Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 467 til 4 516 av totalt 6 956 spørsmål


#Økologi og atferd

grågås

er det sant at når en grågås blir skutt eller skadet under flyging i "plog" blir to andre gjess ned sammen med den skadede. Disse to blir værende til den skadede dør eller kommer seg igjen og flyr etter flokken, evt. finner en ny flokk de flyr videre med?

G. (09.09.2013)

Nei, dette er nok mer myte enn virkelighet. Men hvis en gås blir skadet, kan nok maken holde seg sammen med den til den kommer seg, eller dør.

Roar Solheim (14.09.2013)


#Økologi og atferd

Svaler.

Hei. Vi har hatt tre sulupar (svalepar) som har hatt reir inne på låven vår. De har hatt to kull med unger, men nå har jammen det ene paret ett nytt kull. Er det vanlig med tre kull og hvordan går det med ungene så seint på høsten, vi skriver jo 12. september?

S.H. (12.09.2013)

Dette var senere enn jeg har hørt om tidligere. To kull er velkjent hos låvesvalene, men jeg var ikke klar over at de kunne prøve seg med tre kull. Låvesvalene klan trekke så sent som i oktober-november, så det kan gå bra. Fint om du holder øye med utviklingen og gir oss en rapport om hvordan dette går.

Roar Solheim (14.09.2013)


#Økologi og atferd

Varsler

Så en varsler med mus i føttene i myr/skogområde/fjell i Nord Aurdal. Artig og bra at den tar mus, men ikke så artig at den jaktet på granmeis ved hytteveggen. Aldri sett varsler tidligere. Sjelden?

O.A.G. (11.09.2013)

Varsleren er ikke spesielt tallrik, men sparsomt forekommende mange steder. Den hekker gjerne i høyereliggende skog. Nei, det er kanskje ikke så hyggelig at den forsyner seg av granmeisene rundt hytta, men dette er en naturlig del av varslerens diett.

Roar Solheim (14.09.2013)


#Økologi og atferd

Radiostyrt fly

Hei. Jeg er ikke fuglekjenner.. så jeg vet ikke hva jeg så idag. Men jeg kjørte mitt lille radiostyrte fly. Mange svaler fløy pussig nok rundt og etter flyet, det var jo underlig i seg selv. Men så forsvant de. Og jeg så at det kom en stor fugl ut av skogen, målrettet mot flyet mitt. Idet den skulle sette klørne i mitt lille fly, så var det akkurat som at den bråbremset, snudde og forsvant inn i skogen igjen. Spørsmålet mitt er, hvilken fugl kan finne på noe sånt? Hønsehauk? Og hvorfor flyr svalene etter flyet? De har gjort det flere ganger.

R. (11.09.2013)

Dette var interessante observasjoner! Jeg tror dette er unge svaler som mistar flyet for en rovfugl, og driver "mobbing" av "fienden", kanskje mest som øvelse. Jeg så akkurat den samme adferden hos unge svaler i august, men da stupte de mot en jaktende tårnfalk. Fuglen som nesten tok flyet, var temmelig sikkert en ung rovfugl som trodde han hadde oppdaget et lettfanget bytte, en svært dårlig flyver sammenlignet med andre byttefugler. Det kan ha vært spurvehauk, hønsehauk, eller muligens en falk, men haukene er de mest sannsynlige.

Roar Solheim (14.09.2013)


#Økologi og atferd

Traner

I det siste har det dukket opp traner i området her. Jeg husker første gang jeg så traner like sør for Mosjøen, jeg syntes da det var en sensasjon. I morges ble jeg vekket av "sangen"deres, og så fire stykker som gikk rundt på åkeren utenfor vinduet. Har tranene endret utbredelse?

M.B. (08.09.2013)

Ja, det er de i ferd med å gjøre over hele Europa. Traner har oppdaget at de kan få hekke i fred på eller ved kulturmark, åkre og lignende, og nå inntar de slike hekkeområder. Derfor øker de i antall og utbredelse.

Roar Solheim (08.09.2013)


#Økologi og atferd

Hva holder de på med?

Hei! Hos oss bedriver skjører og kråker rene slåttonna! De har snart "endevendt" alle jordene. Virker som om de leter etter noe under mosen, og kaster denne rundt seg. Jordene ser ikke fine ut. Er noen år siden det var dyrket her, men blir slått m jevne mellomrom. Skjønner nada av dette...

L.Ø. (06.09.2013)

Det er trolig larver eller småkryp som er konsentrert i bakken på stedet og på denne tiden, og kråkefuglene har oppdaget dette.

