Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 7 205 til 7 254 av totalt 13 061 spørsmål


#Diverse

Død fugl

Jeg fant en nydelig død kjernebiter i hagen. Den så ikke skadet ut. Hva bør jeg gjøre med den? Kna den ha dødd av en sykdom?

B.N. (08.05.2017)

Den har mest sannsynlig fløyet mot et vindu. Legg den i en plastpose og frys den ned sammen med en lapp med opplysning om hvor og når den er funnet. Den kan ha museal interesse.

Roar Solheim (08.05.2017)


#Diverse

Fugl vil inn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hjelp! En spurv terroriserer oss. Han flyr rundt og "kakker" på vinduene våre hele tiden. Vi har satt ut mat til han og hengt aluminiumsfolie på alle vinduene. Han henter mat og setter seg ved vinduet, folien bryr han seg lite om. Han bytter på hvilket vindu ha kakker på. Han har holdt på sånn over et døgn nå. Hva kan vi gjøre for at han skal finne på noe annet? :O

K. (08.05.2017)

Dette er en bokfink, og den ser trolig en innbilt rival i sitt eget speilbilde. Vinduene må dekkes på utsiden for å få fuglen til å holde opp.

Roar Solheim (08.05.2017)


#Diverse

Marihøne

Hva spiser en marihøne

L. (08.05.2017)

Bladlus.

Roar Solheim (08.05.2017)


#Diverse

Villfugler

Villfugler legger vel ikke egg før de er befruktet? Hvorfor er hønene annerledes

B. (07.05.2017)

Tamme høns er annerledes fordi vi har avlet dem til å fortsette å legge egg mesteparten av året. Selv ville fugler kan legge flere egg enn normalt dersom man hele tiden fjerner deres nylagte egg fra reiret. Det er dette mennesker har gjort siden de begynte å temme høns.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

gås

hei
vi har et sted på en øy utenfor Frøya. det er mye gås og vi har sett et par som vi har registrert allerede for to måneder siden. Vi ser dem helt nedi fjærsteinan. Men hvor legger de eggene sine? vi går jo langs stranda og er redd for å tråkke på noen?

A.E.F. (30.04.2017)

Vanskelig å si. Gjess pleier å legge reirene sine mer gjemt i vegetasjonen, ikke åpent i fjæra.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hei, da jeg under min reise til Glasgow i fjor sommer oppdaget en liten krabat var forbløffelsen stor. Jeg mener bestemt at jeg i en park i utkant av byen, ikke langt fra elven så en familie bestående av fire vakre ringparakitter. Kan dette stemme?

Med vennlig hilsen

Lavrans G. Alteren

L.G.A. (30.04.2017)

Halsbåndparakitter hekker vilt i flere byer i Nord-Europa, bl. a. i London, og det er ikke underlig om de også finnes i Glasgow

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

duer på verandaen

Heihei! Jeg har en litt rotete veranda og nå har jeg fått mange nye duevenner som støtt og stadig vander rundt både på gulv inni kroker og kriker. Jeg ser ikke noe rede på verandaen, men hører mange duelyder fra taket. Kan det hende at duene har reir på taket? Hvorfor er de så opptatt av min veranda? jeg har ikke hatt dette problemet før, har bodd her i 2 år. Har nå masse avføring på verandaen.. er det slik at avføringen er steril mens oppgulpet ikke er det?

C.B.N. (03.05.2017)

Det er umulig å gi deg noe svar på hvorfor duer plutselig dukker opp på din veranda. Det siste spørsmålet ditt kjenner jeg ikke svar på.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Måker med ett bein

Hei. Vi bor i Ålesund og vi pleier å få besøk av div måker på verandaen vår. Vi har lagt merke til at flere av dem mangler ett bein. Vi tror at de tygger av seg beinet for å få vekk ringmerkingen. Kan dette stemme? I så fall, er det ikke bedre å la de stakkarene få slippe ringmerkingen?

