Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 275 til 324 av totalt 7 168 spørsmål


#Økologi og atferd

Måker rundt traktor

Hei
La merke til i går at det var en Haug med måker rundt traktoren på åkeren. Lurer på hvorfor ?

N.N (28.04.2024)

Svar:

De leter etter mark og småkryp som traktorer roter opp under arbeid på åkrene.

Roar Solheim (28.04.2024)


#Økologi og atferd

Gjør fuglen herverk?

Hei, vi sliter litt med at noen få fugler kommer til inngangspartiet vårt og begynner og gjøre ugang (velter askebeger blant annet) de sitter også oppå bordet her. Og slår i vindu og hakker på vindu i evigheter, hjelper heller ikke og jage de, har dere noen tips til hva vi kan gjøre, begynner og bli gal

J.M. (28.04.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hvordan du kan stoppe dette. Trolig en form for matsøk.

Roar Solheim (28.04.2024)


#Økologi og atferd

BOR

Bygger fugler reir i fuglekasse med gammelt reir og død fugl?

B.O.R. (27.04.2024)

Svar:

Ja, de kan bygge nytt oppå slike rester.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Økologi og atferd

svær med egg ?

Hei igjen,
Er det slik at man kan se på en fugl at hun er klar for å lege egg, er tydelig gravid for å si det sånn. Tok bilde av noe jeg tror er en Canadagås, ved Bogstadvannet i forigårs. . Gåsa så "gravid ut" og med større "mage" enn gåsa den ruslet sammen med.

A.T.B. (27.04.2024)

Svar:

Nei, det er ikke det du ser, men hunngåsa legger gjerne på seg fett før egglegging, og kan av den grunn se mer sigen ut i buken enn ellers.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som rister fjerne

Hvorfor rister kjøttmeisen på fjerne

N.N (27.04.2024)

Svar:

Kan det nok ikke gis En enkel forklaring på.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Økologi og atferd

Hvorfor er kjønnene hos noen arter forskjellige mens andre er like.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har tidligere hørt en forklaring på hvorfor kjønnene hos noen fuglearter ser forskjellige ut, mens de er nokså like hos andre (Jan Lifjell som fortalte dette). Jeg finner ikke noe om det på nettet. Slik jeg husker det, hadde det med kjønnsroller og omsorg for avkom og gjøre og var på en måte litt logisk. Er det rett og slett slik at der hvor hannene bidrar til å ruge ut eggene og passe på avkommet er fjerdrakten lite fargerik for å ha bedre beskyttelse, kamuflasje slik hunnene har? Husker jeg riktig?
Bildet er fra Bogstad i Oslo, tatt i går. Hunnen fikk jeg først øye på da jeg ville forstørre opp motivet. Fantastisk kamouflasje! Hvis det er slik som jeg skrev over, er stokkand-hannen neppe en ivrig ruger og barnepasser 😊

A.T.B. (26.04.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål som det ikke kan gis noe kort eller enkelt svar på.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Økologi og atferd

Besteforeldregenerasjonen

Har «besteforeldrene» noen funksjon i fugleverdenen?

E. (25.04.2024)

Svar:

Ikke som vi vet om.

Roar Solheim (25.04.2024)


#Økologi og atferd

Mobba ungdomsmåker

Jeg mater fuglene ute på tur med hunden, en god blanding av kråker, kaier, skjærer, fiskemåker og gråmåker. Det er tydelig at det er kråkene som regjerer. Det er et par ungdomsgråmåker som også følger etter, og de mobbes og jages av alle de andre - spesielt kråkene og fiskemåkene. De stuper etter dem og jager dem rundt, det er nesten hjerteskjærende! Merker de andre fuglene at dette er ungdommer, som er nederst på rangstigen?

M. (25.04.2024)

Svar:

Vanskelig å vite hva som ligger bak her, dessverre, men der det er kamp om mat vil noen individer/arter lett bli jaget vekk av andre.

Roar Solheim (25.04.2024)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Bygger skjæra to reir, et lure reir?

