Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 8 828 til 8 877 av totalt 13 053 spørsmål


#Diverse

Hegre ute av reiret

Hei, i det er et Hegre reir oppe i trærne rett ved hytta med tre unger. I dag satt det plutselig en unge på plenen vår. Den har nok falt ut. Ser ut som om den ikke er skadet, den ser forholdsvis stor og velutviklet ut, men kan ikke fly. Vi fikk den tilbake over gjerde og satte den rett under rede i håp om at foreldrene ville fortsette å mate den. Nå i kveld sitter den inntil gjerde og sover, men foreldrene kommer ikke ned til den. Hvis den er der fortsatt i morgen, hva bør vi gjøre? Gi den mat? Evt hva spiser den?

B.H. (16.07.2014)

Dette avhenger litt av størrelsen på ungen, om den er på det stadiet hvor den naturlig ville ha forlatt redet, eller om den er for liten. I siste tilfelle kan det npk være at den må mates av dere for å overleve. Hegrer spiser fisk.

Roar Solheim (17.07.2014)


#Diverse

Ukjent, spesiell fuglelyd

Jeg lå i senga på hytta (ryfylke, i nærheten av blandingsskog), og hørte fugleskrik jeg aldri har hørt før. Etter de første gangene trodde jeg det var en unge som hadde fått i seg for mye sukker, og stod på utsiden og skrek, men det varte så lenge at jeg regner med noen til slutt hadde ristet noe vett i han. Lyden var et repetitivt "vææh!", med alt fra 3-20sek mellomrom mellom vært skrik. Noen som kan tenke seg hvilken fugl dette er?

M. (15.07.2014)

Beskrivelsen høres ut som en lyd som vel så gjerne kan komme fra et pattedyr, gjerne en unge av et hjortedyr, eller kanskje endog far et lam.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Fjellvåk-filming

Hei, har lyst til å filme fjellvåk i det den tar ei mus/lemen. Tror du det er mulig å legge ut ei død mus der jeg ofte ser fjellvåka jakter. Vil fjellvåka ta musa? Om den helst bør bevege seg, er det mulig da å feste fiskesenn i musa og dra i den for at den skal ligne en mus bevege seg?

Takker for svar

N.N (16.07.2014)

Det siste er nok det beste - å dra i musa slik at den ser levende ut. Hvis ikke er det ikke sikkert at en fjellvåk vil være interessert.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Hvor mye insekter til en svaleunge?

Jeg har begynt å mate en taksvaleunge som falt ut av redet. Den har nå overlevd 3-4 dager og blir kvikkere og kvikkere. Den har fjærdrakt og er nok ikke så langt unna flyvedyktig. Jeg forer den nå hovedsakelig med fluer (husfluer) som jeg "smekker" med fluesmekker. Men jeg er veldig usikker på hvor mange fluer den trenger skal pr dag. Jeg leste et sted at et svaleungekull blir matet med flere tusen insekter pr døgn, men jeg antar da at det dreier seg om veldig små insekter, mygg, knott m.m. Går det an å gi noe anslag på hvor mange fluer den bør ha pr døgn? 20, 50, 100?

C.A. (15.07.2014)

Dessverre helt umulig å gi deg noe mengde her. Fugler må bare mates så lenge de orker å spise - de forspiser seg ikke.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Lyseblåe egg

Hvordan skal man ta i mot ny klekkte egg som er lyse blåe

S.S. (16.07.2014)

Uforståelig problemstilling.....

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

larve

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du identifisere denne? Ca 5 cm lang.

T.T. (16.07.2014)

Dette er larven til en nattsommerfugl som heter gaffelstjert.

Roar Solheim (16.07.2014)


#Diverse

Måkunger flyvedyktig når? Og hvordan blir de flyvedyktig?

Når ca skal måkunger være flyvedyktige?
De 2 det gjelder vokser opp på et kontorbygg med flatt tak i Oslo. I dag er det 11.juli.

De har hoppet ned på neste taknivå som utgjør et "basseng, men der ser jeg ikke noe utgang ut på en takkant.

