke

Mating av svarttrost

Hei, Jeg har 8 svarttrost som "bor" i hagen. Disse forer jeg, men noen mener at menyen min kan skade dem, og jeg vil jo helst ikke kverke dem med omsorg. Jeg forer med opphakkete epler, pærer, druer, banan, rosin, sesamfrø og meisebolle som deles opp og legges på bakken. Er dette OK eller bør jeg kutte ut noe av dette?

Kirsten (11.02.2007 22:05)

Hei!
Du gir svarttrostene et bredt utvalg av fruktsorter, og vi vil ikke fraråde deg å fôre med noe av det du nevner.

Tore Reinsborg (12.02.2007 14:47)


Lenke

Gråsisik

Jeg har foret småfugler nå i mange år, og det er første vinteren jeg har hatt mange gråsisik på brettet. Til og begynne med var de bare på bakken men nå er de også oppe på brettet. Jeg har foret med villfrøblanding og havregryn og noe kokos og det ser det ut som de liker. Men det har vært en som har vært veldig rund men sett noe pjuskete ut på fjærene bak, har sittet ofte på brettet men dag lå den med bena i været. Hvor vanlig er det å ha gråsisik på brettet på Nes H og hva kan årsaken være at det falt om?

Liv (10.02.2007 16:58)

Gråsisik er ikke uvanlig som brettgjest, selv om de sjelden er faste gjester hver dag lik meiser og grønnfink. Ofte kan det være en hel flokk som besøker forplassen. De klarer ikke å knekke solsikkefrø, men plukker gjerne mindre matsmuler. Havregryn og løshakkede kokosbiter er snadder. Den er vanlig over det meste av landet. Den fuglen som døde, har nok vært syk. Kanksje kan det være salmonella (som ofte tar livet av småfugler), men også andre sykdommer kan ta livet av småfugler.

Roar Solheim (11.02.2007 13:30)


««første 1271-1280 av 1329 siste»»