Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 863 til 6 912 av totalt 12 987 spørsmål


#Diverse

Ugler

Hei, hvilke ugler er registrert hekkende på Hadeland? Gran kommune.

hvilke kan jeg " lete " etter der?

takker.

A. (01.08.2017)

Vet dessverre ikke konkret hvilke som er funnet hekkende, men du kan garantert se etter kattugle, perleugle, spurveugle, hornugle og neste vår kanskje også lappugle (har hekket to ganger i Oppland så vidt vi kjenner til).

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Måker

N.N (01.08.2017)

Dette er ikke et spørsmål!!!

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

En fugl krasja på vinduet mitt

N.N (01.08.2017)

Og hva var spørsmålet ???

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Foreldreløs måkeunge

Hei

Det er en tilsynelatende foreldreløs måkeunge rett utenfor vinduet der jeg sover. Den piper i ett kjør, stakkars liten.

Jeg lurer på hva som vil være det beste for den?

Det er mange andre måker som bor på taket. Jeg har tidligere i sommer hørt at vaktmesterene hadde tenkt å fjerne noen måkeegg - kan det hende de har fjernet måkeforeldre også?

Siden det er flere måker i området - kan det hende noen av disse tar seg av den foreldreløse måkeungen etterhvert, eller er dette unaturlig adferd for måker?

Bør jeg ta kontakt med vaktmesteren, og be dem fjerne måkeungen?

Bør måkeungen avlives?

Hva er en ornitologsk anbefaling ovenfor etterlatte måkeunger?

Jeg har ikke mulighet til å eventuelt "redde" måkeungen. Med det mener jeg å ta den til meg, gi den husrom, mat, varme og omsorg.

A. (01.08.2017)

Hvor sikkert er det at måkeungen er forlatt? Måkeunger piper og tigger om mat ganske ustanselig, selv når foreldrene forer dem regelmessig. Det beste er rett og slett å la måkeunger og andre fugleunger være for seg selv, fordi man oftest risikerer å gjøre mer galt pga feiltolkning av situasjonen.

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Vevhog

Hva spiser vevhog

S. (01.08.2017)

Da må du forklare hva det ER for noe? Aldri hørt dette som navn på noe slags dyr.....

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

linerle med kvite halefjør

Me har observert ei/fleire? linerle, antageleg ungfugl, som har kvit halefjør. Har aldri lagt merke til det før. Kan det vera at ho har mista fjører eller det det normalt at det er slik? Eller finnest der variantar som har kvite halefjør?
Reidar Å.Strøm

R.Å.S. (01.08.2017)

Linerlene har noen stjertfjær med mye hvitt på, så her er jeg usikker på om det er disse du ser, eller en fugl med mer hvitt på stjertfjærene enn normalt? Det kan nemlig også forekomme, så her er det ikke mulig å gi deg noe mer utfyllende svar uten foto av fuglen(e).

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Taksvalekolonier

På Turtagrø (S&Fj) og Haukeliseter (Telemark)turisthytter, begge godt over tregrensa, var det begge steder "masse" taksvaler som hekket under takfremspring på forskjellige bygninger. Klarer taksvalene seg bedre på fjellet enn i lavlandet?

C.B.L. (01.08.2017)

Det har vi ikke noe data som kan si noe om, men det er ikke uvanlig at taksvaler hekker både i seterregionen og høyere til fjells.

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Svanebæsj??

Hvordan ser svanebæsjen ut? Ser den ut som andre fuglers bæesj eller ser den ut som hundebæsj??

S. (01.08.2017)

Gåselorter er fingertykke, og jeg går ut i fra at svanenes etterlatenskaper ser nokså like ut som gåseskit, men jeg har ikke studert dem direkte.

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Halsbåndparakitt på vei til å etablere seg i Norge?

Jeg traff på en halsbåndparakitt i dag, i Osloområdet. Kjenner jo disse fra andre europeiske byer. Kan det tenkes at de vil kunne etablere seg i Norge også?

C. (01.08.2017)

En interessant observasjon. Ja, det er absolutt mulig, siden de har spredt seg så langt nord som til Hamburg. Vi hadde en som ble observert i Fredrikstad for et par år siden, men vi vet ikke om denne fløy fra Tyskland eller var rømt fra fangenskap i Norge. Det er det vanskelig å finne ut av uten å få fanget inn fuglen(e).

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Pigvin

Har pingviner knær?

