Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 8 397 til 8 446 av totalt 12 987 spørsmål


#Diverse

Stokkandunger alene

Så i går en stokkand med fire unger (ganske små, fortsatt dunete), og i dag bare to unger alene på samme sted. Klarer de seg om moren er forsvunnet? Er det eventuelt noen spesiell slags mat man kan gi dem?

N.N (23.05.2015)

Vanskelig å si. Unger alene er ganske sårbare. Stokkand kan nok spise vanlig hønsefor.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Stor fargerik sommerfugl el svermer

Jeg tok ett bilde av en stor sommerfugl el svermer, men jeg klarer ikke å sende bilde på annet en mms. Kan jeg sende det til noen her og få svar på hva det er? Aldri sett noe slikt før.

A.H. (23.05.2015)

Forsøk å finne noen som kan hjelpe deg med å sende bildet.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

hvilke rovfugler er det i Jevnaker?

Hei. Jeg lurte på om det er noen store rovfugler i Jevnaker eller nærliggende områder? Er det hauk eller ørn i området?

O.T. (24.05.2015)

De du har størst sannsynlighet for å se der, er nok musvåk, kanskje fiskeørn, og utover sommeren også vepsevåk.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

stær

Hei, forer stæren kyllingene sine med meitemark?

N.N (23.05.2015)

Det går jeg ut i fra. Den forer med all slags småkryp; insekter og larver.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Fuglunge

Hei, vi har funnet en liten fuglunge i skogen. Den har nok ramlet ned fra redet og vi lurer på hva vi kan mate den?

N.N (23.05.2015)

Umulig å si uten bilde for å se hva slags art det er....

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Svalereir ihusmønet

Hvordan forhindrer jeg svaler til å bygge i hus mønet mitt, de renser feiret rett ned i grill maten på terrassen , veldi irriterende!
Mvh th

T.H. (20.05.2015)

Da må du lage noe som hindrer fuglene i å komme til stedet hvor de bygger reir.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Måker bæsjer (alltid) på nyvasket biler.

Jeg har lurt på dette en stund, for jeg synes det er et veldig pussig fenomen.

Men hvor bæsjer måker ALLTID på biler når de er nyvasket? Når jeg finner fuglebæsj på bilen, så er det aldri når den er støvete og skitten, kun når den er nyvasket. Hvorfor?

(Jeg spurte en billakkerer en gang, og han kunne bekrefte dette - at fugler alltid bæsjet på biler når de var rene og pene, 'aldri' når de var skitten.)

R.P. (20.05.2015)

Dette høres mest ut som et klassisk tilfelle av Murphys lov, eller "loven om tingenes iboende faenskap"! Har litt vanskelig for å se at måkene vil skite med hensikt på rene biler, men det vil selvfølgelig oppleves mer irriterende hver gang det er den renvaskede bilen måkeskitten havner på.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Mating av svarttrostbaby

Idag fant vi en svarttrostbaby som vi antar har falt ned fra ett reir oppunder taket på huset vårt. Jeg vet ikke hvor gammel den kan være, men vi har hørt fuglelyder i ca 1 uke. Fuglen har fått øyne, men ikke veldig mye fjær. Vi har laget ett rede til den oppi en pappeske som vi har i garasjen. Vi har gitt den vann, kokt eggehvite og litt meitemark. Etter dette har den kvikknet veldig til. Lurer på hvor ofte vi bør mate den, og når kan vi anta at den er klar til å bli sluppet ut for å klare seg på egenhånd?

J. (20.05.2015)

Slike fugleunger må mates jevnlig minst en gang i timen, så dette er en krevende oppgave...

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Fant en ekornunge - hva gjør vi?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I dag fant vi en ekornunge. Den løp ut i veien og holdt på å bli påkjørt. Vi satte den tilbake i gresset, men den løp ut igjen i veien.Vi var flere som lette etter moren en god stund, men vi fant ingen. Nå har vi tatt den med hjem og hviler mye i hendene våre. Hva gjør vi nå? Bør vi ha den over natten og gi den mat og drikke? Hva gir vi i så fall? Når plasserer vi den ut igjen? Vi har et hamsterbur som vi har den i når den skal sove. Er det OK? Noe mer vi bør tenke på? Takknemlig for svar. :-)

L. (22.05.2015)

Ikke helt lett med slike gnagere. De spiser forsåvidt mye forskjellig, både nøttekjerner, gulrot (kanskje?), brød o.l., og vann å drikke. Men hvis ekorn fores opp og blir hustamme, kan de bli et ugangsvesen å ha innendørs!!!

