Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 975 til 4 024 av totalt 6 967 spørsmål


#Økologi og atferd

Traner

Hei! Vi er nabo til et tjern der det hekker et tranepar. De er en effektiv vekkerklokke!

Hvor gamle blir de? De er vel monogame, og kommer tilbake til samme sted år etter år?

A.F.H.I.G. (11.05.2015)

Antar at traner kan bli opp mot 15-20 år gamle. De holder sammen som par og vender tilbake til sin tidligere hekkeplass.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Økologi og atferd

Egglegging hønsefugl

Hvor lang tid tar det for hønsefuglene fra parring til egglegging?

Når legger rypa egg?

N.N (11.05.2015)

Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noe svar på, da det er noe jeg selv har forsøkt å finne ut med hensyn til storfugl, men forgjeves.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Økologi og atferd

Traner

Bygger Traner reir på bakken eller i trær?

H.E.R. (12.05.2015)

Kun på bakken.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Økologi og atferd

Stærkasse.

Hei!
Satte opp en hjemmesnekret stærkasse på ei stor gran like ved garasjen og først vår var det et stærpar som begynte innflyttingen. Etter ca 2-3 uker så forsvant de og et kjøttmeisparovertok. Det samme har gjentatt seg i år, men etter ca 2 uker så er et stærpar igang igjen. Vi bor landlig og jeg har ca 12-15 fuglekasser på eiendommen og i skogen rundt men kun 1 stærkasse. Stærkassen er ikke montert helt loddrett da den følger treet, og ca 4m fra bakken. Lurer på hva som kan være grunnen til at de ikke hekker der når de først har begynt bygging av reir.
mvh
Per

P.J. (13.05.2015)

Umulig å finne årsak til dette, det er nok bare noe av det som alltid hender, nemlig at noen kan komme å ta over en hekkeplass som andre først har tenkt å benytte.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Økologi og atferd

Reirbygging

Skjura har bygget reir i et grantræ,er det normalt?Er det noen risiko å rive det ned,etter gammel overtro?

N.N (14.05.2015)

Skjærene kan bygge i alle slags trær, men de bør få ha reiret sitt i fred.

Roar Solheim (16.05.2015)


#Økologi og atferd

Voldtekt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne hunnstokkanden ble angrepet av disse to hannene. Hun skrek og prøvde å komme seg unna. Flere andre andriker kom styrtende til og hun kom seg unna. På den siden av dammen hun holdt til, var det ingen unger. For meg så dette ut som en voldtekt. Har dere peiling på hvordan dette er i fugleverdenen?

N.N (15.05.2015)

Ja, gressandparringer er faktisk ganske voldsomme, og enkelte ganger hvis flere hanner konkurrerer om å få tilgang til en hunn, kan det minne om en massevoldtekt!

Roar Solheim (16.05.2015)


#Økologi og atferd

Rødstrupe

Hei,
Vi er et ektepar som er veldig glad i fugler og har mange forskjellige arter i hagen vår som vi følger med på hele året.
Spesiellt rødstrupa har fanget hjertene våre med sitt nydelig vesen og sin vakre sang.
Vi lurte på om hann rødstrupa hjelper til med å mate ungene? Siden han sitter å synger i timesvis morgen og kveld så kan det jo ikke være så mye tid til å hjelpe hunnen med dette:)hvor mange årskull får vanligvis rødstrupa? Lurer også på hvor gamle de blir?

Håper på svar!
Mvh
AH & T Andresen

A.H.A. (07.05.2015)

Hannen hos rødstrupene deltar nok både med ruging og mating av unger. Tror de vanligvis har bare ett kull unger, men det kan hende at de kan ha to kull, lik mange av trostene. Rødstruper blir trolig opp mot 6-10 år gamle, lik de fleste andre spurvefugler. Men det er høy dødelighet blant ungfuglene i løpet av første leveår.