Roar Solheim (07.09.2013)


#Økologi og atferd

Låvesvale

Vi har et låvesvalepar som begynte å bygge rede på låven i august. Nå er ungene klekket og de forer for bare livet. Kan de rekke å få disse flyvedyktige og opptrente til de skal dra sørover? Tyder dette på at det blir en lang og mild høst? Vi bor i Sogn, Balestrand.

E.F. (06.09.2013)

Låvesvaler hekker faktisk ganske sent, trolig med kull nr. 2. De kan trekke så sent som i oktober-november, så dette klarer de nok. Sen hekking gir ikke noe varsel om høstens karakter, dessverre.

Roar Solheim (06.09.2013)


#Økologi og atferd

havørn

når forlater foreldrene sitt nye avkom ?

S.V.R. (03.09.2013)

Hos ørnene "forlater" ikke foreldrene avkommet, siden det er de gamle fuglene som blir værende i leveområdet. De kan jage vekk ungene, eller ungene søker vekk av seg selv, utover høsten. Men i enkelte tilfeller kan ungfuglene bli værende i foreldrenes leveområde, og kanskje også bli foret av dem, helt fram til neste års hekkesesong. Vanligvis begynner ørneungene likevel å trekke vekk utover i oktober-november.

Roar Solheim (03.09.2013)


#Økologi og atferd

Døde fugleunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette skrekkelige synet møtte meg da jeg skulle rense kassene. To av ungene hadde fjær, men det lå beinrester under de så det har vært flere i reiret. Disse har altså dødd med åpent gap, rett og slett sultet i hjel. Aldeles grusomt å tenke på, men vet jo at det har tilstøtt foreldrefuglene noe. Det er et veldig forseggjort reir, ser ut som det er flettet inn ulltråder. Hvilke fugler lager slike reir?

N.N (03.09.2013)

Dette ser ut som en kjøttmeisunge. Det er faktisk ganske vanlig at unger dør i kjøttmeisreir, selv når foreldrene er i live og forer de andre. Om det er for lite mat, e3ller om noen av ungene rett og slett ikke er "liv laga", er vanskelig å si.

Roar Solheim (03.09.2013)


#Økologi og atferd

Fjellrypeleik

Hei!

Er fjellrypa (og for så vidt lirypa) like stedbundet som stor- og orrfugl når det gjelder spillplass?

Mvh Kjetil Sie

PS: Flott nettside!

K.S. (28.08.2013)

Det vet jeg faktisk ikke. Men fjellrypesteggene holder nok de samme territoriene gjennom flere år dersom de overlever.

Roar Solheim (02.09.2013)


#Økologi og atferd

problemmer med kålsommerfugle

Hej

hvilke fugle er vilde med at spise kålsommerfugle eller kålsommerfugl larver, så jeg kan sette op fuglekasser til disse fugler.

K.T. (01.09.2013)

Jeg tror meisene er gode kandidater her, både kjøttmeis og blåmeis.

Roar Solheim (02.09.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei. Er det sant at det er bare Hann sidensvansene som kommer å spiser rognebær om høster? Naboen vår sa det, Er det mulig??? mvh Nysjerigper! :)

J.T.A. (29.08.2013)

Nei, det er feil. Begge kjønn - av alle aldre - fråtser i rognebær når de finner det.

Frode Falkenberg (30.08.2013)


#Økologi og atferd

Svane uten vingefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi observerer hvert år et svanepar i Ulvenvannet i Lier/Asker. Sist helg så vi at hannen var praktisk talt uten vingefjær. Er det slik at svaner feller alle disse samtidig for å fornye dem, eller er den utsatt for kamp eller mishandling?

A.H. (27.08.2013)

Dette er nok den årlige skiftingen av vingefjær, som alle fugler foretar. Hos andefuglene skiftes alle fjærene samtidig, og da blir fuglene uten flygeevne for noen uker på sommeren.

Roar Solheim (27.08.2013)


#Økologi og atferd

Linerle

Er det noen som kan fortelle meg litt om linerle?
Har hørt at han og hun fuglen er sammen hele livet? Stemmer dette?
Hvordan flyr linerla? Er det i store flokker? Flyr han og hunfuglen i sammen?

N.N (24.08.2013)

Lik alle andre spurvefugler holder fuglene IKKE sammen utenom hekketida, og de finner seg nye partnere neste år. De trekker derfor heller ikke sammen. Linerle flyr nok mer enkeltvis, eller i mindre, løse flokker.