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Skjærer

Når på året er skjæreunger flyvedyktige og kan forlate redet ?
Hilsen Ove

N.N (22.05.2015)

De forlater nok reiret i mai-juni.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Strandsnipe

Er strandsnipe en vanlig fugl på indre østlandet , toten ?

I.H. (20.05.2015)

Ja, den ere vanlig over det meste av Norge.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Moskusand på utmarksbeite

HEI - jeg har et moskusandepar som er ett år gamle. Av plasshensyn kan jeg tenke meg å la de få bo på et vatn (ca 3 mål stort) vi har på utmarksbeitet, som er ca. 1 km fra gården i sommer. Området er utmark og beite for sauer. Vatnet eier vi sammen med naboen, så jeg må klarere at det er greitt for han. Jeg tenke å mate de i en overgangsperiode,selvom de er vant til å spise det de finner i hagen. Høres det ok ut ? Eller vil de har problem med å greie seg gjennom sommeren ?

V. (18.05.2015)

Det er ikke OK å sette slike tamfugler ut i naturen på denne måten. Det er allerede altfor mange slike ender på rømmen rundt omkring, så de bør helst holdes på kontrollert mark.

Roar Solheim (18.05.2015)


#Diverse

Flytte rede med egg

Hei
En spurv har bygd rede i svart søplesekk med løv. Den står inntil en vegg med mye uro. Kan jeg flytte sekken med redet i ca 20 m ..vil fuglen finne redet sitt?

N.N (18.05.2015)

Nei, det vil den bare gjøre dersom reiret med sekken flyttes gradvis (forslag ca 1/2 meter av gangen inntil fuglen har vent seg til den nye plassen).

Roar Solheim (18.05.2015)


#Diverse

hvilken art bygger rede?

Kan man se av byggemetode/størrelse på selve redet i fuglekaaen hvilken art det er som bygger? Det har ikke kommet egg ennå.

A.E.S. (18.05.2015)

For en del fugler kan man artsbestemme på reirmaterialene og plasseringen av reiret.

Roar Solheim (18.05.2015)


#Diverse

Albufera, Mallorca

Hei, vet du om en link der jeg kan lese om fugler i oktober i Albufera?

R.H. (11.04.2015)

Dessverre, nei.

Roar Solheim (17.05.2015)


#Diverse

Skjærer i hagen

Hei. Naboen saga ned et tre, der skjæra hadde laga reir. Nå bygger de i hagen vår. De bråker fælt. Alle vi fjerne dem, men jeg synes synd på fuglene som strever og bygger. De har ikke lagt egg enda. Noen sier vi kan stikke hull i egga, slik de ikke blir noe. Evt sage treet ned. Eller bare la dem være? Hva gjør vi, når vi føler de plager alle i nabolaget

S. (28.04.2015)

Det er ikke tillatt å forstyrre fuglenes reir, så det beste er å få folk til å akseptere de artene som holder til rundt våre hus og hager.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

reirbygging hos skjærer

En bekjent av meg har fått problemer med skjærer som bygger reir i nærheten av hans lydstudio. Pga av all støyen de lager vil han ikke ha reiret der og har forsøkt flere ganger å få fuglene til å bygge andre steder-uten resultat. Han synes det er ubehagelig å stadig rive ned det skjærene bygger.Ikke hjelper dt heller.De kommer tibake hele tiden .Hva kan han gjøre for å få fuglene til å velge en annen reirplass?

K.H. (24.04.2015)

Ikke enkelt, men hvis han kunne sette opp en kunstig plast-ugle i treet, og flytte litt på den av og til, så kanskje det kunne få skjærene til å velge en annen reirplass.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Har skjære i tunet som flyr inn på låven. Hvor stort hull i veggen treng svala for å kunne fly inn?

