Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 8 372 til 8 421 av totalt 13 085 spørsmål


#Diverse

Fuglunger utan mor

Desse fuglungane har mest sannsynlig mista mora si. Vi fant de i Gapahuken, det vi trur er mora, låg død på golvet. Er det noko vi kan gjere for å hjelpe?

E. (26.06.2015)

Ingen bilder her, så vanskelig å svare på ditt spørsmål.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Ukjent fugleunge funnet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vår katt har spist opp denne fugleungens mor og søsken. Vi fant han og matet den med makk, noe han velvillig spiste godt av. Samme dagen prøvde vi å putte den i et av de andre fuglehusene, i håp om at de skulle godta han. (Igår) Idag fant vi han sittende helt alene på bakken nok en gang. Har prøvd å mate han med brødsmuler og makk, men han virker ikke interessert. Han flakser så godt han kan med vingene når du slipper han fra den ene hånda til den andre, men han har altså ikke lært seg å fly enda. Har du noen tips/råd til hva vi kan gjøre med denne lille krabaten? Og vet du om det er lenge til den vil begynne å fly?

A. (28.06.2015)

Dette er en fluesnapperunge. Den må fores med insekter eller andre småkryp. Det er ennå et par uker til den vil klare å finne mat på egen hånd.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er denne ungen og hva spiser den? (Jobber på en Dyreklinikk og vi fikk denne levert av to små gutter i beste mening). Den er frisk og rask, men veldig sulten. Har gitt den noen småmark jeg fant under ei rot i skogen... Hvor ofte skal den ha mat og hvor gammel er den ca? Den har bare en bitteliten stjert, ingen halefjær, men klarer å fly bittelitt.

A. (29.06.2015)

Bildevinkelen gjør det vanskelig å se hva dette er, men fargene på fjærene kan minne om en hagesanger. Nebbet ser derimot litt for bredt ut, så jeg klarer ikke å fastslå hva slags spurvefugl dette er. Insekter eller mat som insektspisere kan fores med, er den rette næringen. Kokt egg og kattemat kan kanskje hjelpe på som erstatning.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Kjøttmeisunger sitter fast?

Hei! Utenfor bakdøren på jobb finnes en stor potte snudd på hodet som en kjøttmeishar sine unger i, de virker nå flyvedyktige, men ser ikke til å komme seg ut (kun et lite hull på toppen av potten) er det riktig av oss å fjerne potten? Denne potten står på bakken.

A.Ø. (01.07.2015)

Ja, det bør du kanskje gjøre.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Blir trosten forstyrret?

Vi har funnet et reir i et kratt i hagen på hytta vår. Det er minst tre unger i det og vi tror det er en type trost. I hvertfall en av foreldrene har fløyet til og fra reiset som vi har sett. Problemet er at reiret er veldig nært der vi pleier å sitte i hagen og vi er redde for at vårt nærvær forstyrrer foreldrene så de ikke tør å mate ungene. Det har ikke vært folk her siden i fjor sommer, så de er nok vant til å ha hagen for seg selv. Vi ser den sitte på en grein i nærheten, men den flyr ikke til reiret. Vi har ikke rørt reiret og vet at vi ikke skal flytte det. Så spørsmålet er om vi bør holde oss vekk fra hagen, eller om fuglene vil bli vant til oss og vil fortsette å mate ungene?

N.N (01.07.2015)

Ungene er bare i reiret 12-16 dager før de hopper ut, så dette er et veldig kortvarig og forbigående problem. Vanligvis blir fuglene vant til trafikken fra mennesker i en hage, og hvis dere er litt forsiktige, så går det trolig bra med ungeoppfostringen.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Måkeunger på terrassen

Har to måkeunger på terrassen. Kan se ut som de har falt ned fra et reir på taket. Ser at det er en tredje måkeunge, men den har antakelig falt ned på bakkeplan. "De voksne" vokter og blir aggressive når vi går ut på terrasse. Overlever ungene på terrassen eller må de flyttes til bakkenivå? De flyr ikke enda og det ser ikke ut som moren forer de lenger så de får ikke tak i mat. Hva skal jeg gjøre?