Roar Solheim (07.05.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan kommuniserer skjærene med hverandre? Er det noe form for "kroppsspråk"? Har lagt merke til et par utenfor vinduet mitt, og de bruker å snu ryggen mot hverandre og vifte med stjerten. Betyr dette noe soessielt?

N.N (26.04.2015)

Vet ikke om det du beskriver betyr noe spesielt, men det er åpenbart at både pattedyr og fugler kan lese mye ut fra hverandres kropps-språk. Kråkefuglene har nok ekstra mye kommunikasjon, siden de gjerne holder sammen i par hele livet.

Roar Solheim (06.05.2015)


#Økologi og atferd

fuglekasser

er det noe regel på hvilken retning fuglekasser skal henge? spørsmål 2:For andre år på på rad(på våren) når vi kom på hytta har kråke tilgriset vindu med ekskrimenter og blod ,den flyr på vinduet.har en mistanke om den har slåst med dyr (grevling er oppservert rundt hær) Hasselvika. det skjer til samme tid hvert år,stor jobb og fli opp dette,den prøvde seg morgenen etter vi kom hit på mandag 4 mai tidlig på morgenkvisten. Hva er dette?

N.N (06.05.2015)

Det betyr ikke så mye hvilken himmelretning fuglekassene vender mot. Kråke flyr mest sannsynlig mot vinduet for å jage vekk sitt speilbilde, som den tror er en rival. Det eneste som kan hjelpe, er å dekke til vinduet på utsiden.

Roar Solheim (06.05.2015)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Hei

Når en annen fugl tar eggene til Blåmeisen kan den legge nye egg da?

T.B. (06.05.2015)

Ja, blåmeisa kan legge nye egg. Det er ikke uvanlig at de får flere enn ett kull i året, selv om første kull kommer på vingene.

Men de legger ikke opp igjen i det samme reiret. Fordi det da er en utrygg hekkeplass, velger de et nytt hekkested. Men ANDRE meiser kan kanskje overta hekkeplassen og legge egg der, fordi de ikke kjenner forhistorien om at eggene forsvant.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (06.05.2015)


#Økologi og atferd

Flytting av egg fra rekkehus i Bergen

Har fått et Solsort (gul/rødt nebb) reir på en hylle i et lite overbygg i bakhagen til vårt rekkehus. Bakhagen er innelukket/skjermet og reir hyllen ca.2 meter over bakken. 5 egg i reiret. Fuglen ble litt skremt da vi plutselig oppdaget reiret men den har fått være i fred siden og ruget. Så oppdager vi at reiret er tomt. Ingen egg og ingen ting som tyder på at noen har vært og rotet oppunder taket og på hyllen. Kan ikke helt se for meg en katt skal være så elegant oppunder taket der og ikke etterlate seg noen spor. Kan en fugl flytte eggene hvis den føler seg usikker og reiret truet ?

I.K. (05.05.2015)

Eggene er trolig spist av en kråkefugl, og reiret er oppgitt av svarttrosten. Ingen fugler flytter eggene sine.

Roar Solheim (06.05.2015)


#Økologi og atferd

Døgnrytme

De fleste fugler i mitt nabolag starter sangen tidlig på morgenen, særlig på denne årstiden. Og de aller fleste stanser konserten i god tid før det mørkner. Gråtrosten derimot, holder det gående til etter det er mørkt.

Er det noen logisk forklaring på denne forskjellen i døgnrytme?

P. (27.04.2015)

Fuglene er nesten som radiostasjoner - de konkurrerer om plass "på lufta". Det er størst sangaktivitet når lufta er uten turbulens, for da bærer lyden lengst, men innenfor disse tidsvinduene har ulike arter tilpasset seg ulike tider på døgnet. Dette er bare artsvariasjon.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Økologi og atferd

Kattugle

I min videoovervåka uglekasse fekk eg i går kveld ei overrasking. Hoa hadde akkurat fora ungane med ein frosk då ho stakk ut ein tur.
Eit kvarter etterpå kom ho tilbake og hadde store problem å komme inn i kassa. Då ho endeleg kom inn drog ho med seg ein stor fugl. Fuglen vart liggande på rygg slik at hoveudet ikkje var synleg. Tenkte først på ringdue. Bryst og buk var ganske lys med mørke vingekanter.
Den var mindre enn ugla med god del større enn trast.
Eir ringduepar hekker kvart år i samme skogen.
Er det mulig at kattugla kan frakte ei ringdue 5 meter opp i ei uglekasse?
Fjørhaugen er no i kassa så vi skal vel få eit svar etter hekkinga er avslutta.