M. (01.08.2017)

Ja. Alle landlevende pattedyr med "normalt" utviklede lemmer, har knær i baklemmene. Det er leddet mellom lårbein og leggbein. Hvaler og seler mangler knær slik landlevende pattedyr har.

Roar Solheim (01.08.2017)


#Diverse

Fjerne svalerede

Venter med å fjerne redet til ungene flyr. Problemet er at de bygger reir samme sted neste vår. Over matbord på veranda.
Hvordan hindrer man disse i å komme tilbake ???

B.S. (31.07.2017)

Da må du evt. lage fysisk hindring for dem slik at de ikke har mulighet til å bygge rede på dette stedet.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Diverse

Fjellvåk

Hei. Hvor stort revir har et hekkende fjellvåkpar?

N.N (31.07.2017)

Det har jeg dessverre ikke noen tall for.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Diverse

Andearter

N.N (30.07.2017)

Dette er ikke et spørsmål!

Roar Solheim (30.07.2017)


#Diverse

Snøugle på Hemsedalsfjellet

Hei
Vi kjørte over hemsedalsfjellet 28.07.17 og observerte en snøugle nokså nær veien. Vi er ikke i tvil om at det var en snøugle vi så, og vi lurer nå på om noen vet om arten hekker på Hemsedalsfjellet i år.

Ø.S.S. (30.07.2017)

Det er nok helst en jordugle dere har sett. Snøuglene har ikke hekket så langt sør siden siste hekking på Hardangervidda i 1974. Det er mange jordugler som har hekket i fjelltraktene i Sør-Norge i sommer.

Roar Solheim (30.07.2017)


#Diverse

Lakseand

Hva spiser en lajseand?

N.N (29.07.2017)

Du skriver et ikke-eksisterende fuglenavn, så da er det ikke mulig å gi noe svar.....

Roar Solheim (29.07.2017)


#Diverse

Syk kråke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender inn en status på kråka som har gått i bl. annet min hage i noen mnd nå. Den ser verre og verre ut, og mangler nå helt fjær i stjerten. Det er 2 andre kråker som kommer og ser etter den og bombe flyr den og er etter den på bakken. Da gjemmer kråka seg under bil, hekk eller boden vår. Den spiser godt med mat. Har kun sett den fly ca 70 meter. Holder seg på bakken for det meste. Jeg tenker på når kulden setter inn om den vil klare seg? Noen som vet hva som foregår med denne?

L.H. (29.07.2017)

Vet dessverre ikke hvorfor dette individet ikke har normal fjærutvikling, men det hender at kråkeunger får dårlig fjærdrakt dersom de har fått mangelfullt med mat under ungeperioden. Det kan bli normalt ved neste fjærskifte hvis fuglen får mer næring i mellomtiden.

Roar Solheim (29.07.2017)


#Diverse

Hønsehauk?

Bor i landlig boligfelt sør i Vestfold. Vår/sommer hører jeg iblant en fugl i skogen som ligner veldig på hønsehauk, som den høres ut på Fuglelyder. Kan det være det? Har ikke klart å se den, men har hatt spurvehauk i hagen når jeg mater småfugler.

N.N (29.07.2017)

Ja, det er absolutt mulig.

Roar Solheim (29.07.2017)


#Diverse

Stillits

Finnes Stillits i vest Agder ?

N.N (28.07.2017)

Ja, spesielt langs kysten.

Roar Solheim (29.07.2017)


#Diverse

Funn av en due unge

Hva spise due unge har funnet en ung due i blomster bedet. Har fått i den litt vann og brødsmuler virker som den ikke klarer å fly

O. (28.07.2017)

Et bilde av fuglen ville ha hjulpet til her.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Diverse

Fugle lopper

Hvordan kan man holde storfugl påfugl, loppefri?

A. (28.07.2017)

Dette må du spørre burfuglholdere om. Tror ikke disse hønsefuglene i utgangspunktet har lopper, men de kan ha masse fjærlus som sitter innimellom fjærene, særlig på halsen.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Diverse

Egg

Vis man finner et for eksempel et kjøttmeis egg på bakken. Kan man legge det oppi fuglereiret igjen etterpå da? Eller vil foreldrene merke det?

