Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 11 803 til 11 852 av totalt 13 004 spørsmål


#Diverse

Kråke unger?

Har lest mange tilfeller at mange har kråke og skjære unger.
Kan de bli tamme?

K.P. (05.08.2009)

Kråkefugler kan bli svært tamme. Slike tamme kråkefugler kan forårsake mye hodebry og problemer. De er næringsopportunister, og det betyr at de undersøker ALT som kanskje kan bety mat. Uttrykket "ugangskråke" er ikke tatt ut i fra løse lufta, og slike tamme kråkefugler bør en derfor ikke forsøke seg på...

Roar Solheim (26.08.2009)


#Diverse

Ørnens fiender

Hei:)

Driver med næringskjeden på skolen, og et spørsmål kom da opp.....Hvem er ørnens naturlige fiende?

V. (25.08.2009)

Det er neppe noen fugler eller rovdyr som tar ørner, men ørneunger kan bli tatt og spist av hubro. Havørnunger i reir som kan nås av firbeinte dyr, kan kanskje bli tatt av rødrev, men dette er svært lite sannsynlig. Ørnenes viktigste fiender er vi mennesker.

Roar Solheim (26.08.2009)


#Diverse

Fargen på hønseegg

Vi var på ferie i Danmmark og fikk en diskusjon om hvorfor noen egg er hvite og andre brune. Vi hevdet at det skyldes at brune høns legger brune egg og hvite legger hvite egg. Andre hevdet at det var typen av for som bestemmer. Hva er riktig ?

J.L. (23.08.2009)

Eggfargen bestemmes så vidt jeg vet ikke av foret, men er bestemt gjennom fuglens arveanlegg. Noen hønseraser legger hvite egg, mens andre legger mørkere egg. Noen har mørkt brunfargede egg.

Roar Solheim (24.08.2009)


#Diverse

Skadet due

Hei det står en skadet due på min terasse, flyr ikke når vi går ut, hva gjør vi??????????+

G.S.G. (24.08.2009)

La den sitte for seg selv. Dette høres ut til å kunne være en tamdue (brevdue), og da er den ikke nødvendigvis redd for folk. men hvis den ikke får noe mat, så vil den nok fly avsted av seg selv til slutt.

Roar Solheim (24.08.2009)


#Diverse

småfugl til plage i heste stall.

Hei. Vi har en stall med 8 bokser, og dessverre så har en koloni på 30-40 småfulg flyttet inn. De skiter ned alt som er, og hestene får infeksjoner. Hvordan kan vi bli kvitt disse på en bra måte? På forhånd takk for svar og råd.

M.P. (24.08.2009)

Det høres ut som at dere har fått gråspurver på besøk. Hvis de ikke skal inn i stallen, må alle åpninger og glipper tettes med finmasket kyllingnetting. Men det høres litt underlig ut at hestene får infeksjoner på grunn av fuglene? Da ville jeg i utgangspunktet spørre meg om hestene har sår og skader de egentlig ikke skulle ha?

Roar Solheim (24.08.2009)


#Diverse

Små fuglers levealder

Hvor lenge lever f.eks grønnfink og kjøttmeis m.fl.?

J.R. (22.08.2009)

Små spurvefugler kan i beste fall leve opp mot 8-10 års alder, hvis de overlever sitt første år.

Roar Solheim (23.08.2009)


#Diverse

Hjelpe en spurv.

Hei. Katten min tok en spurv for to uker siden. Den mistet de fleste fjæra på vingene og hele stjerten. Nå har vi den inne i et bur, men håper på å kunne slippe den ut når den klarer å fly ordentelig igjen. Nå lurer jeg på når de pleier å begynne og forberede seg til vinteren. Ligger den eventuelt på etterskudd hvis vi slipper den ut om en ukes tid? Gjør vi vondt verre for spurven?

G.B. (22.08.2009)

Nei, overhodet ikke! Det beste du kan gjøre er å holde den i et tilstrekkelig bur, og fore den med mat og vann, inntil fjærene er såpass utvokst at den kan fly normalt igjen. Hvis du i tillegg legger ut fuglemat til småfuglene, vil spurven raskt finne fram til denne maten. Spurver (gråspurv og pilfink) er standfugler, og gjør ingen langsiktige forberedelser for vinteren.

Roar Solheim (23.08.2009)


#Diverse

ørn

er flodørn de samme som afrikahavørn???

S. (22.08.2009)

Norsk navnekommite for fugl under NOF har navnsatt alle verdens fuglearter med norske navn. Der er det kun flodørn som finnes som navn, mens afrikahavørn ikke er brukt på noen ørnearter. Men siden flodørna er en svært utbredt ørn i Afrika i havørnslekten, så er det godt mulig at den i enkelte tidligere bokverk har blitt kalt for afrikahavørn, så trolig er dette snakk om samme fugl (Haliaetus vociferus) "havørn med kraftig stemme".