H. (24.04.2024)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (24.04.2024)


#Økologi og atferd

Er tjelden virkelig så dum?

Når tjelden har gått frem og tilbake foran vindusruten i time- og dagevis, og hakket løs på den, fløyet litt inn i den og returnert og returnert dit hver dag; skjønner den virkelig ikke at det er sitt eget speilbilde den har med å gjøre? Eller i det minste; gir den ikke opp..?

N.N (22.04.2024)

Svar:

I fuglenes verden eksisterer ikke "glass", så fugler har ikke forutsetning for å kunne fatte hva et speilbilde i glassrute er.

Roar Solheim (22.04.2024)


#Økologi og atferd

Uvanlig oppførsel til tjeld

Hva er årsaken til at en tjeld sittet å pikker på vinduene hver morgen. Hele hytta der den kommer til er utgriset av hvit sikel og vekker oss hver morgen. Vi må dekke til om kvelden, men den finner alltids en ny plass. Det er et par, men kun den ene.

A. (21.04.2024)

Svar:

Ofte skyldes dette at fuglen ser speilbilde av seg selv og oppfatter det som en rival.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Eg har sett opp ein ny fuglekasse no i april. Og det varte ikkje lenge før det kom ein Blåmeis kom og byrja å bygge reir av mose. Men når dei hadde gjort det cs i ein dag byrja dei å bera ut att mosen. Så om det var ein dag etter at kassen nesten var tom så byrja det å kome mose inn at i kassen mykje mose, og Blåmeisen har og over natta der i nokre netter. Men så skjedde det at at den bar ut att reirmatrial og kassen var neste tom att. Eg las eit sted at noko liknande har skjedd, men da var det gammalt reirmatriale der og. Men her er det heilt ny kasse som ikkje er brukt før. Har du svar, så er eg takk nemleg.

I.H. (21.04.2024)

Svar:

Høres merkelig ut, og jeg har dessverre ikkenoe forklaring på hvordan dette skal tolkes.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei Hvor ofte kommer den tilbake til Reiret når den er ferdig med å bygge?

T.E.B. (21.04.2024)

Svar:

Når den begynner å legge egg, er hunnfuglen bare innom reiret en kort tid hver morgen for å legge ett egg. Ruging starter når alle eggene er lagt. Av og til kan meisen stå over eggene uten å ruge på dem om natta.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Smart kjøttmeis-mor?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fuglekassa hadde det kommet beboere, kjøttmeis-mor lå på egg, og far matet hver dag. Men en dag var et pilfink-par og inspiserte fuglekassa. Da tenkte jeg at det var tragedie på gang, at de hadde drept kjøttmeis-mor.
Så jeg åpnet for å sjekke ... men der var hverken reir eller egg, bare masse fuglebæsj. Men jeg hadde jo sett at meisefar matet mor i kassa!
Nå lurer jeg på om det ikke var ei sleip dame som lot som hun lå på egg, for å få både kost og losji?

M.B. (20.04.2024)

Svar:

Det kan være makeforing før egglegging. Det er noe som skjer hos de fleste fuglearter.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

Ringdue

Vi har mye ringdue på besøk i hagen. I et lite basseng drikker duene ved å dyppe nebbet og ‘suge’ opp vannet, den eneste fuglen vi har sett som ikke løfter hodet mellom slurkene og lar vannet renne inn.
Når den er ferdig snur den seg og sitter en god stund med halefjærene nede i vannet. Hvorfor gjør den det?

M. (20.04.2024)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Har heller aldri sett dette omtalt som noe duer gjør regelmessig.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

GRØNNSISIK

Har besøk av en flokk Grønnsisik bl.a. og jeg har forskjellig mat i ulike frø automater. Spesielt sisiken kaster solsikkefrø på bakken og sitter der og spiser. Hvorfor gjør de det? Det er farlig pga katter i området.