N.N (02.07.2015)

Hvis den tredje ungen er på bakken, kan dere nok flytte de to andre og sette dem sammen med den tredje - da finner måkene alle ungene på samme plan.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Kjøttmeis i veggen

Hei
Vi har fått små kjøttmeisunger i lufteventilen på huset. Dette er ikke noe problem, bortsett fra at vi til uken skal bygge en ny veranda rett over dem. Vil all byggingen og hamringen skremme vekk foreldrene?

G.H. (02.07.2015)

Nei, det tror jeg ikke. De blir kanskje litt engstelige i starten, men vil nok finne tid innimellom til å kunne komme inn og mate ungene.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

svarttrost hun beyby

vi har en liten svarttrost-(hun) som er ca 5 uker gamel, kor tid kan vi slipe den ut i det fri?

D. (04.07.2015)

Den må egentlig få muligheten til selv å fly av sted når den er rede til det. Den kan først forlate sine fosterforeldre når den klarer å finne mat på egen hånd.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Tårnseilere

Hei.
Vi har en familie, om ikke en hel slekt (er mange av de)med Tårnseilere boende opp under takplatene på huset vårt.
De kommer hvert år, dessverre bommer de ganske ofte når de skal inn, og lanner på bakken... Jeg har til nå hjulpet dem opp i lufta igjen, men lurer på om jeg skal la dem sitte en stund før jeg gjør det.. De må jo slå seg ganske mye.. De kommer forferdelig fort i mot huset..

J.E. (03.07.2015)

Nei, du skal bare forsøke å hjelpe dem på vingene så raskt som mulig. Tårnseilere klarer ikke å lette fra bakken på egen hånd. Hvis de blir sittende, kan de bli tatt av katter eller skjærer, så det er fornuftig å få dem opp i lufta så raskt som mulig.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Hvitkinngjess ved Mjøsa

Har observert en flokk (ca 20) hvitkinngjess i Mjøsa ca 15 km sør for Lillehammer.
2 par har unger, resten ikke.
Er denne vanlig her?

A.D.J. (03.07.2015)

Hvitkinngås har økt betydelig langs kysten av Øst- og Sørlandet, så det er ikke uventet at arten også begynner å hekke i innlandet. Men jeg har foreløpig ikke hørt at de er funnet hekkende ved Mjøsa, så kanskje dette er ett av de første hekkefunnene.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

sangere og gjøk

hei når drar hagesanger tornsanger sivsanger gresshoppesanger elvesanger sumpsanger rørsanger busksanger trostsanger gulsanger løvsanger bøksanger gransanger lapp myrsanger og nattergal og møller munk når drar de ned til Afrika igjen har så lyst til å høre gresshoppesanger og nattergal. hvor i Afrika er de om Vinteren vet Tropiske Afrika men hvor i Tropiske Afrka? og hvor drar gjøken i Tropiske Afrika? zlle bøker man ser og har så Står det bare " drar til Tropiske Afrika. så Hvor i Alverden er det?

A. (03.07.2015)

Du stiller en haug med spørsmål som krever mange timers søk i litteraturen for å kunne svare, noe vi dessverre ikke har tid til (svar gis av frivillige ornitologer uten betaling!). Derfor må du søke svar på dette i litteratur eller ved nettsøk på egen hånd.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Ensom måkeunge

Hei. Vi kjørte nesten på en måkeunge i morges som sto midt i veien. Mannen min gikk ut å flyttet den over til fortauet. Den protesterte ikke. Ikke var det noen måker å se der heller.
Når vi i kveld kjørte forbi på samme sted, var den der fortsatt. Litt kvikkere, for den løftet på vingene og løp når mannen min gikk mot den.
Men tror du den vil klare seg der? Hva hvis foreldrene ikke passer på og gir den mat? Bør jeg ringe dyrebeskyttelsen e.l.?