Hvordan lærer måkene å fly, ved å ta sats og hoppe ut for kanten eller kan de komme seg opp i luften ved å trene på å flakse intensivt med vingene i en periode?
Hvis førstnevnte så ser det mørkt ut for de 2 ungene.

M.H.S. (11.07.2014)

Ungene lærer å fløy ganske automatisk når vingefjærene er ferdig utvokst, det tar kanskje omkring 4-5 uker etter klekking.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Diverse

Syk due i hagen

Det har kommet en due i hagen vår, den sitter på hagebordet på nesten samme plass hver dag, og er helt stille. Den beveger seg knapt, og lager ingen lyder. Rundt der den har vært er det flere flekker med mørk lilla avføring, løs i konsistensen. Er fuglen syk? Hva kan vi gjør for å få den bort fra hagen?

K. (14.07.2014)

Vanskelig å si om det er noe i veien med den, eller om dette er en forvillet tamdue som ikke vil fly vekk fra mennesker. Dere må bare vente og se hva som skjer, har ingen andre råd, dessverre.

Roar Solheim (15.07.2014)


#Diverse

Mor og svalebarn inne i resepsjonen på jobb.

Hvordan skal man få de ut? Store glassflater/ vinduer men ikke så mange som lar seg åpne. Ungen sitter stille i trappen men mamma flyr litt rundt.

J. (14.07.2014)

Det kan hende du må vente til det blir mørkt, og så forsøke å fange svalene i lyset fra en lommelykt.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

måseunge klekt inne hos oss

hei vi har funnet et forlatt måseegg som lå på bakken ingen tegn til mor eller far.Vi tok han inn og varmet egget han klekte deretter inne hos oss vi mater han med most katte mat og bløtt brød er det noen sjangse får at den kan overleve ? hva tror du han liker og spise han liker ikke så godt det vi gir han er det normalt at de ikke spiser når de er nyklekt ?

I.O.N. (14.07.2014)

Nyklekte fugleunger spiser gjerne ikke før de er ca et døgn gamle, fordi de tærer på resten av plommesekken. Men det kan hende at en liten måkeunge må hjelpes/tvangsfores i starten. Måker er altetere, så fisk, kjøtt og kokte grønnsaker, oppbløtet kattemat o.l. går helt fint. Bare ikke krydret eller saltet mat.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

fugleunge funnet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! For 2 dager siden falt det to fugleunger ned på verandaen vår fra reiret sitt som er under en taksten på taket. Den ene ungen falt ned på verandaen, også svimlet han rundt å datt helt ned på gresset (3meter ca) han døde like etterpå. Men fugleunge nr 2 lever enda, og moren er tydeligvis ikke interessert i den i det hele tatt. Han skalv av kulde så jeg la han inni et varmt lite rede av gress som jeg laget. Har prøvd å legge han opp i takrenna siden moren ikke kom ned selv når vi trakk oss unna. Da kom moren å dyttet reiret så det falt ned. Jeg har nå lagt han i en eske i garasjen, å matet han. Han har ikke åpnet øynene enda, og begynner å få bittelitt dun enkelte steder, men er egentlig så og si naken. Kan denne overleve? Burde jeg sette den fri og la naturen gå sin gang, eller kan jeg mate han og fortsette å passe på temperatur og alt som følger med. Er villig til å jobbe ganske intensivt for at han skal overleve! PS: hvilken fugl er dette??

V. (11.07.2014)

Denne fugleungen er såpass liten at den ikke klarer seg uten varme fra mor. Det er dessverre ikke lett å se hvilken art dette er siden fjærene ikke har "sprunget ut" ennå. Det ER mulig å fore opp slike, men det er veldig vanskelig og tidkrevende, så som regel er det nesten best å enten la dem ligge, eller å avlive dem, selv om det høres brutalt ut.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

Flaggermuskasse i lyktestolpe

Jeg planlegger å sette opp en flaggermuskasse i hagen.
Egner lykyestolper seg til å henge opp kassen i eller skaper lyset på natten problemer?
Også, jeg vet at fuglekasser ikke skal stå for nærme hverdandre, men går det greit å ha en flaggermuskasse nærme en fuglekase?