E.F. (04.05.2015)

Det KAN hende at hannen allerede hadde spist litt av dua, og da vil nok hunnen kunne frakte med seg restene inn i kassa.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Økologi og atferd

Rødstjert fløy inn i huset

Jeg skulle såvidt ut på terrassen å hente vannskålen ikveld da en liten rødstjert fugl (rød buk, svart nebb og lys i fargen på hodet ovenfor nebb/spurvestr)fløy rett inn. Mye lys i ganglampa den krasjet opp i. Jeg fikk den ut igjen men den prøvde seg inn tre ganger før den så satt å kantret på vinduet etterpå før den fløy sin veg. Hva kan være grunnen for dette? Den virket faktisk i øyeblikk rolig hvis jeg var rolig rett ved den for prøve fange den ut. Er dette vanlig?

M. (04.05.2015)

Hvis det var skumt ute, kan det hende at fuglen ble tiltrukket av lyset. Den KAN også ha søkt tilflukt hos deg hvis den ble jaktet på av f. eks. en hauk - det skjer faktisk at fuglene kan assosiere oss mennesker med trygghet.

Roar Solheim (05.05.2015)


#Økologi og atferd

låvesvale

hva spiser en låvesvale.

J.A.G. (04.05.2015)

Insekter for det meste.

Frode Falkenberg (04.05.2015)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei! :)
I dag var jeg for å sjekke blåmeiskassa. Der lå det et reir og en død blåmeis. Hva kan ha skjedd? Det var ingen egg i kassa men redet var nylaget. Blåmeisen var hel, ingen sår.

N.N (26.04.2015)

Det KAN være slosskamp mellom flere individer om reirplassen, slik at en av dem har blitt drept.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor hakker skjære opp mosen og kaster den utover,store mengder

A.K.W. (03.05.2015)

Sannsynligvis er det insekter eller insektlarver som de finner i eller under mosen, som er årsaken til at de river opp mosedottene.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Spurveegg i ventlien

Har fått spurver i ventilen. Skulle åpne ventilen for lufting da jeg oppdaget redet, men da fløy fuglen ut. Nå ligger det tre egg i redet. Er det noen sjans for at de kommer tilbake eller er rugetiden over... Jeg har ikke åpnet det igjen i håp om at de skal komme tilbake, men har ikke sett tegn til dem på noen timer.

M. (28.04.2015)

De er trolig i egglegging, og har kanskje ikke startet ruging ennå. De vil høyst sannsynlig vende tilbake og fortsette hekkingen.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Tiurleik

Har noen spørsmål angående tiurleik:
1. Kan høneuka forskyvest om det kommer mye snø? Ser ikke for meg egglegging i 10cm nysnø!?
2, Hvor langt unna tiurleiken kan en regne med røya er noen dager/uke før "høneuka"? Holder den seg unna tiurene, siden de ikke "trenger" tiuren enda?
3. Mange tiurleiker her i omerådet (nord-fron komune) er forlatt, uten at det har vært noe hogst der eller noen endringer, hva kan være årsaken til att det plutselig ikke lenger er fugl på leiken? Antallet fugl har ikke hatt store endringer.

N.N (01.05.2015)

Høneuka varierer helt tydelig med hvor tidlig våren inntreffer. I Aust-Agder har vi variasjon i høneuketopp fra ca 14.4. Tidligste) til omkring 24.-26-4 (seneste). Storfuglene kan flytte en leik 300-400 m fra ett år til et annet, så da vil en gammel spillplass plutselig fortone seg tom og forlatt, uten at fuglene er borte fra området.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Sandbading

Hvorfor "bader" spurven i en sandgrop?