N.N (28.07.2017)

Vanligvis vil mange fugler akseptere et slikt ekstra egg, men det har lite for seg å legge det opp i et reir. Eggene som ligger der kan være ruget i flere dager, og dersom det nye egget også starter fosterutvikling, vil kyllingen som klekkes være mye yngre enn de andre i reiret. Da vil den trolig bukke under i konkurransen om mat fra foreldrene. Da er det bedre at egget ikke legges til ruging i det hele tatt.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Diverse

skadet svale?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Beklager at jeg sendte et tomt spørsmål isted. Jeg har funnet en liten fugl i veikanten på ørlandet, Fosen. Den satt stille, men hoppet litt rundt da jeg stoppet sykkelen for å se på den. Jeg tok den opp, og med meg hjem, og det virker som den likte varmen i hånda mi og ville ikke ut av den. Jeg har satt den på et teppe og gitt den vann, klarer ikke å se at det er noe som er skadet på den. Den virker ellers frisk og rask, litt sliten men ellers ikke spesielt medtatt, reagerer på lyder, men virker litt redd. Hva kan jeg gjøre?

H.K.B. (28.07.2017)

Dette er en låvesvale ungfugl i flyvedyktig tilstand. Gi den litt mer vann, og sett den tilbake litt vekk fra veien der du fant den - den er avhengig av foring fra sine foreldre.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Diverse

Rovfugl

Hei, jeg ser at måkebestanden øker kraftig her hvor jeg bor og at småfuglbestanden er blitt tilsvarende redusert. Men hvorfor øker ikke rovfuglbestanden tilsvarende når det er såpass mye mat (måker) tilgjengelig?

O. (28.07.2017)

Antallet måker som blir tatt av rovfugl kan godt ha økt, selv om ikke du registrerer en økt mengde rovfugler. Men slike endringer er både vanskelige å fastslå sikkert, og å registrere.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Diverse

Svaleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor gammel tror de disse er ? De var tre, to døde men en lever og er veldig aktiv. Rede hadde falt ned og gått i 1000 knas.

N.N (28.07.2017)

Jeg vet ikke hvor gamle disse taksvaleungene er, men vil tippe at det kan dreie seg om litt over 2 uker. De ville nok hatt omkring en uke igjen før de kunne fly.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Diverse

Kjønnsbestemmelse på taksvale

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på hvordan man kan se forskjell på kjønn til en taksvale (har funnet en unge). Jeg lurer også på om det er lenge til den kan fly? Har funnet den på bakken fra redet sitt :/ jeg har bilde av den, hvis det kan være til hjelp (tatt 23.juli)

N.N (27.07.2017)

Du kan ikke se forskjell på kjønnene hos taksvale. Denne er kanskje flyvedyktig i løpet av omkring en uke.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Diverse

Kjøttmeisunge uten halefjær

Ungene fant er kjøttmeis som en katt lekte med. Fuglen har mistet halefjærene men ser ellers ut til å være flyvedyktig Spørsmålet er om hvor lang tid det vil ta før det vokser ut nye og bør vi vi event. Helst slippe den fri? Vi har fått i den en liten mark og lagt noen havregryn i vann.. f

H. (27.07.2017)

Stjertfjærene starter å vokse ut igjen om kort tid, og det tar kanskje 1-2 uker (ikke sikker på eksakt tid). Fuglen klarer seg fint, så det beste er å slippe denne løs der dere fant den.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Diverse

Hvor kan jeg finne kattugla?

Jeg har hørt kattugla hver natt i sommer, og jeg har veldig lyst til å finne ut hvor den bor. Har de fast plass utenom hekketiden? Kjenner området veldig godt og jeg vet om noen trær som passer perfekt til reirplass, men finner ikke noen ugle eller gulpeboller under treet. Hvor store må treet være og hvor stortmå hullet i treet være? Har du noen andre tips?

U. (27.07.2017)

Kattuglene er veldig kryptiske ved at de ofte er svært sky, og flyr vekk dersom mennesker nærmer seg. De holder seg vanligvis bare i reirhull/fuglekasser når de har egg og unger (det er bare hunnen som ruger), men det hender at kattugler kan sitte i trehull om dagen. Det er grunnen til at de av og til kan sitte i hull oppe i piper. De sitter som regel godt gjemt inne i tette bartrær eller tette trær på dagtid. Dette betyr at det er vanskelig å finne og se kattugler sitte fritt, utenom når en ser dem ved reirplassen.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Diverse

Lyd som om man slår to.steiner sammen.

Hei jeg bor på Tjøme, Vestfold. I hagen har jeg en fugl med en låt som minner om steinskvett. Jeg har imidlertid aldri sett en steinskvett her (kjenner den..). Har du forslag til en annen fugl?
Steffen

S.T. (26.07.2017)

Jeg lurer på om ikke også buskskvett kan lage denne smattende lyden.