Roar Solheim (25.08.2013)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei.
Vi har en måkeunge som piper stadig vekk og særlig på kveldstid. Foreldrene er på post oppe på taket på nabobygningen.
Burde ikke ungen være flyvedyktig så sent på sesongen, eller er det normalt at den fortsatt er "sårbar fotgjenger"?
mvh Inger L.
mvh Inger

N.N (22.08.2013)

Ungene kan tigge mat fra foreldrene, selv ganske lenge etter at de selv kan fly.

Roar Solheim (22.08.2013)


#Økologi og atferd

flokk på veg nordover???

har sett flere flokker med svart/hvite gjess fly kvekkende over balkongen her på Ekeberg og retning grefsen- groruddalen.. er det noen som trekker nordover nå eller var det bare treningstur fra Østensjøvannet..

N.N (17.08.2013)

Dette er nok bare lokale forflytninger i Oslo-området, kan være kanadagjess eller hvitkinngjess c- de sistnevnte kan samles i flokker rundt Østensjøvann, og fly omkring. Trolig er det slike du ser.

Roar Solheim (17.08.2013)


#Økologi og atferd

Er Skjæra en eggtyv?

Hei,
Skjæra står på "offisiell" liste over predatorer og er dermed gjenstand for predatorjakt. Men hvor fortjent er det?
Stjeler den virkelig egg slik kråka gjør?
Jeg finner lite omtale om temaet regulering av skjærebestand og dens effekt på viltstell.
Takk for svar.

H.R. (14.08.2013)

Skjærer er altetere lik de fleste andre kråkefugler, og spiser nok det de kan finne av mat i naturen. Men siden du benevner deg som rypejeger, så kan du merke deg at skjærer for det meste opptrer nær bebyggelse og kulturlandskap, og er temmelig fraværende til fåtallige i terreng hvor ryper hekker.

Roar Solheim (14.08.2013)


#Økologi og atferd

Svaler som lander på bakken

9 taksvaler landet på skoleplassen ved Solvang skole i Haugesund. Der har de sittet en stund, og vi lurer på hvorfor de sitter der når vi har hørt at svalene ikke pleier å lande på bakken.

T.M.T. (13.08.2013)

Joda, alle svaler kan lande på bakken og lette igjen, mens tårnseilerne (seilere) derimot har så lange vinger og korte bein at de ikke kan lette fra bakken. Disse fuglene lander derfor ikke på bakken. Svalene lander på bakken, som regel for å hente leire og strå til reirbygging. De kan også lande for å drikke av vannpytter.

Roar Solheim (13.08.2013)


#Økologi og atferd

Ung vandrefalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, var heldig i går å fikk se en ung vandrefalk og en spurvhauk som jaktet på en svaleflokk samtidig, er det vanlig at de samarbeider om dette? Hurum.
Joachim 13 år

Bildet viser vandrefalken i stup.

J.1.Å. (10.08.2013)

De samarbeider neppe aktivt, men det kan hende at en av dem (uvisst hvilken) drar nytte av den forvirring som den andres jakt skaper mellom svalene, og dermed forsøker å snappe en av dem. Rovfugl og rovpattedyr er dyktige til å oppdage slike situasjoner hvor mulige byttedyr blir distrahert av andre årsaker, og utnytter dette til selv å kunne fange seg mat.

Roar Solheim (10.08.2013)


#Økologi og atferd

Hvorfor lufter Skarven vingene ?

Jeg lurer på hvorfor Skarven sitter og lufter vingene. Trodde fjærene var vannavstøtende.

R.A. (09.08.2013)

Skarvene har fettkjertel om smører dette på fjærene lik andre fugler, men de slipper en del vann inn mellom fjærene når de dykker. Dermed kan de dykke lettere og kanskje med mindre energi enn f. eks. ender, som har mye luft mellom fjærene. Men når skarvene er ferdig med å dykke, må de tørke vekk dette vannet mellom fjærene. Dette er grunnen til at de sitter med vingene ute.

Roar Solheim (10.08.2013)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Vi har sett hønsehauken her i flere dager nå og lurer på om den kan være en fare for våre 2 chihuahua hunder. Hundene veier kun 2 kg og løper løse i hagen vår. Vi bor nær skogen og har gjerdet inn hagen med vanlig gjerde + ett 2 meter høyt viltgjerde så hundene ikke blir tatt av rev osv. men lurer nå på om vi bør ha ett mindre område for de to med nett over pga hønsehauken ?