M. (04.07.2015)

NEI. La fuglen være for seg selv - voksne fugler kommer nok og forer den regelmessig. Dyrebeskyttelse eller viltnemnd kan ikke gjøre noe fornuftig her.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Ugler

Har funnet disse å prøver å mate de opp,hvilken uglesort er dette å hva skal jeg gi da til mat? Evnt kor gammel kan de være?

H.J. (03.07.2015)

Ingen bilder her - ikke mulig å gi deg noe svar.....

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Hvem er hønedreperen?

Hei. En fugl har redusert antallet høner hos oss fra 7 til 2. Den er ganske lys brun- ensfarget og sitter veldig loddrett på høyspentledninga. Den er ikke så stor. Ligner ikke på ugle. Tenker de t må være en slags falk eller hauk.

T.S.U..N. (04.07.2015)

Den mest sannsynlige arten er nok en ung hønsehauk. Hvis dere vil sikre hønene, må de få en inngjerdet hønsegård med nettingtak - jeg har selv høner under slike forhold, og da slipper ikke hauken til. Hvis de skal spankulere helt fritt i åpent terreng, vil noen til slutt ende som mat for hønsehauk, rødrev eller andre...

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Perlehøne

Hva er navnet på hannen til perlehøna

S.H. (04.07.2015)

Den heter også perlehøne - hann (ikke perlehane).

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Stor hvit fugl i Korsfjord, Alta, Finnmark

Hei
Ca 200 m fra hytta ligger et oppdrettsanlegg. Der har det etterhvert samlet seg en del Gråhegre, mellom 7 og 10 stk.I år har det dessuten kommet en fugl som ligner på en hegre men virker å være hvit, sammenliknet med en hegre, med lang hals og svart bak på vingene og stjerten. Trodde helt klart at det var en hegre helt til at jeg så at den kunne svømme. Den flakset noen ganger slik at den havnet i sjøen, så svømte den helt enkelt til land igjen. Disse to fuglene sitter side ved side å fanger oppdrettsfisk så lett som bare det. Det er jo nett over mærene, men de klarer å presse nettet langt nok ned med å sette seg på det. Først en, og til slutt har mange nok satt seg der, og da er nettet på hav nivå.
Kan hegre svømme?

O.M. (05.07.2015)

Hegrer kan nok svømme dersom de må, men gjør det sjeldent. Ikke helt lett å si hva slags fugl du kan ha hatt på besøk.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

Fluesnapper

Har en fuglekasse med 6 stk. fluesnapperunger. Foreldrene er dessverre spist av en katt. Er det noen som kan ta hånd om disse ungene? Hva skal jeg gjøre?

H.F. (05.07.2015)

Dette er dessverre svært problematisk. Fluesnappere er strengt insektspisere, og vanskelige å fore opp på egen hånd. Det er heller ikke noen som har noe etablert mottak av slike ungfugler.

Roar Solheim (05.07.2015)


#Diverse

fugel art

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. hvilken fugel er dette her? fant den liten fugel unge som hverken klarte og flyge eller spise skjøl, hva gjør man med den?

M.E. (01.07.2015)

Dette er en kjøttmeisunge. Skal den klare seg, må den fores til den blir noen uker eldre.

Roar Solheim (03.07.2015)


#Diverse

Sandsvaler i grustak

I nærheten av der vi bor er det i et nytt byggefelt der en koloni med sandsvaler har slått seg til i noe som må betegnes som et grustak. Dette skal bearbeides til boligtomter. Vil utbygger ha lov til å gå "bananas" med gravemaskin oppi denne bakken??

S. (03.07.2015)

Dette bør meldes fra om til Fylkesmannens miljøvernavdeling. Det kan ikke graves i en slik koloniplass uten videre - avbøtende tiltak kan være påkrevet!

Roar Solheim (03.07.2015)


#Diverse

Trost unger

Kan trosten flytte unger som er under 1 uke gammel til et annet rede eller er det andre fugler eller dyr som har tatt de 3 ungene?

N.N (29.06.2015)

Nei, troster kan ikke flytte unger. Det er nok noen andre som har forsynt seg.

