Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 895 til 2 944 av totalt 6 987 spørsmål


#Økologi og atferd

Kv fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur 29.7: denne kom dalande /blei mista frå oven. 3-4 vandrefalkar kom ståkande ilag og denne fall ned i nærleiken av oss. Kan ein vandrefalk ha greidd å flyga med denne i klørne? Neste dag låg han på same staden,men litt bespist i nakken. Dette skjedde mellom Brekkesluser og Stensbrua langs Haldenkanalen. Næraste eg kom i fugleboka var at dette kan vera ein svartbakungfugl, men svært usikker. Kan du hjelpa? Mvh Reidar Å.Strøm

R.Å.S. (31.07.2017)

Dette er nok heller en ung gråmåke. En vandrefalk hunn kan nok lette med en slik men det er litt i tyngste laget. Kanskje derfor en av falkene mistet den.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Økologi og atferd

Svaler

Siste tre dagene har vi hatt svermer med svaler her. Ikke svalereir i nærheten som vi vet. Hva kan være årsaken?

M. (31.07.2017)

Sannsynligvis er det insekter der der jakter på. Svermende maur kan være en mulighet.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Økologi og atferd

Rar fugel

En vanlig dag jeg så på TV hørte jeg noe banking i ruta.Det var en blåmeis som brøvde å fly in vindue selvom det var luket. En dag senere hakket den på håndtaket på terrassedøren. Ville den hå mat? Men den drev også det samme på bil vindue!!

N.N (29.07.2017)

Hakking mot vindu KAN også ha sammenheng med at en fugl ser sitt eget speilbilde og forsøker å jage bort en rival. Men spesielt meiser kan lære at mat henger sammen med mennesker, og dermed banke på vinduer hvis en fuglemater er tom.

Roar Solheim (29.07.2017)


#Økologi og atferd

terneangrep

klorer terna eller hugger den med nebbet når den angriper

J.K.J. (28.07.2017)

Artig spørsmål - det vet jeg ganske enkelt ikke svaret på, men jeg vil anta at den hakker med nebbet, siden føttene på en terne er forholdsvis små og spinkle.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Økologi og atferd

Tidlig gåsetrekk sydover ?

Har observert mange store og små grågåstrekk mange flere og tidligere enn tidligere somre .. Er dette tegn på tidlig og kald høst ?

K.R. (27.07.2017)

Nei, det reflekterer mer hvor tidlig grågåsungene er flyvedyktige, og hvor tidlig det er åpnet for jakt. Jakttiden er flyttet stadig tidligere mange steder, fordi det er konflikter mellom beitende gjess og bøndenes grasdyrking.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva betyr det at måsene kl 24 flyr i flokk fram og tilbake i stor fart. mye lyd!

K.K.Y. (27.07.2017)

Det vet jeg ikke! Det er ikke alltid like enkelt å finne en forklaring på hvorfor fugler gjør ulike ting.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Økologi og atferd

Fuglemat

Jeg lurer på hva de frøetende fuglene spiser på våren og forsommeren, før det blir frø på årets planter?

O.A.B. (24.07.2017)

Frøspisende fugler kan spise mange ulike typer frø, og det hender de finner frø på planter hvor frøene har hengt fra året før. Men alle frøspisere spiser også insekter og småkryp, og de kan også spise annen form for vegetasjon. Dompap spiser for eksempel knopper på løvtrær om våren, noe som kan skape problemer for fruktdyrkere enkelte år.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Økologi og atferd

fugleunger

Det er et reir på skolen min som har nyklekte unger. Jeg og noen andre har fulgt med på disse fugleungene. To dager senere kom vi og det var ingen fugleunger i rede og moren fløy rund og var liv redd. Dette har skjedd før. da har noen puttet en stein oppi et rede, derfor følger vi litt ekstra med på andre reder.
Hva kan ha skjedd med fugleungene?