N.N (03.05.2017)

Nei, dette stemmer overhodet ikke, men det kan hende at de har vært utsatt for andre slag ulykker, eventuelt slossing med andre måker som kan ha bitt et bein så kraftig at knokkelen knekker. Da vil beinet til slutt kunne falle av.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Kjøttmeisunge.

Hei. Min katt kom i dag inn med en levende fuglunge. Jeg aner ikke hvor hun har hentet den så kan ikke legge den tilbake. Den virker totalt uskadd og gaper voldsomt. Hatt den i 6 timer og gitt den knust meitemark. Hva mer kan og bør jeg fore den med?

E. (04.05.2017)

Vanskelig å gi råd uten et bilde av fugleungen for å kunne artsbestemme den. Det er i tidligste laget for meiseunger allerede nå.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Svaler

Hei.
Vi har tidligere hatt et gammelt skur i hagen. Hvert år får vi et flott svanepar som bygger rede i skuret. For to år siden ble skuret revet og det er bygget en ny stor låve på nesten samme sted. Svalene har i et par år sirklet inn i låven, men ikke laget rede der, selv om de var velkomne til å bygge. I år har vi satt inn garageporter pga salg. Vi ønsker våre svaler broblemer med å fonne reirplass. Finnes det noen løsninger vi kan montere utenpå låven slik at de kan bygge rede der? Takk for fin nettside.


Med vennlig hilsen
Tone K Pedersen

N.N (06.05.2017)

Det kommer litt an på om dette er låvesvaler eller taksvaler, men begge arter kan du hjelpe med kunstige reirplasser. For taksvaler finnes det egne kasser å få kjøpt, og for låvesvaler kan du bare spikre en liten trekloss på ca 8 x 8 cm på veggen som de kan bygge reir oppå.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hei!
På spørsmål om identifisering av fugl, svarer dere noen ganger at det er snakk om en ung fugl. På denne årstiden er det vel ingen 1k fugler, mener dere da at fuglen er en 2k, altså en ung fugl klekt forrige år?

N.N (04.05.2017)

Ja, det stemmer, men den kan fremdeles betegnes som en ungfugl, spesielt hos arter som først får voksen drakt etter ett år eller mer.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Tragikomisk svarttrost-besøk!

Bilde vedlagt spørsmålet

Er en ivrig fugleobservatør, og forer småfuglene hele vinteren. Etter at jeg blei pensjonist, tilbringer jeg mye tid ved kjøkkenvinduet for å studere fuglene. Men, en av trekkfuglene, en svarttrost, gjør livet "surt" for andre året på rad. Den må være spesielt glad i seg selv og elsker å speile seg i vinduene mine! Presis kl 05.15 starter "bråket"! Da sitter fuglen på vannbrettet, tar sats og hopper opp på vinduet, gang på gang! Blir mye lyd av det, og møkk, for den hakker på vannbrettet/ vinduet også!
Jeg har prøvd " alt", svart plast et stykke oppover vinduet, matt plast, sølvfoliestrimler i hyssing, raker/koster foran skyvedørene, ikke noe hjelper. Han går på alle vinduene, også kjellervinduene. Eneste fordelen er at jeg slipper å pusse vinduer i huset, det er helt bortkasta!
Har du noen gode råd?

K.N. (05.05.2017)

Nei, dessverre, ikke når det ikke hjelper å dekke til vinduene på utsiden.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Døde fugler

Hvor kan jeg sende døde fugler. Fredag 29/4 kl 1600 fant jeg en svimeslått/halvdød kjærnebiter ca kl1700 døde den. Jeg vil gjerne ha svar på hvorfor døde den. Har tidligere i år funnet døde bokfinker i same område. Vi forer hlele vinteren, fra uken før påske og frem til i dag går det ca 12 liter solsikke ,2 liter jordnøtter og meisboller + brødmat hver 3dje dag.
Det er mengder av grønnsisik,kjærnebitere og bokfinker ca fra 30 til 40 av hver i tillegg er de 8 til 10 dompaper her, samt rødstrupe jernspurv svartmeis løvmeis kjøttmeis blåmeis gulspurv spettmeis trekryper flaggspett og en og annen grønnfink som har minket de siste årene. I nærheten har vi også hønshaukrede, musvåkrede og 3 sti fiskeørnreder som jeg følger med hele sommeren. Håper jeg kan få svar hvorfor kjærnebiteren død.