K. (28.04.2015)

Mange fugler tar sandbad. Det er trolig for å forsøke å kvitte seg med parasitter på og mellom fjærene.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Kattuglehunn, atferd under ruging

Hvor ofte forlater kattuglehunnen kassa under rugeperioden? Og hvor lenge er hun borte om gangen? Kommer hannen med mat til henne mens hun ruger?

B. (29.04.2015)

Vanskelig å si hvor ofte og hvor lenge hun er ute fra kassa. Hunnen må ut av kassa når hun skal gjøre fra seg. Hannen forer henne, så hun må ikke ut å jakte på egen hånd.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

MER ENN ET SPØRSMÅL, UNDRING

Hei,
jeg ønsker å kommentere med dere noe veldig merkelig, iallfall for meg.

På terrassen i bakgården har jeg noen isoporkasser med blomster som pleier å komme hvert år, de blander seg slik at jeg vet aldri hva som kommer hvor. Jeg brukte kassene som et prøveprosjekt, og nå har de vært der i flere år.

På to år siden kjøpte jeg frø til fuglene og hang en beholder med disse, over kassene. Snøen smeltet og rester av frøene ble igjen i jorda, slik at på sommeren fikk jeg en del uønsket i kassene. Jeg plukket en del, men noe kommer igjen.

Det som har skjedd etterhvert er at i langt tid før det er noe grønt i kassene, og etter at disse frøene begynner å spire, fuglene kommer og spiser fra ISOPOREN, og det har jeg sett selv fra vinduet. Mens noen spiser fra det grønne, andre spiser fra isoporen. Det gjelder både de små fugler, som står på kanten av kassa i lag, og de store som kjerrene, som også pleier å være her.

Så, det var nøtten, hvorfor spiser disse fugler fra syntetisk stoffet når de har grønt å spise fra?

Jeg må si at jeg har ikke lagt flere frø til dem, men det bekymrer meg at de spiser plast!

Takknemlig for svaret. Prøver å legge bilder her, men er usikker om det er mulig med kun en. I tilfelle, jeg har flere bilder, men denne er veldig illustrativt.

Med vennlig hilsen, Graciela Nilsen

G.N. (30.04.2015)

Spørsmålet er om de spiser selve isoporen, eller tar med seg biter som de bruker som reirmateriale?. Noen ganger kan fugler hakke i stykker ting på leting etter mat, uten å spise det de hakker i stykker.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Skjære som er imbilt gravid

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en skjære som er innbilt gravid. Dvs den legger seg ned på bakken for å ruge, og har ligget på samme plassen lenge (mange uker). Men når vi går bort er det hverken reir eller egg der. Men skjæra kommer stadig tilbake og bruser med fjæra og legger seg tilrette. Hva kan dette skyldes?? Mvh Jeanette

J. (02.05.2015)

Vanskelig å si.- Dette er ikke normal oppførsel, så kanskje er fuglen syk.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Når i mai Legger Blåmeisen egg

T.B. (02.05.2015)

Det avhenger av hvor i landet du befinner deg. Fra tidlig i mai i syd, til sent i mai lenger nord eller mot fjellet.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Årelange spill på efta /kveld?

Spiller årrhanen på efta / kveld. Ogomtrentlig når på klokkeslettet?

L.G. (02.05.2015)

Orrhanene spiller både ved solnedgang og om morgenen, og spillet kan foregå hver morgen nesten til midtsommer.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som bare ruger kveld/natt

Har en nevø som følger kjøttmeis fra et kamera i fuglekassa.
Han observerer at de bare ruger om kvelden og natta.
Er dette normalt, og vil de lykkes?

B.N. (29.04.2015)

De har nok ikke startet rugingen ennå, men holder på med å legge egg. De legger ett egg hver dag, og om natta står de over eggene og sover, uten å varme dem.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Blanding mellom hønsefugl

I en blanding mellom rype og orrfugl, er det rypehøna som kommer på orreleiken eller orrhøna som blir trollbunnet av rypesteggen?