T. (24.07.2017)

Det er ikke mulig å kunne si hva som kan ha skjedd. Bl.a. avhenger det av hvor store ungene var -de kan ha hoppet ut og spredt seg omkring, og da varsler de voksne kraftig hvis dere går i nærheten.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Økologi og atferd

Overlagt drap?

Tidligere i sommer samlet det seg en kråkegjeng utenfor hos meg hver morgen. En av dem kaller jeg bilalarmkråka. Denne skarrer ikke på kra'inga og har korte raske støt. Var ikke bare morro når de spilte opp hver morgen i 5 tiden for å kalle på hverandre. Jeg tror de var ca. 5 stk. Nå er det et skjærereir i grana rett utenfor vinduet mitt i 3. Etage. Jeg har hatt moro av å følge litt med på parets bestrebelser. En morgen ble det fullstendig pandemonium utenfor. Det hørtes ut som om ragnarok hadde kommet til nabolaget da både kråker og skjærer laget et voldsomt spetakkel. Jeg brukte vel 10 sekunder på å komme meg til vinduet. Da satt 2-3 kråker på greinene rundt skjærereiret og skjærene hoppet lett hysteriske rundt dem. Jeg så ikke mer for opptrinnet var over allerede da. Men etter at dette skjedde har ikke kråkegjengen samlet seg utenfor her lenger og det har vært helt dødt i skjærereiret. Jeg er overbevist om at kråkene planla dette over flere dager og slo så til og tok ungene.

N.N (22.07.2017)

Både kråker og skjærer spiser andre fuglers unger (skjærer prøver ofte å snappe stærunger i reiråpningen), og kråkene raider ofte trostereir på jakt etter egg eller unger. De prøver også å ta skjæreunger, så her er det nok det som har skjedd - kråkene fikk frokost og skjærene mistet årets ungekull.

Roar Solheim (22.07.2017)


#Økologi og atferd

Fugl krasjet i vindu å brakk av stjerten

Vil den vokse ut igjen? Fuglen har det ellers bra ser det ut til. Etter noen timer da.

N.N (21.07.2017)

JA. Fuglene feller stjertfjærene hvert år, så hvis de faller av litt utenom normal tid, vil de ganske snart starte å vokse ut igjen.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når en av parene dør finner den nålevende finne seg ny make ?

N.N (20.07.2017)

Som regel gjør alle fugler det.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Økologi og atferd

Forlater ikke sin døde venn

En måke forlater ikke sin døde venn. Sittet ved siden av den i to døgn nå. Hva gjør jeg? Kan jeg gjøre noe? :(

I. (19.07.2017)

Du skal eller trenger ikke å gjøre noen ting - la måkene være for seg selv, og bare observer hva som skjer.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Økologi og atferd

Reir til Laksand

Hei. En Laksand har i vår/sommer ruget på 9 egg under en busk ved verandaen her vi bor. Den har vært utrolig "fast" på reiret og selv en plenklipper ca. en 1/2 meter fra har den tålt. I dag tidlig var fuglen og 8 av eggene borte. Det 9. som lå igjen var mye "stroppen". Jeg lurer på om de andre eggene kan være klekket eller tatt av dyr (Mink-oter-rev). Ville rester etter eggeskall ligge igjen etter klekkingen, eller blir det fjernet av Laksand? Takker for svar.

H.S. (16.07.2017)

Dette høres mer ut som siland (laksand er en hulruger som helst hekker i svartspetthull eller fuglekasser). Endene fjerner ikke eggeskall fra reiret når ungene klekkes, men skallene blir gjerne knust til små eggeskallbiter som ligger innblandet i det øvrige reirmaterialet (dunene som ofte ligger igjen etter en andehekking). Enkeltegg kan ligge igjen uklekt. Dersom reiret hadde blitt tatt av pattedyr, ville trolig ALLE eggene ha vært borte, så dette høres mest ut som naturlig klekking.

Roar Solheim (16.07.2017)


#Økologi og atferd

Konoppsvane - animalsk føde?