Frode Falkenberg (01.07.2015)


#Diverse

Slippe løs tam grågås

Hei. Har to grågåsunger som nå er ca 2 mnd gamle. Hatt dem siden de ble klekt ut. (Ja vet dette er ulovlig, men hadde ikkje hjerte til å la de dø)
Lurte på, er det noen som helst mulighet for at de vil overleve i naturen? Visst vi finner en flokk med grågås og slipper de løs?

S. (28.06.2015)

Du kan prøve, men jeg aner ikke hvordan det vil gå. De er nok preget på mennesker kanskje?

Frode Falkenberg (01.07.2015)


#Diverse

Nattravn

hører nattravnen hver kveld nå i Juni. Normalt har jeg kun hørt den på sensommeren. Hva kan det komme av? Bor i Våler i Østfold.

T.A.B. (24.06.2015)

Vanskelig å si. Tilfeldigheter?

Frode Falkenberg (01.07.2015)


#Diverse

bLÅMEISen

Hei Kan Blåmeisen legge 2 kull og i tilfelle hvor lenge går det

T.E.B. (25.06.2015)

Ja, blåmeisa legger gjerne to kull. De setter i gang med kull nummer to så snart ungene fra det første kullet blir selvstendige.

Frode Falkenberg (01.07.2015)


#Diverse

lyder

hei. vet du om noen sider hvor man kan laste ned fuglelyder gratis til mobiltelefonen?

N.N (28.06.2015)

Prøv http://www.fuglar.no/fuglelyder.html

Frode Falkenberg (01.07.2015)


#Diverse

Veterinær med fuglekompetanse

Hei, har dere noen oversikt over veterinærer med kompetanse på fugler (burfugl i mitt tilfelle)?

L. (30.06.2015)

Dessverre, det har vi ikke kjennskap til.

Frode Falkenberg (01.07.2015)


#Diverse

Trostunge

Hei, jeg fant en liten Trostunge i dag. Jeg lurer på hvilken mat man skal gi den, hvor ofte man skal gi det og hvor mye? Hva er det den trenger for å overleve? Og hvordan skal man mate fuglen ?

N. (28.06.2015)

Sett fuglen ut der du fant den så fort som mulig. Fuglen har små sjanser om du forer den opp, og jeg vil tro at foreldrene leter etter den.

Frode Falkenberg (29.06.2015)


#Diverse

Ugleunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant to ugleunger som har falt ut av redet hva kan jeg mate de med.?

H.J. (29.06.2015)

Du bør sette de tilbake der du fant dem så snart som mulig. Plasser de i et tre eller tett kratt, slik at de kan sitte å lokke på foreldrene i skjul. Utsetting bør skje på kvelden.

Ugleunger hopper gjerne ut av reiret før de kan fly, og mates av foreldrene i denne perioden. Det er viktig at foreldrene får kontakt med ungene snarlig, før de gir opp... Dette ser ut til å være hornugleunger. Hvor var det du fant dem?

Frode Falkenberg (29.06.2015)


#Diverse

Ærfugl reir

I går da vi skulle feire St. Hans var det en ærfugl som hadde lagt reiret sitt alt for nært bålet. Bålet var svært og kunne ikke flyttes. En kompis og jeg fikk fuglen av reiret, og vi flyttet da reiret litt unna. Siden fuglen ikke kom tilbake, men holdt seg i nærheten, flyttet vi reiret tilbake når bålet var nedbrent i håp at den skulle komme tilbake. Det gjorde den senere på kvelden. Men i ettermiddag når vi skulle sjekke var reiret tomt. Ikke spor av hverken ærfugl eller egg. Ikke engang spor av eggeskall. Så nå lurer jeg på om ærfuglen kan ha flyttet reiret siden den kanskje følte seg truet eller usikker?

J.R.J. (24.06.2015)

Nei, ærfugler klarer ikke å flytte reiret sitt. Så bålfeiringen er helt sikkert årsaken til at hekkingen gikk skeis. Fugler, og spesielt andrefugler, som blir skremt av reir får ikke tid til å skjule eggene i dun før de forlater dem. Det gjør dem ekstra synlige for predatorer, og flushing av fugler på reir er en vanlig årsak til at andrefuglreir havarerer.