Roar Solheim (26.07.2017)


#Diverse

Flytting av Knoppsvanerede?

Like ved båtplassen er det en liten øy med et Knoppsvanerede. Hver vår/forsommer når elva stiger, vil redet bli liggende under vann en periode. Det har skjedd at ingen egg er "blitt noe"... Er det en god ide å hjelpe Knoppsvanene ved å "løfte" reiret opp i høyden? For eksempel å legge noe under det og sette ned noen påler som vil holde det på plass?

P.Ø. (25.07.2017)

Det kan kanskje gå an å bygge en flytebrygge som kan ligge under det gamle reiret, og håpe at svanene bygger reir oppå denne neste år. Forankres flytebrygga, så kan reiret kanskje stige med vannet uten at eggene havner under vann.

Roar Solheim (25.07.2017)


#Diverse

Lyslogger

Hvordan fungerer en lyslogger?

R. (24.07.2017)

Kan dessverre ikke forklare det i detalj, annet enn at det er en veldig liten databrikke med solcellepanel som settes på ryggen til fuglen. Den har en intern klokke, og registrerer klokkeslett for soloppgang og solnedgang. På bakgrunn av disse dataene kan man beregne fuglens posisjon (ca) til enhver dato. Lysloggeren må dermed tas av fuglen for å kunne avleses, noe som betyr at lysloggere brukes der man har en viss sjanse til å kunne fange inn igjen en fugl på fangststedet året etter.

Roar Solheim (25.07.2017)


#Diverse

Måke baby

Hei, vi er på ferie i Lofoten og akkurat oppdaget en måke baby som går alene rundt på bakken. Det virker sånn at det er noen store måker som flyr litt rundt dem for å beskytte babyen mot skjærer som er veldig interessert i den ungen. Får vi gjort noe? Må vi fra til noen? Eller klarer måkefamilien seg?

N.N (24.07.2017)

La måkene være for seg selv - de voksne tar hånd om ungene sine bedre enn dere.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Diverse

Arvede fugler

Hei! Da jeg var 9 år, døde min far, og jeg arvet noen fugler. En hubro, pærleugle, beostær, hauk og spurvehauk. Og et leopardskinn.

I sommer, 13 år senere, gikk jeg inn på låven, hvor alt jeg arvet ligger og fant disse fuglene. Jeg har sett litt på nett, og ser at det er forskjellige lover ang chipping eller dokumenter, skjønner det ikke helt.

Ønsket mitt er å få restaurert de og solgt de videre til noen som kan ta bedre vare på de enn meg, ettersom disse var viktige for min far, men jeg vet ikke hvem jeg skal henvende meg til. Jeg har prøvd å ta kontakt med to forskjellige taxidermister, men har ikke fått noe svar. Har dere noen råd? Hvor skal jeg starte?

Mvh Frida Bakk

F.B. (23.07.2017)

Du kan kontakte Fylkesmannens miljøvernavdeling i fylket der du bor og spørre om å få oversikt over navn på taksidermister. Du kan også ringe Miljødirektoratet og spørre om å få snakke med noen på artsavdelingen som kan lovverk om søkepliktige arter. Dersom du skal prøve å selge noe av dette, tror jeg du må forhøre deg om lovverket og nødvendige krav med artsavdelingen.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Diverse

mat til peking

Hei ! Hvordan mat bør jeg mate mine peking ender med ? Sommer og vinter.

Hva er det de absolutt ikke bør ha ?

A. (24.07.2017)

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Diverse

Gauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Sunnmørskysten.
I vår var det stor aktivitet på gauken, 3-4 stk. samtidig i nabolaget her. På bildet ser ein resultatet, den 21.juli.
Spm.1- er det ting som tyder på at nedgongen for gauken har snudd?
Spm.2- er det mulig å konstatere at det er heipiplerke som er stemor her?

E.F. (22.07.2017)

Dette ser absolutt ut som en heipiplerke på ryggen av gjøkungen. Vet dessverre ikke om det har økt med gjøk, men i sommer har det i alle fall vært mye gjøk å høre over store deler av sør-øst Norge

Roar Solheim (22.07.2017)


#Diverse

Trostunge

Reddet en trostunge fra å bli tatt av katten i går. Vert ikke om den er alvorlig skadd, men den flyr ikke, bare hopper rundt og flakser med vingene. Er en trostunge normalt flyvedyktig nå? Har lagt den på et trygt sted og gir den frø og rips. Er det noe annet jeg kan gjøre? Den har en åpen luke der den er og kan fly ut hvis den er istand til det.