Hei. I vår fuglebok står det at knoppsvanen utelukkende lever av vegetabilsk føde. Men når vi legger rekeskall i fjæra for å fore måkene, kommer en eller to knoppsvaner og ETER av skallet. Er det normalt?

H.C. (15.07.2017)

Det kan jeg dessverre ikke svare på, for sant og si er det nok temmelig sjeldent at knoppsvanene får sjansen til å teste ut rekeskall som for? Men når det er sagt så er det mange fugler som primært spiser vegetasjon men som også kan spise animalsk føde, så det er ikke så overraskende.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

Kan måker dø av krydder

Spiste noe sterk mat forleden og mistet noe på bakken, en måke kom da og spiste dette. Kan den dø av dette? Det er ganske sterk chilli i denne måten.

G.K. (15.07.2017)

Selv om man generelt ikke skal gi krydret mat til fugler, tror jeg ikke måkene tar skade av at de spiste disse matrestene som du beskriver. Måker er altetere, og kan takle veldig mye som vi mennesker nok ville ha blitt skikkelig syke av å få ned i magen.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

Havørn og måker

Når vi er på hytta vår på Ertvågøya ser vi ofte havørn. Det jeg lurer på er hvorfor måkene jager havørnen hele året og ikke bare når den har egg/unger i reiret? Vi skjønner heller ikke hvorfor den ikke går til motangrep.

J.V. (15.07.2017)

Havørn kan fange og spise måker, og den er således en potensiell trussel mot måkene hele året. Derfor mobber de og forsøker å jage vekk ørna. De fleste rovfugler må ha overraskelsesmomentet på sin side for å lykkes under en jakt, og når fugler allerede har oppdaget rovfuglen og mobber den, har de mindre sjanse til å lykkes med et jaktforsøk. Derfor ser du sjelden at ørna "tar igjen", annet enn at den kan snu seg på ryggen i lufta og vise fram klørne.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

grå spurv

Vi har et spurvepar som har lagd rede under taksteinene på karnappet vårt. De flyr fortsatt inn og ut med mat til ungene og nå har vi kommet til 14.juli. Er dette normalt? Jeg er redd ungene kanskje ikke finner veien ut.

W.H. (14.07.2017)

Dersom de voksne finner veien INN, finner alltids ungene veien ut. Gråspurv kan ha flere kull, også senere enn dette.

Roar Solheim (14.07.2017)


#Økologi og atferd

Uglelokking

Når tid på høsten er best og lokke på ugler og prøve og ta bilde av dem?

T.K. (14.07.2017)

Ugler kan du lokke på hele høsten, men mange har en topp i ropeaktivitet i september-oktober. Dette henger sammen med at årets ungfugler da begynner å fly omkring og lete etter områder hvor de kan slå seg ned, og de stedfaste, eldre uglene roper og sier i fra at området hvor de holder til, er opptatt.

Roar Solheim (14.07.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Kan måker ha innbildt svangerskap? Vi har et måkepar i Hagen for andre år på rad. Ligger på et enkelt rede men ingen egg. Det samme paret i år. Har flyttet fra et rede til et annet siste uke. Ser ikke egg i år heller. Randi Voll ,Thaulowkaia 6.

N.N (07.07.2017)

Kjenner ikke til at måker ruger dersom de ikke har lagt egg. Men fugl kan ruge lenger enn vanlig rugetid dersom eggene ikke klekkes (når de er ubefruktet).

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Spiser måker snegler?

Hei.
Vi har et ekstremt fuktig jorde som nabo og der holder sneglene til. Det er så ekstremt at jeg kan plukke 500 snegler hver eneste kveld før ryggen blir helt gåen.
I det siste har det samlet seg store flokker med måker på dette jordet på kveldene, og de spiser som bare det. Usikker om det er mark eller snegler. Spiser måker snegler?