H. (29.04.2017)

Dersom det er mistanke om at fuglene er døde pga sykdom og ikke kollisjon med vindu, kan du forsøke å kontakte Statens Veterinærinstitutt i Oslo og høre om de kan hjelpe.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Gjøk

Hvor gammel blir gjøken?

M.L. (25.04.2017)

En gjøk kan kanskje bli opp mot 10 år gammel.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Myrsnipe skifte drakt

Er det rimeleg å sjå myrsnipe i vinterdrakt 6. Mai på Ytre Søre Sunnmøre? Svar gjerne med e-post

I.D. (06.05.2017)

Tror myrsnipene nå har sommerdrakt.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Svart/hvit fluesnapper.

Blir det lakt flere egg med hokjønn enn hankjønn? Grund til spørsmålet er at hanner har som oftes flere hoer.

K.S. (05.05.2017)

Spørsmålet ditt gir ingen mening, siden det bare er hunner som legger egg. Forstår derfor ikke helt hva du spør om>

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Er denne truet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne har hatt bolig på et gjengrodd jorde men nå er jordet tatt i bruk igjen og denne fuglen har måtte flytte på seg. Er den truet, og isåfall hva må man tenke på da som bonde? Skal visst være en Vipe (vanellus vanellus)

I.B. (05.05.2017)

Ja, dette er en vipe. De har gått kraftig tilbake, og det viktigste en kan gjøre som bonde, er å forsøke å lokalisere reir som ligger på jordene, og unngå å kjøre dem i stykker med maskiner.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Trosteegg død?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vi fant i dag et Trosteegg liggende på et plantesenter. Vi vet ikke hvor lenge det har ligget der. Har du noen tegn på om den er død eller levende

S. (06.05.2017)

Dette er et uruget egg, og det skal dere bare la ligge.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

ederkoper

jeg har 2 spørsmål 1 spiser fugler ederkoper 2 kan en ederkop lage en 2 meters lang spindelvev og 1 meters i midten

N.N (06.05.2017)

Mange fugler spiser edderkopper, men spindelvevspørsmålet ditt kan jeg ikke gi deg svar på, dessverre.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Død fugl i blomsterurne

Hei! Vi har et sommerhus i Danmark. Når vi kom ned hit i påsken og skulle sette ned blomster i en urne, så var det en død fugl i jorden. Den sto med hodet langt ned i jorden og stjerten rettt opp. Det var bare stjerten som ikke var dekket av jord. Hva kan forklaringen være på dette? Det var en svarttrost.

S.I.D. (29.04.2017)

Vanskelig å si. Kanskje en katt har fotrsøkt å grave den ned?

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Tyrkerduer

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg bor i et boligstrøk som er ganske tettbebygd og i flere år nå så har jeg lagt merke til 2 tyrkerduer som kommer til vår/sommer og som sitter på en kabel som henger mellom mitt og naboens hus! Kan dette være de samme duene som returnerer? Og er det noen mulighet for meg å finne ut av dette på??

A.B.H. (06.05.2017)

Det KAN være de samme fuglene, men for å være sikker på det, må fuglene helst være ringmerket og bli kontrollert igjen. Det er ikke noe du selv kan gjøre.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Ringtrost

Hei
Igår,28 april,dukket det opp 14 ringtrost på hyttetomta her i Osen Åmot kommune .Hytta ligger på 625 moh ,åpent terreng med mye luft og furuskog
Har registrert over 30 ulike arter her oppe,men aldring sett Ringtrost
Hvor vanlig er denne i vårt område
Mvh
Jan B Engelstad

J.B.E. (29.04.2017)

Ringtrost blir sett årlig i Åmot kommune. Helst på trekk i april/mai og september/oktober.