I.M.B. (08.08.2013)

En hønsehauk hunn (mye større og kraftigere en hannen) vil absolutt kunne ta byttedyr på rundt 2 kg. Jeg anbefaler at dere sørger for å ha nett over hundene. Ettersom hauken også har vist sin tilstedeværelse så er det grunn til å tro at det er nettopp pga. hundene.

Morten Ree (08.08.2013)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnappere, hvor er de nå?

Har hatt det så trivelig og livlig i sommer med to par hekkende svarthvit fluesnappere i hagen. Nå har alle flyttet ut og det er så stille etter dem. Det jeg undrer meg på er hvor det blir av dem rett etter utflytting for de hverken ses eller høres i området slik som andre småfugler gjør. Starter de trekket sørover straks eller flytter de til skogs eller noe...vet noen av dere noe om det?

N.N (13.07.2013)

Når ungene flyr ut av redet så blir de med foreldrene på insektjakt i skogen. Etter hekketid er det også slutt på å synge og det eneste som kan høres er svake kallelyder mellom fuglene. Allerede i august begynner "svartkviten" å sette kursen mot vinteroppholdsplassene i Vest Afrika.
Les mer om svartkvit fluesnapper her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9625&vis=

Morten Ree (07.08.2013)


#Økologi og atferd

Svaleoppførsel

Vi fikk et svalerede rett over terrassen i sommer og hengte opp en falsk hubro for å skremme svalene. Det hjalp ikke, det tok ca 5 minutter før svalene hadde vent seg til plastfuglen. Etter en stund dro de allikevel og kom ikke tilbake før for en uke siden. Da satt det ca 25 svaler bortover listene innunder mønet og der var de hele kvelden for deretter å forsvinne. Er dette en form for "reunion" eller hav betyr adferden?

P.B. (07.08.2013)

Det er det ikke mulig å gi deg noe fornuftig svar på, dessverre. Mye av det vi observerer av fuglenes oppførsel er ikke åpenbart å forstå for oss mennesker.

Roar Solheim (07.08.2013)


#Økologi og atferd

Krikkand

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, så denne dykkene krikkand hunnen, i veldig klart vann. langvann (Hurum) sender med et bildet av den i overflata.

Joachim S 13 ÅR

J. (05.08.2013)

Veldig artig bilde! Gressendene dykker vanligvis ikke, men de KAN gjøre det, så det å få tatt et så bra bilde av en dykkende krikkand, er en sjelden opplevelse! Gratulerer.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Kråker

Vi har ei hytte i Buvika i Sør-Trøndelag: Den ligger på ei berghylle over fjorden. Bak hytta er det en bratt skråning med tett lauvskog. Om høsten og vinteren har flere hundre kråker nattkvarter der. Ved mørkets frembrudd begynner de å samles mens de flyr fram og tilbake over sjøen, noe som er et mektig skue Det virker som om de bedriver denne flyinga til alle er kommet. Så flyr de om i skogen for å sette seg. Men som regel flyr hele flokken ned igjen for nye omganger over sjøen. Det virker ikke som de er fornøyd med resultatet. Etter et par forsøk finner de tydeligvis de rette plassene og det blir rolig.

Jeg skjønner at samlinga er for å verne seg bedre mot ytre farer, men mitt spørsmål er hvorfor de har denne seremonien hver kveld. Må de innta spesielle posisjoner innen hierarkiet hver kveld for å få riktig plass? Eller er det andre årsaker som man vet om?

S.A.F. (29.07.2013)

Nei, jeg kan ikke si deg hvorfor slike fugleflokker letter igjen flere ganger før de endelig slår seg til ro. Kanskje kan det være at en eller noen av fuglene gjør bevegelser som de andre blir skremt opp av, og dermed tar hele flokken til vingene? Ikke bare kråker gjør dette, men også flokker med stær, vadere, ender og andre.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

tårnseilere

Jeg har et gammelt småbruk i Vestfold hvor det ialle år har vært ca 3 hekkende seileer-familier som har underholdt oss mye med sin akrobat-flying. Nå virker det som ny-innflyttede låvesvaler (aldri vært under dette taket tidligere) presser vekk seilerene. Jeg har to spørsmål:
1. Er det kjent fenomen at låvesvalene er "tøffere" ?
2 Vet noen norsk ornitolog hvor seilerne tilbringer vinteren syd for ekvator, er det met i Swaziland, Syd-Afrika eller andre steder ?