Roar Solheim (23.08.2009)


#Diverse

Kattugle

Hei. Bergen sntrum har et stort problem med mange rotter. Kan det være en ide å sette ut flere fuglekasser for Kattugle? Vil dette ha en nevneverdig effekt?

E. (22.08.2009)

Selv om ugler spiser mus og rotter, så vil nok ikke kattugler kunne klare å ha noen stor effekt på forekomsten av rotter inne i en by. En viss desimering kan kanskje finne sted, men uglene vil ikke klare å fjerne rottene totalt. I tillegg vil det være en fare for at kattuglene kan dø av å spise rotter som i sin tur har spist rottegift. Da vil kattuglene selv dø, for utlegging av rottegift er dessverre en svært vanlig brukt metode for å bekjempe rotter i byer og tettsteder.

Roar Solheim (23.08.2009)


#Diverse

svart-hvit kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan er denne svart-hvite kråka blitt til?

T.M.F. (20.08.2009)

Dette er en ren kråke, med en skavank som ikke er helt uvanlig å se hos unge kråker. Mange unge kråker får utviklet svingfjær med manglende pigment, slik at de blir helt eller delvis hvite. Jeg er ikke helt sikker på årsaken, men mener at dette har sammenheng med mangelfull ernæring under oppveksten. Det KAN også hende at dette er en genetisk betinget svakhet, men dette er jeg ikke helt sikker på. Jeg kan heller ikke si om kråka ved neste fjærskifte får utviklet normale fjær, men jeg mistenker at det er slik, for jeg har aldri sett voksne kråker med slike hvitflekkete fjær.

Roar Solheim (20.08.2009)


#Diverse

Foring av hønsehauk

Hei:-) Jeg har funnet en hønsehauk og har vært til dyrlegen med den og det viser seg at den er fryktlig underernært. Hva kan jeg fore den opp med?

Mvh Elin

E.F. (19.08.2009)

Gi den vann først, og deretter kjøtt. Til å begynne med må den kanskje fores med små kjøttbiter i nebbet slik at den kommer seg, men når den har kommet over det verste (2-3 dager), kan den nok klare å spise selv. Da bør den helst få hele dyr (trafikkdrepte småfugler går helt fint), slik at den kan få i seg mer enn bare rent kjøtt. Hvis ikke dette er tilgjengelig, går det an å fore den med kyllingkjøtt.

Roar Solheim (19.08.2009)


#Diverse

Låvesvale langt nord

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I dag har en låvesvane søkt tilflukt i vindfanget vårt,det er liten kulig ute så den likte vel ikke værforholdene. Jeg lurer på hvor stor svalen blir (er det en ungsvale eller voksen) Og er det normalt at den er så langt nord? Vi bor i Honningsvåg i Nordkapp kommune, og lengere nord i Norge kommer du ikke :)

V. (17.08.2009)

Denne kan nok kanskje ha fløyet litt lenger nord enn hva som er vanlig utbredelse, ja. Men hvert år dukker det opp enkelte låvesvaler så langt nord som på Svalbard. Selv har jeg sett låvesvaler på Bjørnøya - godt utenfor normale levesteder!

Roar Solheim (19.08.2009)


#Diverse

ørn

er det en ørn som heter flodørn?

S.F. (18.08.2009)

Ja, det er en afrikansk havørnart.

Roar Solheim (19.08.2009)


#Diverse

123

har dere navn på ale fugler i hele verden

N.N (16.08.2009)

Alle fuglearter som er vitenskapelig beskrevet, har et latinsk navn. De har også engelske navn. Nylig er alle disse også navnsatt på norsk. Gå inn på nettsiden tilo NOF:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
der kan du søke på norske navn dersom latinsk eller engelsk navn er kjent.

Roar Solheim (16.08.2009)


#Diverse

hvilke fugler kan bli tamme

hvile slaks fugler kan bli tamme ??
kan kjøtt meis eller blå meis bli tamme?

K. (14.08.2009)

De fleste fugler kan venne seg til at mennesker er ufarlige, og kanskje også fordelaktige å ha nærkontakt med. Meiser kan bli håndtamme ved foring, og kan lære å komme og ta mat i en åpen hånd. Knekte hasselnøttkjerner er ypperlig lokkemat for å få til dette, samt en god posjon tålmodighet.

Roar Solheim (14.08.2009)


#Diverse

Due

Tidligere idag så jeg en due som sto helt stille rett nedenfor asfaltkanten ved en ikke så veldig trafikkert bilvei, men likevel. Jeg klarte å løfte den over et gjerde så den heller kunne være i en hage, trygg fra biler og andre farer. Den så ikke skadd ut, men fløy ikke vekk da jeg nærmet meg. Den prøvde å gå vekk fra meg, men virket egentlig ganske gammel, fordi den var ganske pjuskete i fjærene, og treg. Var det riktig av meg å sette han på den andre siden av gjerdet?