R. (08.07.2017)

Det vet jeg dessverre ikke. Prøv å bruke kikkert å se etter. Mistenker at de ikke gjør det, men man kan alltid få seg en overraskelse.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

aggresive måker

hei
bor midt i oslo og har egen takterasse på 6o kvm har ikke registrert at måker har tilhold her og ingen måkeskit
det er en hel del måker rundt omkring i luft og på tak går ofte mange dager mellom hver gang at jeg er på takterassen
nå har en måke (er vel to) som ser ut til mest å sitte på taket av nabohuset begynt å "angripe" og skrike når jeg er på takterassen..tenkte først at de kunne ha reir her men har sjekket mulige og umulige plasser uten å kunne finne noe har heller ikke sett at de aktuelle måker noen gang har landet på terassen eller nært ( på terasse hos naboen) så synes dette er veldig merkelig
hva kan årsaken være?

N.N (11.07.2017)

Selv om du ikke klarer å se selve reiret, så er det nok sannsynlig at de har unge(r) i nærheten. Ellers er det ingen grunn til at de skal oppføre seg aggressivt.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Stor kråkefllokk

Hei! Har fulgt med på en stor samling kråker (80-100 stk.), som i et par timer nå har "pendlet" mellom den samme høyspentmasten og det samme treet. De støyer i luften, men er stille når de sitter.
Husker å ha sett store flokker på høsten/ vinteren, men ikke midt i juli? Er det bare tilfeldig?

A. (11.07.2017)

Ja, det tror jeg. Kan i alle fall ikke gi deg noen forklaring på din observasjon.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Hei

Er det slik at måker har trukket fra havet og mer inn mot byene, grunnet matmangel i havet? Bor i en kystby (tønsberg) og hver vår/sommer er det alltid måkeunger overalt, er dette bærekraftig for måkene? de virker så sårbare når de løper rundt midt i byen, veldig lett offer for katter, trafikk og dyrehatere. Er måkene generelt bestandmessig på vei nedover? og hvilke måkearter er vanligst i byen, og synker de også i bestand? Håper du klarer du å svare på alle spørsmål for dette er viktig kunnskap! :)

M. (13.07.2017)

Det er fiskemåkene som i økende grad har funnet ut at det kan lønne seg å hekke på hustak. Selv om måkeungene kan bli påkjørt eller tatt av katter osv, så har de likevel større hekkesuksess enn når de hekker på bakken. Dette fordi rødrev og mink ikke kommer til og kan spise egg eller unger. Det er altså ikke matmangel som fører til utviklingen, men økt hekkesuksess.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Heisann!
Vi har en måke her på jobben, som har en skadet fot som vi derfor er begynt å kaste litt kjeksbiter til. Kan dette være farlig for den? Og den har også begynt i det siste og komme helt bort til oss når vi er ute og bare lage en pipelyd og løfte på hodet, istedenfor det typiske måke skriket. Spør den etter mat da, når den bare lager dette lille pipet?

K. (12.07.2017)

Ja, pipingen er nok en tiggelyd. Spørsmålet er om dette er en eldre måke, eller en voksen unge. I siste tilfelle vil det være naturlig at den lager slike tiggelyder. Det er ikke farlig at dere forer den.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Måser

Jeg så en rev ta en måseunge å stakk av. Jeg lurer på hva måsen gjør når barna er borte,sørger de eller bryr de seg ikke

N.N (12.07.2017)

Ikke lett å si, men observasjoner tyder på at også fugler kan oppvise en slags sorgreaksjon hvis unger eller make forsvinner eller blir funnet død.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Skjære med mothaker på tungen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei - ref bilde, er dette mothaker som brukes til å holde fast byttet ?

A.P. (11.07.2017)

Nei, alle fugler har slike bakovervendte spisser på siden av tunga. Vet ikke om de har en bestemt funksjon.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Er det normalt for måker å spise småfugler?

Hei. Nå har jeg to dager på rad sett en måke drepe og spise en mindre fugl her i nabolaget mitt. Jeg kan ikke huske å ha sett noe slik før, så jeg lurer på om det er normalt?

M.S. (06.07.2017)

Det er ikke unormalt at måker kan fange og spise både fugler og pattedyr, men det er trolig bare et fåtall måkeindivider som utvikler seg til å spise den slags byttedyr.