Og en blanding mellom fjell- og lirype? Hvordan vil atferde deres bli?

N.N (02.05.2015)

Hvilke kjønn som krysser seg her, er jeg ikke sikker på, men jeg vil tippe at rypehøne og orrhane er den mest sannsynlige kombinasjonen.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kan dette være.
Bildet er tatt den 30-04-2015 i Bodø.

A.R.O. (01.05.2015)

Dette ser ut til å være en gransanger.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

kattugle unge i vei grøfta

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant i dag ei kattugle unge alene i grøfta som jeg tok vare på, fikk deretter kontaktet viltnemnda som hentet den noen timer etter. Di tok den med til det området jeg fant den for å plassere den oppå et tre slik at foreldrene kan finne han igjen til natten. Fikk vite at ugla bare er 3 uker gammel å er litt bekymret for at han ikke skal bli funnet. Hvor stor sannsynlighet er det for at foreldrene finner han? Siden den er så liten å ikke engang kan fly selv. Å han vil jo muligens ikke være på den plassen di forlot han.

I.S. (29.04.2015)

Kattugleungene hopper ut av redet lenge før de kan fly. De kan virke sløve og fortapt, men foreldrene er i nærheten. Husk at kattugla er nattaktiv og vil først begynne å lete mat i 10-11 tiden på kvelden. At kattugleungen ble plassert tilbake i terrenget så snart som mulig var helt riktig, og den får nok gjennom sine tiggelyder fort kontakt med foreldrene igjen. Det er ikke å anbefale å gå bort til kattugleunger, spesielt ikke på kvelden/natten. Kattugla vil ofte angripe de som kommer for nært ungene.

Morten Ree (29.04.2015)


#Økologi og atferd

Stilits

Hei , har de seinaste dager fått 4-6 Stilits rundt solsikkeboxen ihagen , er det ganske vanlig ?Har ikke sett denne fugelen her før (Stavanger)og den er veldig fin i fargene ...

G.L.A. (27.04.2015)

Fra å være en typisk Østlandsart med hovedutbredelse rundt Oslofjorden har stillitsen utvidet sitt leveområdet og påtreffes nå mange steder i lavlandet i det sørlige Norge.

Morten Ree (28.04.2015)


#Økologi og atferd

Skjærer

Er det hunen eler hanen som byger reir?

D.V.J.H.I.S. (27.04.2015)

Hos kråkefuglene bygger begge kjønn.

Roar Solheim (27.04.2015)


#Økologi og atferd

Kvinand

Jeg har fire kasser for Kvinand , senest i fjor var det 40 egg . I dag , 27 april , tok jeg runden for å skifte bunnstrø ( fin kutterspon) . Stor ble min forundring da en kvinand-hunn fløy ut av den ene kassen , og jeg kunne konstantere 6 egg . Først lurte jeg på om det var uklekte egg fra i fjor , så jeg tok meg friheten å kakke et av eggene. Det var helt ferskt . Er ikke 27 april heller tidlig ? Tar med at vannet er bare så vidt isfritt og at flere ender ble observert.

Per.

N.N (27.04.2015)

Hekkestarten varierer med hvor tidlig våren kommer, men jeg er ikke overrasket over at en kvinand kan ha startet såpass tidlig, selv om de vanligvis er noe senere ute.

Roar Solheim (27.04.2015)


#Økologi og atferd

sivhauk

hei, er sivhauken en art i fremgang i norge, eller er det bare tilfeldig at jeg plutselig ser en del av de på det sentrale østlandet.? har ikke sett de tidligere, men har de to siste årene sett de på en rekke lokaliteter i akershus og østfold.

A.L. (24.04.2015)

Sivhauken har økt i Sør-Norge de senere år, og hekker nå flere steder, så det er ikke så underlig at du plutselig stifter bekjentskap med denne arten.