N.N (14.08.2009)

Ja, det var helt riktig! Det er ikke godt å vite hvorfor fuglen ikke reagerte mer normalt og fløy vekk, og dersom den var svekket av en eller annen grunn, så var bdet helt riktig å sette den lenger unna en vei hvor den fort kunne ha blitt overkjørt.

Roar Solheim (14.08.2009)


#Diverse

Jacopapegøyer

Hei.:) Hvordan ser man på en jacopapegøye at det er gutt eller jente.?

H.P. (13.08.2009)

Søk etter papegøyefolkets nettsider.

Roar Solheim (14.08.2009)


#Diverse

Spørsmål:

Har observert ei due hos oss på hytta har kode beskrivelse: norge 2009 10539. Den har holdt seg rolig rundt hyttene i ei uke. Hvordan finner vi ut hvor den kommer fra? Er det en plass på nettet eller en tlf vi kan kontakte?

N.N (13.08.2009)

Søk opp brevdueforbundets egen nettside.

Roar Solheim (14.08.2009)


#Diverse

Reir i luftelyre

Hei, I vår flyttet et fuglepar inn i luftelyra på soveromsveggen vår, etter en stund med stor trafikk ble det tydeligvis fugle unger og kvitter døgnet rundt. En morgen lå den ene voksne fuglen død nedenfor lyren, mens den andre forsatte å fly frem og tilbake og mate de små, etter en god stund ble det endelig stilt i veggen og vi fant ut at nå hadde de små flydd fra redet.
Men nå, etter ca 3 uker er det på nytt blitt fullt leven der inne, og det høres ut som det er klekket nye unger (tynn sped kvittring som øker veldig i omfang når vi ser en voksen fugl fly inn) :-) Hvordan fugl kan dette være og er det vanlig med to kull på en sesong. Vi bor i Trondheim og flere av husene i samme gate har varslet om hekking i vegglyre.

N.N (12.08.2009)

Dette høres ut som et kull med meiser, trolig kjøttmeis (men det KAN også være gråspurv - de kan ha flere kull i løpet av sommeren). Jeg vil anbefale at når ungene fra dette siste kullet har flydd ut, så rensker dere ut de gamle reirrestene og tetter hullet med fluenetting av metall. Dette fordi det ikke bør være fuglereir inne i luftekanaler.

Roar Solheim (12.08.2009)


#Diverse

Oppdrett

Hei.:) Jeg tengte å begynne med et dvergpapegøye oppddrett.:)
Når ungene kommer ut av eggene hvor mange ganger skal jeg gi dem mat i timen.? Og hvor varmt skal de ha d.:)? Plis svar utfyllende

H.P. (12.08.2009)

Dette må du søke svar hos i burfuglmiljøet - jeg går ut i fra at papegøyefolket også har sine nettsider, men jeg kjenner dessverre ikke adressene til disse.

Roar Solheim (12.08.2009)


#Diverse

Fugl på verandaen

I dag oppdaget vi en liten spurvefugl som satt på gulvet på verandaen. Hunden gikk forbi den, og fuglen satt helt rolig. Vi antok at den hadde fløyet bort i ruta og vært litt i "svima". Jeg løftet den rolig opp og satte den ned i hagen ved siden av et fuglebasseng. Da fløy den forsiktig opp i busken ved siden av. Jeg gikk inn for å fortsette med middagen da min mann ropte på meg igjen. Fuglen hadde kommet tilbake på samme plassen utenfor verandadøren. Der ble den sittende en stund før den fløy sin vei.

I etterkant har vi tenkt litt på hvorfor fuglen kom tilbake. Har du noen formening om dette?

K.S.P. (29.07.2009)

Trolig var dette en ren tilfeldighet. Den har nok kollidert med vinduet og fått en hjernerystelse. da trenger fuglen ro og hvile for å komme til hektene igjen. Hvis denne fremdeles var litt forvirret, så kan den ha flydd tilbake uten noen målsetting om at det var akkurat DER den ønsket å være.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

svaneunger

Hei.jeg stilte deg ett spørsmål ang svaneungene og jeg lurer på når kan jeg prøve å sette di ut?? og hvis de blir hos meg i vinter hva gjør jeg da?? bassenget vil jo frosse til?? bør jeg prøve å sette de ut sammen andre svaner??

M. (31.07.2009)

Du kan kanskje forsøke å sette dem ut der det finnes mange svaner, men dette er ikke lett. Svaneunger holder seg helst sammen med sine foreldre helt til neste vår, og ungfugler som er alene blir gjene jaget vekk av de andre svanene. Ungene trenger sine foreldre til å beskytte seg hele vinteren. Hvis svanene ikke vil forlate deg og legge ut på egen hånd, må de trolig fores og passes helt til neste vår.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Svaler

Vi har et svalerede under mønet på en hytte ved sjøen. Før den store stormen i slutten av juli forsvant svalene og kom først tilbake etter at stormen var over. Det er veldig værhardt der vi bor, og vi lurer nå på om svalene flyttet midlertidig ut fordi de kjente at stormen kom?
Når flytter svaler ut av redet, og hvor reiser de om vinteren? - og hvor gammel er det vanlig at en svale blir?