Frode Falkenberg (04.05.2017)


#Diverse

Sangsvaner

Hei! jeg prøver å legge inn data på et par sangsvaner som ble observert i nærheten (nordsida) av Mjøsbrua. Men de er vel ikke trekkfugler, men hvordan skal jeg få lagt inn data på dem da?.

L.M.S.S. (28.04.2017)

Du kan benytte https://www.miljolare.no/aktiviteter/dyr/fugler/skjema/ for generelle fugleobservasjoner. Du bruker samme pålogging her som tidligere.

Frode Falkenberg (04.05.2017)


#Diverse

Tårnugle

Hekker tårnugla i Norge?

O.B. (28.04.2017)

Nei.

Frode Falkenberg (04.05.2017)


#Diverse

STILLITS PPÅ FÔRINGSPLASSEN!

Har fått besøk av den fargerike stillitsen og lurer på hvor utbredt den er. Hadde besøk av den for to år siden også, og nå er den her på fôringsplassen igjen, sikkert på grunn av det jade været. Jeg bor i Sauherad kommune, mildt-Telemark. Hekker den her?

N.N (28.04.2017)

Det vet jeg ikke, bortsett fra at stillits hekker spredt her og der i Sør-Norge. Men arten har økt i antall og utbredelse som forplassgjest de siste tiårene, og ses nå regelmessig over det meste av Sør-Norge.

Roar Solheim (28.04.2017)


#Diverse

And som ruger i bymiljø

Vi har et andepar som kommer vært år. Noen ganger med 2 hanner. I fjor ble det andeunger som fikk et par hektiske dager i byen sammen med sine forldrer. Tror til sist at dem måtte gi vika for sultne aggresive måker. Er det noen organisasjon el.som kan omplassere den rugende andemoren. til et mer naturlig miljø? Eller skla naturen bare gå sin gang?

O.J. (28.04.2017)

Rugende ender kan dessverre ikke omplasseres, og de må egentlig få lov til å fullføre rugingen der de har valgt å plassere eggene. Dersom ungene går tapt, er dette en del av det naturlige utvalget - fugler som velger gode hekkeplasser får fram unger, mens de som velger mindre gode hekkeplasser vil mislykkes.

Roar Solheim (28.04.2017)


#Diverse

Spettmeis

Vi har 3 par spettmeis på hytta.De flyttet inn inn våre fuglekasser for 3 år siden.Hytten ligger i Sverige ved grensen fra Brekken v Røros.Vi ligger på 910 moh.De stortrives og er rundt oss hele året.Uvanlig at de er her og så høyt??

N.N (28.04.2017)

Ikke i dag, men for 20-30 år siden ville dette ha vært en stor sensasjon. Spettmeisen har økt i antall og utbredelse, sannsynligvis pga god tilgang på solsikkefrø på forplasser om vinteren.

Roar Solheim (28.04.2017)


#Diverse

Hjelp fra kråke

Kan kråker forstå at mennesker er i nød?

Jeg fikk en gang hjelp av en kråke da min husky satte opp en voldsom fart i en bratt nedoverbakke. Jeg var sikker på at jeg kom til å falle og brekke alle bein i kroppen. En kråke må ha sett at dette sto ille til, for den satte seg på ryggen til huskyen min før den fløy videre igjen. Min hund stoppet og berget meg fra knall og fall.

N.N (26.04.2017)

Veldig vanskelig å vite. Kråka KAN ha oppført seg slik ut i fra helt andre grunner, og så har utfallet tilfeldigvis vært veldig positivt for deg. Eksperimenter har vist at ravn kan vite hvilken tilstand andre individer er i, DVs de har grunnlag for det vi kaller empati, men om kråkefugler lar dette komme mennesker til del, er kanskje heller lite sannsynlig.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Observert en gråspette i Kvannkjosen. Den har vært her i flere år. Vil det si at den hekker her?