N.N (25.04.2015)

Et hull på ca 4 cm i diamweter burde være stort nok.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Skarver

Takk for svar om Skarvene jeg har fotografert. Bildet ble tatt for 3-4 år siden på Urevassfjorden på fjellet mellom Hol og Aurland. Jeg har også observert mange Skarver i Gudbrandsdalslågen , og hører andre sier de har sett Skarv i mange forskjellige vassdrag innenlands. Er det stort sett Storskarv som jeg har sett , eller kan det være annen type Skarv ? Har hørt snakk om en fugl som blir kaldt Mellomskarv, men i og med at den ikke er nevnt i noen av mine fuglebøker, lurer jeg på hva det er, og om det er en art som nå begynner å innvandre Norge. På forhånd takk.

B.H. (16.05.2015)

I innlandet er det bare storskarv som opptrer, aldri den noe mindre toppskarven. Mellomskarv er en underart av storskarv som har økt sin utbredelse fra kontinentet, og nå hekker langs norskekysten helt til Agder-regionen.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Ugler

Heisann! Jeg er veldig interessert i ugler og lurer på om du vet om forskjellige sider der det står mye utdypende info om dem og evt om det er noe spesielle bøker.På forhånd takk!

N.N (09.05.2015)

Søk om ugler eller "owls" på nettet, og sjekk bokoversikten i NOFs butikk "Natur og fritid".

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

gravand

Jeg vil informere om at det nå er to gravender på Svellet v/Hammeren i Rælingen som ligger i Nordre Øyeren Naturreservat. Min mann og jeg har aldri sett denne arten her tidligere.
Tror dette er ganske sjeldent?

J.J. (07.05.2015)

Gravender opptrer av og til på Østlandet i våtmarkslokalitetene, men jeg kjenner ikke til at de er funnet hekkende på noen slike steder.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Hvordan kjenne igjen de forskjellige meiseungene?

Hei, hvordan se forskjell på ungene i kassa?

M.S. (08.05.2015)

Det klarer du nok ikke uten å merke dem på en eller annen måte, og det må du ha tillatelse til...

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Havørn

Vet dere om havørna hekker på Håøya i år? Og om det er mulig å se ørna fra Digerud?

T.H.Å. (09.05.2015)

Dette er for lokalt til at vi kjenner til det fra sentralt svarer-hold.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Kvinelyd av fugler, mest sannsynlig reir

Hei,

jeg er plaget med gjentatte kvinelyder av en fugl i en bakgård. Går på den mentale helsa løs, fordi bakgården forstørrer lyden som går vegg imellom. Er en kvinelyd som høre ut som en dårlig brems, som gjentar seg hvert 3sekund.

Finnes det noe fuglefløyte jeg kan bruke for å få den til å tie stilt ? Finner ikke ut hvor den holder hus.

H. (10.05.2015)

Vanskelig å si hva dette kan være for slags fugleart, og nei, dessverre, kjenner ikke til noe som kan få den til å ti stille.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

hva gjør jeg for å passe på et egg?

hei, jeg fant et egg som falt ut av redet til moren sin, og venninden min tok på egget før jeg fikk sagt ifra at det ikke var lurt. og jeg vil bare ta vare på egget, og prøve å redde det. hva gjør jeg?

N.N (10.05.2015)

La det være. Det er altfor komplisert å forsøke å ruge ut egg fra ville fugler selv, og i særdeleshet når en ikke vet hva det er for slags art.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Rødstrupe med unger

Hei. Jeg har fått et problem. Under terrassen min har et rødstrupepar har laget reir i en stråkurv som står oppå sommerdekkene mine. I dette reiret er det nå 6 fuglunger. Fuglemor og far kommer med mat, og en av dem ligger ofte i reiret med ungene. Jeg skulle helst flyttet på stråkurven for å komme til sommerdekkene mine, men vet ikke om dette er forsvarlig, med tanke på ungene. Kan jeg flytte denne en times tid, eventuelt når blir disse små flyvedyktig slik at jeg kan finne et tomt reir?