N.N (11.07.2014)

Ja, en flaggermuskasse kan godt være soleksponert, vestvendt. Har selv en del slike oppe, og en flat type som henger nettopp på en lyktestolpe hadde 4 dvergflaggermus som gjester i fjor høst.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

Vanlige fugler

Jeg prøver å lære meg fuglelyder, og finner det vanskelig å kombinere fugl og lyd ved bare å se etter den aktuelle fuglen. Hvis man tar dette litt systematisk .... hvilke 8-10 fugler er vanligst ( i Rauland i Telemark ) ..... slik at man kan slå opp lyden på disse og lytte seg frem til en av gangen???

S.I.A. (12.07.2014)

Jeg ville ha startet med noen av disse: Bokfink, løvsanger, gransanger, grønnfink, kjøttmeis, blåmeis, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, linerle og stær. Alle disse burde være blant de mer vanlige også der du nevner.

Roar Solheim (14.07.2014)


#Diverse

Svaleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg er veldig klar over at man ikke skal løfte eller komme nær ville fuglunger. Men snublet nylig over en svaleunge som hadde falt ut av redet på låven og klarte ikke å fly opp igjen. Jeg hadde ikke hjertet til å la den ligge på låvegulvet fordi vi har veldig mange katter som dessverre er ganske glade i fugleunger.
Jeg vet at oppgaven som "fostermor" er nærmest umulig, men lurte på om det vanket noen gode råd til en nærmest umulig oppgave.

K.H. (11.07.2014)

Denne er såpass stor at den er på tur til å forlate redet. Jeg ville satt den opp på en bjelke eller annet litt høyt opp der hvor du fant den.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Diverse

Hva har vi fanget i huset vårt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg lurer på hva slags fugl/insekt eller hva nå dette er er? Er det kanskje noen som vet det så vil jeg gjerne vite litt om den også!? Vi fant den når den hadde kommet inn i huset vårt å da fanget vi den, men ingen hadde noen gang sett noe sånt før!? Takker på forhånd for svar

M.K.P. (11.07.2014)

Dette er en av tusmørkesvermerne, de største nattsommerfuglene. Denne ble tidligere kalt elpenorsvermer, men kan ha fått annet navn nå. En annen med samme farge, men litt mindre, heter geitramssvermer.

Roar Solheim (12.07.2014)


#Diverse

Svaler forlater reiret

Hei, vi har har ett svalereir på hytta.
Det har vært masse liv og fuglene har flakset med vingene i flere dager. Og idag er det ingen aktivitet der oppe og vi tror de har flydd avsted.
Kan vi river reiret nå?

N.N (10.07.2014)

Svalene kom mer gjerne tilbake til reiret og overnatter på det noen dager etter at ungene har fløyet ut, så dere kan kanskje vente en ukes tid dersom dere gjerne vil fjerne reiret. Hvis svalene hekker på et uønsket sted, bør dere forsøke å sette opp hinder slik at de ikke kan bygge på samme sted senere.

Roar Solheim (10.07.2014)


#Diverse

MÅKER:(

Hei!
Jeg lurer på om måkene forsvinner om jeg
setter opp en falsk rovfugl der de plager meg?

T.H. (09.07.2014)

Det KAN hende, men ofte kan fugler venne seg til slike, og oppdage at de ikke er farlige.

Roar Solheim (09.07.2014)


#Diverse

Fuglekikkert

Hei, hvor kan man få kjøpt en fuglekikkert?

G.J. (08.07.2014)

Kontakt NOF-butikken "Natur og fritid", enten på nettet, eller ved å ringe 38 39 35 75. Der får du gode råd som er avpasset hvor mye du vil bruke på et kikkert-kjøp, og hvordan du kommer til å bruke kikkerten.

Roar Solheim (09.07.2014)


#Diverse

Orange/rosa skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Så en merkelig skjære på Spillum ved Namsos. Lignet en vanlig skjære i størrelse og de svarte feltene. Men det som er hvit på andre skjærer var Orange/rosa på denne. Er dette en vanlig skjære med uvanlige farger eller er det en annen art? Fikk tatt noen bilder som ikke topp kvalitet, men viser tydelig fargene. Har en del bøker, men ikke funnet ut av dette. Skal se om jeg får tatt noen bilder med telelinse. Kan nåes på mobil 91570887, om ønskelig.