M.W. (18.04.2024)

Svar:

Frøene kan være litt store for sisiker. På bakken kan de kanskje finne mindre biter. I tillegg er de fleste finkefugler selektive og kaster ut mange frø før de velger ett å åpne.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Fugler spiser hjortebæsj?

Hei! Vi driver et hjorteoppdrett i Innlandet. Nå etter at snøen forsvant, er det hundrevis av fugler på et jorde der hjorten går om sommeren/høsten. Jeg vet ikke hva slags fugl det er snakk om (kommer ikke så nært), men de er mørke og mellomstore. På naboens jorde rett ved siden av, er det ingen fugler. Spiser fuglene avføring fra hjorten tro?

C. (18.04.2024)

Svar:

Nei, det er nok heller insekter de leter etter.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Fugl & Meitemark

Har ofte lurt på hvorfor måker og trost heller leter etter meitemark men ikke forsyner seg når det regner og er fullt av meitemark som ligger synlig på bakken?

K. (18.04.2024)

Svar:

Det har vi nok dessverre ikke noen god forklaring på.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Kjenne kroppsspråket til kråker?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har noen kråker i en park jeg bruker å mate. En er ganske rolig, kommer helt bort til meg for å spørre om mat og skvetter ikke av at jeg beveger meg rundt den, i motsetning til hvordan ville fugler ellers er rundt mennesker.

Det jeg lurer på er: kan man se om den smiler/logrer til meg på noen måter?
Har lagt merke til at den "blåser seg opp" med fjærene en sjelden gang når den hviler nært meg. Håper dette er et tegn på at den føler seg trygg!
Legger ved et bilde av den.

Takk for svar!

S. (17.04.2024)

Svar:

Dessverre har vi nok noe igjen før vi klarer å lese ut slike reaksjoner hos kråkene, på linje med hva vi kan kjenne igjen hos husdyr som hunder.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Økologi og atferd

Måker på innmark

Hvorfor er det så mange måker på innmark når det spres møkk (gjødsel) er det insekter de spiser som tiltrekker seg av møkka?

A. (16.04.2024)

Svar:

Traktoren roter trolig opp bakken slik at måkene får tak i meitemark og andre småkryp.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Økologi og atferd

Illsint svane

Hei!
Vi er to stykker på reise rundt i Europa. I dag padlet vi på SUP på en liten elv, og rett før en litt stor sving ser vi en svane. Han bruste litt med fjærene, og vi så et reir med en rugende hunn. Vi prøvde derfor å padle over på ande siden, men hannen gjorde det vanskelig. Først svømte han frem og tilbake foran oss mens han lagde noen små "knurrelyder". Da vi var godt forbi reiret begynte han å svømme etter oss. Først ganske sakte, for han så ga bånn gass og padlet med begge føttene samtidig. Så gikk han til angrep. Han fløy mot oss, og begge falt uti vannet. Vi kom oss opp og prøvde å padle videre, men dette gjentok seg flere ganger mange hundre meter unna reiret.

Hissige svaner er ikke ukjent, men hva kan grunnen være til at denne var SÅ sint og gikk til angrep først flere hundre meter unna reiret? Vi møtte andre svaner med reir som ikke brydde seg i det hele tatt.
Hva er så den beste måten å håndtere et sånt angrep på (vi klarte å kave oss i land til slutt)?

B. (13.04.2024)

Svar:

Vanskelig å vite hvorfor ulike svaneindivier kan reagere så forskjellig. Denne hørtes svært uvanlig hissig ut. Kanskje noe med kanoer/kajaker trigget aggresjonen hos svanen?

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Havørn flyr med gjess (grågås)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Gikk tur på Rennesøy i Rogaland. Her kom en havørn flygende og landet på en knaus med ca 30 grågås som følge. De landet også rundt på bakken ved ørnen. Alt gikk fredelig for seg, utenom kakklinga til gjessene. Så lettet ørnen og alle gjessene fulgte etter og fløy videre i samlet flokk. Så som sagt fredelig ut, men mulig ørna har skumle hensiker? Er dette vanlig? Har lagt ved et bilde, men det var litt langt borte. Håper dere kan se ørn og alle gjessese i lia.