T.H. (11.05.2015)

Rødstrupeunger forlater reiret etter kanskje 10-12 dager. Hvis du kan lette reiret av dekket, og henge tilbake et vinterdekk (går ut i fra at det er den aktuelle problemstillingen), og så legge reiret på plass, så burde det la seg gjøre i løpet av noen minutter, og det burde gå uten problemer.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Gråhegre

Vi har et hestebeite rundt et frodig ravinelandskap ved siden av ei lita elv. Der har det slått seg ned ett gråhegrepar som kommer tilbake år etter år. Er det normalt at hegrene skaffer seg sånne faste hekkeplasser? Innbilte meg at hegrene levde i store kolonier og ikke for seg selv sånn som disse to gjør. Skaffer hegrene seg maker for livet sånn som enkelte andre fugler gjør?

T.F. (12.05.2015)

En koloni kan starte med bare ett par, så dette kan være et slikt hegrepar...

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Tøj og udstyr når du skal på fuglefotografering?

Jeg er efterhånden begyndt at gå rigtig meget op i fuglefotografering og ornitologi. Inden længe skal jeg på en længere tur til Nordjylland og håber på at se en masse sjældne fugle og komme hjem med nogle fine skud i kameraet. Men jeg vil høre om i har nogle gode råd til udstyr? Hvilken beklædning skal man have på. Jeg forestiller mig faktisk at købe et jagttøj fx herfra: http://www.vildmarks.dk/produkter/8-jagttoej-amp-jagtsaet/. Har det overhovedet betydning, at man camouflerer sig for fuglene ved fx at have naturtro farver på?

K.C. (13.05.2015)

Du trenger ikke noe slags spesielt tøy for å fotografere fugl. Kamuflasjeklær er ikke påkrevet. Det viktigste er å stå eller sitte stille og vente, da kan du få mange fugler på kloss hold. Skal du kamuflere deg, må du helst sitte inne i et kamuflasjetelt slik at dine bevegelser ikke kan ses.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Stor fugl i furubuskene

Hei. Vi har fått en større fugl i hagen, som vi antar ruger? Trodde først det var en storfugl, men ved nærmere ettersyn tror jeg det er en and. Hadde jo tenkt å grille snart, men er redd det vil ødelegge eggene. Hva gjør vi? Mvh Elisabeth Lie og Sigval Finsnes, Snarøya

S.F. (13.05.2015)

Endenes rugetid er ca 4 uker, så det er jo fint hvis du klarer å la den bli ferdig - da flytter den ungene.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

Trost

Hva betyr egentlig ordet Trost ?

S.S. (13.05.2015)

Det vet jeg ikke, dessverre.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

skadet pekingand

Har en pekingand dom har skadet foten sin for ei uke siden, hvordan det har skjedd er jeg usikker på. Går på ulent terreng sammens med toulouser gåser. Foten er skikkelig hoven m litt bedre enn for ei uke siden. Hoven i kuleleddet nederst på foten og selve senen i fotbladet. Spekuleres om den kan Være brukket, men hun klør og svømmer med den. Spiser godt også. Røntgen har Vært det ideelle men tåler de narkose da? Tåler de smertestillende og eventuelt hvilken type. Kan det være betennelse i foten. ?

J.T. (14.05.2015)

Kontakt folk som driver med tamfuglhold.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

eggsanking

hei. her hvor jeg bor er det lange tradisjoner på å sanke inn måkeegg på våren, og det er greit nok. vi har mange tusen måker her. men nå er det noen individer som har funnet det for godt å ta grågås egg med seg og, og for meg høres ikke det helt bra ut, og lurer da på om det er noe regler for dette. er det lov?

A.L. (15.05.2015)

Sjekk med fylkesmannens miljøvernavdeling i fylket der du bor.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

fuglereir under takstein

Hei jeg lurer på når jeg kan fjerne fuglereir?

N.N (15.05.2015)

Hvis de er uten egg eller unger, kan du nok fjerne reiret hvis du må.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Diverse

MÅKE

Hva heter alle måse-artene i Norge?

F. (06.05.2015)

Det finner du lettest ved selv å lete på nettsider, bl. a. kan du søke opp måkearter på NOF-sidene (birdlife.no).