Roar Solheim (06.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor samler fiskemåker seg i store flokker på et innlandsvann i stokke

N.N (05.07.2017)

Måker kan samle seg i slike flokker enten der de finner mye mat sammen, men det kan også være at de har en felles vaske-/badeplass på stedet.

Roar Solheim (05.07.2017)


#Økologi og atferd

trosten

Når er trosten kjønnsmoden? tror jeg har en ung familie i hekken, de har mange fugleunger nå. Var i hekken i fjor også, men sikkert ikke de samme. Redet er like ved siden av det gamle redet.

N.N (04.07.2017)

Ingen trostefugler er kjønnsmodne før året etter at de er klekket.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Hekkesesong måker

Hei, bor i et område med flere borettslag. I midten er det et fjell/skogområde der mange måker hekker. Her leker også områdets unger, deriblant mine. I dag kom jeg i diskusjon med noen sinte naboer som ropte fra terrassen i femte etasje. Hørte ikke hva de sa, men at de ville ha meg vekk fra fuglene var ganske klart.

Jeg hadde da med noen nabounger som hele dagen hadde lurt på hvorfor måkene var så hissige, og masse andre ting. Jeg fortalte dem at det var unger og at de burde la dem være i fred. Som ventet var det ingen som brydde seg så mye om dette så fort jeg forsvant - så jeg tok dem med til et sted der vi kunne se noen unger (ca ti meters hold) og oppleve hvordan foreldrene stupte ned mot oss for å jage oss bort.

Mitt spørsmål er: Hvordan anbefaler ornitologen å lære barn om hekketid? Hvor langt unna bør vi oppholde oss? Ta gjerne med i beregningen at dette er på barnas lekeplasser og umiddelbare nærhet - og akkurat nå på plattingen til huset mitt. Disse måkene KOMMER til å bli forstyrret av unger, katter, bikkjer og folk uansett - hvordan gjøre det skånsomt for flest mulig av dem?

E. (02.07.2017)

Du kan ta med barna og gå langsomt nærmere måkenes reir eller unger, og stoppe når måkene begynner å stupe ned mot dere, og så forklare hvorfor måkene gjør dette. De er gode foreldre som forsøker å beskytte ungene sine, og i måkenes verden framstår vi som farlige rovdyr som kanskje kan spise ungene deres (det vet ikke måkene!).

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Tårnseilere

Hvor mange unger får et tårnseilerpar normalt per Kull? Har lagt merke til at våre tårnseilerpar alltid er tre når de kommer. Ut på sommeren virker det som tårnseilerpar nr 3 blir kastet ur av reiret. Det ser ganske dramatisk ut. Kan det være en unge fra fjoråret som får beskjed om at den heretter må klare seg Selv?

K.G.K. (02.07.2017)

Tårnseilerne legger bare to egg, og en eller to unger vokser opp. Tårnseilere hekker ofte flere nær hverandre i kolonier, slik at det kan være vanskelig å se om flere ungfugler er kullsøsken eller unger fra ulike kull. Tårnseilerunger holder seg så vidt jeg vet ikke sammen med sine foreldre etter at de forlater reiret.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Kan svalene forsvinne fra vår låve når naboen har hengt opp en svart fugl drage over kirsebær

N.N (03.07.2017)

Tror ikke det, siden fugler lærer veldig raskt at slike plast fugledrager ikke er levende.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Er Det vanlig at spurvehauken bygger reir rett ved siden av hytta?

N.N (30.06.2017)

Kanskje ikke, men dersom det er tett skog der, kan det kanskje skje.

Roar Solheim (30.06.2017)


#Økologi og atferd

Spettmeis mater stærunger.

Bilde vedlagt spørsmålet

Har eit stærepar i kassa på låveveggen, begge foreldra mater ungane som vanlig, men dei har fått hjelp av ei spettmeis som er minst like ivrig i tenesten. Kor vanlig/ uvanlig er det?