T. (12.04.2024)

Svar:

Gjessene prøvde kanskje å mobbe havørna til å fly vekk, siden ørnene gjerne kan ta grågjess.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Hakkespett som «trommer»

Ganske ofte ser jeg hakkespett som hakker på et stolpehatt (beslag på toppen av en strømstolpe) Det virker ikke som det kommer insekter ut fra under stolpehatten. En teori har vært at fuglen mistolker en summing fra strømnettet som graving fra en liten larve. Hva holder den på med?

N.N (13.04.2024)

Svar:

Trommingen er spettenes måte å markere territoriet på, i stedet for det vi ellers kaller "sang" hoas fugler.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Jan

Kom over ett reir av enten kanadagjess el.grågås. Det såg først ut som en stor haug med mose. Da eg lettet på mosen ,-lå det tre egg der. Er dette vanlig,og gjør den det før den begynner ruge?

N.N (13.04.2024)

Svar:

Andefugler kan dekke over eggene før hele kullet er ferdig lagt.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Ørn

Kna ørn spise døde dyr. Eller må ørna drepe dem selv ?

O.A.T. (15.04.2024)

Svar:

Både kongeørn og havørn spiser gjerne fra kadavere.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Pilfink på fuglebrettet

På fuglebrettet vårt kommer en pilfink alltid etter de andre og blir gjerne sittende der lenge etter de andre . Hvorfor ? Vi har observert den i fem måneder nå, og den kommer hver dag .

E. (11.04.2024)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke noen god forklaring eller tolkning for.

Roar Solheim (11.04.2024)


#Økologi og atferd

Linerle som hakker på vindu ("nye" vindu) og vil inn

Hei!

Nå er det 3 dagen linerlen "tripper" rundt på vannbordet og hakker og flyr opp på vinduet. Den styrer vilt. Virker som om den vil inn....
Vinduene er blitt veldig grisete av linerle som "kreler" og styrer på vinduet.
Veldig merkelig.
Dette skjer på jobben på kontorbygget og den er på flere vindu...

Hvorfor skjer dette, mon tro?

N.N (10.04.2024)

Svar:

Reaksjon på eget speilbilde som oppfattes som en konkurrent. Dekk vinduet på utsiden.

Roar Solheim (10.04.2024)


#Økologi og atferd

Oppførsel til svarttrost hunn

Bilde vedlagt spørsmålet

Har flere dager på rad og hele dagen, hatt en svarttrost hunn sittende på nøyaktig samme flekken (+/- 5cm) utenfor mitt vindu. Hun sitter helt stille, ingen aggresjon. Når jeg kommer for nære opp til vinduet, hopper hun litt til siden, for så å returnere etter noen sekunder. Innimellom hopper hun helt bort i vinduskarmen og blir sittende der. Hanne, derimot, som er i nærheten, kom også og gikk umiddelbart til angrep på speilbildet! Men ikke hun, hun bare sitter der.

A.T. (09.04.2024)

Svar:

Vanskelig å vurdere hva som ligger bak adferden.

Roar Solheim (09.04.2024)


#Økologi og atferd

Hakkende blåmeis

Hei! Min far har fuglekasse med kamera, og har hatt det i mange år. Det er blåmeis og kjøttmeis som har brukt den. Men i år er det en blåmeis der, som hakker i åpningen av kassen. Mye og ofte. Hvorfor gjør den det min tro? Har ikke tatt inn noe kvister. Kassen er under tak inntil husveggen og der har den alltid vært.

Mvh Tina

N.N (07.04.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hvorfor meisene av og til hakker så iherdig rundt hull på fuglekasser.

Roar Solheim (07.04.2024)


#Økologi og atferd

Dompaper

Hva spiser egentlig dompaper helst? Og er det sant at hannen og hunnen holder sammen hele livet?

K. (06.04.2024)

Svar:

De holder IKKE sammen hele livet. De spiser frø, knopper og insekter.