Roar Solheim (06.05.2015)


#Diverse

Galapagosøyene

Hvilke fugler bor på Galapagosøyene?

I. (06.05.2015)

Mange forskjellige arter.....

Roar Solheim (06.05.2015)


#Diverse

Fuglebok

Hei! Jeg liker fugler å har lyst til å lære om dem. Har du noen anelse om hvor jeg kan finne en bok som inneholder masse fakta? Jeg vil ha med hekking, utbredelse og alt annet. Bor i Åndalsnes i Møre og Romsdal!!!

F. (05.05.2015)

Da vil jeg anbefale Fuglevennboka: http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=811020

Frode Falkenberg (06.05.2015)


#Diverse

Duetårn

Bilde vedlagt spørsmålet

I Oslo og Asker det slike duetårn hvor det bor byduer. Jeg har sett at det er mange byduer med reir i dem. Jeg trodde ikke bydua var en hullruger. Er den det? Og det står et skilt under duetårnet som det står at de tar eggene den legger og bytter de ut med narreegg. Hva er vits med det?

K. (06.05.2015)

Hvis de bytter ut eggene med narre-egg, er det for at duene ikke skal klekke fram så mange unger. Store mengder byduer kan skape problemer, bl. a. med mye ekskrementer, og det kan derfor være ønskelig å begrense tilveksten i bestanden. Når duene får narreegg, ruger de helt til forstår at eggene ikke klekkes. Fjernes eggene, legger de bare nye...

Roar Solheim (06.05.2015)


#Diverse

Duer og fuglekasser

Hei! Vi har problemer med duer i blokka vår...skiter ned balkongene. Pigger gjør bare at vi bare forflytter problemet. Midt i utearealet har vi et gedigent tuntre. Kan man lage fuglekasser til duene i treet, og på den måten la de få værende, men tilby dem et sted å bo for å unngå at de bygger reir under balkongene slik de gjør nå! I såfall, hvilke type kasser? Vil andre typer fugler kaste dem ut?

E.H. (27.04.2015)

Dessverre, byduer er det ikke noen gode kassetyper som er utviklet for. Disse duene er opprinnelig klippehekkere, og bygninger er derfor veldig attraktive fordi de har utspring eller små rom som kan minne om en bergvegg. Ikke er det lett å "styre" fugler til å være på et bestemt sted heller.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Diverse

Grågås

Hei. Vi har ei grågås ved naustveggen på hytta. Hvordan er utsiktene til at den får ut unger siden den stadig flakser av når vi kommer? Eggene blir jo kalde?

I.L.N. (29.04.2015)

Det kan hende at den venner seg til dere etter hvert. Hvis den ikke bruker for lang tid på å legge seg på igjen, kan den kare å klekke ut eggene.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Diverse

Rovfugler

Hei! Jeg har et ganske vanskelig spørsmål som jeg ønsker å få vite.
Jeg liker å gå i naturen, jeg kan rett og slett gå ute i mange timer. Jeg har prøvd å finne rovfuglreir. Hva er den letteste måten for å finne et? Gå til du finner det? Det er ingen fagfolk som ønsker å fortelle det. Jeg skal ikke gjøre noe med reiret så det er sagt!

N.N (04.05.2015)

Jeg tror faktisk den enkleste metoden for å finne kvistreir i trær (som mange rovfugler lager), er å gå omkring og kikke nøye i litt gammel skog. Det TAR faktisk lang tid å finne slike reir.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Diverse

Rogalands vanligste rovfugl?

Hva heter rovfuglen som er vanligst å se i Rogaland. Jeg er klar over at dette er et vanskelig spørsmål. Men hvilken fugl er det er mange av og som kan ses i nærheten av hus?

P.M. (04.05.2015)

Vil tippe at spurvehauk er den mest aktuelle arten.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Er det museår i år?

N.N (04.05.2015)

Nei - i alle fall ikke over Sør-Øst-landet. Det ser ut til å være sammenbrudd.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Diverse

stærunger nå??