P.L. (20.07.2013)

Jeg kjenner ikke til at låvesvaler kan jage vekk tårnseilere. I dette tilfellet KAN det også tenkes motsatt - at seilerne har forsvunnet, og DERMED har det blitt rom for låvesvalene til å komme inn. Kjenner dessverre ikke i detalj hvor tårnseilerne overvintrer - sannsynligvis kan de bevege seg over store arealer i vinterhalvåret, siden de da ikke må returnere til en fast reirplass mellom matsøkene.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Tårnseiler

Jeg har obsevert et par tårnseilere i fuglekassen på fjøsveggen min ei stund. De hadde tydeligvis unger som de matet.Fant en unge som lå død på bakken også, men den forsvant med en kstt el.lign. Har vært bortreist i helga og nå er de borte. Kan paret ha greid å få ut ungene på få dager og fløyet vekk med hele familien?

B.H.V.7.S. (29.07.2013)

Tårnseilerungene forlater ikke reiret før de kan fly ordentlig, siden de ikke kan lette dersom de havner å bakken. Derfor har de nok forsvunnet straks de har forlatt kassa, og seilerne har bare 1, høyst 2, unger hver.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Når tar måkeungen til vingene?

Et måkepar har hatt rede på taket av kontorbygget vårt i år. Men de siste par ukene har imidlertid ungen, som er blitt ganske så stor, i stedet vært å finne på bakken. Der går den rundt dagen lang og piper. Det er en voksen måke borte hos den i blant. Den voksne er ikke særlig større, det er bare fjærdrakten som skiller dem (vokser de så fort??).

Ungen ser ikke skadet ut men tar heller aldri til vingene, bare rusler rundt her og piper. Skal det være slik?

A. (05.08.2013)

Ja, dette høres nokså normalt ut. Selv etter at måkeungene er flyvedyktige, eller nesten flyvedyktige, blir de matet en stund av de voksne fuglene, og de tigger derfor etter mat (det er den pipelyden dere hører). Men innen en uke burde denne ungen kunne ta seg en flyvetur.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Sørger fugler?

Hei!
I dag da jeg var ute å kjørte fløy det en skjære i frontruta på bilen min, og den døde dessverre. Jeg satt fra meg bilen og gikk tilbake til fuglen for å sjekke at den ikke pintes. Rundt den døde fuglen sto det da en haug med skjærer og bare så på den døde. De forsøkte også å stoppe biler som passerte med å hoppe framfor å vifte med vingene. Virkelig spesielt å se på. Det jeg lurer på er om fugler sørger?

S. (04.08.2013)

Jeg har observert lignende oppførsel hos skjærer som satt rundt en død skjære i veikanten, og hos korsnebb hvor en hann hoppet rundt hunnen, som hadde blitt drept av bil. Det er umulig å vite i hvilken grad fugler sørger over tap av familiemedlemmer, unger eller partnere, men at de har en eller annen form for reaksjon vil være helt naturlig å anta. De fleste pattedyr reagerer i en eller annen form, og det vil være underlig dersom ikke også fugler gjør det. Spesielt hos arter hvor fuglene lever lenge i faste parforhold eller grupper, bør en forvente en form for reaksjon lik sorgreaksjonen hos oss pattedyr.

Roar Solheim (04.08.2013)


#Økologi og atferd

Et pilfink-par har unger i en reirkasse.

For 2 dager siden flyr den ene med mat til ungene som før, men den har ingen stjert lenger.
Vi har flere raske katter i nabolaget.
Kan det tenkes at finken slapp stjerten, og således berget livet ?

N.N (02.08.2013)

Ja, det er noe som av og til kan skje. Stjertfjærene vokser ut igjen.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

hekking

hekker måkene flere ganger i året?

N.N (31.07.2013)

Det tror jeg ikke de rekker.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

stort.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei så denne fiskeørna i dag men den hadde noe merkelig stort og klumpete i klørne trur ikke det var fisk <<ferskvannsinnsjø>> hva kan det være

N.N (29.07.2013)

Jo, det er mest sannsynlig en fisk. Det kan være en litt klumpete karpefisk, eller også kanskje en flyndrefisk.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

Spurvekor

Hver ettermiddag får vi besøk av en anseelig flokk med spurv (ungfugl, tror vi) som sitter inne i vår kraftige villvin og "prater" voldsomt. Det varer gjerne en times tid og de kan faktisk høres hissige ut. Kjempekoselig underholdning er det, men har dere noen ide om hvorfor?

W.H. (30.07.2013)

Nei, dessverre. Dette er sannsynligvis en viktig del av gråspurvenes sosiale liv. Kanskje utveksler de informasjon, uten at vi kan tolke hva det er de formidler.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

Tar denne fuglen kattunger?