Frode Falkenberg (25.06.2015)


#Diverse

Måker i hekktid

Har borettslag lov å ta vekk måkereir og unger? Det er dessverre flere unger som har forsvunnet i området, de var ikke flyferdige.

N.N (23.06.2015)

Nei, det er strengt ulovlig å forstyrre måker som hekker. Å fjerne unger og egg er faunakriminalitet, og bør anmeldes umiddelbart om det ikke er gitt tillatelse fra myndighetene.

Frode Falkenberg (23.06.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Her i Fyllingsdalen har vi lenge sett på måser som hekker på taket til naboblokken.Siste uken er det funnet egg med hull i og i natt har det vært noen å drept måseunger og det ligger mye pellets og annet på taket.Hva kan gjøres med dette ? Måsene er jo fredet. Det er et trist syn å se måsemor ligge vedsiden av reiret i dag å se på de ødelakte ungene.

S.F. (13.06.2015)

Dette er faunakriminalitet som bør anmeldes. Fryktelig trist.

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

Tåler fuglunger frø ?

Tåler fuglunger (svartmeis) å bli foret på fuglefrø som moren finner ved foringsautomaten? Er det skadelig eller farlig for ungene ?

N.N (12.06.2015)

Fugleunger trenger proteinrik mat, som f.eks. larver av sommerfugler i sine første uker. Frø er ikke egnet.

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

Storspove med kyllinger

Hei. Vi har en storspove-mamma som i et nasjonalromantisk øyeblikk fant ut at Ytter-Leivset 8 var stedet å bygge rede, da hun ventet sine søte små. Nå tusler hun uanfektet rundt, bare få meter fra kjøkkenvinduet, med minst to dunete nøster på oppdagelsesferd. Problemet er bare at hun ikke har tatt hensyn til at det også bor to skruppelløse lystmordere her- den ene sibirtigeren min er helt opplagt on a mission og jeg har holdt ho inne siden i går og tilogmed tatt frem strengstemmen og sintøyan. Ikke at jeg trur det hjelper nevneverdig.. makan til jeger skal man lete lenge etter. De fugleungene, er de doomed eller kan dette gå bra? Nå leste jeg nettopp at arten dessuten er utrydningstruet og at det skal meldes fra om hekking. Hvor melder jeg fra om dette?

L.B. (22.06.2015)

Du får holde de skruppelløse lystmorderne inne fram til fuglene har forsvunnet. Med litt menneskelig aktivitet er det vel trolig at de stikker (forhåpentligvis). Rapporter gjerne dine hekkefunn av storspove og andre fugler på artsobservasjoner.no

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilken farge har dompapen hun

N.N (20.06.2015)

Dompapens hunn er brun på undersiden, grå på ryggen og svart på issen: https://www.flickr.com/photos/cyberbirding/11965096906

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

Larus fuscus

Bilde vedlagt spørsmålet

During a Trip to Korshamn on June16th 2015 I watched that marked bird. The right leg - I think with the "normal" ring was missing.
Number of the blue plastic ring is J56N
Who is the recipient for such watches?

D.B.Z. (21.06.2015)

Hi Bernhard! Nice re-sighting! The bird is actually a Larus marinus. I've added your info in the color-ringing scheme in Norway, and here's all the info on the bird:

Ringed:
Pullus Dato 21.06 2003
Merra, Lindesnes, Vest-Agder, Norway - 58°01'31"N 007°18'15"E

Re-sightings:
Dato 01.12 2003
Brighton, Sussex (West & East), Great Britain - 50°49'09"N 000°08'27"W

21.04 2004
Dungeness, Kent, Great Britain - 50°55'29"N 000°56'34"E

22.10 2005
Antifer, Saint Jouin, Seine-Maritime, France - 49°39'00"N 000°09'00"E

09.07 2010
Indre Guleholmen, Lindesnes, Vest-Agder, Norway - 57°59'31"N 007°05'37"E

16.06 2015
Korshavn, Lyngdal, Vest-Agder, Norway - 58°01'24"N 007°00'03"E
Observatører Zapfe, Bernhard -
4378 days, 18 km

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

Linerle rede i putekassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vi er på hytten i Hemsedal.I putekassen vår på terassen har en linerle bygget reir.Det er fire små og et egg i rede.
vi skal jobbe ute på terassen i hele sommer.
Kan vi flytte hele kassen rundt på andre siden av hytten?