Fant en stær ute i hagen, virket som en stor, nesten flygedyktig unge... men er det mulig nå først i mai? (Har en liten stærkoloni innimellom kaier i et stort ospeholt like ved huset her og satte fuglen forsiktig opp på et graskledt stabburstak her).

Ø. (04.05.2015)

Det hørtes ut til å være i tidligste laget...

Roar Solheim (05.05.2015)


#Diverse

Horndykker

Hei. Horndykkeren har tidligere vært på rødlista, men ble etter mine opplysninger fjernet slik at den ikke ble med i 2010. Under hvilken kategori var den rødlistet? Er horndykkeren regnet som livskraftig nå? Vet at Fylkesmannen i Troms har ansvar for å følge opp horndykkerbestanden.

N.N (03.05.2015)

Du finner de forskjellige rødlistene på www.artsdatabanken.no Der kan du også lese at arten regnes som levedyktig i dag i Norge.

Frode Falkenberg (04.05.2015)


#Diverse

Gurlerle eller vintererle

Jeg har observert gulerle (tror)her på Ise ved Sarpsborg
Så en også for 2 år siden Er det vanlig at den er her
Vi hadde hytte på Skåbu ved Vinstra før og der så jeg de for første gang Trodde de hørte til på fjellet Vanskelig å se forskjell. Vintererla har lenger svans forsto jeg fra en fuglebok Hyggelig om du kan svare meg på dette Hilsen Solbjørg Strandli

N.N (03.05.2015)

Gulerle kan du nok observere over det meste av Norge.

Roar Solheim (04.05.2015)


#Diverse

Hva heter ørnens avkom?

N.N (03.05.2015)

.... ørnunger .....

Roar Solheim (04.05.2015)


#Diverse

innpåsliten Tjeld

Hei, vi bor ved sjøen og har en stedbunden Tjeld som ivrig beboer like ved. I hekketiden sliter vi med at den hakker på og bæsjer ned vinduer. Den holder på hele døgnet og ser nok sin rival i speilbildet. Finnes det et fugleskremsel som fungerer slik at den holder seg på avstand ? Jeg tenkte på typisk klistremerke eller annet som Tjelden er redd for ?

H. (27.04.2015)

Vanskelig å finne gode og varige løsninger på slike problemer, annet enn å dekke til vindusflatene slik at fuglen ikke ser dem.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

samle fjær

Hvordan går jeg frem dersom jeg ønsker å samle fjær som vi finner i naturen. Jeg tenker på parasitter og fuglelopper etc. Rengjør man fjærene på noen måte, varmer de opp, fryser dem ned - eller vil parasitter, lus og lopper ikke kunne overleve på fjærene når de ikke lenger er festet til en levende vert?

H. (03.05.2015)

Du trenger ikke å behandle fuglefjær på noen måte. Dersom fjærene er skitne, kan du vaske dem med varmt vann og oppvasksåpe. Skyll godt med varmt vann etterpå, slik at såpa skylles ut. Så kan du tørke dem med tørkepapir, og deretter blåse dem helt tørre med varm luft fra en hårføner. Blås fra fjærskaft og utover fjæra. Du kan til slutt dra fjærstrålene sammen med fingrene, og fjæra blir som ny dersom den ikke har ligget for lenge ute. Kan festes på stive kartongark med limbånd over fjærskaftet (ikke over fjærfanedelen). Noter funnopplysninger som dato, sted osv.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Stokkand forlatt rede og egg?

Hei.Vi har en stokkand som ruger på dekk i båten vi bor i. Hun har ligger det i ca tre uker.Vi måtte flytte båtenl litt, men det er fire dager siden nå. I dagmorges var hun borte. Eggene ligger godt tildekket og det er sol, så jeg håper de holder seg varme. Hun har vært borte et par timer nå, kommer hun tilbake? Hva gjør vi?

N.N (29.04.2015)

Dere kan ikke gjøre annet enn å vente og se om hun vender tilbake.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Prøver igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på dette med brune halefjær på flaggspett?

N.N (27.04.2015)

Se svar på første spørsmål. Bleking med alderen.

Roar Solheim (03.05.2015)

««første 8 397 - 8 446 av 12 987 siste»»