K. (28.06.2017)

Det er ikke spesielt vanlig. Slik mating blir oftest sett når ikke-foreldre forer gjøkunger. Gjøkungens røde gap er et sterkt matestimuli for mange småfugler, og det kan få andre enn fosterforeldrene til å fore gjøkungen når de ser den gape og tigge etter mat.

Roar Solheim (29.06.2017)


#Økologi og atferd

Måkehærens atferd og bevegelser i Trondheim

Hei.
Jeg har fulgt måkene i noen år, og hatt en del kontakt med de i forskjellige sammenhenger.
Jeg reagerer på at enkelte av de har ekstrem høy agresivitet og irrasjonell atferd slik jeg ser det(utover det å ville beskytte ungene og seg selv mot farer og rovdyr), og mener dette har sammenheng med narkomani blant måkebestanden som følge av konsumering av forurenset grunnvann/drikkevann her i Trondheim. Dette går utover deres evne til å ta være på sine unger, og deres relasjoner med andre fugler og folk i områdene de er i.

I tillegg har jeg merket lokalt der jeg bor at de i et kortere tidsrom(5-15min) sent på natten (En mellom ca kl.03-05) hvor aktivteten og kommunikasjonen blant måkene er ekstremt, med masse lyder og bevegelser, på et konsentrert område like i nærheten av det området de har kolonialisert og normalt vokter over på dagene.

Dette er noen betraktninger og spørsmål jeg har ift. Måkehøren.

V. (27.06.2017)

Beklager, men din teori om at måkene har unormal adferd pga urent vann er nok svært søkt - dette er lite trolig tilfelle. Som regel finnes det en god grunn for at fugl oppfører seg som de gjør, selv om det ikke er innlysende for oss hva som er årsaken.

Roar Solheim (28.06.2017)


#Økologi og atferd

STOKKAND-RINGMERKET.

Bilde vedlagt spørsmålet

I EN BYPARK I DRAMMEN OPPDAGET JEG EN RINGMERKET STOKKAND, HANN BLANT ANDRE VILLENDER.ER FØRSTE GANG JEG SER DETTE OG DETTE MÅ DA VÆRE NOE SPESIELT.VAR SÅ TAM AT DEN KOM Å SPISTE AV HÅNDEN VÅR. HAR OGSÅ EN HVITØYEAND SOM KOMMER HIT FOR KLEKKE UT EGGENE SINE,6STK.BLIR HER TIL DE ER STORE OG SÅ FORSVINNER DEN.KOMMER IGJEN ÅR ETTER ÅR MED DET SAMME RITUAL

B.S. (28.06.2017)

Ender som mates kan bli såpass tamme som dette, også stokkender som i utgangspunktet er "ville".

Roar Solheim (28.06.2017)


#Økologi og atferd

Hoggorm

Er Hoggorm en trussel for fugler?

O.T. (28.06.2017)

Kanskje de kan ta små fugleunger på bakken en sjelden gang, men fugler er nok en større trussel mot hoggorm, spesielt musvåk som regelmessig tar slanger.

Roar Solheim (28.06.2017)


#Økologi og atferd

eggelegging hos åkerrikse

Hei

Vi lurer på hvor lenge åkerriksehannen er med hunnen. Han stikker jo etter at han har fått seg en hunn. Må han være med hunnen for å befrukte eggene etterhvert som hun legger dem? Eller gjør åkerriksa slik som skogsfugl, at en parring kan være nok til hele kullet?

P.C. (26.06.2017)

Dette har jeg dessverre ikke noe svar på. Vet heller ikke om åkerrikse hannen holder vakt i området hvor hunnen hekker, eller om han kan ha flere hunner.

Roar Solheim (26.06.2017)


#Økologi og atferd

Flaggspett som synger hele tiden

Vi har de siste ukene hatt noe vi tror er en flaggspett boende i et hull høyt opp i en bjerk der vi bor. Den lager veldig mye lyd, den kvitterer nesten hele døgnet med enkle pip-pip-pip. Trorden har unger fordi det høres sånn ut innimellom. Spørsmålet er om det er normalt at den kvitterer absolutt hele tiden eller om den rett og slett har hakket på seg en hjerneskade (humoristisk ment). Og hvor lenge kan vi regne med at den fortsetter.