P. (05.08.2009)

Svalene trekker til Afrika i september-oktober. Når ungene er flyvedyktige, flyr de ut fra reiret, men de kan komme tilbake og overnatte i eller ved reiret i noen uker framover, før de endelig forlater reirplassen. Svaler kan merke lavtrykk før vi legger merke til dem, og det kan hende at det var dette som fikk svalene til å forlate reiret for en stund.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Blåmeisunger

Hei vi har i de siste 5-6 åra hatt et blåmeispar hekkende i fuglekassa vår. I sommer har vi observert to ganger at ca 10 blåmeisunger har otrådd i flokk. Er dette vanlig og vet du hvorfor?

N.N (04.08.2009)

Etter at meiseungene flyr ut fra kassa, blir de matet av sine foreldre en stund. Da vil hele familien kunne opptre samlet i et område. ungene avslører seg med hese, hissige tiggelyder.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Flugesnapper og myggplager

Har høyrt at nokon har satt opp fuglekassar som tiltak for å redusere myggplager. Dette skal vert vellykket. Det er her snakk om områder der myggen er ei plage.Kan dette bekreftes å vere eit godt tiltak. Til hjelp for flugesnapparen og oss.

V.M. (04.08.2009)

Det kan hjelpe å sette opp fuglekasser, men du vil neppe bli fullstendig kvitt myggene. Flaggermus er også svært gode insektjegere, og det kan være gunstig å sette opp spesialkasser til dem. Slike kasser finnes i Tyskland, og vi er nå i ferd med de første forsøkene med slike kasser også her i Norge.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Havørn

Hva er forskjellen på den norske og amerikanske hvithodete havørnen? Er vår større?

O. (10.08.2009)

De to ørneartene er nokså like i størrelse, men den amerikanske skal ha litt slankere vinger. Kanskje er den en bedre flyger mht manøvrering enn vår havørn. Jeg har aldri sett hvithodehavørnen i levende live selv, så derfor er det litt vanskelig å gi noe mer presis vurdering.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Hakkeloven

Finnes det en hakkelov blant skjor?
Har sett en del skjor med pjusket og fjærløst hode og manglende halefjær. Ligner på høns som blir hakket på. Finnes det en hakkelov blant skjor?

S.Å. (08.08.2009)

Hos de fleste dyrearter som lever i flokker eller familiegrupper, vil individene innrette seg i en rangorden. Noen havner da alltid nederst, og slik er det nok også i en stor skjærefamilie. De mest mobbete fuglene kan bli "puffet" avsted slik at de flyr for å finne sitt eget territorium.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Ulver og andre rovdyr

Jeg ser jo helst at "de fire store" får fritt leide, så godt som mulig! Har du noen "rovdyrpolitisk" fientlige partier man bør la være å stemme på? (Uavhengig av diverse konstellasjoner som måtte komme etter valget...)

T.E.I. (10.08.2009)

Disse fuglesidene befatter seg primært med fagbiologiske svar på spørsmål om fugl. Rent politiske spørsmål som det du stiller ligger utenfor hva vi befatter oss med. Likevel skulle det ikke være så vanskelig å finne ut hvilke partier som er mest rovdyrfientlige i sine programmer. Flere har uttrykt slike holdninger klart i sine partiprogrammer, og de bør det være mulig å finne ved søk på nettet.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Måke som holder opp foten

Hei. Jeg har sett at flere måker står på en fot ofte. Er dette kun fordi det ikke er uvanlig med måker med en skadet fot. Eller kan det være at de skjønner at de får mat dersom de ser skadet ut?

K. (10.08.2009)

Mange fugler sitter/står på en fot. Dette gjør de for å hvile den andre foten, eller hofteleddet på den siden. det er det samme vi gjør når vi står stille. Titter du på hester, så står også de ofte med den ene bakfoten litt bøyd med hoven nesten fri fra bakken.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Due

Vi bor i Kragerø og har i det siste uken hatt regelmessig besøk av en due. Den er veldig tam og spiser rett fra hånden min. Vi lurer på om den kanskje kommer fra England, fordi det står GB90 x 13895 på den. Vet du noe om det?

E.H. (10.08.2009)

Dette er nok en brevdue, og trolig fra England. Søk opp brevdueforbundet på nettet - de har en egen side hvor du kan legge inn melding om funnet.

Roar Solheim (10.08.2009)


#Diverse

Spørsmål:

En rødstrupe har fløyet inn på Ikea Åsane og finner tydeligvis ikke veien ut igjen. Har vært her nå i et par døgn. Hva kan man gjøre for å hjelpe fuglen ut igjen i det fri?