Roar Solheim (26.04.2015)


#Økologi og atferd

Måltrost sang

Morgen kl.07 seint i april. Høye grantrær utenfor. Sannsynlig måltrost som gjentar variasjoner: Klar (fløyte) 2-toners strofe (stigende) 3 ganger, så ny 2-toner strofe (synkende) x3, neste strofe 3-toners (opp-ned-opp) x3, neste er forige strofe snudd opp ned x3. osv.
På diverse opptak har jeg ikke funnet noen måltrost med så definerte strofer konsekvent gjentatt 3 ganger. Er det måltrost ? - og har hver måltrost så bestemt innlært repetoar av strofer den gjentar, at man kan kjenne igjen individer av måltrost ? Finnes noen andre lydopptak på nett som kan bekrefte dette ?

T.N. (25.04.2015)

Vanskelig å artsbestemme ut i fra en beskrivelse. Duetrost kan også repetere med få toner i sangen, så det kan også være en mulig art. Trostene er som regel veldig individuelle og forskjellige, så de kan variere i forhold til ett bestemt lydopptak.

Roar Solheim (26.04.2015)


#Økologi og atferd

Blåmeis i kassa

Har hengt opp en fuglekasse med kamera. Et blåmeispar har laget rede i den. Hver kveld nå( ca en uke) kommer en av dem inn og "legger seg" veldig tidlig. Dagen etter er den borte. Ser ikke noen egg. Er det sånn at de bare venter på at eggene skal legges og hviler ut før slagene? Tror du det blir noen egg?

H. (26.04.2015)

Det KAN hende at fuglen har lagt et egg hver natt, og at det er dekket av en ull- eller fjærdyne slik at du ikke ser dem. Dette er vanlig hos meisene.

Roar Solheim (26.04.2015)


#Økologi og atferd

hva spier sothøna

N.N (22.04.2015)

Den spiser både vegetasjon og smådyr (vanninsekter, kanskje også småfisk).

Roar Solheim (23.04.2015)


#Økologi og atferd

Maur

Når maurene er på utsiden av maurtua, og samler seg sammen til det blir en sort flekk. Hva betyr det? Hva gjør de?

N.N (22.04.2015)

De gjør trolig dette for å la sola varme seg opp.

Roar Solheim (23.04.2015)


#Økologi og atferd

hvem har tatt kassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Skulle bytte ut denne fuglkassa i dag (22. april), men da jeg lettet på lokket lå det to døde blåmeis og en spissmus der inne. Hullet inn til kassa var på 32 millimeter da jeg satte den opp, men flaggspetten var der i fjor og utvidet det noe, og stakk av med kjøttmeisungene.Nå har jeg begynt med beslag rundt hullet. Nå lurer jeg på hvem det er som har "lånt" kassa til lagringsplass? Jeg har sett spurvugle her, for jeg går utfra det er en fugl som er synderen.

T.K. (22.04.2015)

Det er nok spurveugla som har sitt matlager her. Ettersom flaggspetten har utvidet hullet så kommer den seg inn, den klarer normalt ikke å sprenge seg inn på 32 mm.

Morten Ree (22.04.2015)


#Økologi og atferd

Ingen svarttroster

Hei, hvor er alle svarttroster blitt av ? De pleier å synge overallt men nå hører jeg ingen. Jeg bor på Røa i Oslo.

M. (20.04.2015)

Mistenker at de kanskje allerede er i gang med første kull, slik at de har sluttet å synge? I alle fall er det mange svarttroster å høre andre steder i landet.

Roar Solheim (20.04.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

korlenge ruger sjera på reiret

N.N (10.04.2015)

Skjærenes rugetid er oppgitt til 17-18 døgn.

Roar Solheim (19.04.2015)


#Økologi og atferd

Kattuglekasse

hvor lenge kan eggene være alene i kassen uten at mora er der å ruger?

N.N (18.04.2015)

Det er avhengig av lufttemperatur og hvilket stadium i rugingen kullet befinner seg på. Nylagte, urugede egg ligger uten ruging i +grader i flere døgn uten problemer.