T.W. (08.07.2014)

Dette var uvanlig farge. Det KAN tenkes at fuglen har fått på seg noe som farger de hvite fjærene, men det kan også være at fargen kommer av hva fuglen har blitt foret med da fjærene vokste ut.

Roar Solheim (08.07.2014)


#Diverse

Halvstore måker

Her på jobben har vi et problem med måker som kommer ned i atrie, lukket område. De klarer ikke å komme ut fordi det ikke er stort nok område til å lette, tre etasjer opp. Foreldre er i nærheten, de kommer ned og mater. Vil de kunne komme opp selv etter en stund, eller bør en fange dem og sette dem på utsiden?? Dette er et problem hvert år!!

J. (08.07.2014)

Dersom foreldrene flyr ned og mater dem, skal dere bare la dem være. Ungene flyr ut selv når de blir store nok. De er nok veldig trygge inne i atriet, fordi katter, rev o.l. ikke kommer til.

Roar Solheim (08.07.2014)


#Diverse

Fugleunge ute av reiret

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har en liten spurv på terrassen, og den skjelver litt og lukker øyenene sine,den ser veldig redd ut. Har prøvd og mate den. Med,fluer,brød og druer, men den spiste ikke. Hva skal vi gjøre, vil ha ekstremt fort svar for å redde den søte lille fugle ungen.kan dessverre henne at vingen er skadet,jeg er litt usikker,PS vi har den på terrassen i Hellas. Mvh Even

E.S.V. (08.07.2014)

Dette er en gråspurvunge, og det ser ut som at den har havnet ut av reiret litt for tidlig. Det kan hende at den bare fryser. Den må ha litt tilleggsvarme (f. eks. fra et baderomsguld, i en eske). Den kan nok fores med oppbløtt brød, egg o.l. Voksne spurver er korn- og frøspisere, men de forer nok ungene mest med insekter og småkryp.

Roar Solheim (08.07.2014)


#Diverse

Due-egg på altanen.

Da jeg kom hjem fra ferie fant vi to due-egg på altanen. De ligger i et reir i en boks. Det hadde vært veldig spennende å følge med på utviklingen av eggene, men kommer jeg til å få problemer med mye duer på altanen dersom jeg ikke fjerner dem? Kommer vi til å få egg der år etter år?

S. (08.07.2014)

Ikke dersom du fjerner muligheten for dem til å legge flere egg etter at dette første ungekullet er ute av redet.

Roar Solheim (08.07.2014)


#Diverse

Leir med egg i båten

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi fant et reir med 3 måke egg i båten. Mor ruger på eggene, men er ikke agressiv. Vi må jo kjøre båte. Hva gjør vi?

N.N (06.07.2014)

Dette var ikke lett! Her tror jeg dere faktisk må forsøke å lette hele reiret med eggene inn på land.

Roar Solheim (06.07.2014)


#Diverse

Masse blodspor

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kom ut på hytta på kysten(Agdenes) og fikk se vinduene tilgriset av blod. Jeg ser av bloggen deres at fugler kan angripe sitt eget speilbilde,
men kan de virkelig lage en blodig kamp. Jeg kan ikke forstå at denne fuglen har overlevd, for det var masse blod på alle vinduene, veggen og terassen. Eller er det noe annet som har skjedd?

G.G. (05.07.2014)

Det blir sjelden eller så godt som aldri noen blodspor når en fugl treffer et vindu, så dette her er sportegn som er nesten uforståelige. En kan virkelig lure på om det er mennesker som har vært ute og utøvet hærverk (?). Hvis ikke må det heller være løs avføring fra en stor fugl som har fløyet over, og hvor hele "splatten" har truffet vinduet.

Roar Solheim (05.07.2014)


#Diverse

svaleunger

Binder svalen ungerne fast til reden

N.N (04.07.2014)

Hvordan i all verden skulle en fugl klare noe slikt? Dette må være eldgammel overtro.

Roar Solheim (04.07.2014)


#Diverse

Svaleunger ute av retet

Hei. Fant 3 svaleunger på bakken i ridehuset. Skal de hjelpes opp eller ikke? Kan ikke komme opp i redet, det er det for høyt til. Mange reder her, så vet ikke om jeg finner det riktige heller.