Jeg så en rovfugl sirkle over trærne her i dag, ør den kom nærmere huset å begynte å fly rundt. den hadde en stjert med en kløft formet som en V og den var mørk på undersiden, og tydelog spraglete ved vingespissene. Den laget ingen lyder, men kan det være en falk eller en våk ? Burde jeg passe på kattungen min ?

N.N (30.07.2013)

Litt vanskelig å si hvilken art du har sett, ut i fra beskrivelsen, men jeg tror ikke dette er noen rovfugl som jakter på huskatter. Det er helst kongeørn som kan jakte katter hvis de kommer ned i bebygde strøk om vinteren.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

And

Hei, såg ei sildand med 4 bittesmå unga i går, på frøya! sikker på at dæm ikke va gammler ein 5-6 daga! e det ikke litt seint no?

H.P. (01.08.2013)

Jo, det hørtes sent ut. Men det kan ennå gå. Sikkert en hunn som har mistet første kull, og har lagt opp igjen litt sent.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

måke drepte måke!

Bilde vedlagt spørsmålet

hei så denne kampen utspille seg her om dagen! en svartbak som drepte ei gråmåke, med relativ lett het....! har sett svartbak før som har angrepet unger av andre fugler og små ender, men en gråmåke kan ikke være normalt?

N.N (29.07.2013)

Kanskje ikke den vanligste arten en svartbak kan ta, men det er overraskende hvor effektive jegere svartbakene kan være. Kanskje var denne gråmåka syk eller svekket på en måte, slik at svartbaken valgte å ta akkurat denne fuglen.

Roar Solheim (29.07.2013)


#Økologi og atferd

Vepse

Min mand spørger mig, hvad tror du der sker med en fugl hvis den spiser en veps?

J.S. (22.07.2013)

Trolig ikke noe. Bieterne spiser veps, men banker ut giftbrodden først. Andre fugler unngår å spise dem.

Roar Solheim (22.07.2013)


#Økologi og atferd

Kråkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har tatt hånd om denne krabaten fra noen via Facebook, han har vært hos meg 3 dager nå. De som har hatt han reddet han fra et eller annet, de har fostret han opp opp i 3 uker før jeg tok over da de reiste på ferie. Han har fått et rom i kjelleren med diverse kråkefaciliteter, inkl rede i en kurv i taket, greiner etc, spiser bra. Vinduet står litt på gløtt og jeg mater hagens fugler utenfor det vinduet nå slik at de skal bli kjent med han. Blant annet noen kråker. I morgen har jeg tenkt å bygge et påbygg til vinduet med hønsenetting slik at han kan være ute. I dag har han villet ut, flakset på vinduet. Men er usikker på om fjærdrakten er i orden, han ser litt pjuskete ut. HAn flakser, men om han kan fly vet jeg først når han kommer ut i det fri.. Kan dere gi råd om hva jeg kan gjøre her? HAn vil ut, men kan jeg slippe han fri? Virker fjørdrakten i orden? Mvh Else

E. (19.07.2013)

Dette er en kråkeunge som har fått veldig lite mat under oppveksten, og har fått store svakhetssoner uten farge i fjærdrakten. Det er ganske vanlig å se kråkeunger med noe hvitt i vingefjærene, men denne hadde veldig mye. Slike gir grunnlag fopr feiloppfatningen hos noen av at de "helt sikkert" har sett en kryssning mellom kråke og skjære (!). Vingefjærene ser store nok ut til at den kanskje kan begynne å fly, men fordi fjærene er av dårlig kvalitet kan det hende at dette er en fugl som må pleies lenge.

Roar Solheim (19.07.2013)


#Økologi og atferd

Vann til måkeunge

Hei,vi har en måkeunge utenfor vidusrekken vår i 7. etg. Utenfor vinduene er det en liten "balkong" som den oppholder seg på. Vi har begynt å mate den da det i starten ikke så ut som den hadde foreldre i nærheten. Disse er nå på plass. Vi har satt ut en skål med vann. Vi vet ikke om den får i seg noe av dette, og lurer nå på hvor mye vann en måke må drikke for å overleve?

N.N (19.07.2013)

Vanskelig å si. Mange fugler får i seg nok vann via maten de spiser, men hvis de finner ferskvann kan det hende at de likevel drikker litt. (Kanskje de bare synes det er godt??)