Takker for svar Laila Diana Molland

N.N (08.08.2009)

Åpne store dører/vinduer, og å slå av alle lys inne i bygningen. Samtidig må en forsøke å jage på fuglen slik at den flyr mmot lyset i åpningen.

Roar Solheim (09.08.2009)


#Diverse

Vandrefalk

Hvor er det mest vandrefalk og går det ann å lage fuglekasse til de?

M. (05.08.2009)

Vandrefalkene har i dag god utbredelse langs hele kysten av Norge. De hekker også i innlandet, og har tatt tilbake gamle lokaliteter både i Hedmark og Oppland. Vandrefalkene hekker i bergvegger, på hyller og avsatser, og har ikke nehov for kasser. Men det GÅR an å lage berghylleimitasjoner på veggen av høye bygninger inne i byer (dersom en høyhuseier tillater det), og å få falkene til å hekke i slike strukturer.

Roar Solheim (09.08.2009)


#Diverse

Måke eller måse?

Hva er forskjellen på måke og måse?:)

J.H. (07.08.2009)

Forskjellen ligger i menneskelige dialekter! I sør og som offisielle artsnavn heter fuglene måker, i nord kalles de måser.

Roar Solheim (09.08.2009)


#Diverse

Fuglekonge som jager andre fugler?

Er det vanlig at fuglekongen jager andre fugler for å stjele mat fra dem?
Har et fuglekongepar som holder til her og den ene jager alle de andre fuglene for å ta maten ifra dem,den flyr også etter spettmeisen som alle har respekt for!

F. (08.08.2009)

Dette høres ikke ut som fuglekonge! For det første er ikke fuglekongen en fuglebrettgjest, og den er heller ikke kjent for å jage andre fugler, og ihvertfall ikke spettmeis. Så dette høres merkelig ut. Forsøk å få tatt bilder av den arten du ser.

Roar Solheim (09.08.2009)


#Diverse

Ærfugl

I forbindelse med oljeutslippet i Langesund har noen hevdet at det bare er bra at ærfuglbestanden reduseres, da den tar mye hummeryngel og derfor er skyld i den synkende hummerbestanden. Finnes det noe vitenskapelig belegg for dette? Har ikke hummerbestanden hatt en jevn nedgang i mange tiår pga menneskers overfiske?

B. (06.08.2009)

Ærfuglen har hatt en forholdsvis stabil bestand så lenge vi kjenner til, og den har beitet på bløtdyr, særlig blåskjell, mye krepsdyr og en del fisk med mer i århundrer. Den har overhode ikke noe med nedgangen på hummer å gjøre. Ubalansen i naturen skyldes ved siden av klimatiske endringer, i all hovedsak menneskelige aktivitet, grådighet og uforstand.

Morten Ree (06.08.2009)


#Diverse

Trenger informasjon om Troster

Jeg vil bare vite litt generell fakta om troster... Trenger det til en skoleoppg. Om når den drar og når den kommer tilbake til norge osv ...

J.H. (06.06.2009)

Du kan gå inn på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening, www.birdlife.no, klikk inn på Fuglekunnskap i venstre menyvalg, velg deretter Norske Fugler. Her kan du lese om alle Norges hekkefugler samt se utbredelseskart til artene.
Beklager at svaret kommer for seint til å brukes til skoleoppgaven.

Morten Ree (06.08.2009)


#Diverse

Spørsmål:

Har satt skjæteungen i en kasse på taket under grana den har falt ned fra.vil foreldrene mate ungen??.Har gitt den makk,som den spiser.tok den inn i natt,a jeg var redd kattene skulle ta den

N.N (04.06.2009)

Det beste er å få fugleunger som på ett eller annet hvis har rotet seg ut av redet plassert tilbake i rede. Men sjansen for at de blir matet og kan klare seg er større dess nærmere reiret de blir plassert og selvsagt dess gamlere de er.

Morten Ree (06.08.2009)


#Diverse

Ringdue hunn eller hann

Hei!
Har et ringdue reir i en furu på gårdsplassen som har hat en merkelig opplevelse. En ungutt skjøt den ene av dem og den gikk i bakken. Paret var da sammen og den andre forsvant avgårde, mens den som ble skutt ruslet inn i et kratt og gjemte seg. Vi fanget den og undersøkte skaden og fant at kula hadde gått gjennomvingen, ved albuen, og inn i nakken. Det var blod og et sår der, men dua virket pigg, men kunne ikke fly i det heletatt. Vi ringte ulike instanser men det var lite hjelp å få bortset fra en dyrekliikk i Røyken som var positiv 2. dag pinse. Det endte med at vi la den i redet igjen. Det er antagelig egg der, ville ikke strekke meg over kanten å se. Den lå der resten av den dagen og om kvelden kom den andre tilbake. Dagen etter fløy de begge to. Siden den dagen synes det som det kun er en som ruger. Jeg lurer på om den skadde har kunnet fly avgårde etter den skaden og om den har klart å komme tilbake, og hvem av dem som nå ligger så trofast og ruger.
Vil en due fortsette rugingen alene om den andre ikke har klart seg? Er det flere forskjeller en en liten rødlig nakkeflekk på hannen?
Det viste seg at dagen etter