L.N. (04.07.2014)

Vanskelig å si hva du skal gjøre uten et bilde som viser størrelsen på ungene. Det beste er trolig å forsøke å finne en stige og få lagt dem opp i ett eller fordele dem på flere reder.

Roar Solheim (04.07.2014)


#Diverse

Flytte måsunger til sjøen?

Hei! Vi har noen plagsomme måser utenfor huset fordi de har måsunger langs veien vår. Det er et stykke til sjøen, så jeg tenker at de vil bli påkjørt før de kommer så langt. Derfor er spørsmålet: er det sant at måsen vil sky måsungen sine om vi tar i de og flytter de til sjøen?

V.K. (04.07.2014)

Ja, det kan skje at måkene ikke finner igjen ungene sine dersom dere flytter dem, eller at de tolker det slik at ungene er tatt av et rovdyr. Dere må nok la de voksne fuglene ordne dette selv.

Roar Solheim (04.07.2014)


#Diverse

sommerfugl eller møll?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne lille sommerfuglen eller møllen på utsiden av huset i dag og jeg lurer på hva det egentlig er! Den er så stor så jeg tok hånda min ved siden av den så du fikk se. Håper på svar☺

N.N (04.07.2014)

Dette er en måler, men jeg har ikke navn eller tilgjengelig litteratur for å kunne artsbestemme den.

Roar Solheim (04.07.2014)


#Diverse

Skjærer

Hvordan bli kvitt skjærer ? Vi har et par skjærer på eiendommen vår som er så frekke at de kommer inn i huset rett som det er.Vi har to hunder men det ser ut som skjærene er blitt venner med de.Vil ikke drepe de, men hvordan bli kvitt de ??

H.K. (04.07.2014)

Slike problemer finnes det dessverre ikke noen patentløsninger for, så jeg har dessverre ikke noen gode forslag som jeg vet vil virke. En utstoppet rovfugl der skjærene kommer inn, kan kanskje ha effekt (?).

Roar Solheim (04.07.2014)


#Diverse

måkeunger

hei. jeg og samboeren min fant 3 måkeunger på en skole i et bed.Alle var så store at de hadde fått fjær og det fløy noen måker over demog skreik. skal man hjelpe dem eller gjør noe? Er det noe sjangs for at de overlever? eller skal man bare la dem være i fred?

J. (04.07.2014)

De klarer seg nok helt fint - foreldrene passer og forer dem. Bare la dem være i fred.

Roar Solheim (04.07.2014)


#Diverse

måke

Hei.
Har en foreldreløs måke som skriker dagen lang utenfor en butikk. Er det noe vi kan gjøre?

N.N (03.07.2014)

Som regel er ikke foreldrene langt unna, og man må bare la naturen gå sin gang. Hvis mulig kan måkeungen innfanges og flyttes til nærmeste grøntareal hvis ikke avstanden er for stor (maks 100m).

Morten Ree (03.07.2014)


#Diverse

Passer på en vipeunge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg fant en tilsynelatenes forlatt vipe fugleunge oppe ved ett vann i Ålgård,Stavanger,Rogaland. Tok den med meg hjem. Har hatt den siden søndag. Mater den makk og noen kobbunger. Men tror jeg har påtatt meg ett litt for stort ansvar. Forstår de trenger mer variert kost enn det jeg kan gi. Vet du om en plass jeg kan levere den? Gjerne til eksperter ? Hilsen Silje Longum.

S.L. (03.07.2014)

De beste ekspertene er vipene selv. Jeg anbefaler deg at du setter ungen tilbake der hvor du fant den. Der er sikkert også resten av kullet og jeg er sikker på at den får kontakt med sine foreldre igjen.
Slike små tasser kan ofte virke alene i en stor verden, men foreldrene er som regel i nærheten og det beste er at fugleunger blir i sitt rette element.

Morten Ree (03.07.2014)


#Diverse

Annemie

Hvor lang tid bruker andemor på å rute frem kyllinger

N.N (02.07.2014)

ca 4 uker.