R.T. (25.06.2017)

Det du hører er nok ungene som tigger om mat. Det kan være ganske intensivt inntil de forlater reiret.

Roar Solheim (25.06.2017)


#Økologi og atferd

Vandrende svaner

Er det vanlig at svaner forflytter seg over lengre strekninger til fots eller kan de oppholde seg på myrer eller andre steder uten nærhet til vann? Et svanepar med 4 unger opphold seg i et lite tjern. Tre dager etter var de ikke i tjernet og heller ikke i noen av de andre tjernene eller større vann som lå innenfor en avstand på ca. 900 m fra der de var observert noen dager før.

S.G. (23.06.2017)

Dette høres ut til kanskje å kunne være sangsvaner (?). De kan ok ta med seg ungene å vandre avsted til andre vann for å finne nok mat til ungene.

Roar Solheim (24.06.2017)


#Økologi og atferd

Rugde

Hvor lenge blir rugdeungene ved reiret etter klekking?
Vi har ei Rugde som ligger og ruger ved hytteveggen vår.
Er redd for og forstyrre......

H.S. (23.06.2017)

Ca ett døgn etter at ungene klekkes, leder rugdemor dem vekk fra reirgropa. Da går de rundt omkring i skogen på jakt etter mat.

Roar Solheim (24.06.2017)


#Økologi og atferd

Svaneatferd

Jeg stilte et spørsmål om gulhvit svaneunge i går og takker for svaret. Ett tilleggsspørsmål: Min tidligere erfaring med svaner som har unger er at de er utrolige aggressive. Disse viste ingen form for aggresjon og så ut til å være bare interessert i å komme seg unna og lot ungene greie seg selv. Er det vanlig?

S.G. (21.06.2017)

Nei, dette er nok litt uvanlig oppførsel.

Roar Solheim (21.06.2017)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis/blåmeis

Finnes det et korekt svar på når meisene legger egg? Og Hvor sprett er det mellom de to kullene?

S.H. (20.06.2017)

Det "korrekte" svaret er at dette varierer fra år til år og med hvor du befinner deg i landet. I Agderfylkene langs kysten kan enkelte meiser (blåmeis og kjøttmeis) starte å legge de første eggene mellom 20 og 30. april, men oftest starter eggleggingen i løpet av første uke i mai. Har ikke data på hvor lenge det går mellom leggestart på to påfølgende kull. Dette er litt vanskelig å være sikker på, fordi kjøttmeis kan starte omlagte kull hvis de mister ungene i det første kullet, uten at vi som observatører kan avgjøre om de har klart å fostre opp de første ungene til selvstendighet eller ikke.

Roar Solheim (20.06.2017)


#Økologi og atferd

Gråtrost

Jeg bor i et borettslag med flere terrasseblokker. Flere av oss blir nå terrorisert av gråtrosten. Den kommer inn på erandaene våre og flyr opp og ned på vinduene med vingene ute og hakker på vinduene. Den skiter ned hele verandaen,møblene,vegger og er skikkelig plagsom. Det går noen dager,så er den tilbake og holder på igjen. Dette har foregått nå i flere uker og vi begynner å bli fortvilet og oppgitt. Hvorfor gjør de dette og hva kan vi gjøre for å bli kvitt de?

S. (20.06.2017)

Det er dessverre ikke mulig å gi deg noen god forklaring på hvorfor dette skjer. Har heller ikke noen mulige måter å løse problemet på. Adferden tyder på at trostene oppfatter noe som farlig, og bombardering med ekskrementer er en del av gråtrostenes forsvarsmekanisme. Kan bare ikke se hvorfor de skulle angripe en veranda eller vinduer på denne måten.