N.N (27.04.2017)

Vet ikke hvor dette er i landet, men hvis den er på stedet nå, er det store muligheter for at den også hekker i området.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Diverse

Stokkand på terassen i 3. etasje.

Vi har fått en stokkan på terrassen. vi bor I Skienselva og har disse rundt oss til daglig. Vi bor I 3. etasje og kona mi oppdaget dette I dag. Den ligger fint og trykker/ruger på egg. Den har valgt seg "hus" I en stor høy blomsterurne. terrassen er heldigvis stor, ca 50m2. Hva gjør vi. Det er normalt hekkeplass rett bortenfor leiligetene. Må vi bare la den være I fred? Hva med mating?

N.N (25.04.2017)

Ja, la anda få ruge i fred. Men du må gjerne prøve å sette fram mat til den og se om den vil ha dette. Hønsefor bør være fint for en rugende stokkand. Hvis ungene kan komme seg av terrassen ved egen hjelp når de klekkes, kan dere la andemor lokke dem med seg. Dersom det er høye kanter slik at ungene ikke kommer ut ved egen hjelp, må dere FØRST fange andemor med en hov og deretter ungene, slik at dere kan slippe løs alle på samme sted sammen. Hvis dere forsøker å flytte ungene uten å ha kontroll på andemor, risikerer dere at hun ikke forstår hvor det har blitt av ungene, og forsvinner.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Spansk nasjonalfugl

J.F. (25.04.2017)

I følge en spansk zoolog (som tilfeldigvis er på samme sted som meg akkurat nå!) har ikke Spania en nasjonalfugl, men enkelte regioner har sine regionsfugler. F. eks. er storstrappe regionsfuglen for Extremadura.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Foring

Hei! Er en ivrig fuglemater, som forer året rundt. Går i brød, fuglenøtter og meiseballer. Nå lurer jeg på om ungekullene får i seg nok næring av dette? Leste at de trenger bl.a.kalsium for å styrke skjelettet, og denne maten inneholder vel ikke mye av dette, og heller ikke mye proteiner, vil jeg tro. Foreldrene trenger jo ikke lete etter mat andre steder, da de lever i overflod ho meg. Mvh Laila

N.N (25.04.2017)

Hvis du mater fuglene under hekketiden, får de voksne lettere mat til seg selv, og mer tid til å lete etter insekter og larver til ungene. Tror det går bra med slik støtteforing.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

hva heter fuglen som holder oppe en fot og har middels langt nebb og et svart hode

M. (25.04.2017)

Dette er et for generelt spørsmål til at jeg kan besvare det.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Svaler

Hva spiser svaler?
Hva slags nebb har fugler som spiser insekter?
Hva kan et kraftig nebb brukes til?

A. (24.04.2017)

Vi utfører ikke skolearbeid her, og du spør om så generelle utrednings-spørsmål som man typisk kan lete etter svar på nettet selv, og lese om.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Diverse

Frukt på terrassen

Hei. Denne våren har det på mystisk vis oppstått en god del frukt-og nøtteskall på terrassen. Først var det bananskall og appelsingskall, som supplerte seg med halvspiste plommer, nøtteskall og papir. Kort tid etter at jeg fjernet dette kom det banaskall på nytt, og noen dager etter der flere nøtteskall. Det er stort sett i et hjørne. Jeg bor i øverste etasje, så det er rart om dette er mennesker. Kan dette komme fra fugler?