Roar Solheim (02.07.2014)


#Diverse

måkeunge

Hei.
Vi lurt på hva måkeunger spiser? Kan de spise mark og larver og fisk?

M.O.I.(.:...). (02.07.2014)

Ja. Måker er altetere, og kan spise det meste.

Roar Solheim (02.07.2014)


#Diverse

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva har skjedd med denne stakkaren?
Hilsen Bothild

N.N (02.07.2014)

Ikke godt å si, annet enn at den mangler fjær på midtre del av brystet. Den kan ha hatt et ublidt møte med en katt, eller en spurvehauk, og har klart å komme unna. i så fall vokser fjærene ut igjen.

Roar Solheim (02.07.2014)


#Diverse

Gode råd om linnerle

Hva gjør vi når linnerle unger har falt ut av redet?
De skulle nok være klare til å fly selv i neste uke..

M.N. (02.07.2014)

Hvis mulig så må de legges tilbake i redet snarest mulig. Ligger rede godt skjult kan dere sette ungen så nært redet som mulig slik at den opprettholder kontakten med foreldrene.

Morten Ree (02.07.2014)


#Diverse

Maker som krangler høylydt om natten

Vi har mange måker som krangler så høylydt om natten t det går ut over nattesøvnen. De har mange naturlige hekkeplasser (bla fredet holmer ), så hvorfor holde seg mellom de få husene som er i bygda??? Husene har stått her i 30 år , men aldri har måkene gått sånn bananas i flere timer om natten ( veldig punktlige er de også, samme tider hver natt).
Hva kan vi gjøre for å få tilbake natteroen? ( og ikkje foreslå ørepropper, de hjelper ikke)

M. (01.07.2014)

Ikke lett å si hvorfor måkene oppholder seg mellom husene. Det kan tenkes flere grunner. 1: de hekker på hustakene, 2: det er katter eller andre rovpattedyr mellom husene som måkene mobber og forsøker å jage vekk. 3: de finner mat som de krangler om i tidlige morgentimer.

Roar Solheim (01.07.2014)


#Diverse

Skryt

Fantastisk jobb dere gjør for oss hobbyornitologer
Det å kunne ta kontakt med noen som er eksperter er uvurderlig viktig
Takk mvh Kai-Rune Adamsen

N.N (30.06.2014)

Takker for positiv tilbakemelding!

Roar Solheim (30.06.2014)


#Diverse

Klipping

Jeg skal klippe mye høyt gress,
og lurer på hvilken dato fuglene har fløyet avgårde?
Må jeg vente til August?

R.S. (29.06.2014)

Ikke hvis det er snakk om klipping av hagegress. Klippehensyn er det mest snakk om i enger hvor åkerrikse hekker.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Hunfugler i vannkanten

Jeg synes generelt det er svært vanskelig å gjenkjenne rasen på hunfugler. Nylig har jeg innsett at stokkender og ærfugler ser svært like ut for meg.. Hvordan kan jeg lettest mulig skille mellom disse?

L. (29.06.2014)

Det er riktig at mange hunnfugler av ender kan se svært like ut, f. eks. kan stokkand og krikkand hunner skape problemer. Ærfuglhunner er derimot svært forskjellige fra stokkandhunner. De har en helt annerledes kroppsform, med forskjellig nebb- og hodeprofil. Dessuten har de en jevnt mye mørkere fjærdrakt enn stokkand hunner. Kun trening og observasjon av fuglene ute i naturen kan gjøre deg bedre til å skille artene.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Måke

Når går måkeungen over til å bli en voksen måke?

Hvor gammel er måken når den går over fra å være helt grå og pjuskete, til å bli en voksen hvit måke?

M. (28.06.2014)

Dette avhenger av hvordan man definerer voksen, og også hvilke måkearter man ser på. I størrelse er måkeunger voksne etter 5-6 uker. Små måkearter er nok kjønnsmodne når de er knapt et år gamle. Store måker kan kanskje også være det, men det hekker ikke før de får fullvoksen fjærdrakt, noe som tar 3-4 år.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Måkeunger ut av redet

Hei i stormen forrige dagen falt det ut flere måkeunger av redene. en har ring på og brukket vinge en er kraftig nedkjølt og helt slapp. Vi har tatt de inn for å redde dem gjennom natten men er det noe sted vi kan levere dem så de får den hjelpen de trenger.