J.A. (03.06.2009)

Hos ringdue er begge kjønn like, og den røde flekken i nakken som du nevner skal ikke finnes!
Både hann og hunn ruger eggene, og arten har litt for å forlate eggene ved forstyrrelse.
Hvis den ene i parret kommer bort så vil nok den andre fortsette å ruge, men sjansen for at hekkingen blir velykket er sterkt redusert.
Håper at noen fikk tak i den unge gutten som skjøt og forklarte han at det er ulovlig å skyte på fugler. Det må i såfall skje under jakttiden og ikke blant hus og folk.

Morten Ree (06.08.2009)


#Diverse

Lokking med MP-3 spiller Fuglekongen

Hei Fuglevennen. Meget gode sider og fin anledn til å stille spørsmål i denne fantastiske hobby.
Jeg har ved flere anl lokket til meg Fuglekongen med å spille dens sang via en medbrakt MP-3 m/innbygd høytaler. Jeg lar lyden gå kontinuerlig og hele sangen er på ca 35 sek. Jeg legger spilleren ifra meg på en stubbe, grenkløft ol men jeg er klar med kamera. Hver gang får jeg full uttelling. Det kommer mange fugler og jeg skjønner at det dreier seg om Fuglekongen både hann og hunn. De kommer helt innpå 1-3 meter, sitter på en grein og skjelver/rister med vingene. Hannen er jo grei med sin gule flekk på hoden, men hunnen er vel uten. Jeg tror jammen jeg også har lokket til meg både gransanger og løvsanger som i grunnen ligner på fuglekongehunnen ? Jeg ser også at andre fugler reagerer med overflyging frem og tilbake.
På samme måte lokker jeg fram Blåstrupe, gulerle og rødstrupe. Helt fantstisk, men er dette helt bra etisk ?
Kan jeg på noen som helst måte forstyrre naturens gang og stresse fuglene. Veldig fint for fotografering da selvfølgelig. Dette er vel en utbredt metode som er veldig spennende.
Mitt spørsmål er om andre fugler reagerer på Fuglekongens sang og om dette er på kanten..

K.T.L. (03.08.2009)

Fuglekonge hunnen har gul kalott, mens hannens kalott er gul med en oransje flekk i midten! Du reiser et meget interessant spørsmål, og det vil nok være mange ulike syn og svar på dette. Det viktige er kanskje at en alltid bør være bevisst på at mange ulike former for kontakt med fuglene kan være en større eller mindre belastning for dem. Ved å spille av fuglesang i et fugleterritorium, gir du egentlig et signal om at det har kommet en utfordrende konkurrent i territoriet. Når fugler nærmer seg en slik lyd, er det som regel for å jage vekk inntrengeren. Det vil opplagt være nokså forvirrende, og kanskje stressende, for en fugl å høre sang til en artsfrende som den ikke klarer å finne eller se slik at den kan jage vekk forstyrreren. Derfor bør en alltid begrense slike lydlokkinger i tid. Dette har også noe å gjøre med mengden av folk som kan foreta slike lydavspillinger. Her i Norge er det lite sannsynlig at en bestemt fugl vil bli utsatt for et vedvarende "press" av slike falske fuglelyder fra fuglevenner eller fotografer, men i England vil kanskje problemet være helt annerledes, fordi det er så mange fugleinteresserte mennesker. Det beste rådet er derfor å tenke seg om, og å ikke spille av lokkesang for lenge av gangen. Men det er en fantastisk effektiv metode for både å observere og å fotografere de fleste spurvefugler.

Roar Solheim (04.08.2009)


#Diverse

kråke

Hei .
vi fikk en skadet kråkunge fra naboen i våres. den har vi matet og passet på etter alle kunstens regler. kråka klarer seg fint,har blitt stor og dessverre for den helt tam. den elsker kontakt og dilter etter oss hele tiden.mulig at den har blitt litt vel tung i skroget,i forhold til vingenes bærekraft. hvor tid pleier kråker å lære og fly ? vi har sommersted på nesodden og han har blitt passet på 24 timer i døgnet.nå skal vi snart tilbake til oslo og ser alle farene som lurer der. vi kan ikke ha han inne, og på verandaen klager han høylytt fordi han vil være sammen oss.det er jo en gave å få hjelpe et lite dyr i nød,men vi vil jo gjerne at den skal begynne å fly. så hvor tid begyner de flotte fuglene og fly,har jeg skjemt helt bort kreket,så han får problemer med å klare seg selv? ønsker deg som leser det,en flott dag :)

H. (01.08.2009)

Dette er dessverre det klassiske problemet når en tar til seg (skadde) fugleunger. De blir preget på oss mennesker, og det kan være vanskelig å få dem til å bli selvstendige. Kråka bør kunne fly nå snart, men det betyr ikke at den ønsker å fly vekk fra dere med det første.