B.L. (21.07.2017)

Dette kan være en unge fra kull nr 2, så det er ikke mulig ut i fra tidspunktet å si hvorvidt den skulle være flyvedyktig eller ikke. Men trostunger hopper ut fra reiret en stund før de kan fly, og hopper omkring på bakken inntil vingefjærene er ferdig utvokst. Et bilde av ungen ville ha gitt mulighet for å vurdere alder. Trostunger fores med mark og insekter, ikke frø.

Roar Solheim (22.07.2017)


#Diverse

Fugl

Hei. Jeg har kjøpt leilighet i Tysse,Hordaland
og utenfor der som boden min holder til, der er det fugler som flyr inn og ut hele dagen. mistenker det kan være svartmeis, men er ikke sikker. når jeg er ute på balkongen da flyr de ganske nært meg, så virker ikke som de er redd mennesker noe særlig. vil fuglene gå til angrep på meg hvis jeg går til boden min? tenker hvis det skulle være egg der eller unger. de er ihvertfall små de fuglene. og ligner på svartmeis men ikke 100% sikker

J. (07.07.2017)

Dersom du har svartmeis hekkende, er de for små til å "angripe" mennesker, men de kan komme nært og varsle dersom du er nær egg eller unger.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Diverse

Lus

Kan fugler få flatlus eller er det bare fuglelopper de er plaget med?

R.O. (21.07.2017)

Fugler får ikke flatlus som går på mennesker, men de har en lang rekke spesielle parasitter som bare går på fugl. Lopper, fuglelusfluer, fjærlus mm.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Diverse

Babymeis på tur

Det ser ute som det er en liten meiseunge som har falt ut av redet sitt, den hopper rundt på plenen og det ser ut som den leter noe å spise. Hva skal jeg gjøre?

A.O.P. (21.07.2017)

Dersom den hopper omkring på egen hånd, har den sannsynligvis forlatt reiret når den skal gjøre det. Da skal du bare la den være i fred og ikke foreta deg noe som helst.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Diverse

Spurvehauk

Hvordan kan man vite hvor spurvehauken hekker?

I.L.S. (21.07.2017)

Det kan man ikke vite på annen måte enn å tråle tette barskogsholt og lete etter reir. Spurvehauken hekker som regel i ganske tett skog.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Diverse

Kråkefelle

Har tenkt og lage ei levende Kråkefelle.
Har du noen tips?

T.H.H. (21.07.2017)

NEI. Dette må du spørre jegerforeninger om.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Diverse

Forsvunne kråkunge

Hei. Har passa på en kråkeunge sia den va veldig liten. Den hadde ikke fjær når æ fant den. Den lå på bakken og æ kunne ikke finne noe rede i nærheten. Den va skada og hadde noen sår på sæ. Men uansett. Nu e den cirka 6 uke og helt fin. Idag så forsvant den mens vi satt inne. Det va seint på kvelden i 9 tia. Den satt i et tre 10 min før. E det vanlig at de forsvinn og vil den komme tilbake? Grunnen til at æ spør e fordi den spiste ikke sjøl og va avhengi av mæ. E det vanlig at de ikke svare når de e sovna? Og vil den være der om mårraen?

N.N (20.07.2017)

Det er ikke mulig å gi deg noe sikkert svar på hva som vil skje med en slik kråkeunge. Den kan ha fløyet vekk på egen hånd, eller den kan ha blitt tatt av en rovfugl. Vanligvis holder slike ungfugler seg sammen med foreldrene lenge, og tigger om mat selv etter at de har lært hvordan de kan finne mat selv. Derfor er det ikke å forvente at en kråkeunge skal forsvinne brått fra en dag til den neste.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Diverse

Skjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant en det jeg vil tro er en litt voksen skjærunge som hoppet rundt i hagebeddet mitt idag. Da jeg har katt og det er flere andre katter i området bestemte jeg meg for å fange den og ha den i et bur med tilgang til mat og vann.
Men hva skal jeg nå gjøre videre? Den kan ikke fly, bare hopper rundt. Jeg vil ikke slippe den ut så katter kan ta den heller.

H. (20.07.2017)

Det går kanskje 1-2 uker før denne flyr godt, og den er avhengig av foring enda noen uker før den eventuelt kan klare å finne mat på egen hånd.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Diverse

Fugleunger med døde søsken

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I forbindelse med at pappa skulle male huset fant han et rede han trodde var tomt og kastet det ned på bakken. Det viste seg at det var fire små fugleunger i redet! Det er bare to som overlevde, men vet ikke hvor mye skade de evt kan ha pådratt seg. De puster, men beveger ikke stort på seg. Har ikke tatt på fuglen, men har tatt på redet. Hva bør jeg gjøre??