Roar Solheim (20.06.2017)


#Økologi og atferd

Utradisjonell måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på båttur i helga og opplevde en måke utenom det vanlige. Måken kom plutselig flygende og lå rett over båten. Den tittet ned på oss. Så satte den seg på sjøen. Vi kjørte videre. Plutselig satte måken fart og kom etter oss. Han fløy på nytt rett over båten. Dette gjentok seg en 3-4 ganger. Har aldri opplevd dette tidligere. Er dette vanlig adferd hos måke?

B.H. (19.06.2017)

Nei, kanskje ikke, men jewg ser at dere har fiskestang ute, og dette kan måka ha koblet til muligheten for å få noe fiskeslo servert. DA er det ikke så underlig at den har fulgt båten.

Roar Solheim (19.06.2017)


#Økologi og atferd

Svane

Hvor fort kan en svane fly?

L. (19.06.2017)

Har ikke data på dette, men ved søk på engelsk på nettet finner jeg opplyst at sangsvaner kan oppnå hastighet på opp mot 135 km/t. Det høres litt raskt ut, og et sted mellom 60 og 90 km/t synes mer realistisk når jeg selv har fulgt raske laksender på mellom 80-90 km/t (målt på fugler som flyr parallellt med bil).

Roar Solheim (19.06.2017)


#Økologi og atferd

Flaggspett.

Har flaggspett en lang tunge som kan brukes til å få ut fugleunger fra kasser som ikke er så djupe? isåfall så er mange av de kassene vi får kjøpt laget feil? Jeg så en film nå nylig der flaggspetten nesten nåde bunen på en kasse ved å stikke tungen inn.

K.S. (19.06.2017)

Tror flaggspetten helst må komme seg inn i fuglekassene for å få tak i egg og unger. Men det du nevner er jo en interessant detalj, og det kan kanskje ikke utelukkes at en flaggspett kan klare å fiske opp en liten, nyklekt fugleunge bare med tunga (?)

Roar Solheim (19.06.2017)


#Økologi og atferd

Fiskemåker paret seg

Observerte i dag et fiskemåkepar som paret seg. Er det sannsynlig at de gjøre dette med det formål å produsere et nytt kull? Ville det ikke være veldig sent i sesongen?

J.M. (19.06.2017)

Tror kanskje noen fiskemåker kan forsøker å hekke så sent, selv om det begynner å bli sent i sesongen. Det kan være et par som har mistet sitt første kull. Vet ikke om de kan klare å produsere to kull, men tviler på dette.

Roar Solheim (19.06.2017)


#Økologi og atferd

Stokkand i verandakasse i 4 etg.

Anså har nylig lagt 6 -7 egg i verandakasse på Årnes med fin utsikt til Glomma. Når klekkes eggene??
Kan ungene fly fra 4. Etg??

B.R. (18.06.2017)

Stokkandunger og andre andeunger er så lette at de kan hoppe ned fra stor høyde, uten å skade seg (og de kan ikke fly). Rugetid er ca 4 uker.

Roar Solheim (18.06.2017)


#Økologi og atferd

Fluesnapper

Hei igjen. Nå lurer jeg på hvor mange"koner" kan en svart hvit fluesnapper ha? Ut av 9 fuglekasser har fluesnapperen okkupert hele 7 av de, kjøttmeis de to resterende. Kjøttmeis er det to par, men har mistanke om at det er maks tre fluesnapperhanner. Har også observert hunner slåss om en av kassene, men vanskelig å si utfallet da de ikke er merket.

Vennligst hilsen Hans Smedstuen, Ulvsvåg.

N.N (18.06.2017)

Svarthvitfluesnapper hanner kan ha to hunner, men da ligger gjerne hekkeplassene litt fra hverandre. Dette fordi nærliggende hekkeplasser vil føre til at de to hunnene vil sloss om hannens oppmerksomhet. I sjeldne tilfeller kan en hann også ha tre hunner.

Roar Solheim (18.06.2017)

««første 2 895 - 2 944 av 6 987 siste»»