Roar Solheim (19.07.2013)


#Økologi og atferd

måker

nesten hver dag i juni og rundt kl. 15 kom et måketrekk på ca 20-30 måker flyvende og rett over huset. Det er et lite vann litt lengre opp,men de lå og sirklet,så nesten ut som de bare hadde det ok. Hva tror du?

L.H.B. (17.07.2013)

Måker bader ofte i ferskvann, og det kan hende at det er det disse fuglene gjør (+ å drikke).

Roar Solheim (18.07.2013)


#Økologi og atferd

lerkefalk nr.2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hurum. lerkefalk med tårnseiler...

N.N (17.07.2013)

Lerkefalken er absolutt en dyktig fuglejeger, selv om det ofte går mye i øyenstikkere. Flott dokumentasjon av falk med bytte!

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Svane"voldtekt" trekantdrama og fire svaneunger

Idag har jeg tatt bilder av en stor aggresiv hannsvane som kjempet over et stort område (Trosbyfjorden/ Grunnsund 16.07.2013 for å parre seg med en fortvilet hunnsvane. Opptrinnet varte lenge ca. 7 min minst og innblandet var en annen hann?? svane med de 4 ungene. Hunnen kjempet enn innbitt kamp for å komme unna, men den andre hannen tok stadig nye grep rundt halsen hennes og satt spikret til ryggen hennes. Hun skrek veldig stygt og den andre hannen kom med ungene, til unnsetning. Endte med at overfalls"hannen" svømte unna med vingene hevet bakover i bue og familien slapp unna. Er dette vanlig adferd hos svaner. Parrer hanner seg utenfor sesongen som jo er om våren? Kan han ha mistet sin egen kone og kull? Hannen var så innbitt at han trakk henne helt inn til brygga 50 cm fra oss. Takknemmelig for svar.

A.S.B. (17.07.2013)

Vanskelig å si sikkert hva som er den bakenforliggende årsaken her. Svaner lever lenge og er ganske territorielle. Den angripende hannen kan ha forsøkt å overta hunnen fra hennes egen make. Det kan også tenkes at det er en tidligere make, selv om dette ikke er vanlig (svanene pleier ikke å bytte partnere utenom hvis en dør).

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Tårnfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har vært så heldig at jeg har kunnet følge et Tårnfalk par gjennom våren og sommeren. Faklene tok i bruk et gammelt kråkereir i ei furu ca 5 meter utenfor stuevinduet mitt!! :) Nå begynner ungene å bli store, og det er 5 stk av dem!! De sitter utenfor reiret og strekker vingene sine og titter inn vinduet det meste av tiden... :) Jeg har et spørsmål: Hvor lenge og hvor ofte er det vanlig at foreldrene forer ungene (ungene nærmer seg en alder av 1 mnd nå)? Det virker som at foreldrene kommer med mat sjeldnere og sjeldnere nå..er det vanlig? Jeg blir jo litt bekymret for falkeungene "mine" når det blir lenge mellom måltidene...

K.A. (16.07.2013)

Disse var jo blitt store og fine. Jeg kjenner dessverre ikke til hvor ofte foreldrene forer slike falkeunger, det kommer jo også an på hva slags byttedyr de får tak i. Falkene trenger åpenbart oftere foring hvis de får gresshopper og øyenstikkere enn dersom de får store markmus eller lignende.

Roar Solheim (17.07.2013)


#Økologi og atferd

Vandrefalk.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, på søndag observerte jeg vandrefalk på linnesstranda naturreservat, (Drammensfjorden) som jaktet på forskjellige måkearter. Er dette uvanlig å observere? jeg veit jo at sist gang det ble observert vandrefalk på linnesstranda var på 17.mai og et par ganger før der igjen bare, var uansett veldig artig å observere der den stupte ned mot bytte sitt har aldri sett vandrefalk før. Det er faktisk favoritt fuglen min:)

J. (16.07.2013)

Vandrefalk jakter nok ganske ofte måker. Har selv sett en som hadde tatt en ung gråmåke/svartbak, men disse er nok i største laget. Hettemåke og fiskemåke er nok mer passende størrelse, og mer utsatt for å bli tatt.

Roar Solheim (16.07.2013)


#Økologi og atferd

Havørn

Jeg har en hytte rett øst for Askholmeme nord for Oscarsborg. Her er en stor (relativt) bestand av de vanligste måkeartene. Her kommer det havørn mellom tre og fire ganger hver dag og forsyner seg med måkunger. Antakelig har ørnen unger, men allikevel, hvis en regner på det blir det svært mange måker. Havørnen var borte noen år og da tok måkebestanden seg opp, med en topp 2012. Nå ser det ut til at fremtiden får måkekolonien går en utrygg sensommer og høst i møte.