Roar Solheim (03.08.2009)


#Diverse

hva er dette for et vesen

Bilde vedlagt spørsmålet

denne skapningen fant jeg mens vi spiste middag for noen mnd siden.. den låg godt inni en brokkoli dusk som holdt på å havne i munnen

mulig den er av utenlandsk opprinnelse?

G.Y. (02.08.2009)

... ikke akkurat et fuglespørsmål...., men.
Dette er en puppe av en eller annen sommerfugl, kanskje en nattsvermer. Det hender en finner larvene innimellom brokkolistilker (har funnet store larver selv på denne måten). Legg den i en eske i kjøleskapet og ta den opp etter et par måneder, så klekker den kanskje til en sommerfugl som kan artsbestemmes (dvs. dersom den ikke har blitt kokt sammen med brokkolien, da...)?

Roar Solheim (02.08.2009)


#Diverse

Turdus chrysolaus

Hei Kan dere hjelpe meg. Finner ikke det norske navnet på Turdus chrysolaus ?

N.N (24.07.2009)

Fuglen kalles brunhodetrost på norsk.

Roar Solheim (02.08.2009)


#Diverse

har funnet en stor, kraftig og mørk sommerfugl larve uten hår

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg har som sagt funnet en larve og min gutt på 4 år insisterer på at vi må ta den inn i huset og la den bli der til den blir en sommerfugl....
lar det seg gjøre?.. isåfall hvordan. jeg er instillt på det og gjør det som skal til

G.Y. (02.08.2009)

Dette er en elpenorsvermerlarve. Det er en av tusmørkesvermerne. Dersom larven krøp omkring på bakken, kan dere legge den i en stor eske/kasse med løs jord, torv og barkbiter i. Larven vil da grave seg ned og forpuppe seg inne i en kokong. Hvis den ikke er ferdig utvokst, må den ha mer mat. Forsøk å legge inn blader av geitrams - det er en av denne artens viktigste forplanter. Når larven har gravd seg ned, kan dere vente ca 1 uke til dere forsiktig snur jorda med fingrene for å finne kokongen med puppen inni. Ta puppen ut av silkekokongen, og legg den så i en ligen eske med noe kreppapir rundt, og sett denne i kjøleskapet til neste vår. Ta den ut og legg den i en eske med jord og pinner, og den vil etterhvert klekkes til en ferdig tusmørkesvermer dersom larven ikke er angrepet av paradittveps. I så fall død den inne i puppen, og det klekkes små parasittveps i stedet.

Roar Solheim (02.08.2009)


#Diverse

skjære

Hei.
Det holder til et skærepar i et reir rett utenfor døra. Moren prøver nå å få ungene til å fly, men den ene ungen fikk det ikke helt til den falt og greide ikke å fly opp igjen. er det noe jeg kan gjøre for den?

Z.E. (24.07.2009)

Det beste er sannsynligvis å la den sitte på bakken. Skjæreunger hopper omkring en stund før de kan fly skikkelig, og i denne tiden blir de passet og foret av sine foreldre.

Roar Solheim (24.07.2009)


#Diverse

kjøttmeis uten halefjær

Mine to katter fanget en liten fugl(kjøttmeis?) og den har ingen halefjær, den prøver å fly men klarer ikke. den ser ikke skadet ut bortsett fra det med halefjæra, skal jeg bare vente å se om den begynner å fly? hva skal jeg gi den å spise? veit du om det er et sted på østlandet som kanskje tar i mot ville fugler og passer på de til de er friske igjen?

N. (23.07.2009)

Fugl har som regel ikke problemer med å fly selv om de har mistet alle stjertfjærene, men de mister litt av sin manøvreringsdyktighet. Katteskader er alltid vanbskelige å vurdere, for selv om en fugl ser uskadd ut på utsiden, så kan den ha klostikk inn i kroppen fra katteklørne. Dette kan være grunnen til at fuglen ikke klarer å fly. Spørsmålet er om dette er en fugleunge som nettopp har hoppet ut fra reiret - da kan det være at vingefjærene ikke er helt utvokst ennå. Hvis den er fullt utvokst, så er det en skade som gjør at den ikke kan fly. Gi fuglen litt vann fra dråper på fingeren din (hold den bort til nebbet på fuglen). Hvis den er stor nok, kan den spise brødsmuler og finhakkede hasselnøtter (meisebolle er også bra) av seg selv. Hvis den er nylig utfløyet, må den faktisk mates en stund. da vil den eventuellt sitte og tigge med hese meiselyder.