V. (24.04.2017)

Det KAN tenkes at det er skjærer som har tatt med seg disse tingene til terrassen for å sjekke om de var spiselige, evt også lagre dem for senere bruk.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender med 3 bilder. To av bildene trodde jeg var en gråsisikhunfugl, men får ikke alle trekk til å stemme. Av størrelse er den lik en gråsisik. Mitt spørsmål er: Er det en gråsisik? bildet er tatt gjennom et vindu, slik at fuglen er nok litt mørkere enn det som bildet viser. Det er tatt ved et fuglebrett i Løten den 20. april i år.
Det tredje bildet er av en varsler, som jeg tok bilde av ved mitt hus i Løten rundt den 1. april. Det er første gangen jeg har sett denne fuglen. Er den hyppig forekommende i mitt distrikt?
Er takknemlig for svar.

A.N. (22.04.2017)

Det er ikke ofte en ser varsler rett rundt hushjørnet, men den er spredt forekommende over mye av Norge.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Rart egg

Jeg fant ett lite hvitt egg sirca 4 cantimeter langt .Jeg lurer på hvordan baby fagleg ser ut🥚

A.A.S. (22.04.2017)

Umulig å si noe om hva dette er uten et bilde av egget. De fleste nyklekte fugleunger ser ganske like ut.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Hvilke fugler trenger mest hjelp til hekking for tiden?

Hallo. Lurer på hvilke arter som for tiden trenger mest hjelp til hekking? Tenker da spesielt ved opphenging av fuglekasser, om hvilke fugler man burde lage kasser til for tiden, hvis man først skulle lage fuglekasse?

Det finnes kanskje en oversikt som viser hvilke arter som har en oppsving, eller som er på tur nedover?

Det er også kanskje litt geografisk betydning inn i bildet.

Takk på forhånd, vennlig hilsen fra Sandnes, i Rogaland

S. (22.04.2017)

Skal en vurdere på landsbasis, er kanskje større hekkekomplekser for sandsvale noe av det viktigste en kan forsøke seg med. Ellers er det neppe noen av hullrugerne som har akutt behov for reirplasshjelp, det er mer et lokalt tiltak som kan være viktig dersom intensiv skogsdrift har fjernet alle gamle og døde trær med spettehull i.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Skjærerede i vinduskarmen

Har ett skjærepar som bygger rede i vinduskarmen på ett soverom? Blir det mye støy etterhvert? Kan det komme noe lus eller lignende?

P.N. (23.04.2017)

Vanskelig å forutsi. Litt uvanlig redeplassering.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Kortnebbgås vs måker

Inntil i dag, 20.4.17 har kortnebbgåsa vært på Hyllbukta (Inderøy kommune) regjert i tusenvis, som vanlig på denne årstiden. Nå i kveld er alle borte, mens det er deimot hundrevis, kanskje tusen måker som har tatt over området.
Har aldri sett så mye måker her.
vh Per Odd Holde

P.O.H. (20.04.2017)

Interessant, men det behøver ikke å bety at det er noe spesielt forhold mellom måker og gjess.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Diverse

Ringdue i dueslag

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann. Vi har en fin flokk på ca 12-14 ringduer som holder til i trærne rundt oss. ( Byneset i Sør Trøndelag. ) Har veldig lyst til å få laget og sette opp ett klassisk dueslag. Er det mulighet for at ringdua kan slå seg ned i det?

L.A. (21.04.2017)

Det tror jeg neppe, siden ringduene hekker i tett skog og bygger reir oppe i tette bartrær.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Diverse

Stær

Hvor kan det ha blitt av stæren?
Her i Malmefjorden, Fræna kommune, ved Molde har jeg ikke observert en eneste stær ennå i år (21.april). Er ikke det noe sent? Hva kan det komme av? Stemmer det at stærbestanden er på vei ned?

K.O.O. (21.04.2017)

De burde ha ankommet dit nå, så det er ikke godt å si hvorfor de ikke har dukket opp. I fjor hadde stær på SV-landet gode hekkeresultater, men lokalt kan det likevel være nedgang eller bortfall av stær. Det er dessverre ikke mulig å gi noen forklaring på slike hendelser.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Diverse

Har fugler fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har fugler egentlig fjær, eller har bare huden deres et slikt mønster?