Roar Solheim (06.04.2024)


#Økologi og atferd

Kvinand, hvor langt klarer de å flytte sine unger?

Ved vår hytte ruger hvert år kvinand, i holker ved vårt tjern. Jeg lurer på om de, enkelte somre, har flyttet sine unger til nabotjernet. I så fall må de forsere skog og ulendt terreng, ca 500 meter. Er det normalt at kvinanda kan gjøre det?

T.S. (05.04.2024)

Svar:

Ja, de kan gå mer enn det gjennom skog og mark for å flytte ungene sine.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Økologi og atferd

Dvergspett og flaggspett

Vi har igjennom vinteren oppservert at både Flaggspetten og dvergspetten "fyller" munnhulen med solsikkefrø for deretter og kile disse i ei spettesmie og hakke og spise solsikkefrøene.
Vi har foret på samme sted i 34 år og dette er første året vi ser at hakkespettene spiser solsikkefrø.

P.K. (05.04.2024)

Svar:

Ikke uventet.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Økologi og atferd

flaggspetten

Når flaggspettungene er født hva skjer de neste dagene da? Ligger moren oppå dem selv om de er klekket?Og i så fall hvorfor?

N.N (05.04.2024)

Svar:

Trolig gjør hun det for å varme de fjærløse ungene.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Økologi og atferd

Fjorårets måkekull er de sammen med foreldrene året etter?

Samme måkeparr kommer år etter år til oss,i år sammen med fjorårets kull også.stemmer det?

I. (05.04.2024)

Svar:

Det høres litt uvanlig ut. Måkeunger skiller vnligvis lag med sine foreldre på sensommer/høst.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Økologi og atferd

alene eller flokk

Hei
Lurte på om flaggspetten og andre spetter er einstøinger eller ikke.Uten om hekketiden da.

R. (04.04.2024)

Svar:

Alle spettene holder seg mest for seg selv utenom hekketiden.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Økologi og atferd

Utefuglene

Hei pleier fuglene hekke senere på året når det er kaldt, og i tilfelle når?

T.E.B. (04.04.2024)

Svar:

Fuglenes hekking styres både av lyset (daglengde), temperatur og klima. Umulig å si noen fast tid for hvor lenge hekking kan utsettes hos ulike arter og under sterkt varierende forhold.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Økologi og atferd

Eneggede fugler

Hei! jeg lurer på om fugler kan være tvillinger, og da være eneggede tvillinger?

J. (04.04.2024)

Svar:

Nei. Det går ikke, fordi det aldri er mulig å utvikle to kyllinger inne i ett og samme eg.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Økologi og atferd

Kråkelandsby?

Hei!
Jeg har observert «landsbyer» av kråkereir, mao kråkene bygger reder i gruppe/ ved siden av hverandre. Mye aktivitet og leven. Stemmer dette med kråkelandsbyer?

N.N (03.04.2024)

Svar:

Dette er typisk for kornkråker, aldri for vanlige kråker.

Roar Solheim (03.04.2024)


#Økologi og atferd

Ankommer traner hver for seg, eller sammen?

Hei, en trane har dukket opp i et område hvor jeg mistenker at det kan være hekking. Har sett et trane-par her for et par år siden, og sporadisk på noen store jorder på våren. Dette er på østlandet. Ankommer trane-par sammen, eller kan de komme hver for seg men noen dagers mellomrom?

P.Ø. (03.04.2024)

Svar:

Tranene danner som regel par før de ankommer hekkeplassene.

Roar Solheim (03.04.2024)


#Økologi og atferd

Måker Danmark-Norge

Hei. Har i en årrekke jobbet på danskebåten og har lagt merke til at en del måker følger båtene på overfarten. Ser ut til at de tar noen pauser underveis og lander på sjøen. Det som undrer meg, er hvorfor de flyr så nært overflaten? Max 50 cm og ofte nær krasjstuasjoner. Dette skjer, uansett om det er stille hav, eller bølger. Det er tydeligvis ikke mat de ser etter, siden det ville vært mer effektivt fra større høyde. Det må ha noe å si på fart, luftmotstand, eller noe annet. Men hva?