Roar Solheim (23.07.2009)


#Diverse

stokkand uten mor, vil den klare seg?

vi bor ved et vann. har tidligere sett andemor med unger, men nå svømmer det rundt en unge i vannet, men ingen mor er å se.vannet er sammenhengende med en liten elv, så mora kan ha reist med resten av ungene nedover i elva.eller kan ha bli tatt av rovdyr/fugl.vil denne ungen klare seg selv eller burde vi sette ut noe mat en vei til den??Jeg vet det ikke er lov å ta ville dyr i fangenskap, det er ikke planen heller.men om den ikke klarer seg uten moren, så vil jeg sette ut noe mat til den.dato i dag er 12.07.09 så ungen er ikke så gammel. den kan ikke fly ser det ut til.

S. (13.07.2009)

Andunger kan klare seg selv hvis de bae har lært å finne riktig mat (noe de lærer raskt). Men en enslig andunge vil være mer utsatt for å kunne bli tatt av rovfugl/rovpattedyr, siden den ikke har en mor som kan overlates til seg selv.

Roar Solheim (23.07.2009)


#Diverse

Svaleunger

Bilde vedlagt spørsmålet

En svalerede var faldet på jorden hjemme hos os og i reden sad 6 unger. De havde alle fjerdragt omend pjusket. Tog dem med hjem og har nu haft dem knap to uger. Der er nu kun to tilbage som virker ret kvikke. Flotte fjer, sidder på pind og basker med vinger. De kan drikke af et kar. Giver dem foder fra dyrehandleren. Mit spørgsmål går nu på. Hvornår kan jeg forvente, at de bliver klar til at blive sat ud i naturen og hvordan bør jeg gøre? Vil deres instinkt være stærkt nok til selv at fange insekter?

V. (16.07.2009)

Disse låvesvalene ser ut til å ha det fint. Det beste er nok at du holder dem slik at de selv kan velge når de vil forlate buret eller oppholdsstedet hvor du har dem. Svaleunger flyr gjerne fra og til redet en stund etter at de har blitt flyvedyktige. de mates av sine foreldre mens de lærer seg å fange insekter, og sover gjerne nær det gamle redet. Derfor bør du ikke sette dem fri og overlate dem helt til seg selv fra en dag til den neste, men gi dem muligheten til å forlate deg gradvis.

Roar Solheim (23.07.2009)


#Diverse

svaneunger

Hei.jeg har tatt til meg 3 svaneunger som kom stbbenes og rulet nedover veien der vi bor uten mamman sin og det er midt i skogen .lit vann 600 m fra her vi bor.det jeg lurer å er nå har jeg hatt de en mnd,jeg har kaget stor fuglegård ute til de og og har ett badebasseng som de svømmer rundt i,jeg gir de brød,gress og egg.bør jeg gi noe annet? og når kan jeg sette de ut? og er de ikke uvanig at vi fant ungene midt i skogen?hva kan ha skjedd med mamman?mvh marianne ps.veldig takknemlig for svar.

M. (18.07.2009)

Svaner kan nok godt fores i tillegg med vanlig hønsefor - da får de trolig i seg en mer allsidig mengde næringsstoffer. Svaner holder seg sammen med sine foreldre til neste hekkesesong, så det er jo et spørsmål om dere får disse til å fly sin vei utpå høsten.....

Roar Solheim (23.07.2009)


#Diverse

spurvunge funnet... hjelp

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.. Meg og en kamerat fant en spurvunge på veien...
Det ene beinet er litt skadd, men den greier seg fint og Begge vingene er i stand...
Når jeg tømmer litt vann ned i en stengt vask og der drikker fuglen,men ikke mye.
klipte en boks med opent tak (taket tar jeg på om kvelden,har store lufte hull.)
Vi kommer til og blogge på www.wemonster.blogg.no
Vi har laget "rede" ut av bomull...
Som jeg leste på ett av de andre innleggene skal vi nå prøve og finne sprøyte uten spiss som vi kan gi spurven protein rik mat og vann.

Noe mere vi kan gjøre?

Send oss en mail til: Nicolay-simmerlund@hotmail.com eller Hummla95@hotmail.com

V.&.N. (22.07.2009)

Det høres ut som at dere allerede har funnet ut mye om hva dere kan gjøre. det viktigste er egentlig å få fastslått om dette er en unge av gråspurv/pilfink, eller om det er en annen art, slik at kosten eventuellt kan justeres noe.

Roar Solheim (23.07.2009)


#Diverse

Hakkespettens tunge

Ytterst på tungen har hakkespetten en konsentrasjon av trykkfølsommer
nerveender som kalles “Herbst’s corpucules” på engelsk. Er det noen
som vet hva detter kalles på norsk?

B.H. (22.07.2009)

Dette er en del av fuglens anatomi som aldri omtales til daglig blant fuglefolk, så her finnes ikke noen norsk betegnelse etter min kunnskap. Beklager.

Roar Solheim (23.07.2009)

««første 11 803 - 11 852 av 13 004 siste»»