B.B. (21.04.2017)

Fjær er fuglenes særmerke! Ingen andre virveldyr har fjær.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Diverse

minste ful

Bilde vedlagt spørsmålet

va er den minste fulen såm fines

M. (21.04.2017)

Det er en kolibri som kalles biekolibri.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Diverse

Tiur og orrhaneleik

Lurer på hvor i trøndelag det fåregår storfugleik? Og når de begynner. Vært moro å sett og fotografert de vakre guglene.

E.A. (20.04.2017)

Tiurleikene er jevnt spredt i eldre barskog, så her må du enten våre lokalkjent eller gå ut og lete etter leikplasser selv.

Roar Solheim (20.04.2017)


#Diverse

fugleunger

meg og min kusine fant to fugleunger so lå i gresset og de klarer ikke og fly vi prøvde og la de ligge der en stund men når vi gikk tilbake var de der forsatt og viser ingen tegn til rede i nerheten hva skal vi gjøre og vi har funnet et egg og det er ett kjøttmeis egg så hva skal vi gjøre???

M. (20.04.2017)

Tilfeldige fugleegg skal dere ikke gjøre noe med - bare la dem ligge. Med hensyn til fugleungene, så er det ikke mulig å gi noen råd uten et bilde av dem slik at en kan se hva slags fugler dette dreier seg om.

Roar Solheim (20.04.2017)


#Diverse

Hvor lenge går fuglene "drektig"... ?

Hvor lang tid tar det fra fugler parrer seg, til hun legger det første egget?

M.K. (19.04.2017)

Begrepet "drektig" benyttes bare om pattedyr. Fugler flyr ikke omkring med store egg inni seg. Vanligvis skjer parring flere ganger daglig før og under eggleggingen. Eggeplommen (eggcellen) beveger seg nedover egglederen, og befruktes under veien. Det leirer seg på eggehvite, og i nedre del dannes skallet før egget legges. Dette prosessen tar under et døgn fra start til legging, men jeg vet ikke eksakt tid.

Roar Solheim (19.04.2017)


#Diverse

"Uværsfuggelen" Hvilken fuggel er det?

Er uværsfuggelen en hakkespett?

E.G. (19.04.2017)

Tro svartspett har blitt forbundet med regnvær når den roper (noe den gjør hver eneste dag om våren, så det er neppe noe godt værtegn!).

Roar Solheim (19.04.2017)


#Diverse

Spørsmål fra en forfatter

Jeg har lyst å ha med meg en skjær i min roman, og det har oppstått en diskusjon om hvorvidt dette er mulig. Jeg lurer ganske enkelt på om du forstyrrer et skjærerede og en skjære-familie om natten, vil de da lage et lurveleven da eller vil de bare sitte stille og vente til personene har passert. Jeg har fått høre at fuglene er nesten blinde om natten, og da faller de bare til ro. Stemmer det? Eller lager de et lurveleven om noen kommer for nærme?
Har ikke lyst til å gå ut og vekke om fuglene om natten, så det er best å bare få et svar her.

L.B.K. (18.04.2017)

Veldig vanskelig å gi deg et absolutt svar her. Det er sjeldent helt bekmørkt, og dersom det er litt svakt lys (f. eks månelys), kan det godt hende at skjærer ville varsle dersom noen kom for nær redet deres i hekketiden nattestid.

Roar Solheim (18.04.2017)


#Diverse

levetid på due?

Katten har tatt en due unge inn, med gul håre. at det har overlevert i 10 dager, og er fortsatt veldig i liv. Jeg lurer på hvor lang tid kan den leves?

G.T. (18.04.2017)

Vanskelig å si. Dersom den fores riktig, kan nok en due kanskje bli 10 år eller mer.

Roar Solheim (18.04.2017)

««første 7 205 - 7 254 av 13 061 siste»»