Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 829 til 2 838 av totalt 7 007 spørsmål


#Økologi og atferd

Syk kråke?

Jeg møtte en kråke i Oslo som satt og gol, men den fikk bare ut et par kra før den begynte å "hoste" og bøye hodet ned mot brystet, som når et menneske hoster kraftig. Stemmen knakk også veldig og ble veldig lys og spinkel. Det så også ut som om den blåste seg litt opp når dette skjedde. Dette gjorde den mange ganger med samme resultat hver gang. Bortsett fra det virket den frisk. Hva kan ha vært galt med den?

E.T. (30.10.2017)

Ikke annet enn at kråker også kan lage mange andre lyder enn de vanlige "kra-kra" lydene. Noen ganger kan en kråke gi fra seg bare klikkelyder, når den bøyer seg framover og ser ut til å skulle gi på av full hals med kraftige kra-rop.

Roar Solheim (31.10.2017)


#Økologi og atferd

Småfugler hakker på husveggen.

Har noen småfugler som «hakker» på veggen. Virker som de ofte hakker på samme sted. Hører de når vi sitter inne.
Hvorfor gjør de dette?

K.A. (30.10.2017)

Det er det dessverre vanskelig å gi noen generell forklaring på. Kommer an på hvilken art det gjelder, og hvordan forholdene ellers er på stedet.

Roar Solheim (31.10.2017)


#Økologi og atferd

Kråka driter ned bilen

Hei dere:). Jeg mater kråka, og den kjenner meg igjen hvor en jeg går. Jeg har en liten hund som jager dem når den er løs, så kan det være grunn til at dem skiter på bilen min? De ser jo at hunden hopper inne i bilen når vi skal avgårde-- Matingen begynte på en spesifikk plass i skogen , men nå har dem funnet ut hvor jeg bor, så da mater jeg dem rett utafor døra.

A. (28.10.2017)

Kråkene er ikke kjent for å bruke ekskrementer til å forsvare seg med, slik gråtroster gjør med stupbombing når uvedkommende kommer nær redene deres. Derfor er det nok lite sannsynlig at kråka skiter på bilen med vilje.

Roar Solheim (29.10.2017)


#Økologi og atferd

Bygging av fugleredet

Hvem bygger fugleredet? Er det han eller hun, eller gjør de det sammen? Og har de bestemte oppgaver i samarbeidet? Hvem reparerer redet, hvis det faller litt fra hverandre?

M.C. (29.10.2017)

Se nettopp innlagt svar på samme spørsmål: besvarte spørsmål-rubrikken.

Roar Solheim (29.10.2017)


#Økologi og atferd

Ungekull hos flaggspetten

Bilde vedlagt spørsmålet

Får flaggspetter mer en ett kull unger på våren/sommeren?
Jeg har fulgt en familie med to unger, men i begynnelsen av oktober dukket det plutselig opp noe som ser ut som flaggspettunge, men den er fortsatt helt rød på hele toppen. De andre ungene ("gutt og jente") har så og si mistet rødfargen på toppen og gutten utvikler rød nakkeflekk.

I.B.H. (28.10.2017)

Tviler på at flaggspetten kan klare mer enn ett kull i løpet av sommeren. Men dette kan være en ungfugl fra et kull som var mye senere enn ungene fra det første kullet du nevner. Foreldrefuglene kan ha lagt om igjen ett kull dersom det første gikk galt - det skjer ofte hos mange arter dersom de ikke mister kullet for sent i hekkesesongen.

Roar Solheim (28.10.2017)


#Økologi og atferd

hva spiser svartand

N.N (26.10.2017)

I havet spiser de muslinger, snegler, børsteormer og små krepsdyr. På hekkeplass i ferskvann er trolig små krepsdyr viktige. Derfor er det kritisk når isolerte fjellvann "infiseres" med utsatt ørret, som er en direkte næringskonkurrent til både svartand og havelle.

Roar Solheim (26.10.2017)


#Økologi og atferd

Hvem bygger reiret

Sett alle artene under ett. Er det hannen eller hunnen som primært bygger reirene?

P. (26.10.2017)

Trolig er det flest hunner som bygger reir, siden det er mange arter hvor hannen ikke deltar i selve hekkingen annet enn å parre seg med hunnen(e).

Roar Solheim (26.10.2017)


#Økologi og atferd

Ang- kjøttmeis som hakker på isolasjon.

Hos meg har kjøttmeisen hakket rundt å hele huset. De har hakket istykker isolasjon rundt rør så kobberrøra til varmepumpa ligger bare. Stolputene på verandaen er fulle av hull og skumgummibiter ligger strødd rundt. Har sett det er kjøttmeisen. Bare den som gjør det her. Så leste jeg om nettopp dette. En teori var: Når kjøttmeisen hakker, trenger den fett. Nå har jeg hengt ut fuglemat med fett. Umiddelbart mye mindre hakking! Det hjalp for meg.

N.N (26.10.2017)

Det var interessant å høre. Tusen takk for denne meldingen, det skal vi tipse andre om når dette problemet dukker opp blant spørsmålene!

Roar Solheim (26.10.2017)


#Økologi og atferd

Kråke fløy i hodet på meg

Hei
I dag når jeg gikk til skolen og spiste frokost samtidig, kom det en kråke å satte klørne i bakhodet mitt. Jeg har ikke sår såvidt jeg kan se. Men redd som jeg ble så kastet jeg brødskiven. Er dette normal oppførsel for en kråke? Og hva kan jeg gjøre nå som den har lært at jeg er redd for å unngå slike situasjoner i framtiden på den veien?

N.N (24.10.2017)

Du sier at du kastet en brødskive. Da er nok dette en fugl som har oppdaget at den kan skremme folk som har mat i hendene til å kaste fra seg maten. Noen få steder har kråker og måker funnet ut dette, f. eks. måker ved pølse- og potetchips-utsalg som stuper ned mot folk slik at de slipper maten på bakken. Det er samme adferd som disse fuglene utfører mot rovfugler eller andre fugler som de prøver å stjele mat fra. Nå har tydeligvis noen også funnet ut at adferden fungerer overfor oss mennesker også! Unngå å spise på skoleveien, så holder nok kråka seg unna.

Roar Solheim (24.10.2017)


#Økologi og atferd

Jordet ved Bjørkelangen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Jeg var på tur hjem fra Charlottenberg da jeg kjørte en sidevei forbi Bjørkelangen. På jordet ikke langt derfra var det noen svaner og andre fuglearter. Og de gikk i sakte i samme retning. Hvorfor samler de seg på et jordet på denne måten, er det for å dra videre sørover ? Mvh Frank Riktor

N.N (23.10.2017)

Svanene er på jordet for å beite. Tidligere så en sangsvaner nesten bare beite på grunt vann, men i de senere år ser en stadig oftere at de også går opp på land for å beite. Her er det i tillegg masse gjess i bakgrunnen.

Roar Solheim (23.10.2017)

««første 2 829 - 2 838 av 7 007 siste»»