A.T.A. (22.06.2015)

Det er nok tvilsomt om det går bra. Har dere mulighet til å vente et par uker, så vil nok eggene være klekket og fuglene være flyet.

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

knoppsvaner

Hei! Vi bor i Larkollen og på en liten innsjø i nærheten holder det et svanepar til, det samme paret kommer tilbake år etter år, og det er kun de to svanene på tjernet. De bygger flott rede og bytter på å ligge på eggene - i mange uker - men så blir det ingen unger av det, ikke et eneste år. Er det som med oss mennesker, at det ikke er bra match mellom disse to? Når de tilslutt forlater redet forsvinner den ene svanen, og kun den andre blir igjen. Kan du si noe om dette? Dete r jo veldig trist, de jobber hardt med redet og er så tålmodige med rugingen, men får aldri lønn for strevet.

K.G.E. (22.06.2015)

Det kan være at en eller begge svanene begynner å bli gamle. Fuglenes fertilitet er som hos mennesket, noe dårligere når de er gamle.

Frode Falkenberg (22.06.2015)


#Diverse

Kjøttmeisrede i garasjen (småfugl)

Vi holder på å behandle taket. Høytrykkspyling og påfølgende overflatebehandling.
I garasjen ser vi at det også i år er fugleaktivitet. Vi har sett kjøttmeis fly inn under takstein på hjørnet med mat, og hører fugleungene tydelig. Nå avventer vi med vask og behandling av taket på garasjen for å ikke skremme fugleforeldrene bort fra redet.

Hvor lang tid tar det før fuglebarna forlater redet og flyr ut? Vi har hørt kvitter i 1 ukes tid.

Takk for svar,

M.M. (18.06.2015)

Da vil nok meiseungene være ute innen en ny uke. De har 12 (-14/16) dagers reirtid. Når de flyr ut, kommer de ikke tilbake.

Roar Solheim (19.06.2015)


#Diverse

Er Ringduer fredet i hekkesesongen

Er ringduer som er i ferd med å legge egg for kull nr. to fredet? Ringdueparet hadde forlatt sitt rede etter å ha fostret opp sitt første kull. Vi fjernet rede og nå er de ferd med å lage nytt rede for neste kull. Kan vi fjerne redet selv om det er lagt nye egg, eller er de fredet i denne perioden?

E.M.Ø. (17.06.2015)

ALLE fugler er i utgangspunktet fredet i hekketiden, og det gjelder deres reir, egg og unger også.

Roar Solheim (19.06.2015)


#Diverse

Gjøk

Bilde vedlagt spørsmålet

Tre år på rad har vi hatt gjøk på eller ved fuglebrettet, men hvert år finner vi den etter noen dager død under en busk. Sist var det ikke mat på fuglebrettet. Det er katter, rev og rovfugl i området. Lurer på hva som skjer.

I.J. (19.06.2015)

Dessverre vanskelig å si. Den er IKKE ute etter maten. Fuglen på bildet er en ung gjøk, så hvis det er årets ungfugler som omkommer, kan de ha vært uforsiktige og være tatt av f. eks. katt.

Roar Solheim (19.06.2015)


#Diverse

ruging

har en kokosnøtt på veggen. det er en veldig liten fugl som bor der.fuglen er borte fra redet veldig lenge av gangen. er det bra for eggene? det er fire små egg i nøtten. mange mennesker forstyrrer den ved å gå forbi. tror noen ganger den har gitt opp, men den kommer tilbake:)

V. (19.06.2015)

Det går sannsynligvis bra så lenge fuglen hele tiden vender tilbake til redet.