N.N (02.04.2024)

Svar:

Fugler får et ekstra løft når de glir/flyr nær bakke eller vannflate, så kanskje det er derfor.

Roar Solheim (02.04.2024)


#Økologi og atferd

Knopp svanen kan lande og ta av på land som på vann

Ikke et spørsmål, men et faktum. Vi har 4 Svaner her nå i påska og de lander og tar av både fra isen og marka.

E.U. (30.03.2024)

Svar:

Det er åpenbart at svaner MÅ kunne dette, siden de av og til befinner seg langt inne på land. Men det kan nok hende at de trenger en viss "løpebane"-lengde.

Roar Solheim (30.03.2024)


#Økologi og atferd

Trillrund dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kan være galt når en dompap er trillrund som en ball. Hele tiden. Han er ikke så sky som resten av fuglene.

L.K.O. (29.03.2024)

Svar:

Kan være syk og bruser med fjærene for å holde varmen.

Roar Solheim (29.03.2024)


#Økologi og atferd

Migrasjon av fugler

Migrerer fugler i samme flokk hvert år? Jeg liker å tro at de er bestevenner på tur

R. (29.03.2024)

Svar:

Kommer nok an på art og hvor lenge de lever.

Roar Solheim (29.03.2024)


#Økologi og atferd

fugletrekk

Hei,
I dag, langfredag morgen, har vi sett oppmot ti svære "ploger" med gjess(?) fly innover Drammensfjorden ved Holmsbu. Vanskelig å se hva slag det er, men har aldri sett så mange flokker komme med korte mellomrom. Betyr det at de har vært på samme sted sørpå og har programmert en slags felles avreise-tid? Lurer og på hva slag det kan være, men har lite å fare med i beskrivelsen.
Det å fly på rekke har airodynamiske fordeler, men hva med "plogen", som ofte er nokså halveis, gir den tilleggsfordeler?

A.T.B. (29.03.2024)

Svar:

Dette er trolig kortnebbgjess, som trekker nordover på denne tiden av året. De overvintrer fra Danmark sydover til Nederland. Fugler (og fly) sparer minst 20% energi når de flyr bak vingetuppen til en som ligger foran. Derfor blir det plogformasjon eller en skrå linje når store fugler flyr etter hverandre.

Roar Solheim (29.03.2024)


#Økologi og atferd

Stær

Har en starekasse hengende i skogen, ca 50 meter fra her jeg bor. Den har vert flittig brukt i snart 20år. For 3år siden avviklet en sauebonde driften, dette er ca 800meter i luftlinje fra her jeg bor. Omtrent samtidig med det så sluttet staren å bruke fuglekassa å jeg har ikke sett her siden det. Menst paret brukte kassa fløy dem somregel alltid i retning den marka sauene beitet på. Er de en tilfeldighet att dei sluttet å bruke kassa samtidig som saueholdet opphørte eller kan de vere en sammenheng?

N.N (29.03.2024)

Svar:

Nei, her kan det være en direkte sammenheng, fordi stær bare søker næring på mark med kort vegetasjon. Beitede enger er optimale næringssøksteder for stær.

Roar Solheim (29.03.2024)


#Økologi og atferd

Er skjæres "koselyd" (pludring) mye den samme for alle individer

Det virker på meg som at skjærens koselyd/pludring låter ganske likt for ulike individer. Hver gang man hører den morsomme lyden, virker det som at fuglen følger så og si identisk melodi. Det starter med en periode med raske smattelyder som rundes av med en langtrukken tone som starter høyt og går lavt (i tone) før den avsluttes med en høy tone igjen. Vanskelig å beskrive, men hvordan kan det eventuelt ha seg at skjærer har en fast låt eller mønster de følger? Skjæren lever jo ikke i store flokker, som kråkene, hvor de da ville kunne utveksle og lære/imitere av hverandre?