Roar Solheim (18.04.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva er bokfinkes reir laget av

N.N (14.04.2015)

Det lages av plantedeler, lav og fores med fjær.

Roar Solheim (15.04.2015)


#Økologi og atferd

Forandrer stokkender kjønn fra vår til høst?

Mener at stokkandhanner skifter fra sine flotte fjærprakter på høsten og blir brune som hunnene, stemmer dette og skifter de kjønn ?

K. (15.04.2015)

Nei, de skifter IKKE kjønn, men de har en mellomdrakt som ligner hunnenes drakt (mer kamuflasjefarget). Denne draktens varighet er forkortet til å vare mens hannene skifter vingefjær, og ikke kan fly. Dette betyr at endene altså skifter kroppsfjær to ganger i løpet av året, lik ryper.

Roar Solheim (15.04.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når om våren legger spurvene egg ? Er midten av april for tidlig ? Bor i Rogaland.

L.T. (10.04.2015)

Nei, gråspurver kan nok legge egg så tidlig, ja noen steder til og med midtvinters.

Roar Solheim (13.04.2015)


#Økologi og atferd

svaner

når får svanene egg og hvor lang tid tar det før det blir barn,jeg ser de har laget reir alt

J. (03.04.2015)

De første svanene kan nok ligge på egg allerede. De ruger i ca 4 uker.

Roar Solheim (13.04.2015)


#Økologi og atferd

Reirtjuv

Hva heter fuglen som overtar/stjeler reiret til meisene i mai?

I.M. (09.04.2015)

Vendehals kan kaste ut reir for å sjekke om den kan legge egg på underlaget. Svarthvitfluesnapper kan ta over meisereir, men det er helst når det har gått galt med meisenes hekking (f. eks. hvis en av de voksne dør under rugetiden).

Roar Solheim (13.04.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei,vi har ein svarttrost han som pikker med nebbet på vinduet,dvs. fleire ulike vindu .Først starter den om morgonen på eit mot sør for så gå over til andre mot aust.Den banker forsiktig ,men tilsaman blir det hundrevis av gonger kanskje tusen i løpet av ein dag.Først trudde vi at den tok insekter ,men idag er det frost så det er meir at den speglar seg og vilha kontakt med ein fin partner?.
for tri år sidan hadde vi ein rødvingetrost som oppførte seg likt ,men meir intenst den flaug på vinduet med stor kraft så den blødde og vi satte opp papp foran vindua for å hjelpe den.Det var meir mot hausten og vi tenkte den hadde ungar som var kome inn i hustaket på noko vis,men vi såg og høyrde aldri noko.Idet eg skriv høyrer eg den banker heile tida,så vi undrar feilt på dette og er glade for å høyre dine tankar om dette

G.T. (13.04.2015)

Vanligvis banker fugler på vinduer fordi de tror de ser en rival i sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (13.04.2015)


#Økologi og atferd

flaggspett i flokk?

Sitter ute å nyter sol og vår, og i passe store eiketrær i hagen har vi i hele dag hatt besøk av 3 flaggspetter, tre hunner. Er det vanlig at disse flyr sammen, virker som om to er gode venner og ei er bare med...

L. (12.04.2015)

Nei, det er ikke så vanlig, og i alle fall ikke på denne tiden av året når hekketiden nærmer seg. Kanskje de er på grensen mellom, flere territorier, og kanskje egentlig er nokså fiendtlig innstilt overfor hverandre.

Roar Solheim (12.04.2015)


#Økologi og atferd

fuglefjellet

hvilket farer står fugler overfor i fjellene?

A. (10.04.2015)

Det er klimaendringer som er spådd å bli fjellfuglenes største utfordring.

Frode Falkenberg (10.04.2015)


#Økologi og atferd

VIPE

Når og hvor legger vipe egg?

F. (02.04.2015)

Vipene legger egg på bakken, i april-mai.

Roar Solheim (08.04.2015)

««første 3 975 - 4 024 av 6 967 siste»»