K. (20.07.2017)

Dette er et rede med gråfluesnapperunger som hopper ut i løpet av et par dager. Det beste er å legge reiret tilbake der det var, og la ungene hoppe ut naturlig. Så kan dere fjerne reiret etterpå.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Diverse

Spurvehauk

Vi har hatt spurvehaukhekking i ett granholt i mange år.
Men ingen hekking iår dessverre.....
Ser forresten lite spurvehauker fortiden.
Har bestanden gått tilbake?
Bruker hauken aldri samme reiret?
Er mange gamle reir i dette granholtet fra tidligere.
Vi bor i Søgne

T.E.T. (20.07.2017)

Jeg tror spurvehauk ofte kan bruke opp igjen gamle reir, men de kan også flytte på seg, slik hønsehauken og mange andre rovfugler også kan. Det er ikke noen informasjon som tyder på at spurvehaukene har avtatt i antall, så det er nok tilfeldig at fuglene ikke hekker i det gamle reiret nær dere i år.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Diverse

Måkunge falt ned fra tak.

Jeg har følgt med på et par med tre unger. Den ene sitter ved bygningen. Piper. Er det noe jeg kan gjøre

C.G. (20.07.2017)

Nei. La måkene være for seg selv, og la de voksne måkene håndtere situasjonen.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Diverse

Forlatt andunge

Hei vi er på padletur i Telemarkskanalen. Her sitter en forlatt andunge. Uvisst art. Hva gjør vi? Den er bitre liten, og flukter ikke når vi padler bort til den.

M.A. (18.07.2017)

La den være. Det er større sjanse for at den klarer seg alene, eller at dens mor er ett eller annet sted, enn at dere skal klare å fostre den opp.

Roar Solheim (18.07.2017)


#Diverse

Kråkeunge på besøk

Hei! Vi har den siste uken hatt besøk av en kråkeunge (vi TROR det er en kråkeunge, han er ca. like stor som en voksen kråke, men på brystet er fjærene mer "dunete", og han er ikke veldig flink å fly og hopper derfor mye på bakken). Han kommer til huset vårt hver dag og er veldig nysgjerrig på hva vi styrer med og er såpass tam at vi kan mate han fra hånden. Jeg lurer da på to ting. Hva bør vi fore han med? Hittil har han fått litt grove rundstykker og litt pølsebiter, men er det bedre å f.eks gi han havregryn? Videre lurer jeg på om vi burde lage til noe slags lite hus til han som han kan sove i der han er trygg for nabolagets katter, eller burde vi la han klare seg selv?

N.N (18.07.2017)

Kattemat på boks inneholder bra med næring for en kråkeunge. Bare brød- og kornmat kan bli noe ensformig. Hvis fuglen hopper omkring på egen hånd bør den omtrent være klar til å kunne fly selv, så det beste kan nok være å la den klare seg ute selv - da er det også lettere når den skal klare seg på egen hånd etter hvert.

Roar Solheim (18.07.2017)


#Diverse

kråkeunge dårlig å fly

Bilde vedlagt spørsmålet

denne fallt ut av redet før de andre ungene, ble tatt hånd om av naboene, nå vandrer den mellom flere naboer, den flyr veldig dårlig, må fortsatt mates, har den noen muligheter, hvordan bør dette håndteres, burde kanskje ikke blitt tatt hånd om, men det ble nå gjort, kan ikke bare la den sulte heller,

M.H. (17.07.2017)

Ja, den kan nok klare seg hvis den fores til den er flyveklar og selvstendig - det kan ennå ta noen uker.

Roar Solheim (18.07.2017)


#Diverse

Svartsvan

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi så en svartsvan på Senja i Troms i går, og jeg lurer på om jeg burde informere noen om dette.

R.S. (17.07.2017)

Du kan kontakte Statens Naturoppsyn lokalt.

Roar Solheim (18.07.2017)


#Diverse

sommerfugl

Hva heter de sommerfuglene som er oransje og svart?

L.M. (17.07.2017)

Det er det en lang rekke arter som er, så her er det umulig å gi deg noe svar, dessverre...

Roar Solheim (17.07.2017)

««første 6 863 - 6 912 av 12 987 siste»»