D.E.L. (15.07.2013)

Havørnenes tilstedeværelse vil bety at måkene må finne seg andre hekkesteder eller andre hekkestrategier for å prøve å motvirke ørnepredasjonen - det er slik evolusjonen former artenes adferd, og spesielt det som kalles antipredator-adferd. Havørnene har tidligere (noen hundre år siden) vært fast inventar langs hele kysten, så måkene og ørnene har nok en lang felles evolusjonshistorie, og måkene vil nok klare seg selv om enkelte kolonier kan bli redusert til å begynne med.

Roar Solheim (15.07.2013)


#Økologi og atferd

Måkeunger forsvunnet fra taket

Hei.
Vi har hatt en måkefamilie på taket. Ungene er nok maks 2 uker. Plutselig igår var de vekk. Forldrene holder seg lengre borte i gaten, men skriker mye mindre, Kan foreldrene ha klart å flytte ungene eller tror du de har blitt tatt av andre fugler? Jeg ser ikke for meg at ungene har klart å komme seg bort i gaten selv da de må ned fra taket og ned flere trapper og de var så små. Hadde de vært i hagen vår ville vi merket det på hunden. Jeg er så redd de har blitt tatt, men så rart at plutselig begge var vekke etter vi kom fra en tur på bare to timer.

U.A. (14.07.2013)

De kan ha blitt tatt av andre måker, eller av kråkefugler, eller de kan også ha falt ned fra taket og omkommet, noe som vil bety at de voksne er mindre aggressive.

Roar Solheim (14.07.2013)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Hei!
Jeg ser at en måke har fått to unger i et lite reir oppå naboens pipe.
Hytta har saltak, så jeg lurer på hvor når måkemor er i stand til å flytte disse. De er vel ikke flyvedyktige før ved en måneds alder? De klekket på tirsdag eller onsdag. Er redd de vandrer utenfor kanten en dag.. Og nede venter naboens dachs.
Mvh
Lene

L.S. (12.07.2013)

Ja, dette er en av farene når måker (fiskemåker?) velger å hekke på hustak. Ungene KAN klare å holde seg på taket til de kan fly, de kan hoppe ned og begynne å vandre omkring på bakken, men noen ganger kan de dessverre også slå seg i hjel under slike nedturer fra tak.

Roar Solheim (13.07.2013)


#Økologi og atferd

Stær og blåmeis

Har hytte på Nordmøre ved havet og der under mønet ruget ett stærpar ut ungene men midt under denne prosessen så flyttet ett blåmeispar inn i fuglekassa som sto bare 40 cm unna på veggen.De fikk også klekket ut sine noe senere. Alt gikk fredelig for seg.lurer på om det er vanlig å bo så tett. ( Stærparet var først ute med å prøve å flytte inn i kassen men fikk ikke til å lage større hull )

T.A. (11.07.2013)

Ulike fuglearter kan gjerne hekke tett på hverandre, for de utgjør ikke noen trussel overfor hverandre. Samme art kan være konkurrenter i matfatet, og dermed er det få spurvefugler som hekker så nær hverandre hvis de har egne territorier hvor de søker etter mat.

Roar Solheim (12.07.2013)


#Økologi og atferd

hissig knoppsvane

hei, dette gjelder hissige knoppsvaner som angriper folk i båt osv... det er fordi man kommer for tett på ungene deres. er det noe alternativer for å få stoppet dem, eller få dem rolige?

N.N (09.07.2013)

Eneste gode alternativ er å holde seg på avstand...

Roar Solheim (10.07.2013)


#Økologi og atferd

Tjeld egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi ankom hytta i går og et tjeld par har to egg i min linstamp som er brukt til blo ster. De bråker dag og natt, ruger omtrent ikke og har bæsjet ned verandaen vi ikke får brukt pga de. Hva gjør vi? Eggene er jo ikke levbar så sent som nå vel?

A.K. (09.07.2013)

Det kan de være dersom dette er et sent lagt kull. Spørsmålet er om de er i ferd med å legge egg nå så sent, for tjeldene har vanligvis 4 egg, derfor kan det hende at dette kullet på 2 ennå ikke er ferdig lagt. Tjelden legger seg ikke på og ruger før kullet er ferdig lagt.

Roar Solheim (09.07.2013)

««første 4 467 - 4 516 av 6 956 siste»»