P.P. (28.06.2014)

Du må forsøke å finne lokale fuglefolk eller fuglekyndige personer der du bor.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Måkeunge

Vi har funnet en måkeunge som var falt ut av redet og den har vært hos oss nå i 16 dager. Vi antok at den falt ut av redet som lå på taket i boretslaget og det var planen å legge den tilbake. Når vi snakket med vaktmester om dette fikka han istedet alle reder, egg og ungfugler fjernet.

På grunn av dette har fuglen bare blitt boende hos oss. vi forsøkte å opprettholde kontakten med foreldrene, men det ble mye bråk. Vi forsøkte å sette den ut på taket på en gymsal i nærheten, men der var det allerede noen som hekket og foreldrene til "vår" ungfugl lot seg jage bort. Det endte med at vi tok fuglen med hjem igjen og planen er nå å sette den ut ved et vann i nærheten hvor det er mye måker allerede.

Vi lurer på hva vi kan gjøre for å øke sannsynligheten for at dette går bra. Vi antar at ungen hva bortimot en uke gammel når vi fant den- altså 3-3.5 uker gammel nå.

N.N (28.06.2014)

Måkeunger som er håndtert på denne måten, må fores i mange uker, til de er godt flygedyktige, og kan begynne å finne mat selv. Dersom dere "setter den ut" for seg selv før den kan fly godt, vil den høyst sannsynlig sulte ihjel.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Bli kvitt svaler

Jeg har fått et svalepar som begynte å bygge reir oppunder taket på min terrasse, noe jeg ikke ønsker. Jeg oppdaget dem etter et par dager, jeg sjekket at det ikke var noe egg i reiret før jeg fjernet det. Men de kommer jo igjen og igjen. Jeg har prøvd å "stenge" inngangene til terrassen, men de flyr bare over eller under stengselet jeg setter opp. Er det noe jeg kan gjøre for å få dem til å finne et annet sted å bygge reir? Svalene er fine de, men ikke over terrassebordet der vi skal sitte ute å spise

T.H. (29.06.2014)

Har dessverre ikke noen patentløsning på ditt spørsmål, spesielt ikke når utestenging ikke ser ut til å fungere.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Årets fugl - fjellvåk.

Hei.
Var en tur på hytta vår ved Synnfjell i Oppland i slutten av mai i år. Lørdag 31. mai skulle jeg gå en tur til Spåtind og passerte på veien opp en bergvegg hvor det i "gamle" dager ofte hekket fjellvåk. Vi har vært i området hvert år i 40
år, men det er nok 12 - 15 år siden sist jeg observerte hekking. Til min store glede var et fjellvåkpar på plass og fløy mjauende og skrikende over hodet mitt. Jeg lå på ryggen i lyngen og kikket på dem med en middels god kikkert et kvarters tid før jeg hastet videre til toppen. Kunne ikke lokalisere reiret. Også på nedturen etter et par timer var de på plass. Jeg hadde et håp i år for det virker som om det er mye smågnagere i terregnet. Gledelig!
Ved neste besøk på hytta gikk jeg samme turen fredag 13. juni. Denne gangen var også våkene på plass, men de holdt seg mer oppe i berget og slo seg ofte ned på store steiner og bergknauser. På en måte var de mer stillfarende nå enn forrige gang. Jeg hadde liten tid og klarte heller ikke denne gang å lokalisere reiret.
Håper å komme opp på hytta igjen om ca. 14 dager. Da skal jeg ta med en bedre kikkert og forsøke å få øye på reiret.

Spørsmål 1 er: Hvor vare er fjellvåk for forstyrrelser ved reiret? Den "gamle" reirplassen ligger på en berghylle som ikke er så lett tilgjengelig, men det er jo en del folk som går denne stien på vei til Spåtind.

Området er åpent fjellterreng og reiret ligger på ca. 1150 moh. Det blir veldig spennende å se om det er nok smågnagere til at de kan få unger på vingene.