Roar Solheim (19.06.2015)


#Diverse

Kråke unge

Hei, min sønn kom hjem med en kråke unge idag.
Fant den på marka vedsiden av der vi bor, denne hadde vistnok vært der ett par dager.
Skal vi sette den ut igjen der han fant den eller er den forlatt?
Den kan ikke fly virker det som men ellers ser den ok ut.
Håper på raskt svar
Den vil ikke ha brød eller skinke

T. (17.06.2015)

Fuglen må settes ut igjen der den ble funnet.

Frode Falkenberg (19.06.2015)


#Diverse

Måkeunger på terrassen, hva skal jeg gjøre?

Da jeg kom hjem etter noen dagers reisefravær, oppdaget jeg tre måkeunger på terrassen. De er nok falt ut av et rede på taket. (Jeg bor i fjerne og øverste etasje i en lavblokk med flatt tak ved Smestaddammen i Oslo.) Foreldrene er i nærheten – det holder at jeg viser meg i vinduet, så kommer de flyvende til.

Ungene er blitt nokså store, men de ser ikke flyvedyktige ut for meg. De virker å være helt uskadet. Jeg vil jo helst bli kvitt dem, men å få dem opp i redet igjen blir nok vanskelig – og da ramler de vel bare ut igjen. Jeg har overveid å få dem opp en kasse for å få fraktet dem ned til bakkenivå utenfor huset, i grensen mellom gressplenen rundt huset og et sterkt tilgrodd skrent ned mot bekken som løper ut fra Smestaddammen. Jeg antar at foreldrene vil finne dem igjen der.

Foreldrene vil nok forsøke å forhindre meg i å røre ungene, så jeg ser ikke frem til dette med særlig lyst, og er i det hele nokså i tvil om hva jeg bør gjøre. Ungene har det vel ikke nødvendigvis verre på terrassen enn i redet på taket - kanskje tvert imot, men terrassen blir jo svært tilskitnet av dette. Og det vil kanskje ta uker før de kan fly?

Har dere noen råd?

H. (19.06.2015)

Du kan prøve å flytte de ut i hagen (om det er noe slik i umiddelbar nærhet). Måkeforeldrene vil trolig finne dem kjapt, og prøve å lede dem mot områder de kan være (Smestaddammen f.eks.).

Frode Falkenberg (19.06.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Hei. Hvor lang tid tar det får ett måke egg klekker

N.N (14.06.2015)

Fra rugestart er det opp mot 4 uker.

Roar Solheim (17.06.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Hei jeg har fått en ny fugel på mitt fuglebrett men ifølge min fuglebok skal den ikke vere her til lands . Og ifølge bildet i boka og infoen der så er det en kjernebiter og den skal da kun holde til rundt oslofjorden og ikke oppe i namdalen? eller?

B.G. (15.06.2015)

Jo, kjernebiteren har spredt seg nordover, og forekommer nå og da opp til og med Nordland.

Roar Solheim (17.06.2015)


#Diverse

kråkeunge

hei. jeg venninna mi fant en kråkeunge i skogen, den var veldig svak, klarte nesten ikke å stå ordentlig.
så lurte på hvordan jeg skal oppbevare den, og hvordan mat jeg skal gi den.

T. (15.06.2015)

Foreldrene er mest sannsynlig nær ved og vil ta seg av den, men nå har det trolig gått for lang tid til at den kan settes tilbake. Kråkeunger spiser nesten alt mulig, men proteinrik mat som kjøtt, fisk, kattemat fra boks, egg o.l. er viktig.

Roar Solheim (17.06.2015)