N.N (29.03.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hvor like disse pludresangene er, eller om det er variasjoner som skjærene oppfatter. Mange andre fuglesanger kan høres helt identiske ut for oss, men inneholde variasjon som identifiserer de ulike individene.

Roar Solheim (29.03.2024)


#Økologi og atferd

Effektiv rypejeger!

Hei! Lurer på hvilken fugl i området som tar ryper? Fikk sett den idag. Tar rypene på bakken ser det ut til i tett kratt. Ganske stor grå fugl, men med påfallende sene vingeslag. Forsvant inn i bjørkeskog og ikke opp i høyden men er vel naturlig da resten av byttet trolig var i gapet. Tarmer lå igjen og var tydeligvis røsket ut av fugl relativt raskt siden alt annet var borte med fest blod i snøen (snøvær så lett å se at det var nytt). Gikk altfor fort gil at jeg fikk tatt bilde..

N.N (28.03.2024)

Svar:

Vanskelig å si når du ikke opplyser hvor i landet du så dette. Både jaktfalk og hønsehauk kan være mulige, men rypefangst inne i tett kratt kan antyde at hønsehauk er mer sannsynlig enn jaktfalk. Ellers er også kongeørn avhengig av en del ryper.

Roar Solheim (28.03.2024)


#Økologi og atferd

Ringduer vender tilbake

Vi opplevde noe hyggelig der vi bodde for noen år siden. Det var et rekkehus, og en dag om våren kom 2 Ringduer flygende og slo seg ned på rekkverket på vår veranda. Ikke før hadde de landet, før de paret seg. Vi fikk gleden av deres selskap til de trakk sydover. Det er vel Frankrike, tror jeg. Det merkelig er at de kom tilbake til vår veranda 4 år på rad, og paret seg på rekkverket. De kom ned på gulvet og spiste Solsikkefrø uten skall, som jeg hadde lest var deres livrett. Vi flyttet for ca. 8 år siden, men jeg tenker stadig på Ringduene, og savner dem. Er dette vanlig, at de finner tilbake til samme sted over flere år?

A. (26.03.2024)

Svar:

Ja, spesielt dersom de har hekket vellykket et sted.

Roar Solheim (26.03.2024)


#Økologi og atferd

Myte om villender

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, for en del år siden fikk vi dessverre en and, som lignet en sjøorre i et fiskegarn i et fjellvann i Gausdal. Orren holdt seg over vann men kjempet for å komme seg unna. Vi fikk den løs og slapp den fri. Istedenfor å fly avgårde dukket den ned i vannet. Og til tross for et oversiktlig og stille vann så jeg aldri at orren kom opp igjen. Jeg har hørt om en myte som er brukt i diktet «Snøfuglen» av Welhaven, der en påskutt vildand dukker og biter seg fast i bunnen, heller enn å bli fanget. Er det hold i denne myten, og kan den i så fall forklare opplevelsen vi hadde?

A. (26.03.2024)

Svar:

Nei. Det som skjer, er at fuglen dykker og svømmer langt vekk under vann, før den kommer opp igjen. Det er ikke lett da å vite hvilken retning anda har svømt i, og den kan fort komme opp uten at du ser det. Resten er dessverre bare tull.

Roar Solheim (26.03.2024)


#Økologi og atferd

Hvordan finner fuglene ut at vi har lagt ut mat?

Hei
Vi har startet å mate fuglene på hytta vår, og det tok ikke lang tid før de kom for å spise av materen. Hvordan skjønner de at det er mat i materen når den akkurat er hengt på treet. Bet at de ser godt, men …

Hilsen fuglevern

N.N (25.03.2024)

Svar:

Det kan hende at enkeltindivider tar en rask sjekk med jevne mellomrom. Dersom EN fugl oppdager maten, ser andre raskt at denne flyr til stedet og følger etter.

Roar Solheim (25.03.2024)

««første 275 - 324 av 7 168 siste»»