Spørsmål 2:Hvis jeg ser reiret, bør jeg da rapportere dette i Artsobservasjoner.no?



mvh
Arild

A.B. (27.06.2014)

Når våkene først har fått unger, tåler de at det går folk forbi, selv om de varsler og klager intens. Det hekker fjellvåk helt fra lavereliggende skogstrakter i Hedmark, og til fjellkjeden i Sør-Norge nå i år, på grunn av gode smågnagerforekomster. Fjellvåk kan du nok rapportere inn som hekkende dersom du finner reiret.

Roar Solheim (29.06.2014)


#Diverse

Taksvale

Vi har en hytte på Tjøme og forrige helg talte vi 4 egg i reiret til taksvalene. Reiret har de bygget under taket på hytta. Mor og far fløy fram og tilbake og ruget, vi prøvde å holde oss unna. Etter fem dager var vi tilbake, ingen egg! Derimot så vi to katter som lusket rundt. Vi lurer på hva som kan ha skjedd. De kan da umulig ha blitt klekket ut på så kort tid? Hvorfor disse kattene? Håper alt er bra med svalene, men vi er bekymret. Hva tror dere? Har alt gått bra? Ser noen svaler rundt hytta, men vet ikke om det er foreldrene.
Vennlig hilsen
Sissel C. Motzfeldt

S.C.M. (27.06.2014)

Vanskelig i si hva som kan ha gått galt, men de har garantert ikke fostret opp unger på så kort tid - det tar nærmere tre uker etter klekkingen.

Roar Solheim (28.06.2014)


#Diverse

Rar oppførsel på Kjøttmeis.

Jeg har en kasse med kamera som jeg har hatt mye glede av i sommer. Åtte unger ble resultatet. For litt over en uke siden begynte det å bli aktivitet i kassen igjen. Kjøttmeis mor ligger nå og ruger, hannen stiller opp og kommer med mat til henne. Alt foregår som ved første kull, bortsett fra en liten detalj, Det er ikke egg i reiret! Ho ligger og ruger på tomt reir. ho styrer veldig på,står ofte på hodet nede i reirgropen akkurat som for å snu på egg som altså ikke er der. Hva er grunnen til slik oppførsel?

J. (26.06.2014)

Meisene jakter ofte på parasitter i reirbunnen, da ser det ut som at de "står på hodet" som du sier. Det KAN hende at disse meisene vil forsøke å legge kull nr 2 i samme reir, selv om de ofte velger å bygge nytt reir et annet sted. Fuglene kan ofte ligge på og arbeide med reiret en stund før de legger første egg.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Diverse

Det lå en liten fogel på trappen

Hei da jeg gikk ut av døren så jeg at det satt en liten fugeø der. Da jeg prøvde å ta på den og den foretatt ikke fløy av sted tenkte jeg at den må være skadet eller falt ut av reiret så da tok jeg den med inn! Hva skal jeg gjøre nå

A.S.L. (26.06.2014)

Et bilde ville hjulpet. Det beste er trolig å la den sitte der du fant den, spesielt dersom det er en fugleunge, for da vil foreldrene fore den der.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Diverse

Stærer uten unger

I dag morges så jeg et titalls stærer på en nyslått plen i nabolaget. Jeg så tilsynelatende ingen stærunger blant disse. Er stærungene brune alle sammen, eller kan noe ha allerede fått en mer "voksen" fjærdrakt? Hvis så mange stærer ikke får fram akom er det vel bekymringsverdig?

A.N.L. (27.06.2014)

Ja, ungstærene er gråbrune, til forskjell fra de mer sorte voksne.

Roar Solheim (27.06.2014)


#Diverse

Stolom

Hei. Så en Storlom i Steinbruvann ved Grorud i Oslo i går 26.06. Er det litt sjeldent, eller hekker den her også?
Fikk tatt bilde av den men den var litt langt unna.Mvh. Kari

K.N. (26.06.2014)

Hvis dette er et fiskerikt vann som gjerne har noen små holmer eller "flytetorver" på vannet så er det godt mulig at storlom kan hekke der. Jeg ser på artsobservasjoner.no at et storlompar er observert der i starten av mai.

Morten Ree (26.06.2014)

««første 8 828 - 8 877 av 13 053 siste»»