#Diverse

trosteunger har hoppet ut av redet, foreldrene borte

Har et trosterede i bakgården som jeg har fulgt med stor interesse gjennom mange uker, fra de etablerte seg i den grønne busken vår, mot muren bak, og frem til trosteparet ivrig fløy frem og tilbake med mat i nebbet, for 3 dager siden klarte dessverre katten vår å ta livet av trostemor, men trostefar fortsatte sitt nå enda mer strevsomme arbeid med å mate ungene som lød kraftigere fra redet. Idag har ungene begynt å forlate redet, den første falt ned i formiddag, og jeg hjalp den opp igjen, trostefar har uteblitt og etterhvert kom den ene ungen etter den andre flaksende ned gjennom bladverket. De virker kraftige og robuste, tar noen små vingeslag, men kommer ikke så langt. Hopper omkring, og kvitrer høylydt fordi de er sulten. Jeg har etterhvert fått ta idem (med hansker på for sikkerhets skyld)for å løfte dem vekk fra steder de har sittet fast, og i løpet av kvelden begynt å fore dem, med brødsmuler dyppet i vann, de åpner villig nebbet og spiser ivrig det jeg byr på, den ene etter den andre. Opprinnelig var de 5, nå kun 4 - den siste vet jeg ikke hvor er, kanskje fløyet over i naboens bakgård... Kan jeg fortsette å fore dem med brødsmuler? Og hvor lang tid tar det innen de vil klare seg selv? Kattene holder jeg nøye vakt over, de kommer seg ikke dit lenger, men her er fulgler som skjære og måker som kretser over takene - er de en fare? Eller rotter?

E. (15.06.2015)

Trostunger trenger proteiner fra insekter og småkryp, så brødsmuler vil ikke være tilstrekkelig. Oppbløtet kattemat (fra boks) kan være et alternativ. Fugleunger kan alltid bli spist av andre, spesielt dersom foreldrene forsvinner og ikke kan jage vekk farlige fiender.

Roar Solheim (17.06.2015)


#Diverse

måkeskremsel

Jeg har leilighet i toppetasjen i en bygård i gamlebyen i Menton, franske riviera. Utsikten er fin men vi blir plaget av måker på nabotaket (5-6 meter unna)som holder oss våkne sent og tidlig. Noen som har noen tips på hva vi kan gjøre?

J.M. (16.06.2015)

Dessverre ikke.

Roar Solheim (17.06.2015)


#Diverse

3 måkeunger ute av redet!

Hei!
jeg har hatt en måkefamilie på 5(3 unger og 2 foreldre) på et tak (bare 2-3m over bakken). Nå har foreldrene fått ungene til å hoppe ned. Så nå går tre unger rundt på parkeringsplassen, foreldrene følger med og går delvis sammen med dem. Men de er ikke flygedyktige ennå, siden de kun har dun. Skal jeg gjøre noe? Ta ungene tilbake i redet?
På forhånd takk for svar! :)
mvh.Kristin

K. (16.06.2015)

NEI. La måkene klare seg selv. Hvis du setter dem opp igjen, hopper de bare ned en gang til.

Roar Solheim (17.06.2015)


#Diverse

Krykkjer på oljeplattform

Hei, er på en oljeplattform på Haltenbanken, der det er stor forekomst av Krykkjer, ser at det kommer i konflikt med prosjekt som skal starte opp, og rundt femti reir med tisammen ca 80 egg/ unger er i fare for å bli spylt bort, er dette lov?

N.N (12.06.2015)

Det er neppe lov, men det er vanlig at næringsliv får gå foran hensyn til natur, dessverre altfor vanlig i det norske næringsliv og norsk forvaltning, selv om lovverket sier at unger og egg skal være i fred.

Roar Solheim (14.06.2015)


#Diverse

Trostefugl?

Vi observerte en trostelignende fugl på Sotra idag. Størrelsen var som en svarttrost men hele hodet var helt lyst. Resten av kroppen var mørk men det var et lyst felt langsgående på vingene. Overgangen mellom det lyse og mørke var ugjevn, altså ingen markert rett overgang men litt mer spettete. Den satt i et tre som en trost ville ha gjort og varslet høylytt da vi gikk forbi. Når vi stoppet opp, fløy den over veien til et nytt tre. Jeg har søkt i fulgebøkene mine og på nett, men har ikke funnet noe lignende. Ser at det beskrives noe om trost albino uten at jeg har funnet bilde av dette. Hva kan det være?

E. (13.06.2015)

Høres ut som en svarttrost med en del hvite fjær. Dette er et ganske vanlig avvik hos mange troster og andre spurvefugler.

Roar Solheim (14.06.2015)

««første 8 372 - 8 421 av 13 085 siste»»