Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 976 spørsmål


#Økologi og atferd

Skjære og grus

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en elektrisk grill utendørs der jeg har sett skjæra ofte kommer for å spise små rester rundt grillen. Nå har jeg oppdaget at den har tatt med småstein som blir liggende på bordet under grillen. Hva kan dette være godt for, mon tro?

Ø. (04.06.2024)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (05.06.2024)


#Økologi og atferd

Om kråker, at de ikke angriper

Jeg har i to år sammenhengende hatt skikkelig ufyselig opplevelse med kråker.det begynte en gang jeg gikk tur med bikkja. Jeg stoppet opp og ga hunden en godbit. To kråker kom nære, veldig nære og ville ha, så jeg kastet en bit til hver av dem og tenkte ikke mer på det. Neste gang jeg gikk tur i samme strøket kom kråkene. Veldig innpåsliten. Jeg hadde ikke noe å gi, og ville ikke gi heller da denne veldig nære kontakten ble ekkel. Jeg passerte dem, de kom flyvende og satt seg rett foran meg på veien. Igjen og igjen. Jeg fortsatte å gå og da kjente jeg et smell i bakhodet, så et nytt smell. Det vår kråkene, de stupte etter meg, og satt seg foran der jeg gikk. Vi snakker flere hundre meter bortover en sti. I tiden etter skjedde dette igjen og igjen. Ut av intet- pang i bakhodet, kråkeangrep. Kunne være hekking sa noen. Men vinteren kom og det fortsatte. I vår la jeg turen gjennom samme stien. Og pang - aggressive angrep. Leste ornitolog Fredriksen skrev at kråker ikke angrep.

K. (04.06.2024)

Dette må være fugler som har lært at nærflyging mot mennesker kan resultere i kasting eller misting av mat.

Roar Solheim (04.06.2024)


#Økologi og atferd

Småfugler

Hei!
Sjekket fuglekassa idag å telte 6 små lyseblå egg, mens hunnen ikke var tilstede. Betyr det at det mest sannsynlig kommer flere egg? Hunnen forsvant til å fra flere ganger etter at jeg hadde sjekket status i kassa.

J.V. (04.06.2024)

Enten det, eller hunnen kan ha hatt en pause for å spise eller skifte.

Roar Solheim (04.06.2024)


#Økologi og atferd

Kattugleunger

Kattugle som hekker i en låve på Jølster. Ene ungen var falt ned på gulvet, hang fast med en fot. Løsnet og satt opp i høyden i låven, men jeg klarer ikke lokalisere redet. Hører en annen unge i nærheten. Er det vanlig at de forlater redet før de er flyvedyktige? Vært en del aktivitet på låven siste dagene pga slåtten, kan foreldrene ha forlatt redet? Vil ungen bli sittende der jeg satt den, eller er den i stand til å flytte seg tilbake til redet, eller mater foreldrene ungene der de sitter.

I. (03.06.2024)

Ja, de hopper ut før de kan fly. Foreldrene finner dem når de tigger om mat.

Roar Solheim (04.06.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis legger nye egg samtidig med fugleungen sin

Hei,
Lurer veldig på om dette er vanlig. Kjøttmeismor har fra før en straks flyvedyktig unge. Har nå samtidig lagt 3 egg som hun ruger på med ungen sin i kassa. Er det slik det kan være noen ganger? Aldri sett før.

B. (03.06.2024)

Nei, dette er ikke vanlig hekke adferd.

Roar Solheim (03.06.2024)


#Økologi og atferd

Kan en svarthvit fluesnapper sørge?

Hei! Vi har et underlig fenomen her nå - en svarthvit fluesnapperhann sitter helt taus omtrent på samme gren flere dager på rad, og i timer. Kanskje var det han som etablerte seg sammen med kona i den vanlige kassen for flere uker sammen. Så ble det ganske stille, og vi vet jo heller ikke om det ble egg i kassen. Vi vil helst ikke forstyrre! Han ser så deprimert ut at det er umulig ikke å bry seg. Ett alternativ er kanskje at det kan være en stor unge, men da burde vel foreldrene vært rundt ham? Vi har ikke sett andre fluesnapper her på en stund.

T.N. (03.06.2024)

Det er vanskelig å tolke hva som ligger bak mye av det vi ser av adferd hos fugler. Hos arter som lever i livslange parforhold kan det være at partnertap oppleves med sorg. Fluesnapper skifter som regel til ny partner hver vår.

Roar Solheim (03.06.2024)


#Økologi og atferd

Årets spurvunge

Vi har et spurvepar som har reir i et overbygg på altanen vår. Nå er 1.kull flyvedyktig, men en av ungene sitter på rekkverket og piper ustanselig. Den henter mat i nebbet og flyr opp der foreldrene ruger på 2. kull..Er dette normalt?

M. (02.06.2024)

Sannsynligvis. Fugleunger kan tigge mat fra foreldre så lenge som mulig.

Roar Solheim (02.06.2024)


#Økologi og atferd

Svaler og Ruging

Ruger både hunnen og hannen på eggene? Og hvem dier?

N.N (02.06.2024)

Det er bare pattedyr som dier, det gjør ikke fugler. Både hann og hun ruger, men det er mulig at hunnen står for største del av rugingen.

Roar Solheim (02.06.2024)


#Økologi og atferd

Dueegg i blomsterkorg

Vi fant et klekket dueegg (i 3-4 deler) i en blomsterkorg som vi har på husveggen. I korgen er det store og kraftige stemorsblomster. Kan det være slik at duene «rydder opp» i reiret og frakter skallet til en slik plass? Det høres lite sannsynlig ut, men kunne vært interessant å høre hva ekspertene mener.

E. (02.06.2024)

Ja, mange fugler flyr avsted med eggeskallene år ungene klekkes, og slipper dem vekk fra redet slik at ikke de som kan spise egg og unger skal oppdage redet.

Roar Solheim (02.06.2024)


#Økologi og atferd

Skjæreunge som «mobbes» av foreldre?

Et skjærepar har rede i et tre rett utenfor vinduet mitt. For 3-4 dager siden så jeg en ikke flyvedyktig unge på bakken under treet. To ganger har jeg observert at det jeg tror er en av foreldrene, plager den veldig. Ungen blir hakket etter og den skriker og prøver å forsvare seg. Første gangen jeg så det gikk jeg ut og da fløy den voksne bort. I dag skjedde det igjen, da var angrepet voldsomt, fuglungen lå på bakken , mens den voksne satt oppå og hakket. Jeg gikk ut og den store fløy bort og fuglungen hoppet bort i noen busker. Det rare er at den andre foreldrene ikke reagerte på at ungen ble hakket men reagerte med varselrop når jeg nærmet meg. Jeg er usikker på om jeg kan gjøre noe for denne lille stakkaren, eller om man må la naturen gå sin gang?

B.S. (01.06.2024)

Du bør nok ikke legge deg opp i hva som skjer, men spørsmålet er om det er skjæreungens egne foreldre som gjør dette, eller om det er ubeslektede skjærer.

Roar Solheim (01.06.2024)

1 - 10 av 6 976 siste»»